Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Snooker

Tomasz Golinski
31-10-2005, 01:54
u mnie w mieście pewnie nie ma :/

adwent
31-10-2005, 02:03
napisał Tomasz Goliński :

niestety w Białymstoku nie ma klubu snookerowego. Ale ostatnio dzięki transmisjom na Eurosporcie w polskim snookerze jest wielki boom, w wielu miastach powstają nowe kluby - więc myślę, że to już tylko kwestia czasu zanim jakiś łebski biznesmen :-D otworzy u Ciebie klubik.

Tomasz Golinski
31-10-2005, 02:28
Calkiem to ciekawe fotograficznie może być. Odnoszę wrażenie, że tam jest całkiem ciemno. Robisz z lampą czy 50 w akcji?

adwent
31-10-2005, 03:06
Napisał Tomasz Goliński :
Calkiem to ciekawe fotograficznie może być. Odnoszę wrażenie, że tam jest całkiem ciemno. Robisz z lampą czy 50 w akcji?

Faktycznie - jest ciemno i to spory problem wtedy gdy chcę zrobić nieporuszone zdjęcie grającego. Jasne obiektywy bardzo się przydają i oczywiście statyw. Przy iso 400 i f 2.8-4 czas jest rzędu: 1/8 do - w najlepszym wypadku- 1/30. Lampy oczywiście nie można używać- to rozprasza grającego ( a i popsułoby klimat), zdjęcia przed strzałem (kiedy gracz najmniej się rusza) nie można robić - to rozprasza grającego - chodzi tu o dźwięk lustra. Robię więc zdjęcie po strzale- wtedy jest fajny efekt ruchu bil, niestety gracza również ( trudno zrobić zdjęcie poruszonych bil, ręki z kijem i jednocześnie nieporuszonej twarzy) lub przed strzałem ale wtedy trzeba użyć tele (ryzyko poruszenia rośnie) i stanąć daleko ( przebić się tym tele przez chmurę dymu papierosowego też niełatwo) tak aby gracz nie słyszał lustra. W wielu klubach jest ciekawe światło - ciepłe żarówkowe z lamp zawieszonych tuż nad stołami, wtedy są ogromne różnice między naświetlonymi obszarami zdjęcia a tymi których lampy nie obejmują ( lampy snookerowe są tak skonstruowane , że dają światło tylko na pole gry - stół , reszta ginie w cieniach ( poza stołami w klubie jest dość ciemno - pozasłaniane kotary itd). To daje niezłe wyzwanie i fajne efekty. Niestety ostatnio, ze starych klimatycznych lamp podwieszanych tuż nad stołami, przechodzi się, w nowo powstających klubach, na oświetlenie halogenowe wprost z sufitu - zdjęcia są mniej ciekawe a i tak trudno je zrobić bo na mocy halogenów właściciele oszczędzają ( ostatnio rozmawiałem :D w tej sprawie z gościem planującym otworzyć klub w wawie a zainteresowanym reklamą również przez zdjęcia)

MarekC
31-10-2005, 09:31
Lubię oglądać snookera w Eurosporcie :-). Z synalem kibicujemy głównie Ronniemu O'Sullivanowi. Choć osotanio można u niego zauważyć ..chyba znudzenie.

muflon
31-10-2005, 23:18
A ja oprócz snookera (również kibicujemy z żoną Ronniemu :-) ) lubię oglądać trick shoty. Zwłaszcza, że niepodzielnie rządzi tam niejaki pan Wołkowski :mrgreen:

adwent
01-11-2005, 01:39
tak - większośc lubi Ronniego. Rzeczywiście, gdy jest w formie, to jego lekkość gry jest niesamowita :shock: - można odnieść zupełnie błędne wrażenie, że snooker jest b. łatwy. Też mu zwykle kibicuję, choć bastyja ma trudny charakterek.

