Zobacz pełną wersję : Zamienniki baterii
Na pewno 'firmowość' zamiennika zmniejsza szansę na awarię, ale kupując tanie aku z gwarancją ten problem znika, a za te same pieniądze można miec dwie (albo i więcej) akumulatorów.
Na pewno 'firmowość' zamiennika zmniejsza szansę na awarię, ale kupując tanie aku z gwarancją ten problem znika, a za te same pieniądze można miec dwie (albo i więcej) akumulatorów.
Są osoby które wolą kupić droższy ale za to pewniejszy "firmowy" zamiennik i cieszyć się jego bezproblemową pracą, są także osoby które lubią "bawić" się w wymiany gwarancyjne tańszych ogniw. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia danej osoby.
Są osoby które wolą kupić droższy ale za to pewniejszy "firmowy" zamiennik i cieszyć się jego bezproblemową pracą, są także osoby które lubią "bawić" się w wymiany gwarancyjne tańszych ogniw. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia danej osoby.
Baa, są osoby które wolą kupić droższy ale za to 100% pewny oryginał zamiast niosących większe lub mniejsze ryzyko 'podróbek'... tylko pewnie tu nie zaglądają;)
De gustibus... ja wolę 'podróbkę' Maxxcella z gwarancją za 30zł niż 'podróbkę' Hanhela za 80zł i zdania nie zmienię!;)
To ja jeszcze do tego wątku dorzucę małe info - na 2 sztukach Premium Goldów BP-511 w gripie do 40D zrobiłem ponad 8000 zdjęć na jednym ładowaniu.....
Nie wiem jak w przypadku innych, choć przewinął się już podobny przypadek w tym poście odnośnie użytkowania zamiennika w temperaturach minusowych.
W porównaniu z oryginalną baterią bardzo szybko wskaźnik wskazywał rozładowanie, gdzie oryginał wciąż pokazywał pełne naładowanie. I tak jak już ktoś wspomniał, schowanie zamiennika na chwilę w ciepłe miejsce i włożenie w Body ponownie wskaźnik pokazywał częściowe rozładowanie. W temperaturach dodatnich - zamiennik jednak przewyższa żywotnością oryginalny akumulator Canona (różnica wieku jakieś dwa miesiące).
Ostatnio akumulator Canona, dość długo pokazuje, że jest w pełni naładowany, po czym bardzo szybko przechodzi do rozładowanego i wyłącza się. Odwrotnie jak zamiennik, po kilkdziesięciu zdjeciach - wyświetla częściowo rozładowany, a potem czeka i czeka ;D . Czyżby mój oryginalny akumulator już odmawiał posługi? (ma już 3 lata a 200 zdjęć na nim zrobię)
Długo się zastanawiałem nad zakupem zamiennika i kiedy w końcu dziś się zdecydowałem, przeżyłem na allegro szok.
Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć, co się stało, że nagle oryginalne BP-511A są sprzedawane nawet po 50zł w opcji "kup teraz"? Mam dość ograniczone zaufanie do takich okazji, przecież do niedawna cudem było znaleźć oryginał za 189zł.
One po prostu raczej nie są oryginalne, ale nie każdy sprzedawca chce o tym informować.
To jeszcze pozwolę sobie zapytać:
po czym można rozpoznać oryginalną baterię? Te o których piszę (50-130zł) mają identyczne opakowania, hologramy i naklejki, jak akumulatorki sprzedawane po 250-300zł w sklepach foto :-?
Jak tak to nie wiem. Kilku znajomych którzy kupowali na aukcjach gdzie było napisane że oryginalne dostawali potem zwykłe no-name.
sprocket73
06-09-2008, 20:31
witam
mam negatywne doświadczenia z zamiennikiem za 60zł ogniwa do 450D
oryginalne ma 1050mAh, zamiennik niby 2500mAh, ale kupując nie wierzyłem, ze będzie lepszy i nie jest, na oryginalnym psytykałem średnio 3 dni na urlopie, a zamiennikiem 1-1,5 dnia... na dodatek są z nim problemy przy ładowaniu, oryginalna ładowarka canona czasem mruga naprzemiennie zielonym i pomarańczowym światełkiem, nie wiem co to miałoby oznaczać, raczej nic dobrego
Witam!
Kupiłem do 400d zamiennik Hahnela - akumulatorek jest nawet trochę lepszy od oryginalnego. Bez problemu można zrobić 700 - 800 zdjęć (bez lampy rzecz jasna), ładuje się normalnie. Wykonanie (jakość plastiku) niczym nie różni się od oryginalnego Canona używam ponad pół roku i nie ma żadnych niespodzianek. Polecam wszystkim!
Z Hanhelami ludzie też mieli problemy, także jedyny sensowny wniosek nt. zamienników jest taki, że należy kupować tam gdzie dają rachunek i gwarancję. Im tańszy zamiennik tym większa szansa na wpadkę, ale nawet zakup GP za 100zł czy oryginalnego Canona za 200 nie daje 100% pewności bezawaryjniej pracy. IMO lepiej mieć baterie za 35zł z roczną gwarancją niż kupionego okazyjnie za 150zł oryginalnego Canona bez.
SebaWolf
30-09-2008, 09:34
Czy ktoś już sprawdził te BP-511A po 50zł pakowane jak oryginał z hologramem ?
... pakowane jak oryginał z hologramem ?
Czy możesz nieco rozwinąć tę myśl?
SebaWolf
30-09-2008, 09:48
Czy możesz nieco rozwinąć tę myśl?
chodzi mi o to coś http://allegro.pl/item448054762_canon_bp_511a_tanio.html jak ktoś już wcześniej tu napisał wygląda jak oryginał, ale czy jest nim w rzeczywistości ?
... wygląda jak oryginał, ale czy jest nim w rzeczywistości ?
Moim zdaniem albo jest to bardzo dobra podróbka albo faktycznie oryginał lecz z odrzutu (taki sprzęt także pojawia się na rynku). Mogą być to także ogniwa niewłaściwie magazynowane i pod względem parametrów znacznie odbiegające od specyfikacji producenta.
Jeżeli od ceny podanej na aukcji odejmiemy koszty wystawienia, prowizję, koszty przesyłki (według opisu aukcji wynoszą one 1.00 zł, czyli w rzeczywistości pokrywa je sprzedający) oraz "zysk" sprzedającego to "obraz" jaki pozostanie raczej pozbawia wszelkich złudzeń co do jakości oferowanego produktu, choć na pewno znajdą się osoby które myśląc iż trafiły na świetną okazję zakupu markowego ogniwa w rewelacyjnej cenie skorzystają z (nie)wątpliwej okazji.
justanimage
30-09-2008, 12:07
ja kupilem u tego pana (http://www.allegro.pl/search.php?string=BP-511A&us_id=1548914&country=1)
baterie do 40d za 26,99 i po pierwszym naladowaniu zrobilem na niej 900 zdjec (w tym czesc z flashem)
Jak dla mnie bardzo dobry wynik.
ja kupilem u tego pana (http://www.allegro.pl/search.php?string=BP-511A&us_id=1548914&country=1)
baterie do 40d za 26,99 i po pierwszym naladowaniu zrobilem na niej 900 zdjec (w tym czesc z flashem)
Jak dla mnie bardzo dobry wynik.
Tematem dyskusji nie jest sprzedawca lecz konkretny oferowany przez niego towar. W tym przypadku są to "oryginalne" ogniwa BP-511A firmy Canon.
SebaWolf
30-09-2008, 14:37
Moim zdaniem albo jest to bardzo dobra podróbka albo faktycznie oryginał lecz z odrzutu ....
Tak też myślałem że to jakieś "lelum polelum" jak mawia starsza pani z klatki B, za 50$ w Adoramie i B&H można mieć "git majonez" oryginał to wychodzi ok. 115zł czyli nieco drożej niż u nas dobrej jakości odpowiednik Hahnel'a.
donald7000
05-10-2008, 13:34
Czy napisanie czegokolwiek w dowolnym temacie powoduje zwiększenie licznika powodującego zmianę opisu pod nick'iem na "zupełne uzależnienie" ?
Używając zamienników, uzbierałem na szkła i nowe body :)
wlasnie zamierzam zakupic dodatkowy akumulator do swojego canona 450D. Poprzegladalem allegro oraz te forum - i tak sie zastanawiam czy brac tego "Hahnela" ? czy moze jest cos tanszego a zarazem dobrego ?
Jak sadzicie , warty jest on kupna jako zapasowy , nic w ostatnim czasie nie wyszlo nowego lub nie popsulo sie w "Hahnela" (zla partia itp) ?
Kiedys w Hybrydzie uzywalem akumulatora HAMA (swietnie sie sprawowal , nawet lepszy niz oryginalny) ale widze ze do 450D nie produkuje
Poprzegladalem allegro oraz te forum - i tak sie zastanawiam czy brac tego "Hahnela" ?
Ogniwa Hahnel-a cieszą się dobrą opinią, tak więc na pewno będzie to dobry wybór. Wartym uwagi jest także ogniwo Energizer-a.
mozesz podac linka jakiegos do tego ogniwa Energizer ?
mozesz podac linka jakiegos do tego ogniwa Energizer ?
Chociażby :
http://www.allegro.pl/item459553239_energizer_lp_e5_450d_1000d_lpe5_post aw_na_jakosc.html
hmm , ciekawa propozycja , troche tanszy niz hanhel , tylko ktory lepszy ?
energizer CA511 7.4V - 1500 mAh w 40D i zrobione okolo 1300 zdjec (100% bez lampy, tylko na stopce ST-E2) wystarczyl na napstrykanie prawie 18-19GB zdjec (RAW+mJPG) zdecydowanie polecam
pewnie daloby sie duuuuuzo wiecej ale zmienilem jak tylko wskaznik spadl do polowy, zeby miec pewnosc ze nie zabraknie pradu w waznym momencie
no tak , wiekszosc zamiennikow na poczatku trzyma swoje parametry ale z iloscia cylki gwaltownie spada (mowa o tanich zamienikach bo w tych lepszych spada ale normalnie tak jak w oryginalach)
czy dlugo masz tego Energizera , duzo razy ladowales ?
dzisiaj poszperalem na stronie Energizer i nie znalazlem aby produkowal on wlasnie te zamiennika - wiec ja zle szukalem , albo producent tego nie podaje ( dziwne) albo to sa jakies podruby ( takie nasuwa mi sie na mysl)
dzisiaj poszperalem na stronie Energizer i nie znalazlem aby produkowal on wlasnie te zamiennika - wiec ja zle szukalem , albo producent tego nie podaje ( dziwne) albo to sa jakies podruby ( takie nasuwa mi sie na mysl)
Oferowane ogniwa nie koniecznie muszą być "podrubami". Proponuję zajrzeć na stronę Energizer-a do "działu foto" aby przekonać się iż jest wiele modeli zamienników oryginalnych ogniw oferowanych przez tą firmę które to będąc w sprzedaży nie są wyszczególnione w ich oficjalnym zestawieniu.
Wykaz zamienników ogniw zasilających sprzęt foto :
http://www.energizer.pl/en/products/batteries/hi-tech-solutions/lithium-photo
Przykład ogniw które nie będąc wyszczególnione w oficjalnym zestawieniu są oferowane w sprzedaży :
http://fotozakupy.pl/akumulator/energizer-canon-bp-508-511-512,7996s
http://fotozakupy.pl/akumulator/energizer-olympus-li-10b,7995s
wiesz , nie zarzucam tutaj odrazu ze to podruba tylko taki brak na stronie producenta nasuwa pewne mysli, czemu akurat Energizer nie chwali sie tym produktem powiekszajac przy tym swoja duza baze danych produktow
wiesz , nie zarzucam tutaj odrazu ze to podruba ...
Ale może być i tak.
... czemu akurat Energizer nie chwali sie tym produktem powiekszajac przy tym swoja duza baze danych produktow
Tego nie wiem, niemniej brak aktualnych produktów oferowanych przez daną firmę na jej oficjalnej stronie nie świadczy zbyt dobrze o jej dziale marketingu. A tak na marginesie to wstyd aby strona tak znanej firmy jak Energizer nie posiadała tak prostego i szalenie przydatnego narzędzia jakim jest moduł wyszukiwarki.
zgadza sie , brak wyszukiwarki :)
Olszewski
09-02-2009, 19:29
Mam takie pytanie. Kupiłem akumulator w Marcu 2008roku. I na akumulator dostałem 6 miesięcy gwarancji (czyli do Sierpnia), no fajnie się złożyło, że w Lipcu akumulator po prostu padł! Ani w ładowarkach nie działał, ani w body, zero reakcji. Pojechałem do sklepu i Panowie wymienili mi z łaski akumulator, jeszcze sugerując niewłaściwe użytkowanie (akumulator ładowałem może z 4 razy). No i oczywiście dostałem nowy, ładnie zapakowany i cacy. Po 4 ładowaniach ... zonk - identyczna sytuacja, z racji, że rzadko fotografuje w chwili obecnej a jak robię zdjęcia to 1 akumulator mi wystarcza, jednakże ten okres Czerwiec - Sierpień zapowiada się pracowicie i będę potrzebował akumulatora. Ale problem polega w tym, że opakowanie od niego to już marzenie znaleźć - paragon to pewnie jeszcze większe marzenie. Ale chodzi mi o sam fakt.
W przypadku, gdy otrzymałem nowy akumulator otrzymuje również na niego od nowa gwarancję? Czy też na ten nowy pozostaje mi gwarancja pierwszego akumulatora (jej czas trwania)?
Znalazłem w Internecie taki zapis: zgodnie z nowymi przepisami odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową trwa dwa lata od wydania towaru kupującemu- termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru.
Czy zgodnie z tym, jakbym znalazł teraz paragon (w cuda niektórzy wierzą), to sprzedawca zobowiązany byłby to wymiany ponownie?
Pytanie czysto edukacyjne, jak postępować gdyby taka sytuacja miała miejsce ponownie. Teraz to już wątpię, abym ten akumulator jeszcze miał, a tym bardziej paragon. Jednakże ciekawie wiedzieć czy wtedy zmuszeni byliby wymienić na nowy bo ZNOWU nie działa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czytając dalej wątek przewijają się informację, że niezależnie czy zamiennik za 30zł, czy za 90zł Hahnel pojawiają się czasami usterki i wady bo nie działa właściwie. Postaram się odnieść do stwierdzenia:
IMO lepiej mieć baterie za 35zł z roczną gwarancją niż kupionego okazyjnie za 150zł oryginalnego Canona bez.
Za 30zł akumulatorek po 5,5 miesiącu szlag trafił, a wymieniony w ramach gwarancji nie pożył wiele dłużej.
Dlatego mam pytanie do zamiennika jaki spotykam ostatnio - HAMA.
http://allegro.pl/item545955522_akumulator_canon_bp_511_mv300_eos_d6 0_5l_gw_g_ce.html - zamiennik jak każdy inny bo zamiennik, a w dodatku 5 letnia gwarancja, mogłaby sugerować, że producent jest pewny swojego towaru...
