Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakość

magda_b
23-05-2010, 22:49
hej
znowu mam pytanie odnośnie canona 5D

http://www.maxmodels.pl/galerie/0/2/1/134021/67270.jpg

zobaczcie sobie, zdjęcie jest małe ale spokojnie zauważycie że na zdjęciu są szumy czy "ciapki" ja się nie znam ale czy istnieje możliwość pozbycia się tego? bo zapewne jest to wynik tego iż nie potrafie należnie obsługiwać się aparatem:(

misieek
23-05-2010, 23:07
Brudna matryca?

magda_b
23-05-2010, 23:20
nie z matrycą wszystko ok, jest czyste

Kronos
23-05-2010, 23:29
Patrze na to zdjęcie od dobrych 10 minut, i za cholerę nic nie widzę, "ciapki" ? zaznacz defekt, a najlepiej pokaż zdjęcie w oryginalnym rozmiarze. Może ja już źle widzę ale jedyne co razi to defekty związane z kompresją pliku, no ale to chyba nie o to chodzi ?

misieek
23-05-2010, 23:47
Również nie wiele widziałem, ale chyba sa jakieś pyłki (niebo itp)

iso
23-05-2010, 23:51
artefakty z jpega? mało widać.

4rtur4
24-05-2010, 08:42
Może koleżance chodzi o skórę modelki... o takie małe plamki??
Myślę, że tutaj chodzi już nie o aparat lecz o obsługę PS-a :))

MM-architekci
24-05-2010, 09:04
hej
znowu mam pytanie odnośnie canona 5D

http://www.maxmodels.pl/galerie/0/2/1/134021/67270.jpg

zobaczcie sobie, zdjęcie jest małe ale spokojnie zauważycie że na zdjęciu są szumy czy "ciapki" ja się nie znam ale czy istnieje możliwość pozbycia się tego? bo zapewne jest to wynik tego iż nie potrafie należnie obsługiwać się aparatem:(

jakie ciapki ?

kolejna osoba który na podstawie miniaturki ważącej 28 kb SIC ! psioczy na body....

no litości

BRS
24-05-2010, 09:11
samo sformuowanie "ciapki" mnie juz przeraza...bo nie widze niczego
co moglo by byc ciapkami na zdjeciu.... zaznacz na foto lub napisz
dokladnie gdzie mamy szukac "ciapkow" :)

swnw
24-05-2010, 09:20
Dziewczyna zmuszona do wejścia do błota w niewygodnej pozycji - to jest problem, a nie "ciapki", których nie widać.
Po powiększeniu - kompresja?

swnw

blazejs
24-05-2010, 09:47
Ja bym sie bardziej martwil tym, ze modelka niedoswietlona...

mk307
24-05-2010, 09:49
Tu chyba chodzi o przebarwienia skóry na ramieniu i twarzy, albo co innego czego my już nie widzimy.

szuler
24-05-2010, 10:03
problem jest w tym, że na tym zdjęciu nic nie widać, a nie można podać linka do większego formatu "regulamin forum" - chore

slavek_g
24-05-2010, 12:43
Te 'ciapki' przynajmniej wg mnie to te na brodzie i prawej piersi modelki.

A jeśli właśnie o nie chodzi, to śmiem przypuszczać że to odblaski od tegoż to wyżej wspomnianego 'błota'.

Innych 'ciapków' nie widzę.

pzdr

magda_b
25-05-2010, 19:12
jakie ciapki ?

kolejna osoba który na podstawie miniaturki ważącej 28 kb SIC ! psioczy na body....

no litości

a może Tobie czytanie ze zrozumieniem się kłania? czy ja "psiocze" na body czy na swoją niewiedze?
żenada:/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Te 'ciapki' przynajmniej wg mnie to te na brodzie i prawej piersi modelki.

A jeśli właśnie o nie chodzi, to śmiem przypuszczać że to odblaski od tegoż to wyżej wspomnianego 'błota'.

