PDA

Zobacz pełną wersję : 7D a SONY PS3 i TV LCD

klosz007
24-05-2010, 21:02
Cześć,

Pytanie z pogranicza fotografii i multimediów, może ktoś się spotkał z podobnymi problemami.

1. Czym i jak przerobić filmy z 7D (dotyczy to pewnie też 5D mk2) tak, żeby dały się je odtwarzać na PS3 ? Niestety te mov'y streamowane przez serwer DLNA (domowy NAS Netgear ReadyNAS Duo) do PS3 są tam wyświetlane jako "nieobsługiwane dane"

2. Od zawsze mam wrażenie, że zdjęcia z 40D, 50D a teraz 7D oglądane na monitorze LCD od komputera są takie jakieś nijakie - brak im tego czegoś, tego życia, ostrości, nie wiem jak to nazwać. Miałem dwa monitory LCD (TN TFT od LG a teraz e-IPS od Dell'a - oba z matowymi ekranami) i na obu to samo. To samo jest też zresztą na laptopie HP.
Wszystko się zmienia jak oglądam te same JPG'i przez serwer DLNA (ww.) poprzez PS3 na 46 calowym TV LCD Samsunga. Zdjęcia wyglądają niesamowicie - są żywe, pełne szczegółów, aż miło na nie patrzeć. Jak to się dzieje ?

Pozdr,
Zbyszek

photographus
24-05-2010, 23:38
Ad1. Final Cut i makówka
Ew. Premiere pod Winde

Ad2. A kalibrowałeś monitory? Telewizory zawsze mają większe nasycenie barw. Widać to wyraźnie przy produkcji slideshow.
pozdrówka

Mad_Mac
25-05-2010, 12:51
Uzyj mov2vob jest za darmo.
Telewizory sa mocno nasycone i zazwyczac jasniejsze od monitorow no i rozdzielczosc pewnie wyzsza z tad tez roznica.

klosz007
26-05-2010, 00:14
Możesz podać jakiś link do tego softu ? Googlam, googlam i nic :(

Co do TV vs monitor to różnica w rozdzielczości nie jest b. duża - 1920x1080 (TV full hd 46 cali) vs 1650x1050 (monitor 22 cale). Różnicy doszukiwał bym się raczej w ostrości obrazów niż w nasyceniu barw. Zastanawiam się czy TV (lub PS3 ?) nie podbija przypadkiem np. ostrości choć z drugiej strony wiązało by się to chyba ze wzrostem widocznego szumu a jakoś tego nie zauważam.

_igi
26-05-2010, 00:25
Odnośnie drugiego - po prostu podnieść kontrast, ostrość i nasycenie zdjęć w programie do post-process'u, ewentualnie edytuj sobie któryś z Picture Style w aparacie.

Mad_Mac
26-05-2010, 08:53
Możesz podać jakiś link do tego softu ? Googlam, googlam i nic :(

Co do TV vs monitor to różnica w rozdzielczości nie jest b. duża - 1920x1080 (TV full hd 46 cali) vs 1650x1050 (monitor 22 cale). Różnicy doszukiwał bym się raczej w ostrości obrazów niż w nasyceniu barw. Zastanawiam się czy TV (lub PS3 ?) nie podbija przypadkiem np. ostrości choć z drugiej strony wiązało by się to chyba ze wzrostem widocznego szumu a jakoś tego nie zauważam.

Sorki pisalem z pracy i sie pomylilem. Program nazywa sie mkv2vob i przerobisz nim wszystko. Jak wpiszesz w google nazwe + ps3 to znajdzie ci tutoriale jak ustawic by najlepiej wygladalo na ps3 itp.
Ja tym filmy w fullhd przerabiam na format ps3.

szuler
26-05-2010, 09:00
może ktoś wie czym przerobić film z 5d2 na LCD samsunga serii 6
telewizor czyta format mkv niestety nie z canona i muszę filmy przerabiać na avi ze spora stratą jakości

Merde
26-05-2010, 09:16
telewizor czyta format mkv niestety nie z canona i muszę filmy przerabiać na avi ze spora stratą jakości

A skąd się bierze ta strata jakości? Nie przeginasz z kompresją czasem?

Mad_Mac
26-05-2010, 10:02

Post wyzej!

Sober
26-05-2010, 10:41
Nie wiem jak Samsung, ale na pewno TV Sony baardzo wyostrzają i podbijają kolory zdjęciom czytanym po USB. Trzeba uważać bo widać wszystkie pryszcze na twarzach ;-) Niestety nie da się tego konfigurować.

klosz007
26-05-2010, 22:43
Właśnie tak to wygląda - jakby przede wszystkim zdjęcia na TV były mocno wyostrzone.
Mój TV Samsunga nie ma jeszcze USB (ostatni model przed tymi w których USB się pojawiło) - tak jak napisałem oglądam je z domowego NAS'a poprzez DLNA do PS3 i stamtąd po HDMI do TV :) Ale efekt jest ten sam.
Gdybym zaaplikował takie silne wyostrzenie do JPG'ów to może i na komputerze wyglądały by lepiej ale na TV nie dało by się ich wtedy normalnie oglądać jeżeli faktycznie to TV wyostrza.

Co do mkv2vob - ten program oczywiście znam (jak inaczej oglądać mkv'y na PS3 ? :-D ) ale on jako input przyjmuje tylko pliki mkv lub ts. Jak w takim razie przerobić mov'a z 7D na mkv lub ts ?