Za 30zł akumulatorek po 5,5 miesiącu szlag trafił, a wymieniony w ramach gwarancji nie pożył wiele dłużej.
Dlatego mam pytanie do zamiennika jaki spotykam ostatnio - HAMA.
http://allegro.pl/item545955522_akumulator_canon_bp_511_mv300_eos_d6 0_5l_gw_g_ce.html - zamiennik jak każdy inny bo zamiennik, a w dodatku 5 letnia gwarancja, mogłaby sugerować, że producent jest pewny swojego towaru...
Kup każdego po jednej sztuce, pomęcz pół roku czy rok, zostaw i dokup te, które CI się najbardziej spodobały.
Ja miałem Premium Goldy 2szt., dokupiłem z ciekawości 2szt hahneli. Wszystkie się nadal bdb spisują więc jako kolejną partię dokupiłem znowu Premium Goldy (eltec.pl ) - na szczęscie mają inny spód niż te starsze więc da się je odróżniać parami :) .
Towar wymieniany ze względy na niezgodność towaru z opisem, traktowany jest jako towar nowy a co za tym idzie przysługuje mu taka sama gwarancja jak każdemu innemu towarowi.
Zainteresowanych odsyłam do: Ustawa z dnia 27 lipca 2002 /Dz. U. Nr 141, poz. 1176, ze zm/ o szczegółowych warunkach....
do znalezienia w necie.
Swoją drogą jeszcze nie znalazłem nigdzie w sieci testu pokazującego wydajność oryginalnych ogniw i zamienników.
Olszewski
11-02-2009, 18:19
Kup każdego po jednej sztuce, pomęcz pół roku czy rok, zostaw i dokup te, które CI się najbardziej spodobały.
Ja miałem Premium Goldy 2szt., dokupiłem z ciekawości 2szt hahneli. Wszystkie się nadal bdb spisują więc jako kolejną partię dokupiłem znowu Premium Goldy (eltec.pl ) - na szczęscie mają inny spód niż te starsze więc da się je odróżniać parami :) .
No aż takiego zapotrzebowania Vitez nie mam żeby kupować ich aż tyle ;) Zdecydowanie jeden akumulator wystarczy mi ;) Tudzież dwa.
Ta. Ja miałem problem w firmą FORMAX w 40D, To tej firmy akumulator dwukrotnie padł, a wcześniej w 350D działał bez zarzutu i działa do dziś dobrze. Natomiast z Premium Goldem kolega w 30D miał identyczną sytuację po niecałym roku... Aczkolwiek firma wydaje się być OK, bo wiele dobrego mówiono i zamiennikach Premium Gold na forum.
Jednak w przypadku Hahnel lub Hamy zastanawia długi okres gwarancyjny (odpowiednio: 2 i 5 lat). Skoro Hama daje 5 lat gwarancji to znaczy, że może być pewna swojego produktu.
Towar wymieniany ze względy na niezgodność towaru z opisem, traktowany jest jako towar nowy a co za tym idzie przysługuje mu taka sama gwarancja jak każdemu innemu towarowi.
Zainteresowanych odsyłam do: Ustawa z dnia 27 lipca 2002 /Dz. U. Nr 141, poz. 1176, ze zm/ o szczegółowych warunkach....
do znalezienia w necie.
Swoją drogą jeszcze nie znalazłem nigdzie w sieci testu pokazującego wydajność oryginalnych ogniw i zamienników.
Dziękuje, o to mi chodziło ;) Szkoda, że nie mam paragonu bo chętnie bym się posprzeczał ;)
No aż takiego zapotrzebowania Vitez nie mam żeby kupować ich aż tyle ;) Zdecydowanie jeden akumulator wystarczy mi ;) Tudzież dwa.
Też tak kiedyś mówiłem :roll: .
donald7000
11-02-2009, 23:37
A przestrzegali na forach żeby nie kupować tanich zamienników!
I co? I kupiłem bezpośrednio w HK gripa i dwa chińczyki do 40D, oryginalne chińskie. I co? I działają bez zarzutów.
A jeśli dobrze pamiętam to wspominane przez Viteza Premium Goldy też zostały "zjechane" za marna jakość, oczywiście również posiadam.
Niestety, czasami się trafi na ścierwo.
Czy ktos testowal juz zamienniki do 5D mk2?
Na allegro cos ich nie widze ale na ebayu mozna je znalezc:
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trksid=m38&_nkw=LP-E6&_sacat=See-All-Categories
hardtmuth
14-03-2009, 12:54
Czy accu premium gold do 1000d (LP-E5) na koniec jak dochodzi do stykow to czuc wiekszy opor, niz przy oryginalnym akumulatorku? Nie chcialbym sobie po paru latach zajezdzic blaszek od wymieniania baterii.
Czy ktos testowal juz zamienniki do 5D mk2?
Na allegro cos ich nie widze ale na ebayu mozna je znalezc:
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trksid=m38&_nkw=LP-E6&_sacat=See-All-Categories
Dolaczam sie do pytania.
PS: Mam w kolege, ktory kupil zamiennik do Nikona i wyszedl zima w plener... Zamienniki przestaly dzialac prz -7 C. Po powrocie do pomieszczenia dzialaly, poziom naladowania > 50%...
Dolaczam sie do pytania.
PS: Mam w kolege, ktory kupil zamiennik do Nikona i wyszedl zima w plener... Zamienniki przestaly dzialac prz -7 C. Po powrocie do pomieszczenia dzialaly, poziom naladowania > 50%...
Mialem podobne problemy z paluszkami energizera i forevera.
Uzywalem je dobre pare lat temu zima w battery packu z EOSem 300.
Trzeba je bylo nosic w koszyku na kabelku pod kurtka :))
Mysle ze wiekszosc akumulatorkow moze nogi na mrozie wyciagnac...
Przy zamiennikach do 400D z allegro raz mialem jedna uszkodzona
na dzien dobry, drugi raz inna miala pojemnosc tak mala ze starczala
na okolo 30 zdjec i ladowala sie z kilka minut. Na szczescie wymienili
na gwarancji. Teraz tylko maja ten problem ze sie cholernie szybko
rozladowuja od lezenia :/
podzielę się swoimi doświadczeniami...
FORMAX - ściema, wytrzymuje 50% tego co oryginał (jednak patrząc na cenę, to można kupić takie 4 zamiast oryginału i będzie taniej i więcej ;))
Hahnel - nie ustępuje oryginałom C
ostatnio kupiłem Tytan Phottix BP511 1600mA - na razie nie ustępuje oryginałom, zobaczymy jak będzie później. cena ok. 50pln, na razie jestem zadowolony.
Witam
Ostatnio zakupiłem zachęcony opiniami na forum 2x Premium Gold 3000mA/h
Po pierwszym naładowaniu jedna bateria pokazywała full (po włożeniu do aparatu), druga tylko jedną kreseczkę - pomimo, że ładowała sie pełne 12h...
W terenie ta słaszbsza sztuka padła po około 10 zdjęciach z errorem, druga dotrwała do końca sesji i jeszcze jej nie zdążyłme w pełni rozładować...
Będę próbował jeszcze z raz w pełni rozładować i naładować te słabszą sztukę - ale na razie "skuteczość" zamienników to 50%....
Witam
Ostatnio zakupiłem zachęcony opiniami na forum 2x Premium Gold 3000mA/h
Po pierwszym naładowaniu jedna pokazywała full (po włożeniu do aparatu), druga tylko jedną kreseczkę - pomimo, że ładowała sie pełne 12h...
W terenie ta słaszbsza sztuka padła po około 10 zdjęciach z errorem, druga dotrwała do końca sesji i jeszcze jej nie zdążyłme w pełni rozładować...
Będę próbował jeszcze z raz w pełni rozładować i naładować te słabszą sztukę - ale na razie "skuteczość" zamienników to 50%....
po co testować skoro w eltecu od ręki wymieniają... wymienią i będziesz miał spokó
po co testować skoro w eltecu od ręki wymieniają... wymienią i będziesz miał spokó
bo jeżeli będzie działała to po co wydawać kase i marnować czas (swój i obsługi sklepu) i na końcu wyjść na lamusa, który nie potrafi przeczytać instrukcji pt" Jak sformatować baterie" - zrobie jak sugerują, a potem jak nie będzie działać swróce się do eltecu z reklamacją.
gadget_zary
29-07-2009, 00:36
http://www.allegro.pl/item693935557_canon_bp_511_10d_20d_d30_d60_300d_29 00mah_wroclaw.html
Ja zakupiłem kilka miesięcy temu takowy i muszę przyznać ze działa idealnie, spokojnie dorównuje oryginałowi
Tezet-gdynia
29-07-2009, 01:08
Ja kupilem MaxPower za 25zl, udalo mi sie go wkoncu przetestowac. 300D na nim robi ok 700 zdjec w trybie mieszanym - bez lampy i z wbudowana lampa :) Co mnie ogromnie cieszy bo oryginal osiagal juz tylko 30-40 zdjec max :) Ladowac sie laduje normalnie, juz ktores ladowanie z rzedu i jest wszystko ok :) Taki http://www.allegro.pl/item690072548_najmocniejszy_canon_bp_511_512_poly_ 2500_aku_zam.html
Ja poszukuję dobrego zamiennika do 50D. Może ktoś już jakiś zanabył i może polecić ? Zastanawiam się nad tym:
http://allegro.pl/item800267826_akumulator_bp_511a_do_canon_40d_50d_ 5d_30d_usa.html
ewentualnie nad tym..
http://allegro.pl/item802130193_akumulator_do_canon_50d_40d_30d_5d_b p_511a_bp_511.html
Wszystkie i tak pochodzą z jednej fabryki i nie znajduje się ona w Sillicon Valley więc bierz co tańsze...
Ja poszukuję dobrego zamiennika do 50D. Może ktoś już jakiś zanabył i może polecić ? Zastanawiam się nad tym:
http://allegro.pl/item800267826_akumulator_bp_511a_do_canon_40d_50d_ 5d_30d_usa.html
ewentualnie nad tym..
http://allegro.pl/item802130193_akumulator_do_canon_50d_40d_30d_5d_b p_511a_bp_511.html
W eltecu kupowałem zamienniki Gold coś tam, po 27 zł i świetnie działają, równie dobrze jak GP. Może Cię to zainteresuje.
Dzięki za podpowiedź już sprawdzam...
gadget_zary
02-11-2009, 10:47
ja mogę polecić zamienniki ze sklepu Foto-energia (znajdziesz na allegro) z Wrocławia. Kupiłem na początku tego roku za 29 zł i trzyma idealnie - spokojnie wytrzymuje 500-600 zdjęć.
NB-2LH 720mAh Canon - cena od 240zl
PNB-2L 3000mAh Premium Gold - cena jezeli dobrze pamietam to ok 30zl
Jeden i drugi uzytkuje od 2 lat i zadnej roznicy nie widze, natomiast cenowa i owszem :)
Hahnel (50D) - dostałem takie cudo na urodziny, robię na nim już 4 miesiąc. Jak na razie żadnej różnicy z oryginałem nie widać. Cena ok 90 zł
U mnie obecnie Hahnel trzyma dużo lepiej niż oryginał (BP-511) - mniej więcej ten sam wiek, używane naprzemiennie.
luciferi
12-12-2009, 20:23
mam hahnela do 450D, nie zauwazylem roznicy pomiedzy oryginalem a podrobka
NB-2LH 720mAh Canon - cena od 240zl
PNB-2L 3000mAh Premium Gold - cena jezeli dobrze pamietam to ok 30zl
No dobra ale jaka jest różnica w tym, że jeden ma 720mAh a drugi 3000mAh
Sory jak to głupie pytanie ale z fizyki niebyłem dobry :)
MacGyver
14-12-2009, 12:59
Taka że oba mają mniej - więcej 700 - 800 mAh ale Canon podaje prawdę a chiński "producent niezależny" uprawia "chiński marketing" :-)
Różnica jest taka, że chińszczyzna jest do d... Wiem gdyż posiadam, rozładowuje się szybko i nie ma to nic wspólnego z 3000mAh, porównując do oryginału skuteczność wynosi 50%.
ferrari_alex
15-12-2009, 10:10
Cześć wszystkim. Szukałem, czy jest jakiś wątek na ten temat, ale nie znalazłem (metoda szukania - funkcja szukaj w wątkach i postach, kluczowe słowo LP-E6).
Chciałemsobie kupić drugi akumulator do 5D MKII i patrze, że na allegro oryginały kosztują pomiędzy 250 a 300 PLN.
Czy istnieją bardzo dobre i wydajne zamienniki?
Do Canona 40D miałem zamiennik i był taksamo dobry, jak oryginał. Jak jest z LP-6E?
Dzięki za pomoc.
gadget_zary
15-12-2009, 12:34
Phottix jak dotąd zbiera pochwalne opinie o produkowanym sprzęcie - może warto zainteresować się ich zamiennikiem.
ferrari_alex
15-12-2009, 13:06
Czego używają obecni użytkownicy 5D MKII? Oryginałow, zamienników?
Czego używają obecni użytkownicy 5D MKII? Oryginałow, zamienników?
tylko ORYGINAŁ, padło to juz wiele razy m.in w osobnym wątku dot. własnie zasilania. kilkukrotnie pada tam argument (może niezbyt wysokich lotów, ale oddający sytuacje ;-) ) "jak wywaliłes 10k na body to nie skąp 3 stów na zasilanie"
"jak wywaliłes 10k na body to nie skąp 3 stów na zasilanie"
to jedno, ale jak czytam o (celowej) niekompatybilności zamienników z fabryczną ładowarką i odczytem informacji w body, to odpowiedź wydaje się jednoznaczna: tylko oryginał = canon wygrał.
bo bujać się z kilkoma ładowarkami w domu czy na każdym wyjeździe - niech każdy sam to sobie oceni/wyliczy (miejsce, ciężar, gniazdka, kable - sam w domu zamieniłem w końcu wszystkie 4 komórki na SE - jaka to ulga móc powywalać ładowarki nokii czy szajsunga i mieć tylko jeden typ wszędzie)
na pocieszenie dodam, że używam od 5 lat akumulatory NB-2LH - zamienników wyrzuciłem już kilka, te co wciąż mam działają tak sobie, nie mogę na nich zbytnio polegać, a fabryczny (kupiony z body) NB-2LH jest wciąż jak nowy - nie rozładowuje się tak samoistnie i wciąż trzyma początkową wydajność. pozostaje mieć tylko nadzieję, że z nowym LP-E6 będzie tak samo.
Oto, co o zamienniku Delta pisze nasz przyjaciel - Towers:
"Dane techniczne:
- model: LP-E6 (do Canon EOS 5D Mark II)
- technologia: Li-ion
- pojemność: 1400 mAh
- napięcie: 7,2 V
- ładowarka w komplecie (zasilanie 100V-240V, kompatybilna z oryginalnym akumulatorem)
- możliwość ładowania tylko w ładowarce dostarczonej w komplecie
- brak informacji o poziomie naładowania w aparacie
- ochronna zaślepka w komplecie
- opakowanie: kartonowe z hologramem
(...)