Innych 'ciapków' nie widzę.

pzdr

dzięki te błoto to woda niby była no ale nie dziwie się że tak to wygląda;) będe na to patrzyła lecz już pokazałam to fotografowi w całej rozdzielczości i zostałam pokierowana że na niektóre ustawienia trzeba uważać:)

odnośnie innych wypowiedzi, nie zależy to od ps'a zdjęcie jest praktycznie nie ruszone a na dodatek przed poprawką wygląda gorzej;)

dzięki wam za odpowiedzi a odnośnie oświetlenia z czasem naucze się tego:) przynajmniej mam taki zamiar:)

GoRo3
25-05-2010, 20:52
Witam

a może Tobie czytanie ze zrozumieniem się kłania? czy ja "psiocze" na body czy na swoją niewiedze?
żenada:/

A mi się wydaje że żenadą jest wieżdżanie na zdecydowanie bardziej doświadczonego użytkownika niż Ty.

dzięki te błoto to woda niby była no ale nie dziwie się że tak to wygląda;) będe na to patrzyła lecz już pokazałam to fotografowi w całej rozdzielczości i zostałam pokierowana że na niektóre ustawienia trzeba uważać:)

A możesz mi pwiedzieć o jakich ustawieniach mówił fotograf?? bo na szum z tego co się orientuje wpływa tylko ISO.

odnośnie innych wypowiedzi, nie zależy to od ps'a zdjęcie jest praktycznie nie ruszone a na dodatek przed poprawką wygląda gorzej;)

Obawiam się że właśnie chodzi o to żeby podszkolić się w ps'ie i zacząć go używać:).

Pozdrawam

bytheway_r
25-05-2010, 21:55
Ja proponuję albo link ( nie wstawienie, bo zasady forum ) do większego zdjęcia ( sporo ), albo chociaż zakreślenie, choćby i w paint'cie, tych "ciapek".

Inaczej to sobie możemy wróżyć z fusów. Na zdjęciu w tej postaci nie widać nic "nienormalnego".

magda_b
25-05-2010, 22:53
Witam

A mi się wydaje że żenadą jest wieżdżanie na zdecydowanie bardziej doświadczonego użytkownika niż Ty.

to że jest doświadczony nie oznacza że może mi wmawiać coś czego nie było więc przykro mi ale nie widzę sensu jego wypowiedzi pomimo doświadczenia w fotografii, w czytaniu pasowałoby jakby się podszkolił;)

A możesz mi pwiedzieć o jakich ustawieniach mówił fotograf?? bo na szum z tego co się orientuje wpływa tylko ISO.

tak dokładnie mówiła mi o ISO i naświetleniu:) co postaram się wykorzystać przy najbliższej okazji:) Już załatwiłam sobie odpowiednie oświetlenie i miejsce do tego więc będe się uczyła:)

Obawiam się że właśnie chodzi o to żeby podszkolić się w ps'ie i zacząć go używać:).

Ps'a troszkę umiem i używam chociaż z tej sesji wolałabym aby zdjęcia były bardziej naturalne ale może i masz racje że pasowałoby więcej;)

Pozdrawam

a poza tym dzięki za odpowiedzi:)

Już nie widzę sensu wrzucania zdjęcia do wątku skoro wszystko się wyjaśniło i tak jak napisałeś główną przyczyną było źle ustawione ISO ale już ściągam książkę i biorę się także za czytanie instrukcji obsługi, tam jest sporo ciekawych rzeczy napisanych:) Za szybko chciałam efektów:)

GoRo3
26-05-2010, 15:54
Witaj.
Jeśli chodzi o ps'a to Ja go używam tylko do poprawek lokalnych takich jak np: stempel. Bo globalnie zdjęcie obrabiam('łem jak miałem aparat:P) w Lightroomie. Z mjej strony mogę Tobie zaproponować robienie fotek w RAW'ie(a dlaczego? przeczytaj artykuły Janusza Body masa informacji i wiedzy). Poza tym na twoim zdjęciu modelka jest niedoświetlona, jak niemasz zewnętrznej lampy to możesz użyć jakiejś blendy albo spróbować innego kadru tak żebyś światło miała za plecami.

Pozdrawiam