Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300/4.0-5.6 - ktora?

RadiB
01-11-2005, 22:01
Czytajac forum dochodze do wniosku, ze Sigma natrzaskala troche tych obiektywow - APO, nie APO, podobno sa z zlotymi i czerwonymi paskami, EX, makro jedne, dwa piecdziesiat :) - mam w glowie prawde mowiac niezly chaos. Zna ktos dokladna klasyfikacje? Mogl bym prosic, aby uzytkownicy tego sprzetu napisali krotki opis + numer pod ktorym producent ten sprzet rozprowadza.
Albo inaczej pytajac: co jest wart ten (http://www.mediaonline.de/shop/ProductDisplay?storeId=5000&categoryPath=5000.12004.12009&jspStoreDir=mediamarkt&productId=67234&langId=-3&catalogId=5000&ddkey=CategoryDisplay) model:

DoMiNiQuE
01-11-2005, 22:09
po pierwsze
https://canon-board.info/imgimported/2005/10/wyszukiwarka-2.gif
źródło (http://www.dominique.neostrada.pl/stuff/emots/wyszukiwarka.gif) o sigmach jest sporo na forum.
Najnowsza Sigma 70-300/4-5.6 nosi oznaczenie APO Macro Super II DG i ta warto kupic. Poprawiono w niej w stosunku do starszej siostry wspolprace z lustrzankami cyfrowymi.

RadiB
01-11-2005, 22:22
']po pierwsze
https://canon-board.info/imgimported/2005/10/wyszukiwarka-2.gif
źródło (http://www.dominique.neostrada.pl/stuff/emots/wyszukiwarka.gif) o sigmach jest sporo na forum.
Zlosliwosc czy nuda? W kazdym razie daruj to sobie - dla twojej informacji: od tego zaczolem.

'] Najnowsza Sigma 70-300/4-5.6 nosi oznaczenie APO Macro Super II DG i ta warto kupic.
Tyle ze w internetowych sklepach nie zawsze podane sa pelne oznaczenia. "DG APO Macro super II" nie znalazlem nigdzie - lacznie z stronkami Sigmy, jest "APO Makro Super II" lub "DG APO Macro super". A co z wykonczeniem EX ktore podobno tez sie zdaza na tych "DG APO Macro super II"?

Masz moze numerek z kartonika -> ta powyzej cytowana ma oznaczenie producenta "508927", mam szukac tej, czy moze "5A6927" albo "509927"?

DoMiNiQuE
01-11-2005, 22:34
Zlosliwosc czy nuda? Ani zlosliwosc ani nuda ...tutaj panuja takie zasady (jak i na innych forach), ze zanim sie cos napisze to sprawdza sie w wyszukiwarce, czy nie ma odpowiedzi na ten temat.

Tyle ze w internetowych sklepach nie zawsze podane sa pelne oznaczenia. W linku, ktory podales jest wyraznie napisane:

Typ Universalteleobjektiv 4.0-5.6/70-300 DG Macro APO
moze nieuwaznie czytasz?

Masz moze numerek z kartonika -> ta powyzej cytowana ma oznaczenie producenta "508927", mam szukac tej, czy moze "5A6927" albo "509927"? Na moim kartoniku nie figuruje zadne oznaczenie tego typu a mam wersje APO Macro Super II (bez DG)

RadiB
01-11-2005, 22:45
']Ani zlosliwosc ani nuda ...tutaj panuja takie zasady

Wyobraz sobie: wiem :shock: To ze akurat w TYM forum ma malo postow, nie znaczy ze wczoraj wlasnie kupilem komputer i dzisiaj rano dziadek mi podlaczyl net.

'] W linku, ktory podales jest wyraznie napisane:

Jest tez podany numerek producenta. Mnie interesuje numerek na "APO Macro Super II DG" ktora podobno istnieje - przynajmniej uwzgledniajac wyniki jakie wyrzuca wyszukiwarka tego forum, ale jakos nigdzie jej nie mozna znalesc - nawet na stronce Sigmy EU i USA. Podobno nawet istnieje w wersji EX.

'] moze nieuwaznie czytasz?

Jeszcze raz: daruj sobie. Masz ochote na osobiste wycieczki, to pisz na priva - jak sie bede bardzo nudzil, to moze Ci odpowiem!

'] Na moim kartoniku nie figuruje zadne oznaczenie tego typu a mam wersje APO Macro Super II (bez DG)
Sliczne dzieki. Z tego co wyszukalem - nie w wyszukiwarce w tym forum - masz "5A6927".