Akumulator nie może być ładowany w ładowarce Canona. W zestawie znajduje się jednak mikroprocesorowa ładowarka umożliwiająca bezpieczne ładowanie akumulatora Delta oraz oryginalnego akumulatora Canon LP-E6.
Ze względu na zabezpieczenia Canona nie jest możliwe sprawdzenie stanu naładowania akumulatora w aparacie".
Bez wątpienia dobrego zamiennika można używać (w przypadku 30D używałem z powodzeniem zamiennika), licząc się z pewnymi niedogodnościami w porównaniu z pięciokrotnie droższym oryginałem.
Ja kupiłem drugi oryginał, ale myślę o zakupie dodatkowego zamiennika, bo pewno przy kręceniu filmów może to być sensowne.
Pozdrówka
mieszko_1vp
15-12-2009, 22:30
ale macie problemy-ja w gripie mam jeden oryginał i jeden zamiennik-oryginał mam po prawej stronie-dzięki temu pokazuje w jakim stopniu są naładowane oba aku-bo bierze z obu ;)
i pewnie dlatego nie stac mnie na drugi oryginał-bo wydałem 10k na puszke-lol
mieszko_1vp dzięki za odp. wreszcie coś konkretnego, ale mam jeszcze pytanie jakiego używasz gripa i czy go polecasz ?
mieszko_1vp
16-12-2009, 20:44
ja mam jakąś tam podróbkę-Phottix-oglądałem oryginała,ale jakoś nie widzę pododu żeby przepłacać-bo oryginał grip i oryginał drugi aku to prawie tysiak w kieszeni ;)
-Dodam że jak jeden aku jest podróbkowy-to na głównym panelu info-i tak jest podawany stan -dopiero w menu widać jakby drugiego aku nie było wcale
Da__FreaK
16-12-2009, 21:35
ja mam jakąś tam podróbkę-Phottix-oglądałem oryginała,ale jakoś nie widzę pododu żeby przepłacać-bo oryginał grip i oryginał drugi aku to prawie tysiak w kieszeni ;)
-Dodam że jak jeden aku jest podróbkowy-to na głównym panelu info-i tak jest podawany stan -dopiero w menu widać jakby drugiego aku nie było wcale
Ja zastanawialem sie nad zamiennikiem BG do 40D, Po dlugich poszukiwaniach trafilem na okazje w Szwajcarii, siostra kupila mi oryginal z papierami za cale 120 frankow :) czyli ok 325 zl :)Wiem ze niby zamienniki spelniaja swoje zadanie, ale co oryginal to oryginal- daje pewnosc niezawodnosci:) Teraz musze tylko upolowac drugie oryginalne aku w rozsadnej cenie :)
Ja zastanawialem sie nad zamiennikiem BG do 40D, Po dlugich poszukiwaniach trafilem na okazje w Szwajcarii, siostra kupila mi oryginal z papierami za cale 120 frankow :) czyli ok 325 zl :)Wiem ze niby zamienniki spelniaja swoje zadanie, ale co oryginal to oryginal- daje pewnosc niezawodnosci:) Teraz musze tylko upolowac drugie oryginalne aku w rozsadnej cenie :)
Nie no rewelacja ja sprzedałem oryginalnego gripa do 50D za 350 zł (pudełko, papiery, koszyczek), a teraz muszę zamiennik do 5d2 kupić za 380 zł.
Da__FreaK
16-12-2009, 21:58
Nie no rewelacja ja sprzedałem oryginalnego gripa do 50D za 350 zł (pudełko, papiery, koszyczek), a teraz muszę zamiennik do 5d2 kupić za 380 zł.
Tylko ze moj BG to nowelasa sztuka :smile: Jak zobaczylem ile kosztuje oryginal, nowy na allegro to .... ah..:smile:
ferrari_alex
16-12-2009, 21:59
kurcze, co za ceny....................za akumulator wydac 300 PLN.....
mieszko_1vp
16-12-2009, 22:54
Te oryginalne aku mają ogromną zaletę-jak nie masz gripa
mając akumulatory w torbie wiesz który ma ile jeszcze "mocy"-bo mozna to na body sprawdzić-od taki bajer za który się płaci ;)
Ja do 40d i 400d uzywam podrobek i jakos roznic miedzy oryginalem a podrobka nie zauwazylem.
Do 5d podroby juz nie kupie bo jak nie da sie sprawdzic naladowania itp to mam takie zabawy gdzies.
mieszko_1vp
18-12-2009, 19:30
Ja do 40d i 400d uzywam podrobek i jakos roznic miedzy oryginalem a podrobka nie zauwazylem.
Do 5d podroby juz nie kupie bo jak nie da sie sprawdzic naladowania itp to mam takie zabawy gdzies.
ale kupując aparat masz w zestawie oryginała-a podróbkę zawsze się trzyma "w razie czego"
albo kupić 4 podróbki i kiedyś to wykożystać-zmieniając je-jak magazynki -nie patrząc gdzie upadają puste ;)
ferrari_alex
18-12-2009, 22:39
Nie chę wierzyć, że nie da rady zrobić zamiennik z tą samą żywotnością i funkcją co i oryginał.....
Ludzie....300 PLN za akumulator.
Ja mam zamiennik akku phottixa. Zawsze używam kompletu oryginał-zamiennik w gripie - też zaminniku - alpha. Jak się odpowiednio zapakuje w gripa to dostajemy odczyt pojemności z zestawu. Co mnie najbardziej dziwi to żywotność tego tandemu. Spokojnie daje radę na 1,5k zdjęć - w tym ok. 500 z lampą.
Są tylko 2rzeczy które mnie niepokoiły/niepokoją:
1. Ten zamiennik jest trochę za gruby i wchodzi dosyć ciasno i nie wysuwa się samoczynnie po zwolnieniu przytrzymującej dźwigienki i trzeba go wydłubać. Jak akku jest w gripie to żaden problem więc mnie to nie denerwuje.
2. Jak byłem w górach(początek października) to nie wziąłem ze sobą gripa i zaobserwowałem dziwne zachowanie zamiennika, otóż:
Padł mi oryginał i miałem ze sobą na pewno w pełni naładowany zamiennik. Po zrobieniu 1-2zdjęć aparat się wieszał z otwartą migawką, zapisując pierwszą fotę. Trzeba było wyjąć akku żeby zrestartować puszkę(włącznie z zamknięciem migawki). Było to na wys. ok. 1900m. Nie wiem czym to zachowanie było spowodowane. Szczerze to nawet się nad tym później zbytnio nie zastanawiałem po stwierdzeniu, że akku w gripie działa prawidłowo, nie próbowałem też testować zmiennika bez gripa.
Poza tym to zamiennik gripa i akku działa normalnie i zamiast wydawać 1300zł wydałem 400. W przyszłym roku może kupie 2oryginalny akku a zamiennik zostanie tylko jako backup, ale gripa zamieniać nie zamierzam bo wg. mnie prwie 1000zł(950)to co najmniej "przesada"
Różnicą jest chyba to, że oryginał do 5DmkII jest magnezowy a nie z tworzywa - ale pewności nie mam.
Tak sie podepne z pytaniem:
Majac org grip canona do marka5 i dwa aku w oryginalne, to w menu beda osobno dla kazdego aku podane dane o pojemnosci ? (np.podpisane #1 / #2 itd)
Oryginal LPE6 ma licznik zdjec w sobie, wiec jeszcze pytanie czy majac oba w gripie beda zwiekszac swoj licznik oba na raz? Czy zasilanie leci najpierw z jednego, ten pada i przeskakuje na drugiego liczac numeracje ilosci fotek juz na "swoj" licznik osobno?
Mowa o org battery grip canona.
katharsis
20-12-2009, 02:48
Tak sie podepne z pytaniem:
Majac org grip canona do marka5 i dwa aku w oryginalne, to w menu beda osobno dla kazdego aku podane dane o pojemnosci ? (np.podpisane #1 / #2 itd)
Oryginal LPE6 ma licznik zdjec w sobie, wiec jeszcze pytanie czy majac oba w gripie beda zwiekszac swoj licznik oba na raz? Czy zasilanie leci najpierw z jednego, ten pada i przeskakuje na drugiego liczac numeracje ilosci fotek juz na "swoj" licznik osobno?
Mowa o org battery grip canona.
2 sztuki LP-E6 założone do BG-E6 pokazują osobno stan naładowania, za to ilość zdjęć wspólną, czyli wykonaną od momemntu założenia i "w obecności" obu akumulatorków w komorach gripa. Podczas używania energia z obu zżerana jest równomiernie.
A żeby było bliżej tematu watku: też się zastanawiałam czy oryginał czy zamienniki - ostatecznie kupiłam oryginał. Na razie "jadę" na jednym zapasowym, jak dotąd nie zdarzyło mi się, żeby zabrakło mi zasilania.
ok dzieki. Wogole sie zastanawiam nad kupnem gripa zamiennika + drugi aku ale juz oryginał. Ktos przerabia zestaw grip zamiennik+2 aku canona? Dane/info o stanie aku sa poprawne w menu body?
No jednak po za różnicą w cenie, która jest znaczna. Ale to już było tu omawiane :)
donald7000
20-12-2009, 15:13
W obudowie BP-511 nie ma fizycznej możliwości umieszczenia ogniw o pojemności 3000 mAh. Więc jeśli ktoś kupuje takie pojemności to z przykrością stwierdzam że pada ofiarą, wcześniej wspomnianego "chińskiego marketingu" o zgrozo dość skutecznego.
Różnica między wszystkimi akku polega jedynie na tym iż nie załapały się po pierwszej selekcji jako 100%. Dlatego to co możemy kupić jako chińskie podróbki to potocznie zwany drugi gatunek, ale nawet jeśli jest 99% tak dobry jak te z pierszego sortu to nie powinniśmu chyba tego aż tak bardzo odczuć.
Oczywiście nigdy nie mamy możliwości dowiedzenia się jak długo taki akumulator leżał bez ładowania. To jest niestety czynnik który decyduje o sprawności.
co prawda nie mam oryginalnego drugiego akku ale menu wygląda normalnie (znaczy pokazuje obie komory i jedną jako pustą-brak danych)
mieszko_1vp
21-12-2009, 02:56
ok dzieki. Wogole sie zastanawiam nad kupnem gripa zamiennika + drugi aku ale juz oryginał. Ktos przerabia zestaw grip zamiennik+2 aku canona? Dane/info o stanie aku sa poprawne w menu body?
ale po co Ci drugi oryginał-skoro i tak wynik jest uśredniony?
bo mam okazje kupic org tanio ok 200,-, bo nie chce bawic sie w osobne ladowarki do zamiennika no i wogole przerabialem zam. w 20D i do marka nie bede sie juz bawil w nieoryg. Dalem tyle kasy za marka, dam te dwie stowy na aku ;)
Ktos przerabia zestaw grip zamiennik+2 aku canona? Dane/info o stanie aku sa poprawne w menu body?
Ja miałem gripp Photixx (lekkie niedopasowanie miedzy gripem i body, miejscami prześwit na 0,3 mm -0,4 mm) oraz dwa aku oryginalne.
Wszystko poprawnie wyswietlane w menu, praca porządna - od czasu do czasu blokowało się główne koło zmiany przesłony na body (w trybie priorytetu przesłony) gdy był właczony gripp (po ruszeniu kółka na grippie, zaczynało działać kółko nastawy na body)
Ja uzywam zamiennikow, zamiennik bez ladowarki to koszto okolo 30PLN wiec 10x taniej niz oryginal :roll:
Ktos podawal link to podrobek ktore podaja stan naladowania w body, nie moge teraz znalezc.
tylko ORYGINAŁ, padło to juz wiele razy m.in w osobnym wątku dot. własnie zasilania. kilkukrotnie pada tam argument (może niezbyt wysokich lotów, ale oddający sytuacje ;-) ) "jak wywaliłes 10k na body to nie skąp 3 stów na zasilanie"
Popis dziadostwa ze strony Canona - trick wyćwiczony przy drukarkach (chipy w tonerach / kartridżach / DRM...). A żeby ich pokręciło!
zdRAWki
Wszystko poprawnie wyswietlane w menu, praca porządna - od czasu do czasu blokowało się główne koło zmiany przesłony na body (w trybie priorytetu przesłony) gdy był właczony gripp (po ruszeniu kółka na grippie, zaczynało działać kółko nastawy na body)
a tak zapomniałem dodać, że mi to też się zdarza.
wiktor2323
24-12-2009, 13:51
Czy dobrze rozumeim? Jeżeli do aparatu wsadze akumulatorek delty czy inny zamiennik to aparat nie bedzie mi pokazywał niektórych danych?
Handelson
24-12-2009, 14:02
2 sztuki LP-E6 założone do BG-E6 pokazują osobno stan naładowania, za to ilość zdjęć wspólną, czyli wykonaną od momemntu założenia...
Hmmm...
To ja mam trochę inaczej...
U mnie osobno pokazują stan naładowania i osobno ilość zrobionych zdjęć...
Przy każdej baterii jest stan naładowania i ilość wykonanych zdjęć na tym właśnie aku... :-P
Czy dobrze rozumeim? Jeżeli do aparatu wsadze akumulatorek delty czy inny zamiennik to aparat nie bedzie mi pokazywał niektórych danych?
nie będzie "widział" akumulatora - nie będziesz miał dokładnych danych o naładowaniu i ilości zrobionych zdjęć
Majac zamiennik beda problem np przy kreceniu filmow. pojawiac sie beda biale paski od czasu do czasu - bolaca sprawa. po za tym orginal ma wiele wieksza zywotnosc!! mysle ze warto kupic orginalny ktory pozyje 2-3 lata i sie nie zużyje niz kupic podrobe ktora padnie po pol roku (z doswiadczenia wiem).
a jednak jak ktos wywala 10 kół na sprzet to czy nie boi sie wkladac no name'a do takiego sprzetu? Ja osobiscie cholernie sie boje.
Ja mam zamiennik akku phottixa. Zawsze używam kompletu oryginał-zamiennik w gripie - też zaminniku - alpha. Jak się odpowiednio zapakuje w gripa to dostajemy odczyt pojemności z zestawu. Co mnie najbardziej dziwi to żywotność tego tandemu. Spokojnie daje radę na 1,5k zdjęć - w tym ok. 500 z lampą.
Są tylko 2rzeczy które mnie niepokoiły/niepokoją:
1. Ten zamiennik jest trochę za gruby i wchodzi dosyć ciasno i nie wysuwa się samoczynnie po zwolnieniu przytrzymującej dźwigienki i trzeba go wydłubać. Jak akku jest w gripie to żaden problem więc mnie to nie denerwuje.
2. Jak byłem w górach(początek października) to nie wziąłem ze sobą gripa i zaobserwowałem dziwne zachowanie zamiennika, otóż:
Padł mi oryginał i miałem ze sobą na pewno w pełni naładowany zamiennik. Po zrobieniu 1-2zdjęć aparat się wieszał z otwartą migawką, zapisując pierwszą fotę. Trzeba było wyjąć akku żeby zrestartować puszkę(włącznie z zamknięciem migawki). Było to na wys. ok. 1900m. Nie wiem czym to zachowanie było spowodowane. Szczerze to nawet się nad tym później zbytnio nie zastanawiałem po stwierdzeniu, że akku w gripie działa prawidłowo, nie próbowałem też testować zmiennika bez gripa.