Trick shotów - szczerze mówiąc nie znoszę :twisted: - to bardziej cyrk niż snooker i nawet nasz znakomity rodak nie jest w stanie zmienić mojego zdania (btw- mógłby się wreszcie nauczyć angielskiego)

muflon
01-11-2005, 01:55
Trick shotów - szczerze mówiąc nie znoszę :twisted: - to bardziej cyrk niż snooker
Ależ oczywiście - ja tego nie porównuję do snookera, tym niemniej pooglądać też lubie.

mógłby się wreszcie nauczyć angielskiego)
Niech nawet nie próbuje! :mrgreen: Dla mnie jego polsko-angielskie tłumaczenia (i reakcje publiczności na nie) to połowa zabawy z oglądania takiej imprezy ;-)

MarekC
01-11-2005, 16:47
Wczoraj w Pot Black ładnie zaprezentował się Sean Murphy. Jego technika prowadzenia kija też momentami powala :-)

kami74
02-11-2005, 09:09
No ja nie wiem panowie. Pograc w snookera to fajna rzecz, ale żeby ogladać to w telewizji ? IMHO tak porywające jak oglądanie szachów czy golfa.

KMV10
02-11-2005, 09:19
Taki snooker - nie żebym go nielubił - wpływa niesamowicie na poziom sprawności fizycznej ;)
Ludzie - do biegania, skakania, jeżdzenia a nie tam przepychania kulek kijkiem. Średni 60 latek Szwed jest w lepszej formie fizycznej niż 40 latek Polak. Czas to zmienić :)

muflon
02-11-2005, 11:00
Pograc w snookera to fajna rzecz, ale żeby ogladać to w telewizji ? IMHO tak porywające jak oglądanie szachów czy golfa.
Co kto lubi... ja się mogę na snookera gapić godzinami (o ile nie mam nic innego do roboty). I rozumiem też tych, co się mogą gapić na golfa - no, może szachy to trochę przesada ;-) tu akurat zdecydowanie najlepiej ogląda się na żywo.

TommyTheCat
02-11-2005, 21:41
swego czasu moim idolem byl jimmi white,
teraz raczej malo ogladam, a i on ma juz swe najlepsze lata za soba

adwent
02-11-2005, 23:28
napisał KMV10 :
Taki snooker - nie żebym go nielubił - wpływa niesamowicie na poziom sprawności fizycznej
Ludzie - do biegania, skakania, jeżdzenia a nie tam przepychania kulek kijkiem.
stary - tu jesteś w błędzie.:mrgreen: Jednym z warunków dobrego snookerzenia jest przygotowanie kondycyjne. Spróbuj postać przy stole chociaż 3-4 godzinki ( a zawodowcom zdarza się to dłużej i to do późnych godzin nocnych). Dlatego np. były mistrz świata Piter Ebdon - jeden z większych snookerowych flegmatyków - pływa dziennie ileś tam kilometrów, trenuje na siłowni. Inni snookerzyści trenują np. boks. Jakiś czas temu nawet miał miejsce pojedynek bokserski między dwoma snookerzystami- Markiem Kingiem i młodym Australijczykiem Quintenem Hannem. Więc jeśli ktoś poważnie myśli o snookerze - nawet o polskim rankingu - musi dbać o zdrówko i kondychę.

adwent
02-11-2005, 23:41
napisał muflon :
Co kto lubi... ja się mogę na snookera gapić godzinami (o ile nie mam nic innego do roboty)
tak - moim zdaniem to b. medialny sport- zwłaszcza z komentowaniem pary: Rafała Jewtucha i Przemka Kruka na Eurosporcie PL- nie wiem czy masz dostęp.

muflon
03-11-2005, 00:10
tak - moim zdaniem to b. medialny sport- zwłaszcza z komentowaniem pary: Rafała Jewtucha i Przemka Kruka na Eurosporcie PL- nie wiem czy masz dostęp.
Eee, mi komentarz w ogóle niepotrzebny. Wystarcza stukot bil, brawa publiczności i głupie miny O'Sullivana ;-)