Gregor
01-11-2005, 22:59
Najnowsza Sigma 70-300 4-5,6 ma oznaczenie APO DG Macro.Starsza wersja ma oznaczenie Super Macro II.

akustyk
01-11-2005, 22:59
mam DG
na pudelku tez nie mam zadnego numeru. ale jak byk stoi DG

swoja droga, to polecam. juz samo APO jest niezle, a DG mnie naprawde mocno zaskoczylo na plus

DoMiNiQuE
01-11-2005, 23:05
Sliczne dzieki. Z tego co wyszukalem - nie w wyszukiwarce w tym forum - masz "5A6927".
Reszte Twojej wypowiedzi pomijam, bo sie za bardzo unosisz.
Co do kartonika to napisalem juz, ze nie ma na nim zadnego oznaczenia tego typu (moge wyslac go poczta w celu ogledzin ;) ). W instrukcji oraz na karcie gwarancyjnej takze brak takich oznaczen. Nie wiem po co Ci te numerki skoro na obiektywie wyraznie jest napisane DG.

Z mojej strony EOT.

RadiB
01-11-2005, 23:20
']Reszte Twojej wypowiedzi pomijam, bo sie za bardzo unosisz.

Ty zaczeles :) - zreszta zupelnie niepotrzebnie

']Nie wiem po co Ci te numerki skoro na obiektywie wyraznie jest napisane DG.

Nie wiem czy musze Ci to pisac, ale skoro Cie to interesuje:
Skladam zamowienie w sklepie, do ktorego - nazwijmy to delikatnie - nie mam jeszcze zaufania. Cena ktora dostalem jest tak atrakcyjna, ze chce na zamowieniu zaznaczyc dokladnie co chce, a ten numerek jest jednoznaczny. Przy zamowieniu typu "ABC - XYZ" moge dostac cos innego i opdowiedz typu "mielismy blad na stronie - za model DG musisz doplacic xPLN".

Gregor
01-11-2005, 23:28
RadiB jaka jest cena szkła?I co to za sklep?

rysiaczek
02-11-2005, 11:21
']Poprawiono w niej w stosunku do starszej siostry wspolprace z lustrzankami cyfrowymi.

Hmm? A ja myślałem, że po prostu powłoki zmienili/dodali...

DoMiNiQuE
02-11-2005, 11:38
Hmm? A ja myślałem, że po prostu powłoki zmienili/dodali...

Na tym wlasnie polega przystosowanie do wspolpracy z DSLR'em. Dodali nowe powloki przeciwodblaskowe, ktore minimalizuja wewnetrzne odbicia oraz flare na ktore lustrzanki cyfrowe sa bardziej podatne niz analogowe. Hmm? ;)

rysiaczek
02-11-2005, 11:47
']Na tym wlasnie polega przystosowanie do wspolpracy z DSLR'em. Dodali nowe powloki przeciwodblaskowe, ktore minimalizuja wewnetrzne odbicia oraz flare na ktore lustrzanki cyfrowe sa bardziej podatne niz analogowe. Hmm? ;)

Ehhh;) Uprę się jednak, że 'przystosowanie do cyfry' to jednak symbol DC w sigmie. Ale to nieważne w tym temacie - zyskał na powłokach, więc zyskał ogólnie, z każdym aparatem:)

Dla autora wątku dodam jedynie, iż optycznie jest to kopia poprzednika (tego bez dopiska DG)

akustyk
02-11-2005, 11:51
Ehhh;) Uprę się jednak, że 'przystosowanie do cyfry' to jednak symbol DC w sigmie. Ale to nieważne w tym temacie - zyskał na powłokach, więc zyskał ogólnie, z każdym aparatem:)

Dla autora wątku dodam jedynie, iż optycznie jest to kopia poprzednika (tego bez dopiska DG)

DC to szkla Sigmy z mniejszym kolem obrazu (dopasowanym do matryc APS-C). wszystkie szkla DC po wpieciu w anala lub FF pokaza mniejszy obraz niz wymaga cala klatka. ale tak po prawdzie, to to jeszcze nie jest przystosowanie do cyfry. raczej odprzystosowanie do anala :)

rysiaczek
02-11-2005, 11:55
DC to szkla Sigmy z mniejszym kolem obrazu (dopasowanym do matryc APS-C). wszystkie szkla DC po wpieciu w anala lub FF pokaza mniejszy obraz niz wymaga cala klatka. ale tak po prawdzie, to to jeszcze nie jest przystosowanie do cyfry. raczej odprzystosowanie do anala :)

Mamy podobne zdanie:)