Poza tym to zamiennik gripa i akku działa normalnie i zamiast wydawać 1300zł wydałem 400. W przyszłym roku może kupie 2oryginalny akku a zamiennik zostanie tylko jako backup, ale gripa zamieniać nie zamierzam bo wg. mnie prwie 1000zł(950)to co najmniej "przesada"
Różnicą jest chyba to, że oryginał do 5DmkII jest magnezowy a nie z tworzywa - ale pewności nie mam.
hmm Zamiennik gripa juz zamowiony, kupilem bg ALPHA. Planowalem kupic dodatkowo org aku canona, ale jednak zastanawiaja mnie aku phottixa.
Wiec tak: Aku canona zostawiam nieuzywany, grip alpha i biore np. takie dwie sztuki aku titan phottixa:
http://www.allegro.pl/item835871017_akumulator_phottix_lp_e6_canon_5d_ma rk_ii_7d.html
Oczywiscie z dokupiona osobna ladowarka to tych zamiennikow. Jak to dziala ogolnie? Bo napisales "jak sie odpowiednio zaladuje aku do gripa to w menu widac pojemnosc" - tzn dokladnie o co chodzi? Czasami lapie, czasami nie?
mieszko_1vp
28-12-2009, 22:59
Jak to dziala ogolnie? Bo napisales "jak sie odpowiednio zaladuje aku do gripa to w menu widac pojemnosc" - tzn dokladnie o co chodzi? Czasami lapie, czasami nie?
pisałem na górze-po prawo oryginał-po lewo podróbka-wtedy widac stan na menu głównym
aj ok nie dopatrzylem, ze to zamianka org i zam.
Ktos przerabia takie dwa aku phottixa z gripem alpha? Bo nie wiem czy brac 2 org, czy pobawic sie 2x aku phott.
pisałem na górze-po prawo oryginał-po lewo podróbka-wtedy widac stan na menu głównym
a to ciekawe bo u mnie jest odwrotnie. po lewej oryginał, a po prawej phottix
@siudym - jak będziesz miał 2 podróby to nie będziesz widział stanu naładowania, będzie cały czas pusta bateria migać. Albo oryginał + podróba i wtedy aparat pokazuje Ci zbiorczy stan naładowania duetu(jeżeli odpowiednio włożysz akku) albo oba oryginały - wtedy będziesz miał wgląd do każdego akku osobno ale jestem prawie przekonany, że ich stan będzie równy, więc to się może przydać jedynie jak włożysz do puchy 2 w różnym stopniu naładowane akku.
mieszko_1vp
29-12-2009, 22:17
no właśnie -jak działa ten system identyfikacji i podawania ilości zdjęć jak miesza się aku-oczywiście chodzi o oryginały-i jak stosuje się w danej chwili oba
Dziwna sprawa ale mam alpha i dwa org aku - nalicza mi jeden majac oba w srodku....
http://canon-board.info/showthread.php?p=748708&posted=1#post748708
:/
Z przyjemnością informuję, że zamienniki eneride działają wyśmienicie. Ilość strzałów jest o około 20% mniejsza niż na oryginalnej baterii. Używałem wysoko w górach w temperaturach poniżej 10oC i było ok. Jak z żywotnością to nie wiem bo mam je ledwo miesiąc. No ale to zobaczymy.
Pozdrawiam
Nie miałam nigdy zamienników w swoim aparacie, robię zdjęcia na oryginalnej baterii ale powoli zaczyna mi się psuć i bardzo szybko się wyczerpuje. Natomiast w swoim kompakcie mam akumulatorki sanyo eneloop i one mi świetnie trzymają.
Dlatego to co możemy kupić jako chińskie podróbki to potocznie zwany drugi gatunek, ale nawet jeśli jest 99% tak dobry jak te z pierszego sortu to nie powinniśmu chyba tego aż tak bardzo odczuć.
teorii nie znam, wiem jakie sa roznice w praktyce. mam zawsze ponumerowany zestaw 3 akku, z ktorych jeden siedzi w body, reszta w plecaku. i zaden nie trafia do ladowarki bez kompletnego wyladowania, tzn. kiedy w temperaturze pokojowej aparat juz nie chce nawet drgnac.
w praktyce wyglada to tak, ze za nowosci akumulatory BP-511 tak Canona jak i Ansmanna, Phottiksa czy GoldPhoto (z tych, jakie przerabialem) maja dosc zblizona zywotnosc. Ansman lepiej niz Canon, potem Phottix/GoldPhoto ale tu nie ma jakiegos ogromnego skoku. dopiero po roku pracy w takiej rotacji widac roznice w jakosci. Ansmann, ktorego kupilem chyba z 1,5 roku temu do dzis zasuwa jak Duracell w reklamie. dluzej niz dwukrotnie mlodszy Phottix czy drugi Ansmann (kilkumiesieczny).
plusem tych lepszych zamiennikow, jak dla mnie, jest lepsza zywotnosc. ilosc zdjec na sztuce nowego akumulatora ma jakby mniejsze znaczenie. wazne, czy po pol roku nie bede musial wrzucac do plecaka 5 akku, zeby starczylo na dzien w plenerze :)
zaden nie trafia do ladowarki bez kompletnego wyladowania, tzn. kiedy w temperaturze pokojowej aparat juz nie chce nawet drgnac.
ale tak się nei traktuje tych akumulatorków, bo tracą pojemność
Ale Akustyk ich nie wyładowuje do zera, tylko do nieco wyższego poziomu, przy którym sprzęt nie chce działać. To robi różnicę.
czemu?
tak jak KMV10 napisal: jak cos sie da jeszcze wycisnac to wyciska. ale zero to to na pewno nie jest.
czemu?
bo się psują i tracą pojemność
Ale i tak, podczas normalnej eksploatacji, nie jesteś w stanie doprowadzić ich do stanu w którym to napięcie ogniwa spadnie poniżej napięcia krytycznego - a jak wiadomo taki stan im szkodzi.
fotomate
14-03-2010, 01:16
oryginalny LP-E6 kosztuje już poniżej 250 zł. Chyba nie warto oszczędzać na czymś tak ważnym jak bateria. Mimo iż zamiennik też działa, to raczej nie chciałbym nosić ze sobą dwóch ładowarek
nie wiem jak to jest w przypadku aku do 5D, ale ja do swojego 30D uzywam z powodzeniem od 2 lat zamienniki phottix'a i bardzo je sobie chwale.
zero problemow z ladowaniem, czy wskaznikiem poziomu naladowania w aparacie.
robie okolo tysiaca zdjec na obu.
zaloze sie ze z zamiennikami 5D bedzie podobnie i nie widze zadnego sensu kupowac obrzydliwie drogi oryginal canona.
Ja też będę szedł w zamienniki... są sprawdzone! Filmów i tak nie kręcę więc skoro nie widać różnicy po co przepłacać ;)
nie wiem jak to jest w przypadku aku do 5D, ale ja do swojego 30D uzywam z powodzeniem od 2 lat zamienniki phottix'a i bardzo je sobie chwale.
zero problemow z ladowaniem, czy wskaznikiem poziomu naladowania w aparacie.
robie okolo tysiaca zdjec na obu.
zaloze sie ze z zamiennikami 5D bedzie podobnie i nie widze zadnego sensu kupowac obrzydliwie drogi oryginal canona.
jwśli w powyższej wypowiedzi chodzi Ci o 5d2 to się chętnie założę ;)
Ja też będę szedł w zamienniki... są sprawdzone! Filmów i tak nie kręcę więc skoro nie widać różnicy po co przepłacać ;)
i tu nie macie racji obydwaj..
do 5d mam zamienniki, do 40d i 350d też miałem zamienniki a do 5d2 mam 3 oryginały.. o ile w poprzednich modelach różnice były pomijalne to w 5d2 są dwie podstawowe różnice:
1. Zamienniki mają dodatkową ładowarkę - nie ładują się z Canonowskiej
2. Na zamienniku aparat nie pokazuje poziomu naładowania który to jest w 5d2 świetny i wydając kilka tysięcy za aparat pozbawiać się tego udogodnienia za parę groszy to bez sensu imho..
i dla mnie to wystarczyło żeby kupić sobie dodatkowo dwa oryginały
klosz007
15-03-2010, 20:40
W przypadku 40D i 50D miałem tylko jeden oryginał (z kitu) a reszta zamienniki HAMA BP-511 które nie dość że były 4 razy tańsze niż oryginał to jeszcze miały 5 lat gwarancji a oryginały zaledwie rok. I złego słowa o tych HAMA nie dałbym o nich powiedzieć.
W przypadku LP-E6 Canon poleciał w kulki chipując swoje oryginały i dodając w aparacie funkcje które nie działają bez tego chipu w baterii (ciekawe, że we wcześniejszych modelach aparatów wskazywanie poziomu naładowania działało bez żadnych chipów). Nie spodziewam się, że zamiennikarze typu HAMA czy HAHNEL wypuszczą odpowiedniki LP-E6. Ich produkty są z górnej póki a więc nie wypuszczą półwartościowej baterii bez chipu i z dodatkową ładowarką a kupienie licencji na chip od Canon'a spowodowało by pewnie, że zamiennik byłby tak drogi jak oryginał albo jeszcze droższy.
Tak więc w przypadku 7D wykpiłem się fortelem z gripem. Zakupiłem jeden dodatkowy oryginał LP-E6, którego cena woła o pomstę do nieba (250zł). Oczywiście można sobie tłumaczyć, że skoro stać mnie na body za 5k PLN to stać mnie na baterię za 250zł (ale czy już na trzy też ? - tak żeby mieć dwa komplety) ale czy skoro stać mnie na body za 5k PLN to mam się dać okradać z 200 zł na każdej baterii ?
No i w efekcie oczywiście dokupiłem dwa zamienniki Phottix'a. Kosztują 55 zł (jeden musiał być z ładowarką tj. za 75), różnicy w pojemności nie widzę i w dodatku Phottix ma dwa lata gwarancji a nie rok.
Jeżeli ma się gripa i wkłada się jednocześnie oryginał i zamiennik to wszystko działa tak jakby był włożony tylko oryginał i miał 2x tyle pojemności. Nie przeszkadza mi to, że nie wiem jak dokładnie naładowany jest każdy egzemplarz bo i tak mam tylko dwa takie komplety i zmieniam akumulatory parami - para naładowana/para rozładowana.
Jeżeli ktoś chce mieć dokładną informację nt. naładowania każdego egzemplarza to niestety zostają tylko oryginały. To samo jeśli chcemy widzieć stan naładowania akumulatora jeżeli włożony jest tylko jeden akumulator. Zamiennik wtedy nic nie pokazuje.
Aha, ładowarka do zamiennika ładuje także oryginały więc nie trzeba wozić dwóch. To kolejny dowód na to, że chip został zrobiony żeby zmusić do zakupu oryginałów :(
Pozdr,
Zbyszek
Tak więc w przypadku 7D wykpiłem się fortelem z gripem. Zakupiłem jeden dodatkowy oryginał LP-E6, którego cena woła o pomstę do nieba (250zł). Oczywiście można sobie tłumaczyć, że skoro stać mnie na body za 5k PLN to stać mnie na baterię za 250zł (ale czy już na trzy też ? - tak żeby mieć dwa komplety) ale czy skoro stać mnie na body za 5k PLN to mam się dać okradać z 200 zł na każdej baterii ?
Postaw się od strony marketoidów Canona:
- jedna bateria LP-E6 wystarcza na ok 1000 zdjęć
- baterię a nawet kilka baterii można naładować w ciągu nocy
- czy amator robi więcej niż tysiąc zdjęć na dzień?
- ergo - do amatorskiego użytku wystarczy jedna bateria, ergo większej ilości baterii potrzebuje tylko profesjonalista a profesjonalistę stać na zapłacenie takiej kwoty za baterię bo mu się po prostu zwróci.
Tak więc w swoim narzekaniu na cenę po pierwsze zastanów się czy na pewno aż tyle baterii Ci potrzebne, a jeśli tak to ciesz się, bo Canon uważa Cię za profesjonalistę.
Jeśli nim nie jesteś to może jednak nie jest potrzebne Ci tyle baterii, skoro Cię na nie nie stać?
Matsunami
16-03-2010, 22:19
Kupiłem akumulator Phottixa do 5DmkII i nie dość że nie ma komunikacji z aparatem to jeszcze nie mogę go teraz wyjąć :[
może spróbuj go ładować przez kabel usb ;)
jedna bateria LP-E6 wystarcza na ok 1000 zdjęć
a skad ta informacja?
klosz007
16-03-2010, 23:06
Postaw się od strony marketoidów Canona:
- jedna bateria LP-E6 wystarcza na ok 1000 zdjęć
- baterię a nawet kilka baterii można naładować w ciągu nocy
- czy amator robi więcej niż tysiąc zdjęć na dzień?
- ergo - do amatorskiego użytku wystarczy jedna bateria, ergo większej ilości baterii potrzebuje tylko profesjonalista a profesjonalistę stać na zapłacenie takiej kwoty za baterię bo mu się po prostu zwróci.
Tak więc w swoim narzekaniu na cenę po pierwsze zastanów się czy na pewno aż tyle baterii Ci potrzebne, a jeśli tak to ciesz się, bo Canon uważa Cię za profesjonalistę.
Jeśli nim nie jesteś to może jednak nie jest potrzebne Ci tyle baterii, skoro Cię na nie nie stać?
1000 na jednej nigdy mi się nie udało, nie próbowałem liczyć ale nie pamiętam, żebym zrobił więcej niż jedną kartę na baterii czyli kilkaset góra. Być może gdyby mniej używać wyświetlacza do przeglądania itp. to byłoby więcej.
Masz rację, że dwie spokojnie by mi wystarczyły. Na jednej też da się na upartego wyżyć ale trzeba non stop sprawdzać poziom naładowania i w zasadzie na jakimś wyjeździe czy urlopie gdzie robi się dużo zdjęć codziennie wieczorem ją doładowywać po to żeby się nie okazało w połowie następnego dnia, że bateria zdechła. W efekcie przy jednej trzeba ją utrzymywać praktycznie w stanie maksymalnego naładowania co zmniejsza trwałość baterii Li-Ion.
Cztery to już pewien luksus (szczególnie biorąc pod uwagę cenę oryginałów gdyby takie użyć) ale problem ładowania zmniejsza się jeszcze bardziej co w przypadku niektórych wyjazdów w przeszłości znacznie ułatwiło mi życie no i dlatego teraz też mam cztery.
Kupiłem akumulator Phottixa do 5DmkII i nie dość że nie ma komunikacji z aparatem to jeszcze nie mogę go teraz wyjąć :[
O to dziwne, mój co do wymiarów niczym się nie różni od oryginału, wyjmuje się i wkłada tak samo dobrze jak oryginał. Nawet dekielek w komplecie ma takie same napisy jak oryginał choć ma nieco ciemniejszy kolor.
