Zobacz pełną wersję : Dziki plastik obudowy 350D!
Domini-Q
02-11-2005, 15:17
Hey, mam tą 350-kę jakiś czas i zauważyłem że:
1) Plastik na obudowie dziwnie sie rysuje od byle dotyku, zostają jakieś krechy, zabrudzenia itp. Bardzo to nieestetyczne, też ktoś tak ma?!
2) Przyciski z lewej strony wyświetlacza LCD wycierają się, dziwne bo aparat ma około 6 miesięcy.
Czy to moje takie odczucie czy was też to denerwuje i jak sobie z tym radzicie?
To takie pytanko z serii tych trudnych:mrgreen:
Plastik nie rysuje się od dotyku. Wręcz przeciwnie. Jest na tyle twardy, że ściera paznokcie czy naskórek, których pozostałości są potem widoczne. Wystarczy przetrzeć i jest jak nowy ;)
Domini-Q
02-11-2005, 15:29
Ale to jest paskudne, pfuj. Tylko o to mi chodzi, jeśli chodzi o kwestię obudowy a co do przycisków obok LCD?
dentharg
02-11-2005, 15:51
Ja nie zauważyłem, ale puszka ma raptem 2 miechy. Może za dużo 'klikash' ;)
Ja nie zauważyłem, ale puszka ma raptem 2 miechy. Może za dużo 'klikash' ;)
U mnie podobnie, a klikam dużo :-)
Ale to jest paskudne, pfuj. Tylko o to mi chodzi, jeśli chodzi o kwestię obudowy a co do przycisków obok LCD?
te jasne ślady wystarczy przetrzeć i jest ok, poza tym trzeba obcinać paznokcie ;-)
ale po lewej stronie LCD widzę, że plastik faktycznie się wyciera, był lekko chropowaty, już zaczyna być głaciutki... (ale same guziki są ok).
ciekawe, czy gdzieś można kupić takie cienkie samoprzylepne wykładzinki gumowe (jak na gripie albo na 20D) żeby sobie okleić całe 350D? :twisted:
Ale to jest paskudne, pfuj.
obcinaj pazury ;-) w 20D masz tak samo, body jest trwalsze od paznokci - nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie to jest OK :-o
Mnie to nie przeszkadza ... Ludzie to nie aparat na wystawę tylko do robienia zdjęć :)
dentharg
02-11-2005, 16:35
To ja zaproponuję jeszcze całkowite obklejenie body czarną taśmą.
Pszczola
02-11-2005, 16:38
H
1) Plastik na obudowie dziwnie sie rysuje od byle dotyku, zostają jakieś krechy, zabrudzenia itp. Bardzo to nieestetyczne, też ktoś tak ma?!
2) Przyciski z lewej strony wyświetlacza LCD wycierają się, dziwne bo aparat ma około 6 miesięcy.
1. No niestety trzeba rece czesciej szorowac - wowczas problem jest marginalny ;)
2. U mnie przyciski sie nie wycieraja.
To ja zaproponuję jeszcze całkowite obklejenie body czarną taśmą.
nie papuguj :)
ciekawe, czy gdzieś można kupić takie cienkie samoprzylepne wykładzinki gumowe (jak na gripie albo na 20D) żeby sobie okleić całe 350D? :twisted:
Sa tacy goscie, co kupuja sobie Poloneza i tuninguja go za kase 5 razy wieksza niz wart jest sam Poldek :confused: W sumie mozna wykleic go drewnem i zamontowac piekne alu fele i klime. Ale czy nie lepiej od razu kupic se Impreze :mrgreen:
Mam 350D. Jest z plastiku. Material ten zachowuje sie zupelnie inaczej niz ten uzytu w 20D. Ale sie tym nie przejmuje, bo jak wszystkie rzeczy na tym swiecie za nieduze pieniadze maja minusy. Ciesze sie jednak, ze robi zblizone zdjecia do 20D a nie, ze materialem wykonania nie odstaje :)
no fakt z tymi pazurami to trzeba sie teraz pilnowac
Domini-Q
02-11-2005, 17:35
po pierwsze primo - obcinam paznokcie często i dodatkowo je szoruję gdyby sie ktoś czepiał
po drugie primo - jak napisałem na początku tego wątku to jest taki lajtowy temat, więc nie rozumiem po co tyle złośliwości?!
Sa tacy goscie, co kupuja sobie Poloneza i tuninguja go za kase 5 razy wieksza niz wart jest sam Poldek. W sumie mozna wykleic go drewnem i zamontowac piekne alu fele i klime. Ale czy nie lepiej od razu kupic se Impreze
bez przesady: nawet najbardziej stuningowany poldek będzie tańszy niż jedne drzwi do imprezy...
znam gostka (z poznania zresztą), który kupił porsche 911 turbo nówkę sztukę za chyba jakieś (dokładnie nie wiem) 200-300 kpln, następnie za jakieś 100 kpln stuningował je do wersji 911 GT3 (spojlery, felgi, fotele, znaczki itp. itd. oczywiście poza silnikiem) - i jest on cały happy, bo GT3 kosztuje i tak 2x więcej :shock:
może to było i przegięcie, ale osobiście też uważam, że jeżdżenie serią to obciach :mrgreen:
Mam 350D. Jest z plastiku. Material ten zachowuje sie zupelnie inaczej niz ten uzytu w 20D. Ale sie tym nie przejmuje, bo jak wszystkie rzeczy na tym swiecie za nieduze pieniadze maja minusy. Ciesze sie jednak, ze robi zblizone zdjecia do 20D a nie, ze materialem wykonania nie odstaje :)
dlaczego uważasz że poprawienie 350D ma dać 20D??
rozważałem oba przed zakupem i teraz nie zamieniłbym się: wyświetlacz z tyłu, działający pilot (jak czytam te wątki o podróbkach wężyków to... było myśleć przed zakupem), mniejsze szumy, no i połowa ceny - więc nie, nie! mam to, co chcę, a teraz chodzi tylko o to jak poprawić komfort użytkowania/uchwytu? oklejenie plastiku ;-) może być rozwiązaniem. a jak nie to też nie będę się tym przejmować :twisted:
Do 350d powinni dawać talony do salonu manicure, gratis.