KMV10
03-11-2005, 12:05
stary - tu jesteś w błędzie.:mrgreen: Jednym z warunków dobrego snookerzenia jest przygotowanie kondycyjne. Spróbuj postać przy stole chociaż 3-4 godzinki ( a zawodowcom zdarza się to dłużej i to do późnych godzin nocnych). Dlatego np. były mistrz świata Piter Ebdon - jeden z większych snookerowych flegmatyków - pływa dziennie ileś tam kilometrów, trenuje na siłowni. Inni snookerzyści trenują np. boks. Jakiś czas temu nawet miał miejsce pojedynek bokserski między dwoma snookerzystami- Markiem Kingiem i młodym Australijczykiem Quintenem Hannem. Więc jeśli ktoś poważnie myśli o snookerze - nawet o polskim rankingu - musi dbać o zdrówko i kondychę.
Nie sądzę, żebym był w błędzie, gdyż ja nie piszę o zawodowcach - tylko o nas przeciętnych amatorach.
Wiesz tegoroczny finalista konkursu Chopinowskiego także ćwiczył nie tylko na fortepianie. Natomiast amator snookerowiec może koncentrować się na staniu za stołem i ma typową polską marną kondycję.
Czyli do biegania, skakania i jeżdzenia na rowerze :)
A Ty co robisz dla polepszenia swojej kondycji? Jak coś robisz to już dobrze. Jeśli nic to czas najwyższy coś robić.

SenK
03-11-2005, 20:51
No snookera tez lubie oglądać.. Pograć nie ma gdzie.. chyba, że na WP ;)

Pietro
03-11-2005, 20:58
Snooker to niby taka nudna gra a moi dwaj synowie (7 i 8 lat) ogladaja namietnie ze mna i mamą rozgrywki na EuroSporcie. I nawet komentuja w miare do rzeczy. Czyli co? Snooker zawital pod strzech i gromadzi przed telewizorem cale rodziny:lol:

adwent
03-11-2005, 23:40
napisał muflon :
Cytat:
Napisał adwent
mógłby się wreszcie nauczyć angielskiego)

Niech nawet nie próbuje! Dla mnie jego polsko-angielskie tłumaczenia (i reakcje publiczności na nie) to połowa zabawy z oglądania takiej imprezy

oraz:

napisał muflon:
Eee, mi komentarz w ogóle niepotrzebny. Wystarcza stukot bil, brawa publiczności i głupie miny O'Sullivana

Jeśli tak - to komentarz Jewtucha i Kruka na pewno by Ci się spodobał.:-D

adwent
03-11-2005, 23:56
napisał KMV10:
Czyli do biegania, skakania i jeżdzenia na rowerze
A Ty co robisz dla polepszenia swojej kondycji? Jak coś robisz to już dobrze. Jeśli nic to czas najwyższy coś robić.

kurcze - nie jesteś chyba nauczycielem WF-u?:mrgreen:
Ale oczywiście masz rację- o kondycję powinniśmy dbać (jednak także snookerzyści amatorzy nie muszą się przecież koncentrować tylko na jednym). W ramach usprawiedliwienia::D dziś siedząc za kółkiem przejechałem ponad 500 km i po powrocie do domu pojechałem jeszcze na basen na Warszawiankę (choć bez bicia przyznaję, że nie miałem już dużo siły na pływanie)

adwent
04-11-2005, 00:17
napisał SenK:No snookera tez lubie oglądać.. Pograć nie ma gdzie.. chyba, że na WP
oj - na wp jest fatalnie. Polecam www.flyordie.com (niezbyt realnie opracowana jeśli chodzi o nadawanie rotacji bili białej oraz siłę uderzenia, natomiast można się tu uczyć widzenia kątów - 3d), oraz http://www.isnooker.net (tu nie ma 3d więc widzenia kątów się nie nauczymy, natomiast gra bardzo dobrze oddaje realne zachowanie się białej bili po uderzeniu z różnymi kombinacjami rotacji i siły uderzenia)

SenK
07-11-2005, 09:04
oj - na wp jest fatalnie. Polecam www.flyordie.com (niezbyt realnie opracowana jeśli chodzi o nadawanie rotacji bili białej oraz siłę uderzenia, natomiast można się tu uczyć widzenia kątów - 3d), oraz http://www.isnooker.net (tu nie ma 3d więc widzenia kątów się nie nauczymy, natomiast gra bardzo dobrze oddaje realne zachowanie się białej bili po uderzeniu z różnymi kombinacjami rotacji i siły uderzenia)

O dzięki, dzięki na pewno zajrze :)

Kuzio
07-11-2005, 21:23

www.elida.pl