Matsunami
16-03-2010, 23:47
O to dziwne, mój co do wymiarów niczym się nie różni od oryginału, wyjmuje się i wkłada tak samo dobrze jak oryginał. Nawet dekielek w komplecie ma takie same napisy jak oryginał choć ma nieco ciemniejszy kolor.
Miałem już wiele zamienników z różnymi aparatami i nigdy nie było żadnych problemów, a teraz nie mam pojęcia jak mogę go wyjąć :/ próbowałem pęsetą do brwi i nie da rady. Myślę o kupieniu kleju, przyklejeniu czegoś do akumulatora i może wtedy wyjdzie. Co dziwne po boku jest luz, może to wina szyn które są po boku w aku... ech.. ktoś ma jakiś pomysł jak to teraz wydobyć?
przeszukaj wątek z gripem BG-E6 tam gościu miał ten problem, ale jak go rozwiązał nie wiem
a skad ta informacja?
1. Z lektury forum
2. Z porównania do poprzednich rodzajów akumulatorków
3. Z informacji od kolegi który ma 7D
Warunek - używać 7D jako aparatu fotograficznego a nie jak kompaktu czy kamery. Ekran żre.
Ja do dwu puszek 5d2 mam 2 oryginalne akumulatowy i nawet nie myślę, żeby pakować się w zamienniki . Raz, że druga ładowarka potrzebna, a dwa, że to już nie to samo co zamiennik w 5d.
Przemek_D
18-03-2010, 01:17
nie wnikam w testy, oryginał Canona w baterii w 400D i 40D i w moim 5DII słuzy mi o wiele dłuzej niz zamiennki. poza tym w oryginale jak zaczyna siadac to wiem ile mi jeszcze pochodzi... w zamiennku... mialem przykra niespodzianke, utrata zasilania stawala sie nagle faktem, oczywiscie nie mowie tu o nowych zamiannikach tylko o tych juz troche przechodzonych. Sprawa wyglada tak, jezeli duzo focisz to wal w oryginal, poczujesz posmakujesz i nie kupisz nigdy zamiennka, jezeli focisz mało.. wez zamiennk, jak na amatorskie zapotrzebowanie wystarczy
1. Z lektury forum
2. Z porównania do poprzednich rodzajów akumulatorków
3. Z informacji od kolegi który ma 7D
Warunek - używać 7D jako aparatu fotograficznego a nie jak kompaktu czy kamery. Ekran żre.
myslalem, ze piszesz o nowej piatce.
nie wiem jak to wyglada w 7D, ale na 5D mkII na jednym akumulatorku mozna zrobic 1000 zdjec pod jednym warunkiem: bez podgladu na wyswietlaczu i z MF
w przypadku "normalnego" uzytkowania - zrobienie 500 zdjec na 5D mkII na jednym akumulatorku mozna przyjac za dobry wynik.
zreszta podobna wydajnosc akumulatorkow mam w 30D
na oryginalnym aku w 30D pojemnosci starczalo na okolo 500 zdjec (zamiennik phottix na okolo 400)
majac w gripie /w 30D/ 2xphottix powiedzmy ze zrobie 1000 zdjec bez ladowania.
nie wiem jak to mozliwe, ze ten twoj kolega na 7D robi 1000 zdjec na jednym akumulatorku.
w koncu i BP-512 i LP-E6 maja zblizona pojemnosc.
jak bedziesz widzial sie z tym kolega, to zapytaj o to.
mysle, ze taka informacja jak "darmowo" dwukrotnie zwiekszych wydajnosc aku w 7D/5D przyda sie wielu osobom :)
Dokładnych wyliczeń nie robiłem, ale na akku 5d2 można zrobić zauważalnie mniej zdjęć niż A700. Dodatkowo, w 5d2 tylnego wyświetlacza używam tylko do podglądu, w Sony natomiast był on cały czas aktywny.
Ciekawe czy niezależni producenci obejdą kiedyś problem wyświetlania info o stanie baterii.
Bo coś mi się wydaje że we wszystkich nowych puszkach będą już tylko takie baterie. Więc albo ten problem jakoś rozwiążą albo wycofają się z produkcji bo sprzedaż będzie znikoma.
No to dochodzi jeszcze jeden minus dla zamienników, nie trzymają gabarytów ...
myslalem, ze piszesz o nowej piatce.
Cóż... ten akumulatorek pasuje akurat do obu.
zreszta podobna wydajnosc akumulatorkow mam w 30D
na oryginalnym aku w 30D pojemnosci starczalo na okolo 500 zdjec (zamiennik phottix na okolo 400)
majac w gripie /w 30D/ 2xphottix powiedzmy ze zrobie 1000 zdjec bez ladowania.
No patrz... a ja w 40D spokojnie robię około 1000 zdjęć na jednym aku i 1500-1800 na dwóch w gripie.
Nie wiem jak to możliwe że Ty robisz tak mało...
Aha... BP-511 = 1100mAh a LP-E6 = 1800mAh , przynajmniej oryginalne. Podejrzewam że zamienniki również coś koło tego tylko 'chłyt małketingowy' każe producentom zamienników pisać podbite pojemności.
Biorąc pod uwagę zwiększoną prądożerność to raczej nie dziwne że wychodzi podobna ilość zdjęć na jednym akku.
Nawet dane producenta (Canon) mówią (wg mnie dość ostrożnie) że na jednym LP-E6 można zrobić ok 800zdjęć lub dwie godziny nagrywać video.
To tylko jeden zamiennik kupujesz? :(
Ja miałem ich zawsze 3 + 1 oryginał z zakupu.
A to juz kwota ok. 900 zł. ~ 10% wartości body.
Ciekawe czy niezależni producenci obejdą kiedyś problem wyświetlania info o stanie baterii.
Bo coś mi się wydaje że we wszystkich nowych puszkach będą już tylko takie baterie. Więc albo ten problem jakoś rozwiążą albo wycofają się z produkcji bo sprzedaż będzie znikoma.
Już to kiedyś się zdażyło w przypaku kamer.
GP kupił od Sony prawa do info w akumulatorkach i był dużo tańszy do oryginałów. :-)
klosz007
19-03-2010, 01:24
Wydaje mi się, że nie ma tam naprawdę czego obchodzić. Gdyby to było takie proste to by to już dawno obeszli. Ja na miejscu Canon'a zrobiłbym to najprościej jak się da tj. otwartym tekstem wysyłał z akumulatora informację o jego producencie. A ładowarka i body sprawdzałyby czy producentem jest Canon i jak nie to do widzenia. Oczywiście nie wiem czy tak jest ale takie zabezpieczenie jest wystarczające jak dla mnie.
Producent zamiennika albo musi podać swoją nazwę i wtedy zamiennik działa wiadomo jak albo musiałby się podawać za Canon'a a to by była już podróbka i naruszanie znaków towarowych.
Mniej markowi producenci (np. Phottix) mogą sobie pozwolić na takie baterie funkcjonalnie gorzej działające i dawane z dodatkową ładowarką a bardziej markowi (HAMA, HAHNEL itp.) raczej nie pójdą w takie półśrodki. Albo sobie odpuszczą LP-E6 albo wykupią prawa do podszywania się pod Canon'a a czy będzie to miało dla nich sens finansowy to już zależy od samego Canon'a.
W każdym razie Ci mniej markowi o rynek zbytu mogą się nie martwić bo przy stosunku ceny ich produktu do oryginału na pewno będą mieli zbyt, szczególnie jeżeli fala siłowego wiązania klienta z oryginalnymi akcesoriami będzie się nasilać...
Producent zamiennika albo musi podać swoją nazwę i wtedy zamiennik działa wiadomo jak albo musiałby się podawać za Canon'a a to by była już podróbka i naruszanie znaków towarowych.
O naruszaniu znaków można mówić tylko wtedy, gdy:
a. ktoś to widzi,
b. ktoś to kupuje (widząc oszukany znak)
Parę bajtów idące po szynie USB się pod to nie złapie. A przy obecnych cenach krypto-procesorów można uwierzyć, że Canon po prostu wciska do każdego akumulatorka małą kostkę (EEPROM + crypto). Wówczas, jeżeli ktoś to "oficjalnie" podrobi, będą go ścigać poprzez różne DMCA i pochodne.
zdRAWki
PS ale oczywiście nie ma na rynku odtwarzaczy DVD omijających "zabezpieczenia" regionalne ;) ?
kurcze, co za ceny....................za akumulator wydac 300 PLN.....
Jak ktoś chce naprawdę tanio, to zawsze może używać akumulatorków AA. Do gripa BG-E7 mieszczą się jeden lub dwa akumulatory LP-E6 albo sześć akumulatorków AA. Nie mamy wtedy informacji o stanie naładowania, ale taniej chyba się już nie da. Ja na co dzień używam LP-E6, a w rezerwie trzymam naładowane AA. :cool:
swoja droga ciekawe czy jest (a jezeli jest to jaka) roznica w poborze pradu przez tradycyjny silnik AF w obiektywie vs. USM
sirlukas
28-03-2010, 23:26
Sorka za odkopywanie, ale gdzie kupujecie pojemnik ochronny, lub pokrywkę na dodatkową baterię BP-511? Szukam, ale Google milczy :?
Czy ktoś używający zamienników LP-E6 (Delta, Phottix) mógłby zamieścić jakieś sensowne opinie na ich temat? (może już bez oczywistych stwierdzeń typu "nie ma info o stanie baterii", "jak stać cię na aparat za kilka tysięcy to kup sobie oryginał za 300 stówy" lub podobnych mądrości?). Przebitka cenowa jest ogromna, za jeden oryginał można mieć 6 zamienników i dobrze byłoby wiedzieć czy to chłam czy działają OK (poza wiadomymi z góry niedogodnościami).
Jak ktoś chce naprawdę tanio, to zawsze może używać akumulatorków AA. Do gripa BG-E7 mieszczą się jeden lub dwa akumulatory LP-E6 albo sześć akumulatorków AA. Nie mamy wtedy informacji o stanie naładowania, ale taniej chyba się już nie da. Ja na co dzień używam LP-E6, a w rezerwie trzymam naładowane AA. :cool:
To wcale nie jest tanio. A na pewno nie w stosunku do wydajności. Widziałeś jaka jest wydajność tych 4 akumultorów AA w porównaniu z dedykowanym aku? Polecam instrukcję żebyś nie był zdziwiony w trakcie zlecenia.
Cześć,
nie wiem po co te rozterki. Ja używam 5dmk2 tylko w studio i pracuję zazwyczaj z live view więc bateria szybko leci. Chciałem zasilacz sieciowy ale nie za taką cenę jaka jest, to absurd i tyle.
Używam więc dodatkowego akumulatora LP-E6 Delty, nie widzę absolutnie żadnej różnicy w użytkowaniu poza tym że mam święty spokój, na jednej baterii pracuję a druga się ładuje. Obie ładują się tak samo szybko i czas pracy chyba taki sam, nie sprawdzałem ze stoperem.
Oczywiście, są dwie różne ładowarki, ale czy to aż tak wielki problem żeby pisać o tym przez dwa tygodnie? Osobiście polecam Deltę, Phottixa nie znam. Ten zamiennik to normalnie tak samo pracująca bateria. Jeżeli będę musiał to dokupię kolejny zamiennik ,żeby była jedna ładowarka. Wyzwalacz kablowy też mam za 20 zł i działa. Coś co bezpośrednio nie wpływa na zdjęcia nie musi chyba mieć logo Canona, bo myśląc w ten sposób trzeba by nawet skarpety mieć marki Canon, takie niwelujące drgania statywu.
Pozdrowienia.
Ufff wreszcie jakaś merytoryczna recenzja zamiennika w tym wątku pełnym tego co się komu wydaje. Kolejne opinie (użytkowników a nie bajkopisarzy!) będą na pewno mile widziane.
Cóż... ten akumulatorek pasuje akurat do obu.
No patrz... a ja w 40D spokojnie robię około 1000 zdjęć na jednym aku i 1500-1800 na dwóch w gripie.
Nie wiem jak to możliwe że Ty robisz tak mało...
W 40D to już chyba (z tego co pamiętam) BP511A - 1350 mAh.
No chyba, że używasz jeszcze akumulatorków z 300D.
Ale i tak wydajność budząca szacunek.
pozdrawiam
A co do opinii na temat zamienników.
Używam delty. Działa i pasuje. Słabsza od oryginalnego - nawet wg deklaracji producenta - 1450 mAh, nie pokazuje (oczywiście) stanu naładowania.
Argument o konieczności noszenia dwóch ładowarek odpada - zamiennik ładuje rónież oryginalną. (czylu po prostu trzeba schować oryginalną ładowarkę).
sirlukas
30-03-2010, 12:02
Sorka za odkopywanie, ale gdzie kupujecie pojemnik ochronny, lub pokrywkę na dodatkową baterię BP-511? Szukam, ale Google milczy :?
Nikt nic nie wie?
Chodzi mi o zwykła pokrywkę jak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://static.photo.net/attachments/bboard/00D/00DWJR-25609684.JPG)
taka.
A może są pojemniczki, że cała bateria wejdzie?
Nie wierzę, że nikt nie wpadł na pomysł produkowania takich rzeczy w chinach.
W 40D to już chyba (z tego co pamiętam) BP511A - 1350 mAh.
No chyba, że używasz jeszcze akumulatorków z 300D.
Ale i tak wydajność budząca szacunek.
Dlatego napisałem wyraźnie że BP-511 ma 1100mAh a nie BP-511A. Ja używam zamienników Hahnela BP-511 w gripie.
Oryginał BP-511A dostarczany z 40D gdzieś leży i się kurzy bo nie chciało mi się kupować drugiego takiego (drogo) a nie lubię mieć różnych rodzajów baterii w gripie.
Poza tym nawet te 1350 w BP-511A vs 1800 w LP-E6 to nadal spooora różnica, czyli nadal brak jakiegokolwiek uzasadnienia dlaczego wydajnośc sporo pojemniejszych LP-E6 miałaby być o kilkaset zdjęć gorsza od BP-511/A.
Aha - nie rozumiem skąd wtrącenie o akumulatorkach z 300D? Ja nigdy 300D nie miałem :roll: .
Posiadam Grip Phottixa i używam go z dwoma oryginalnymi LP-E6.
Sprawuje się idealnie.
Natomiast mam również w rezerwie zamiennik LP-E6 Phottixa, który obok oryginału w gripie sprawuje się również bez większych problemów.
Na głównym panelu wyświetla się łączny poziom naładowania dla obu baterii.
Czyli to co już było wcześniej napisane.
I teraz kolejna kwestia.
Używałem też samego zamiennika Phottix LP-E6 umieszczonego w gripie i często wieszał się aparat. Wobec czego zaniechałem niemal w ogóle używania, ponieważ 2 oryginały przeważnie wystarczają.
Nasuwa się wniosek czemu i czy to jednostkowy przypadek. Powodem zapewne są nieustabilizowane skoki napięcia - taki mój domysł.