Cześć.ch.
Tomasz Golinski
03-11-2005, 00:44
Kumpel stwierdzil, ze jak duzo foci to nie musi paznokci przycinac, bo mu się spiłowują :mrgreen: :lol:
ja to bym taka 350 cala w silikon sanitarny wsadzil
za jednym zamachem zrobil bym lepsze uszczelnienie,
przyjemniejszy byl by w dotyku a i pewniej by w dloni lezal
Plastiki Nikona sie nie wycieraja i sa zawsze estetyczne (dowod: z doswiadczenia :-)).
Plastiki Nikona sie nie wycieraja i sa zawsze estetyczne (dowod: z doswiadczenia :-)).
To bardzo cenna informacja - dziękuję, że się nią z nami podzieliłeś.
To ja dodam jeszcze jedną rzecz - zauważylem wczoraj po 4 miesiacach używania ;). Mianowicie grzechotanie metalowych listków pod wbudowaną lampą błyskową :P
ja to zauważyłem na początku.....;)
tawrdy plastik w 350d i może robić jako piliniczek do paznokci jak kto woli, ustrzec się można jedynie mając wilgotną sznatkę i przecierając od czasu do czasu :-)
a jak jest u Was z nr. seryjnym (na spodzie aparatu)
u mnie już go ledwo widać..
pozdrawiam
dentharg
03-11-2005, 11:19
Ja mam zakryty gripem :)
Powiem wam że mam wersję silver i po poł roku najmniejszych sladów uzytkowania. Nic się nie wyciera i nie mam ani jednej ryski. Mało tego mam przykręconą szybkozłączke od statywu który kupiłem jakieś dwa miechy po aparacie i na niej widzę prześwity metalu pod farbą :)
mówisz o tym numerze na naklejce ? ładnie widać, ale nie martw się jakiś numer jest w każdym zdjeciu w exif'ie "camera serial number"
a jak jest u Was z nr. seryjnym (na spodzie aparatu)
u mnie już go ledwo widać..
pozdrawiam
O Boze, ale jestescie niezli :)
Co Wy z ta biedna puszka robicie i na co uwage zwracacie :shock:
Zatarte numerki od spodu, zbyt twardy plastik :(
Z drugiej strony, ja tez jestem esteta i pozostawiane biale slady po uzyciu mnie dziwily, ale... no wlasnie - to puszka za 3000pln !!! z b. dobra jakoscia zdjec. Rok temu za taka kase mozna bylo tylko kompakta kupic.
Jak nastepny model bedzie mial taki plastik, to wtedy dym zrobimy :mrgreen:
ps
po nr - nie stawiamy kropki :wink:
Riccardo
03-11-2005, 18:20
To ja dodam jeszcze jedną rzecz - zauważylem wczoraj po 4 miesiacach używania ;). Mianowicie grzechotanie metalowych listków pod wbudowaną lampą błyskową :P
A to nie czasem kulka do okreslania pionu/poziomu zeby aparat sam zdjecia obracal?
KuchateK
03-11-2005, 18:47
Ona tez, ale i mocowanie sie tlucze.
Pszczola
04-11-2005, 00:30
Przeciez nikt tu nie pisal, ze plastiki z 350d sie wycieraja. Wierzchnia czesc skory z dloni sie na chropowatosciach sciera.
Pszczola
04-11-2005, 00:33
po nr - nie stawiamy kropki :wink:
zob. punkt 6 regulaminu ;-)
A poza tym i tak jest poprawnie, bo to, jak mniemam, skrót od słowa "numerem". :rolleyes:
Edit:
no i punkt 7. ;-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=1608
A to nie czasem kulka do okreslania pionu/poziomu zeby aparat sam zdjecia obracal?
Raczej nie - przytrzymalem listki i przestalo sie trząść.
Ponawiam radę:
Ludzie wezcie idzcie robic zdjecia a nie szukajcie co nie tak w aparatach ;)
To tak jakby kierowca siedział w garażu i popychal samochod czy cos sie nie tłucze - to trzeba sprawdzić na trasie.
Normalnie można w depresję wpaść i zacząć także sprawdzać co jest nie tak. Dejavu z BF/FF z obiektywów ;)
Pszczola
04-11-2005, 01:26
Edit:
no i punkt 7. ;-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=1608
Szósty, szósty:!: :)
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
Oj taki maly zarcik z przymknietym oczkiem. Przeciez wystarczylo, ze pisze jak to w USA i juz wszysko jest dobrze. ;)
dentharg
04-11-2005, 11:34
Łebe be ble.. ;)
Szósty, szósty:!: :)
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
W punkcie szostym regulaminu jest blad gramatyczny i ortograficzny.
Przeciez nikt tu nie pisal, ze plastiki z 350d sie wycieraja. Wierzchnia czesc skory z dloni sie na chropowatosciach sciera.
W Nikonach nic sie nie sciera.
Dzygit-Dublin
04-11-2005, 12:16
Ja jak do mojego "top of the range 350d" jak to tu mowia ,podepne 100-400L i z maxa zooma zjade na min to czuje jak powietrze ucieka po prawej gdzie jest karta pamieci. Niezla jazda ale cena body mala wiec sie nie przejmuje tylko czasami syf rzuca na matryce no coz ,nie ma nic za darmo.
Pozdrawiam :mrgreen: