PDA

Zobacz pełną wersję : 50d w manualu brak AE

sempere
28-05-2010, 19:42
Witam,
w moim 50d w trybie manualnym nie włacza się blokada ekspozycji, natomiast nie ma problemu przy Av i Tv, może ktoś wie dlaczego? proszę o jakie info

GWojcik85
28-05-2010, 20:29
Nie rozumiem po co blokada w trybie manualnym skoro wszystko ustawione jest ręcznie.

Dla pewności sprawdzałem na moim 50D i nic się nie dzieje po naciśnięciu blokady.

Pozdrawiam

Piotr1
28-05-2010, 20:42
Sempere, ustawiając na kółku "M" to Ty ustawiasz czas i przysłonę. Aparat tych parametrów nie zmieni samodzielnie wobec czego nie jest potrzebna blokada

axk
28-05-2010, 21:40
...ustawiając na kółku "M" to Ty ustawiasz czas i przysłonę. Aparat tych parametrów nie zmieni samodzielnie wobec czego nie jest potrzebna blokada

Tak z ciekawostek to np. w modelu 300D taka możliwość istnieje.

Sleyck
28-05-2010, 21:50
Witam,
w moim 50d w trybie manualnym nie włacza się blokada ekspozycji, natomiast nie ma problemu przy Av i Tv, może ktoś wie dlaczego? proszę o jakie info to widze ze ktos kupil sobie 50d nie majac pojecia o robieniu zdjec. mam nymysli podstaw posługiwania sie aparate fotograficznym co to jest "blokada ekspozycji".
PS
Aparat jest w stanie ciebie poinformowac w wizjerze o ile ta scena jest niedoswietlona lub przeswietlona. osobiscie nie blokuje ekspozycji tylko fokusuje na np. swiatła, sprawdzam parametry i ustawiam takie same w manualu(+-) i fokusuje tam gdzie potrzebuje:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tak z ciekawostek to np. w modelu 300D taka możliwość istnieje.
i co sie wtedy dzieje? mozesz mnie oswiecic? moze mnie zaskoczysz?

pawciolbn
28-05-2010, 23:11
...osobiscie nie blokuje ekspozycji tylko fokusuje na np. swiatła, sprawdzam parametry i ustawiam takie same w manualu(+-) i fokusuje tam gdzie potrzebuje:)..

u mnie sprawniej i dobrze sprawuje się patent z pomiarem i blokadą AE na spuście, AF na AF-ON (ze zmianą na gwiazdkę w przypadku gripa) i szybkim przekadrowaniem.. sprawdza się w niemal 100% i nie trzeba się "bawić" w zmianę na Manuala, bo robię to na Av lub Tv i styka. Kwestią do ogarnięcia pozostaje piunkt AF i tryb pomiaru światła, ale to szczegóły.

OT.. człowiek szybciej nauczył sie czytać niż pisać a i tak większość instrukcji nie czyta bo po co :)

#

Sleyck
29-05-2010, 08:49
tez tak mozna jak komu lepiej:) zobacze moze w niektórych sytuacjach tak bedzie mi wygodniej. bo "pokretło kiedys zostanie mi w palcach" od tego krecenia:P hihiihii:)
pozdrawiam

MaciekH
29-05-2010, 10:19
fokusuje na np. swiatła, sprawdzam parametry i ustawiam takie same w manualu(+-) i fokusuje tam gdzie potrzebuje:)

"Fokusuje"??? A co to za wyraz?:D:D:D
A tak btw to w jakim celu przestawiasz (przenosisz parametry) na manual, skoro możesz zrobić takie samo zdjęcie (skoro te same ustawienia) na trybie z którego wziąłeś te parametry?

pawciolbn
29-05-2010, 12:02
"Fokusuje"??? A co to za wyraz?:D:D:D
A tak btw to w jakim celu przestawiasz (przenosisz parametry) na manual, skoro możesz zrobić takie samo zdjęcie (skoro te same ustawienia) na trybie z którego wziąłeś te parametry?

nie zrozumiałeś go chyba...

... osobiscie nie blokuje ekspozycji tylko fokusuje na np. swiatła, sprawdzam parametry i ustawiam takie same w manualu(+-) i fokusuje tam gdzie potrzebuje:)...

mimo zawiłego słownictwa treść wynika jasna, że pomiar światła ("fokusuje na np. swiatła") wykonuje na jakiś element który ma być prawidłowo naświetlony, pomiary przenosi do manuala i "fokusuje" (ustawia AF) "tam gdzie potrzebuje"..

ja tak to rozumiem i podsyła jak sobie sprawnie z tym poradzić przy zmianie w opcjach klawiszologii... a dokładnie jak mam w 50D:

1. C.Fn IV -1 Spust migawki/Przycisk AF-ON >> 3: Blokada AE/Pomiar+AF start
2. C.Fn IV -2 Zamiana funkcji AF-ON/AE Lock >> 1: Włącz (przy gripie)
3. C.Fn III -3 Metoda wybierania punktu AF >> 2: Bezpośrednia, pokrętłem

mi tak pracuje się bardzo dobrze, na tyle sie przyzwyczaiłem, że nie zmieniam tych ustawień już dłuuugoo..

#

Sleyck
29-05-2010, 12:08
sorki za jezyk. chyba sie jeszcze nie obudzilem wtedy:P ale tak jak wyzej o to mi chodzilo:P
pozdrawiam

axk
29-05-2010, 19:13
i co sie wtedy dzieje?

Nie zmienia się wskazanie światłomierza.