Z drugiej strony zamienniki z dalekiej azji produkowane są w takich a nie innych warunkach i mimo, że ktoś chce wierzyć, że to co na nich jest napisane powinno być prawdą, nie zawsze tak jest.
Skad cena oryginału?
Pewnie stąd, że produkt schodzący z linii jest powtarzalny, sama linia jest sprawdzona i kontrola jakości na koniec wszystko przesiewa.
Jak jest z liniami w chinach??? Mogę się domyślać, ale wiem jedno, że taki akku może chodzić, ale nie musi, a nawet jak chodzi to skąd wiadomo czy chodzi dobrze i elektronika aparatu za 7k go trawi we właściwy sposób?
Jeżeli chodzi o żywotność to jest to sprawa drugorzędna bo i czego można wymagać od takich ogniw za taką cenę?
myslidar
30-03-2010, 14:18
Są zazwyczaj sprzedawane razem z akumulatorkami
Aha - nie rozumiem skąd wtrącenie o akumulatorkach z 300D? Ja nigdy 300D nie miałem :roll: .
Ale ja kiedyś miałem i jeszcze w pamięci mam, że tam jako standard był BP-511 :)
[QUOTE=Mekwion;795375]
Używałem też samego zamiennika Phottix LP-E6 umieszczonego w gripie i często wieszał się aparat.
Używam zamiennika tej samej firmy ( rezerwowo) i jak do tej pory nic złego sie nie przytrafiło ( odpukać). Chociaż mam go dopiero od 3 - 4 m-cy to może za krótko, przypuszczam jednak, że jakby miało sie coś dziać niedobrego - to od razu.
Ja mam Phottixa (zamiennik LP-05) od jakiś 11 miesięcy i sprawuje się doskonale, a działa bardzo podobnie jak oryginał (czyli mniej więcej 600-700 zdjęć).
oszczepnik
02-04-2010, 19:02
a Czy ktoś używał zamiennika do 1ds, ja mam dwa oryginały ale już dość słabo trzymające, zerkając na cenę nówki to powiem szczerze trochę powala, zamiennik 3 razy tańszy bo za 120 można nabyć. Może ktoś miał styczność i się wypowie. Tylko proszę mi nie prawić morałów, że pucha za kilkanaście tys (kiedyś) a ogniwa za grosze.:)
pzdr
Ale ja kiedyś miałem i jeszcze w pamięci mam, że tam jako standard był BP-511 :)
Zgadza się. Do 300D standardowo dodawany był BP-511.
a czy ktoś może podać mi namiary gdzie kupić zamienniki do Canona EOS 400D?
a czy ktoś może podać mi namiary gdzie kupić zamienniki do Canona EOS 400D?
Na Allegro jest ich całe mnóstwo, wystarczy poszukać (NB-2LH).
Na Allegro jest ich całe mnóstwo, wystarczy poszukać (NB-2LH).
właśnie już do tego doszłam ,coś mi się schrzaniło i nie wyświetlało mi stron i myślałam, że nie ma :confused:
dzięki.
michael_key
17-05-2010, 22:05
No już niedługo wakacje i wyjazd. Będę niedługo kupował zasilanie bo moje oryginalne już ledwo zipie. Patrząc na ceny (http://allegro.pl/listing/search.php?category=19965&sg=0&order=p&string=canon+40d) zamienników i oryginałów to nie ma jakiejś przepaści cenowej.
No już niedługo wakacje i wyjazd. Będę niedługo kupował zasilanie bo moje oryginalne już ledwo zipie. Patrząc na ceny (http://allegro.pl/listing/search.php?category=19965&sg=0&order=p&string=canon+40d) zamienników i oryginałów to nie ma jakiejś przepaści cenowej.
Do 50d jest spora, najtanszy zamiennik można dostać już za ok. 10-20zł. Pomijam fakt że działa 50% krócej niż oryginał ale mimo wszystko opłaca się raz na rok wydać te 120zł za 6 zamienników (wedle uznania i potrzebnej ilości) i mieć spokoj.
Czy ktoś może korzystał z tego akumulatorka , muszę coś kupić na zapas .
http://aukcjewp.wp.pl/item1040383820_phottix_titan_lp_e4_eos_1d_mk_iii_e os_1d_mk_iii.html
darek24111
04-06-2010, 13:33
Witam,
czy ktoś ma jakieś doświadczenia z czymś takim?
http://www.allegro.pl/item1064555106_canon_lp_e6_3900mah_eos_7d_5d_mark_ ii_nowy_chip.html
Podobno nowość...
Waham sie czy wypróbować to coś, czy jednak phottixa, a może oryginał...
...chodzi mi o aku do 5dII...
Witam,
http://www.allegro.pl/item1064555106_canon_lp_e6_3900mah_eos_7d_5d_mark_ ii_nowy_chip.html
Podobno nowość...
Sam się nad nim zastanawiam
darek24111
11-06-2010, 19:28
Sam się nad nim zastanawiam
Aaaaa, kupiłem oryginał...
januszP.
12-06-2010, 07:43
Aaaaa, kupiłem oryginał...
czy na pewno? sprawdź.
http://canon-board.info/showthread.php?t=64447
darek24111
14-06-2010, 20:10
czy na pewno? sprawdź.
http://canon-board.info/showthread.php?t=64447
Sprawdziłem, wydaje sie być OK, jest identyczna jak ta, która kupiłem razem z aparatem...., pasuje idealnie i ma te wybite numery...
p.s. kupiłem w www.fotoaparaciki.pl, a w prezencie dołożyli dodatkowo reklamowa smycz i ściereczkę do czyszczenia optyki (z reklamą Hoja:)))
polecam i pozdrawiam
Sprawdziłem, wydaje sie być OK, jest identyczna jak ta, która kupiłem razem z aparatem...., pasuje idealnie i ma te wybite numery...
p.s. kupiłem w www.fotoaparaciki.pl, a w prezencie dołożyli dodatkowo reklamowa smycz i ściereczkę do czyszczenia optyki (z reklamą Hoja:)))
polecam i pozdrawiam
Zamówiłem przez allegro...
Handelson
14-06-2010, 20:44
Witam,
http://www..pl/item1064555106__lp_e6_3900mah_eos_7d_5d_mark_ii_no wy_chip.html
Podobno nowość...
CENA DETALICZNA 299.99 ZL
TYLKO U NAS W NADZWYCZAJNEJ PROMOCJI
!!! 94.99 ZL !!!
Jak widzę takie wpisy na aukcjach to już mnie odrzuca :mrgreen:
Cena detaliczna za g......y zamiennik tyle co za oryginał?
Ja używam oryginałów - działają bez problemu i nie trzęsę portkami, że mi się coś spali albo wybuchnie ;)
darek24111
14-06-2010, 20:47
CENA DETALICZNA 299.99 ZL
TYLKO U NAS W NADZWYCZAJNEJ PROMOCJI
!!! 94.99 ZL !!!
Jak widzę takie wpisy na aukcjach to już mnie odrzuca :mrgreen:
Cena detaliczna za g......y zamiennik tyle co za oryginał?
Ja używam oryginałów - działają bez problemu i nie trzęsę portkami, że mi się coś spali albo wybuchnie ;)
Czyli dobrze zrobiłem :)
Handelson
14-06-2010, 20:52
Do 40D i 50D miałem zamienniki hahnella (chyba tak się jakoś nazywały). Spisywały się bardzo dobrze ale do 5D2 kupiłem oryginały i nie mam na razie żadnych problemów.
Czyli dobrze zrobiłem :)
Myślę, że dobrze :)
do 40D mam Hahnella - jest świetny trzyma tyle samo co oryginal, do 350D jakiś no name i ten po max 50 kłapnięciach pada :(.
Więc jak juz kupię lada moment 5Dmk2 to myślę o zamiennikach najlepiej od Hahnella.
pawel291
21-06-2010, 14:22
Witam!!
Szukam jakiś niedrogich zamienników do mojego 40D. I zastanawia mnie jedna rzecz, bo cena nowej oryginalnej baterii kosztuje ok 100 zł, zamiennik kosztuje ok 50 zł, ale znalazłem też takie za 29 zł, tutaj podaję link:
http://www.allegro.pl/item1082919670_akumulator_bp_511_1600mah_20d_30d_4 0d_50d_5d_w_wa.html
Moje pytanie dotyczy tego czy takie akumulatory mogą spowodować w aparcie jakieś niepożądane skutki typu zwarcie itp? A jeśli nie to co jest w nich nie tak, bo cena kusi, ale domyślam się, że to nic wystrzałowego. I jeśli ich nie polecacie to co dobrego możecie polecić w rozsądnej cenie?
Pozdrawiam
Oryginał za 100 zł ? Może coś nie wiem, ale ceny jakie widzę za oryginały, to od 260 - 300 zł.
A kosztuje 109 zł. http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/zrodla-zasilania//BP-511,511A,512-odpowiednik/
Mam te zamienniki, i nie widzę różnicy w do oryginału.
Od pół roku używam zamiennie z oryginałem aku Phottix BP-511A i nie widzę różnic w działaniu.
hama, phottix, hahnel, 50-90 zł
używałem/używam z 400d, 500d i 550d,
uwag negatywnych nie miałem/nie mam
mala1290
21-06-2010, 15:09
OT
http://allegro.pl/item1089672030_akumulator_canon_bp_511a_bp_511_can on_5d_20d_30d.html, wygląda na oryginał.
Ja używam zamiennika Digpower (na PL rynku chyba go nie ma), jestem zadowolona bo trzyma dosyć długo.
pawel291
21-06-2010, 15:27
Oryginał za 100 zł ? Może coś nie wiem, ale ceny jakie widzę za oryginały, to od 260 - 300 zł.
A kosztuje 109 zł. http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/zrodla-zasilania//BP-511,511A,512-odpowiednik/
Mam te zamienniki, i nie widzę różnicy w do oryginału.
Masz rację, coś mi się obiło o oczy, ale przyjmijmy, że był to żart :P
ryszardk
21-06-2010, 15:35
A jaka jest róznica pomiędzy li-ion a li-pol?
marcin1191
21-06-2010, 15:39
na 350D używałem zamienników i działały dłużej niż oryginalne. Na 20D też używam zamienników i jest ok. Zamienniki kupiłem za 29zł. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać:)
Bogdan56_Ch
21-06-2010, 16:03
Ja korzystałem w 400D i obecnie w 50D z zamienników firmy Delty. Żadnych nieporządanych skutków ubocznych. Podobny czas pracy i ilość wykonywanych zdjęć.
Handelson
21-06-2010, 16:10
Do 40D i 50D miałem zamienniki hahnella ( wtedy jakieś 80-90zł w FotoJokerze. Sprawdzone, trzymają przynajmniej tyle co oryginały.
Przemek_PC
21-06-2010, 17:11
Różnica między LiPo a LiIo jest taka, że LiPo przy nieodpowiednim traktowaniu potrafią się zapalić. Zaletą ich jest większa wydajność prądowa ale w sprzęcie foto jest to bez znaczenia. Ogniw LiPo używam w modelach zdalnie sterowanych śmigłowców, samolotów, samochodów. Jeśli chcesz zobaczyć jak płonie LiPo wpisz w youtube "Lipo fire". Niebezpieczne jest przeładowanie LiPo o co łatwo jeśli ładuje się je nieodpowiednią ładowarką. Znane są przypadki spalenia mieszkania przez ogniwa LiPo dlatego zaleca się je ładować w ognioodpornych woreczkach.
pawel291
21-06-2010, 20:35
A jaka jest róznica pomiędzy li-ion a li-pol?
a czemu się pytasz o to Ryszardzie? :) Czyżby można było trafić na takie baterie do aparatów?
ryszardk
22-06-2010, 11:36
Owszem można kupić i takie i takie. Na alledrogo jest ich trochę i cenę mają niższą niż Li-Ion. I byłem ciekaw jaka jest różnica. Dzięki Przemek_PC teraz już wiem. Długo miałem Li-po ale chyba się jej pozbędę.
GhostRider
22-06-2010, 12:15
Na allegro możesz kupić "oryginał" więc uważaj.
Z zamienników to Hahnel - u mnie trzymał chyba nawet więcej niż oryginał. Fakt - tani nie jest, ale coś za coś.
Za takiego Hahnela masz pewnie ze 3 tańsze... :D:D
To juz musisz sam przekalkulować:)
...zaleca się je ładować w ognioodpornych woreczkach.
Dziwne rozwiązanie z uwagi na to że podczas ładowania akumulatora wydziela się ciepło które należy odprowadzić. Jeżeli taki akumulator podczas ładowania zamknięty jest w jakimś szczelnym "ognioodpornym woreczku" to warunki chłodzenia takiego ogniwa się pogarszają, a co za tym idzie występuje niebezpieczeństwo jego termicznego uszkodzenia.
Przemek_PC
22-06-2010, 15:24
Ciepło podczas ładowania akumulatora wydziela się w przypadku ogniw NiCD/NiMH. Akumulatory LiPo nie nagrzewają się podczas ładowania. Ładowane są dwuetapowo, pierwsza faza CC (constant current - stała wartość prądu) to ładowanie można powiedzieć zasadnicze gdzie napięcie stopniowo wzrasta a pod koniec ładowania odbywa się ono jako CV (constant voltage - stała wartość napięcia) gdzie napięcie już nie wzrasta a prąd stopniowo maleje (malejący prąd - brak wydzielania ciepła). Końcowe napięcie ładowania pojedynczego ogniwa LiPo wynosi 4,2V i pod obciążeniem spada ono stopniowo do ok. 3,5V aby następnie ostro polecieć w dół. Rozładowanie ogniwa LiPo poniżej 3V prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń. Z kolei przeładowanie ogniwa LiPo powyżej 4,2V prowadzi do tego co widać na filmach. Również uszkodzenia mechaniczne naładowanych ogniw mogą wywołać pożar. LiPo to świetne ogniwa ale do określonych zastosowań i muszą być użytkowane z pełną świadomością zagrożenia.
Jak kupować zamiennik, to taki za min 40zł i możliwie znanej firmy. Ja nie włożyłbym aku za 20zł niewiadomego producenta do puchy za 3000zł. Nigdy nie wiadomo jak się taka tandeta zachowa - byly przypadki że aku spuchło w aparacie i bieda.
Spokojnie mogę polecić akumulatory POTTIX i DELTA. W moim 50D sprawują się jak trzeba a i do gripa są spoko.
ja używam phottixa czy jak mu tam... i zaryzykowałbym stwierdzenie że więcej fotek strzeliłem nim niż oryginałem... pytanie ile cykli ładowania wytrzyma bo mam go od niedawna... ostatnio do gripa dostałem w prezencie jeszcze inny wynalazek i też nie widzę problemów z jego działaniem... a podejrzewam że skoro to gratis to był z tych z półki cenowej ~20zł i nie dramatyzujmy że te za 20 zł są niebezpieczne dla puszki... konstrukcja aku jest tak mało skomplikowana że koszt produkcji oryginału nie przekracza pewnie 10 zł i to wyłącznie ze względu na jakość plastiku użytego który jest bardziej miękki niż w zamiennikach przez co bardziej odporny na pęknięcia. Reszta ceny to znaczek canona i wszelkie narzuty
Przemek_PC
23-06-2010, 11:36
Przez ostatnie lata Chiny mocno poszły do przodu jeśli chodzi o elektronikę a więc i zasilanie. Z innej dziedziny mogę powiedzieć, że firmowe akumulatory to dłuższa żywotność, większa odporność na duże prądy (w aparacie raczej bez znaczenia) i to w zasadzie wszystko. Oczywiście trafiają się badziewia ale wystarczy poczytać czego ludzie używają a na co narzekają i wybrać to co polecane.
Jak zamiennik to tylko Hahnell :)
kinimodgdynia
23-06-2010, 15:55
polecam zamienniki phottixa, kiedyś można było znaleźć na allegro za 39pln chyba.
fabrykant
24-06-2010, 22:28
Najlepiej sprawdzają się wymienione w poprzednich postach markowe zamienniki. Trzy razy kupowałem baterie "najtańsze możliwe" (26 zł) do mojego 10D i dwa razy było ok., a raz bateria nie działała (wskazywała naładowanie, po czym rozładowywała się po 5-ciu zdjęciach)- ale została wymieniona na gwarancji i następna działa już bez zarzutu. Od pewnego czasu staram się jednak wybierać hahnela, hamę lub photixa- większa pewnośc w sumie niewiele drożej.
Z czystym sumieniem mogę polecic Phottix-a w wersji TITAN oraz aku DELTA digital.
Obydwu używam i sprawują sie nienagannie.
A czy ktoś probował zamienników Phottix dla 5d mark II? niestety w aparacie nie pokazuje stanu baterii, i nie można ładować w oryginalnej ładowarce. Jak sobie z tym radzicie?
myslidar
23-07-2010, 08:58
Przed ważnymi imprezami ładuję, a generalnie zawsze mam 2 baterie zamienniki w gripie + oryginał w plecaku w razie czego. Więc zazwyczaj czekam aż się rozładują. Ktoś pisał, że można zrobić mixa jak się ma gripa. Wsadzić jedną oryginalną, a drugą zamiennik. Wtedy można zobaczyć jakie jest mniej więcej rozładowanie obu.
Da__FreaK
24-07-2010, 09:19
Witam
Nosze sie z zamiarem nabycia do swojego 1D2 zamiennika akumulatora. Po przejrzeniu kilkudziesieciu postow tutaj jedynym sensownym rozwiazaniem okazuje sie Phottix. Zatem szanowni.. warto nabyc Phottixa ? uzywa ktos z 1d2 ?
http://allegro.pl/item1109231476_np_e3_phottix_akumulator_canon_eos_ 1d_mark_ii_npe3.html
A czy ktoś probował zamienników Phottix dla 5d mark II? niestety w aparacie nie pokazuje stanu baterii, i nie można ładować w oryginalnej ładowarce. Jak sobie z tym radzicie?
Chyba już ktoś pisał ale jeśli nie to tak: używałem, nie miałem problemów, w opisie było wytłumaczone co i jak należy robić czyli nie przejmować się wyświetlanym brakiem kompatybilności i nie ładować w oryginalnej ładowarce.
Ostatnio pojawiły się jednak baterie z nowym chipem. Cena ok.100 zł. i zachowują się jak oryginał tzn pokazywany jest stan , pełna kompatybilność i pojemność jak w oryginale ( bo nie wierzę tym "zwiększonym"). Jak kupiłem tu:
http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-633-Akumulator-Canon-LP-E6-do-Canon-5D-Mark-II-7D-7-4V-1800mAh-100-JAK-ORYGINAL-NOWY-CHIP-W-pelni-kompatybilny-z-ladowarka-Canon-pokazuje-stan-naladowania.html
Wszystko jest ok. Działa jak oryginał.
ja po namiętnym przeczytaniu m.in. tego wątku zaryzykowałem i kupiłem do mojego 550d photttix-a i jestem bardzo zadowolony :). raczej rzadko używam live view, dość często lampy wbudowanej, ale jak na razie większej różnicy w stosunku do oryginału nie widzę. jedyne czego pilnuje, to aby ładować dopiero po rozładowaniu...wyrobiłem sobie taki nawyk jeszcze z czasów kompakta i ja na razie sprawdza się - nigdy nie miałem jakichś ponadstandardowych problemów z zasilaniem:lol:
bernard78
09-10-2010, 19:02
Osobiście od około 8 miesięcy do mojego 50D używam dwóch sztuk oryginalnych aku na przemian z "photixami titan"...
te zamienniki nie odbiegają niczym od aku canona
teraz mam dylemat bo słyszałem, że jeżeli chodzi o 7D to sprawa przedstawia się inaczej...
proszę o jakieś opinie :-D
Bartek_902
11-10-2010, 20:56
teraz mam dylemat bo słyszałem, że jeżeli chodzi o 7D to sprawa przedstawia się inaczej...
proszę o jakieś opinie
11-10-2010, 20:58
Nie widzę różnicy w działaniu poza tym, że akurat te co mam nie pokazują stanu naładowania baterii. Ale są już takie co pokazują, albo jak ktoś ma gripa to może włożyć jeden oryginał i drugi zamiennik i wszystko widać..
cześć
potrzebuję zamiennika do aku NB-7L (do Canona G11)
pod uwagę biorę (na razie) 3 firmy:
Hahnel (polecany w Fotojoker) - 99 zł
Phottix - 39 zł (wymieniany kilkakrotnie w tym wątku)
i
Eneride - 67 zł (???)
czy ktoś używał tego Eneride i może coś o nim powiedzieć???
pozdro
ja po namiętnym przeczytaniu m.in. tego wątku zaryzykowałem i kupiłem do mojego 550d photttix-a i jestem bardzo zadowolony :). raczej rzadko używam live view, dość często lampy wbudowanej, ale jak na razie większej różnicy w stosunku do oryginału nie widzę. jedyne czego pilnuje, to aby ładować dopiero po rozładowaniu...wyrobiłem sobie taki nawyk jeszcze z czasów kompakta i ja na razie sprawdza się - nigdy nie miałem jakichś ponadstandardowych problemów z zasilaniem:lol:
Witam,
stan baterii itp pokazuje normalnie ? ładuje się w oryginalnej ładowarce ?
Witam,
stan baterii itp pokazuje normalnie ? ładuje się w oryginalnej ładowarce ?
Wszystko tak jak napisałeś w najlepszym porządku, kupowałem na Alle...., a konkretnie http://allegro.pl/akumulator-phottix-lp-e8-canon-550d-bateria-lpe8-i1280803653.html
Polecam aku Blumax zamiennik LP-E5,trzyma tyle co oryginał.
Pzdr
Ja mam wszystko co sie pod reke trafi. Od ori przez Phottixa i Ansmann (swietne niemieckie akku) pod najtansze chinczyki.
I wszystko dziala podobnie, chociaz wole juz wydac na Phottix'a 5zl wiecej niz kupic noname.
Generalnjie miedzy Phottixem a ori nie ma wiekszej roznicy, po roku dopiero zaczal mi tracic troche pojemnosc, teraz trzyma ~700 fot zamiast ~1000-1100 na poczatku.
(...) po roku dopiero zaczal mi tracic troche pojemnosc, teraz trzyma ~700 fot zamiast ~1000-1100 na poczatku.
ale nawet jak tak traci to i tak opłaca się kupić zamiast oryginału :)
Bangi - kiedys w czasach Nokii 3310 te zamienniki faktycznie byly do ****, ale dzis nawet chinczykom zalezy juz na jakosci ;)
A szczegolnie jak ktos probuje stworzyc nowa marke na rynku - Phottix. Chybaby nie bylo sensu tworzyc logotypu i calej tej otoczki bycia "kims" jakby sie produkowalo wielkie gowienko :)
ok, przebrnąłem przez wątek i tak naprawdę to ciężko wysnuć jakiś klarowny wniosek. Jedni chwalą jedne, drudzy tamte, potem się zmieniają zdania i chwalą co innego. Powinna być jakaś sonda co kto poleca, jest zadowolony i odwrotnie.
Przymierzam się do zakupu bp-511 kilku sztuk do 50D
Do wyboru mam:
1. Delta - ok 45zł
2. Phottix Titan - ok 45zł
3. Hahnel za 99zł
4. Hama za 83zł
5. GP i Energizer za jakieś 70zł (może nawet taniej kilka zł bo mam dojście do dystrybutora i te kilka sztuk mogę wyrwać w "promocji").
Co byście wybrali? Wszystko na allegro poza GP i Energ.
(...) Przymierzam się do zakupu bp-511 kilku sztuk do 50D (...)
jak chcesz kupić kilka sztuk to kup może każdy z wymienionych :),
ja z całą odpowiedzialnoscią polecam phottix-a, co parwada mam inny model baterii, ale spisuje się jak oryginał :grin:
Witam
Jedni chwalą jedne, drudzy tamte, potem się zmieniają zdania i chwalą co innego. Powinna być jakaś sonda co kto poleca, jest zadowolony i odwrotnie.
W moim konkretnym przypadku mam:
Phottix Titan BP-511A 1600 mAh
Hama CP 826 1400 mAh
Phottix jest nieco gorszy od oryginału, natomiast Hama na pewno nie jest gorsza od oryginału. Hama nie posiada plastikowej osłonki.
Może po prostu poszczególne sztuki nie są dokładnie takie same, raz się trafi trochę lepiej, a raz gorzej.
Pozdrawiam
Mam Phottixa w 50D i nie jest wiele gorszy od oryginału. Spokojnie mogę polecić.
Jak masz możliwość zakupu GP to bierz, jest to producent dobrych ogniw, pozostali składają akumulatory z ogniw kupionych nie wiadomo gdzie i ich powtarzalna jakość jest wątpliwa. Posiadam zamienniki GP BP-511A i nie są gorsze od akumulatora sygnowanego przez Canona.
mam 2 Ansmanny, 1 Phottiksa i od niedawna 1 Lenmara.
Phottix jest gorszy od Ansmannow. te ostatnie cholerstwo nawet po 2 latach uzywania
(w rotacji na 4 akku) nadal trzyma dlugo, dlugo po naladowaniu. Phottix, choc ma raptem 1~1,5 roku, jest slabszy. chociaz nadal przyzwoity.
A jak się te Ansmanny, Phottiksy i hamy zachowują przy niskich temp? wiadomo że chwilowo "pojemnośc" spada. Ale spada w oczach czy tak że da się żyć.
Ogniw GP trochę się obawiam bo jakiś czas temu kiedy jeszcze pracowałem w hurtowni elektr. to mieliśmy trochę reklamacji. Podobno gdzieś zakłady były w tym czasie przenoszone czy coś i trafiliśmy kilka palet felernego towaru. Choć recyko były spoko, mam 16 sztuk i wszystkie śmigają już sporo czasu. Ale te zwykłe aqu i baterie odsyłaliśmy.
darkon, dawno kupowałeś te swoje GP? Używałeś ich może w niskich temp?
Z w/w używam od roku zamienniki Delta w 500D i Phottix Titan w 50D. Uważam, że są niezłe i niewiele gorsze od oryginału jak do tej pory.
A jak się te Ansmanny, Phottiksy i hamy zachowują przy niskich temp? wiadomo że chwilowo "pojemnośc" spada. Ale spada w oczach czy tak że da się żyć.
ostatnio 2 naladowane akumulatory "padly" mi na porannym plenerze (bylo kolo 0C, ale jeszcze nie mroz), przez co zostalem bez pradu. jeden Ansmann jeden Phottix.
byc moze kwestia wieku i tego, ze troche lezaly od ladowania (ze 2 tygodnie, moze dluzej) i szoku temperaturowego,... no ale zdarzylo sie.
ale normalnie nowe akumulatory nie robia takich numerow.
A jak te markowe zamienniki (GP, Energizer itp) pracują w niskich temp? Bo z tego co akustyk pisze Ansmann i Phottix padły mu już w temp. około 0 więc trochę lipa, mimo że wiekowe ale mimo wszystko.
A jak te markowe zamienniki (GP, Energizer itp) pracują w niskich temp? Bo z tego co akustyk pisze Ansmann i Phottix padły mu już w temp. około 0 więc trochę lipa, mimo że wiekowe ale mimo wszystko.
smiem twierdzic, ze Ansmann to jest lepsza marka niz Energizer, a co do GP to tez bym polemizowal.
moral z historii byl raczej taki, ze lepiej miec zapas (w tym zawsze jakis mlody akku), bo wszystko sie moze zdarzyc :)
moral z historii byl raczej taki, ze lepiej miec zapas (w tym zawsze jakis mlody akku), bo wszystko sie moze zdarzyc :)
A nie taki, by nosić zapasowe aku w ... ciepłym miejscu? ;)
zdRAWki
Nie wiem, ja tam zwykle powyzej 2 lat nie trzymam akku ;)
Phottixy mi trzymaly w okolicach -5 albo -10 na zawodach i jakos dalo sie na nich robic po te 700-800 fot.
Akku polecam trzymac w kieszeni, nie w torbie - na zimnie ;)
Mam Maxcell czy jakoś tak w 350D, akumulatory mają około 3-4 lat. Przez ten czas spadała trochę pojemność ale nie jakoś diametralnie, na mrozie w ubiegłym roku oryginał padał, a oryginalnym inaczej nic nie było tzn nie padały od razu, jedynie trochę mniej zdjęć można było zrobić. Niestety ostatnio za wiele dobrego o maxcellach nie słyszałem, wniosek taki że maxcelle ostatnio zeszły na psy.
A co do jakości GP i Energizera to przynajmniej w normalnych ogniwach Energizer góruje nad GP, nie wiem jak jest w takim np BP-511. Problem jednak w tym że energizer BP-511 jest ciężki do dostania, a GP nie.
Obawiam się Ansmana itd bo jakby nie było jest to coś co dopiero się zaczyna rozpowszechniać na naszym rynku. Tak samo Hama, wiadomo jaki towar oferują i jakiej jakości. Jednak ich akumulatory są często polecane. Pytanie tylko takie kto im to robi, czy jest to jakiś odpad GP/Energizer itp firmowany naklejką "HAMA"? Bo to że niemcy lubią coś kupić tanio i na lokalny rynek wysłać pod inną nazwą nie wiadomo od dziś (np. m.in. Porst i Revuenon produkowane na rynek niemiecki, a produkowane w Japonii/Korei przez Cosina, Tomioka czy Fuji). Czy tak samo jest z akumulatorami Hama? Grzebał ktoś w nich?
pozdr.
A nie taki, by nosić zapasowe aku w ... ciepłym miejscu? ;)
zdRAWki
byly w cieplym... plecaku ;)
Problem jednak w tym że energizer BP-511 jest ciężki do dostania, a GP nie.
Niestety tak się składa że GP wycofało że sprzedaży model VCL002, który był świetnym zamiennikiem ogniwa BP-511.
byly w cieplym... plecaku ;)
Nie wystarczy. Ja, jak mi się chciało "ciepłe miejsce" ruszyć i wyjść w zimie robić zdjęcia, to aku wkładałem do wewnętrznej kieszeni, koszuli itp... przy ciele
zdRAWki
Nie wystarczy. Ja, jak mi się chciało "ciepłe miejsce" ruszyć i wyjść w zimie robić zdjęcia, to aku wkładałem do wewnętrznej kieszeni, koszuli itp... przy ciele
zdRAWki
tez tak robie normalnie. ale to wbrew pozorom wiele nie daje. to jest moze 5 minut roznicy w wystawieniu na zimno. to u mnie sa 3-4 zdjeca max ;)
marceleqs
30-11-2010, 11:49
Ja również wziąłem jako drugi akku do 50D Phottix Titan, ładowałem dopiero raz bo nie zdążyłem za dużo pstrykać ale nie wydaje się żeby był gorszy od oryginału, zobaczymy po 5-6 ładowniach. A żywotność sie sprawdzi jak miną z 2 lata :)
jacek-ie
09-12-2010, 19:54
Witam,
mam informację dla posiadaczy 7D i 60D, który wymaga baterii LP-E6.
Dziś otrzymałem nieoryginalne baterie do tego modelu (60D) i mogę potwierdzić, że są prawidłowo dekodowane w tym aparacie. Wskaźnik pokazuje pozostałą ilość energii oraz zrobione zdjęcia. Co do pojemności i trwałości to oczywiście się okaże po roku, ale cena w stosunku do oryginału jest atrakcyjna, więc warto sprawdzić, zresztą oceńcie sami.
Oto link do aukcji :
http://cgi.ebay.ie/LP-E6-LPE6-Batter...item43a1d3fde9
oraz do sprzedawcy, bo jak wiadomo aukcje się kończą i potem cieżko znaleźć :
http://myworld.ebay.ie/kriegsmarine143/
Pozdrawiam i życzę Wszystkim Canonierom Wesołego Jajka i Smacznej Choinki (niewłaściwe skreślić) oraz samych udanych fotek w nadchodzącycm roku
J.
A spotkał się ktoś z jakimiś godnymi polecenia akumulatorkami CR123???
Po przeczytaniu wątku postanowiłem zainwestować w te Phottixy Titan NB2LH. Kupiłem sobie dwie sztuki i jedna z nich padnięta! Ta dobra ładuje się około 2 godziny, podczas ładowania się lekko nagrzewa, po naładowaniu w ładowarce dioda zmienia kolor z pomarańczowej na zieloną - czyli działa wszystko ok... Natomiast druga bateria ładuje się około 3 godzin, po czym dioda gaśnie całkiem, a podczas ładowania akumulatorek ani ładowarka nie robią się nawet troszkę ciepłe... Po włożeniu aku do aparatu brak jakiejkolwiek reakcji - nie ma zasilania... Wkurzyłem się, teraz pewnie sprzedawca powie, aby odesłać, a ja nie mam nerwów, czasu, ani ochoty się w to bawić... Czy miał ktoś podobną sytuację? Czy jest jakiś sposób, by to naprawić?
I co, będziesz rozbierał aku na częsci i naprawiał?
Odsyłaj i wymieniaj.
Myślisz, ze Canonowi nigdy nie zdarza się walnięta sztuka?
dokładnie, zawsze się tak może zdarzyć, dosyłaj i wymieniaj, jest bardzo nikła szansa, że z wymienionym będzie problem
pawel291
11-12-2010, 13:31
Właśnie zamówiłem Phottixa do mojego 40D. W 400D wytrzymałość była podobna porównując oryginał z zamiennikiem. Po dwóch latach też nic się nie zmieniło, mam nadzieję, że tak będzie i tym razem.
A do mnie idzie już ponoć sprawny phottix - ciekawe czy z tym będzie wszystko ok... Tego zrypanego udało mi się zmierzyć miernikiem - nie daje on napięcia w ogóle... Zero volt. Co ciekawe po wyjęciu z pudełka aparat na nim działał (jedna kreska). Ładować się jednak nie chce i napięcie spadło do zera... Mam nadzieję, że z tym kolejnym będzie już gites.
Bogdan56_Ch
13-12-2010, 16:56
Ja trzymam się sprawdzonych zamienników. Pisze tu o firmie delta, miałem 2 szt w 400D. teraz 3 w 50D i najmniejszych problemów. Dlugo trzymaja nawet bez wyciągania z aparatu, wydajność podobna do orginału. Dodatkowa zaleta to taka że są tanie.
No i jak Panowie po pierwszych mrozach i przymrozkach? Jak sprawują się delty i phottixy?
Pytam bo muszę kupić kilka sztuk. Jak mówiłem wcześniej mogę mieć w dobrej cenie GP ale się zastanawiam czy te zamienniki nie będą lepsze, bo sporo zastrzeżeń i reklamacji jest na GP ostatnio w mojej firmie. Nie wiem czy trafiliśmy trefną partię czy jak. Rok temu wziąłem do lampy GP recyko i są spoko. Ostatnio do drugiej wziąłem zwykłe aqu GP i reklamowałem kilka razy. wiem że i energizer robi BP-511 ale ciężkie do dostania w Polsce, w Anglii są do wyrwania za 70zł.
Więc jak z tymi deltami i phottixami? Pojawiły się jakieś problemy?
pozdr.
Ja juz 2-3 rok smigam na Hahnel od
http://allegro.pl/bp-511-514-canon-hama-5-lat-gwarancji-sklep-w-wa-i1366850062.html
tylko tu masz akurat HAMA, ale gw 5 lat.
Czego chcesz więcej ?
...bo sporo zastrzeżeń i reklamacji jest na GP ostatnio w mojej firmie...
Jaki model GP?
foto-oko
19-12-2010, 01:37
W zyciu nie kupie chinskiego zamiennika oryginalnego akumulatora. Przetestowalem ok. 15 roznych zamiennikow. Dlugosc zycia w najlepszym razie jest 2x krotsza od oryginalu.
Witam
W zyciu nie kupie chinskiego zamiennika oryginalnego akumulatora. Przetestowalem ok. 15 roznych zamiennikow. Dlugosc zycia w najlepszym razie jest 2x krotsza od oryginalu.
Z niemarkowymi można trafić lepiej lub gorzej. Jednak ich cena jest wyraźnie niższa od oryginalnych (firmowych).
Jak dla mnie dobrym rozwiązaniem jest zakup odpowiednika oryginalnego akumulatora firmowanego przez jakiegoś znanego producenta lub jak to często bywa po prostu firmowanych własną nazwą (marką).
Oryginały mają w zasadzie dwie nieodłączne cechy: są dobre i drogie
Dokładnie taki sam akumulator nie firmowany przez np CANON'a (C, N, P, O itd. nie mają chyba własnych fabryk akumulatorów, co najwyżej mogą je składać z gotowych komponentów)i inne firmy fotograficzne będzie tańszy.
Tańszy nie musi oznaczać gorszy, a droższy lepszy.
W dodatku możemy trafić na wadliwą sztukę naprawdę typowo dobrych akumulatorów.
Pozdrawiam
jacek-ie
19-12-2010, 13:33
Nigdy nie mów nigdy ;)
Używałem zamiennika za 6 € do Canona 500 D przez rok, nie zauważyłem żadnej różnicy z oryginałem (chodziły zamiennie), ilość zdjęć z lampą i bez bardzo podobna.
Jest za to różnica w cenie i to często kilkukrotna. Oryginał najtaniej ok 35 €, zamiennik 6 x tańszy ... Nawet, gdyby chodził o połowę krócej, to i tak jest wtedy 3 x tańszy ...
Można się zarzynać na oryginałay lub nie kupować w ogóle, bo drogo, ale doszedłem do wniosku, że 6 € mnie nie zbawi, a zawsze mam drugą baterie w torbie, co nie raz mi się przydało. W tej cenie nawet i dwie można sobie spokojnie pozwolić.
Tak zresztą właśnie zrobiłem przesiadając się na następcę (inne baterie niestety) i nabyłem dwa zamienniki, na razie chodzą od początku bez żadnych problemów.
Pozdrawiam,
J.
Markowe C, N ... mogą być sprawdzane mierzone selekcjonowane.
Dobre podróbki hama, hannel ta sama linia produkcyjna (podobny koszt prod), nie mierzone, a nawet wstępnie nie muszą być uformowane lub trosze starsze niż markowe a zalega spore ilości (z wiekiem aku traci przydatność).
No i firmy krzak 4000mAh i cuda nie widy ubytki odpady i stare. Byle jak produkowane.
Nie ma znaczenia aku do aparatu czy aku z auta.
A jaka jest różnica w cenach? ;)
Na razie nie narzekałem na zamienniki (noname), główne bp511, ale wiem, że z jakością chińszczyzny bywa różnie.
Jaki model GP?
Począwszy od zwykłych baterii, na akumulatorach kończąc. Jedynie na recyko ludzie nie narzekają.
kris81pl
20-12-2010, 17:22
Ja używałem w Pentaxie zamienników Phottixa - jestem w pełni zadowolony po ok. 1 roku użytkowania.
Teraz mam zamienniki Phottixa w 50D, działają, póki co wszystko ok.
też zamówiłem niedawno Phottixa, zobaczymy czy było warto jak dojdzie paczka ale miałem wrażenie, że jego polecają użytkownicy najczęsciej
Marcinsxx
21-12-2010, 23:56
Używam Phottixa już w drugim aparacie i śmigają aż miło już prawie rok - a więc również polecam.
jacek-ie
27-12-2010, 00:33
A ja mam od 3 tygodni zamienniki LP-E6 (Canon 5DII, 7D, 60D) i nawet na mrozie nie działają krócej ...
A dało ognia do -10 ostatnio ;)
Tylko Panowi Szlachta - czy warto płacić 5 x tyle za baterię z oryginalną nalepką ??
J.
Tylko Panowi Szlachta - czy warto płacić 5 x tyle za baterię z oryginalną nalepką ??
Jeżeli myślisz że różnica tkwi tylko w "oryginalnej nalepce" to jesteś w błędzie.
A ja mam od 3 tygodni zamienniki LP-E6 (Canon 5DII, 7D, 60D) i nawet na mrozie nie działają krócej ...
A z czystej ciekawości - jakie konkretnie ? Czy to typowy noname chiński ?
gadget_zary
27-12-2010, 09:18
Ja kupiłem niedawno 2 zamienniki BP511 Delta. Przez te kilka dni zdążyłem zrobić ok 500 zdjęć i póki co wskaźnik pokazuje full (2 w gripie). Ile tak jeszcze będzie zobaczymy, kupiłem tylko dlatego, że chciałem wszystko już zamówić w 1 sklepie podczas zakupów świątecznych.
A z czystej ciekawości - jakie konkretnie ? Czy to typowy noname chiński ?
http://canon-board.info/showpost.php?p=908730&postcount=486
podstawowy parametr wiek aku, kontrola jakości fabryki
cala ta teoria o sprawdzaniu firmowych akumulatorkow jest oczywiscie fajna...
...tylko jesli akumulator firmowy Canona po 2 latach uzywania (normalnego u mnie, czyli w rotacji z dwoma innymi) starcza na dajmy na to 150 zdjec, a w tych samych warunkach 2-letni akumulator Ansmanna wyciaga 250... to te wszystkie teorie uzasadniajace wydawanie kasy wsadzcie sobie, za przeproszeniem, w tylek.
umowmy sie, ze ja tez konczylem niby teoretyczne studia, ale jednak na Polibudzie. i lubie mowic o faktach, a nie wypisywac jakies ideologiczne *******y... dobre zamienniki daja nie mniej zdjec niz oryginaly i (na przestrzeni miesiecy) traca pojemnosc nie bardziej niz oryginaly. kosztuja polowe ceny, a czasem nie mniej.
tak ze mam taka prosbe: nie dorabiajmy ideologii do checi wydania pieniedzy na etykietke Canon. realnie, kosztujacy polowe ceny oryginalu dobry zamiennik, jest rownie dobry, jesli nawet nie lepszy...
@akustyk
Trzeba też założyć że Twój oryginał może być walnięty, starszy niż zamiennik do którego porównujesz.
Mi mój mechanik przy kupnie aku do auta zwrócił uwagę na jedną istotną cechę wiek, to dlatego jedne są drogie które wytrzymują dłużej, inne tańsze które wytrzymują krócej eksploatacje ładowanie-rozładowanie w aucie.
Oczywiście dochodzi element lepszej/gorszej sztuki nie zależnie od marki.
@akustyk
Trzeba też założyć że Twój oryginał może być walnięty, starszy niż zamiennik do którego porównujesz.
ale masz na mysli ten oryginal, ktory mialem od 10D, do 30D czy ten od 5D?
bo jakos nie zauwazylem, zeby ktorykolwiek z nich jakos wybitnie dlugo utrzymywal pojemnosc nowki. . kazdy zachowywal sie tak samo jak lepszy zamiennik (typu Hahnel, Hama, GP) w zblizonym wieku/po zblizonym traktowaniu.
jedyne akumulatory, ktore mi naprawde szczeke opuscily to Ansmanny. nawet 3-letni egzemplarz wciaz jeszcze daje spokojnie 100-200 zdjec w temperaturach dodatnich i dopiero sporego mrozu trzeba, zeby sie szybko zniechecil. normalnie akumulator Canona o podobnym zyciorysie, jest detka po 50 fotach.
Mi mój mechanik przy kupnie aku do auta zwrócił uwagę na jedną istotną cechę wiek, to dlatego jedne są drogie które wytrzymują dłużej, inne tańsze które wytrzymują krócej eksploatacje ładowanie-rozładowanie w aucie.
Oczywiście dochodzi element lepszej/gorszej sztuki nie zależnie od marki.
dlatego wlasnie Ansmann jest dla mnie marka wsrod akumulatorow, a Canon to po prostu pieronsko drogi sredniak ;) za cene jednego oryginalu moge sobie dwa albo trzy razy kupic przyzwoity zamiennik, nawet jesli ciut gorszy niz oryginal. chocby Phottixa, bo tani a calkiem przyzwoity (choc de facto nie jest to jakosc oryginalu)
mowie caly czas o porownaniu w identycznych warunkach uzytkowania i oszczednym obchodzeniu sie z ogniwami. mam normalnie 3-4 ponumerowane akku w plecaku, ktorych uzywam w rotacji i nie doladowuje przed maksymalnym mozliwym rozladowaniem. co rowniez oznacza dodatkowe wymeczenie, jesli ogniwo zdechnie na mrozie, bo po wniesieniu do wnetrza i zagrzaniu nierzadko ma jeszcze calkiem sporo mocy...
dlatego wlasnie Ansmann jest dla mnie marka wsrod akumulatorow, a Canon to po prostu pieronsko drogi sredniak ;) za cene jednego oryginalu moge sobie dwa albo trzy razy kupic
Gdzie kupujesz zamienniki lp-e6 Ansmanna? W polskim internecie jest tylko w e-cyfrowe po 179 PLN, a ebay nie wypluł nic.