Zobacz pełną wersję : 17-40mm canon czy Tamron 17-35
Witam mam pytanie poniewaz niedawno zakupilem 20D i zaczynam inwestowac w szkla mam 3000zl i zastanawiam sie czy naprawde warto kupowac tego 17-40 czy moze jest cos innego lepszego w tej cenei albo tansze jak np ten tamron czy warto oszczedzic i kupic tamrona czy jednak mimo wszystko canon bedzie lepszy ? do tego slyszalem ze canon wypuscil kilka serii 17-40 tzn chodzi konkretnie o to ze obiektywy z jednej serii lepiej wspolpracuja z cyfrakami jak to rozpoznac ? i doradzcie mi prosze co mam zrobic z ta kasa :)
Pozdrowionka
Tez mialem taki dylemat, wybralem Canona, moze i jest ciemniejszy, ale za to jest uszczelniany. Dodatkowo mialem mozliwosc wymiany na inny model gdyby cos bylo nie tak. Na szczescie trafilem na ostry egzemplarz. Na dodatek nie brakuje mi to F/2,8 jakie ma Tamron. Jakbym jeszcze raz mial kupowac to na pewno wzialbym Canona.
canon
duzo szybszy
ostrzejszy
pod swiatlo ma lepszy kontrast
tamron
jasniejszy
tanszy
decyduj sam
Robson01
01-11-2005, 16:17
Dopisuję się do opinii 17-40 Canona (sam mam taki z 2004 i jest ok). A co do kasy to jak masz dylemat - możesz wysłać ją mnie:mrgreen:
dzieki wielkie za pomoc... tylko chcialbym wiedziec jeszcze jak mam rozpoznac ktora wersja jest najlepsza chodzi mi o serie .... kazda seria wykazuje inne wlasciwosci i wiem ze jedna wersja 17-40 jest najlepsza pod cyfraki tylko nie wiem ktora . .. . :)
Ostrzejszy jest Tamron. Zdecydowanie. Jest też jaśniejszy i tani. A cała reszta przemawia na korzyść Canona (szybkość AF przede wszystkim).
Robson01
01-11-2005, 19:54
Ostrzejszy jest Tamron. Zdecydowanie. Jest też jaśniejszy i tani. A cała reszta przemawia na korzyść Canona (szybkość AF przede wszystkim).
Chyba zapominasz o 17 vs 28, to znacząca różnica.
Chyba zapominasz o 17 vs 28, to znacząca różnica.
Sądzę że kolega miał na myśli 17, czytałem wiele opini w necie gdzie potwierdzają że dobry egzemplarz jest ostrzejszy od canona.
W relacji cena/do jakości tamron jest zdecydowanym faworytem.
Canon jest na pewno solidniej zbudowany, ma usm ale gdybym miał wybierać pomiędzy dobrym egzemplarzem 1 i 2 to wziąłbym tamrona a reszte odłożył np. na lampe.
Robson01
01-11-2005, 20:18
A to sory. Mnie dyskusja o Tamronach na forum od razu kojarzy się z 28-70 f2.8:mrgreen: A wracając do tematu nadal polecałbym Canona. Wydaje mi się że jest lepszy optycznie ( choć ciemniejszy ) a już na pewno solidniejszy. Nie bez znaczenia jest też jego uszczelnienie o czym przekonałem się w tym roku na "czarnym lądzie".
Oczywiście, że pisałem o Tamronie 17-35. Robiłem nim zdjęcia z Canonem 350d i poraziła mnie świetna ostrość zdjęć.
Robson01
01-11-2005, 20:37
Dyskusja przypomina trochę tą o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia. Najlepiej gdyby sam zainteresowany zrobił kilka fotek jednym a potem kilka fotek drugim obiektywem w podobnych warunkach i wybrał to co jemu bardziej odpowiada.
Oczywiście, że pisałem o Tamronie 17-35. Robiłem nim zdjęcia z Canonem 350d i poraziła mnie świetna ostrość zdjęć.
Czemu się go kolega pozbył? Czyżby na rzecz 18-50 sigmy?
Ostrzejszy jest Tamron. Zdecydowanie...
sprzeczac sie nie bede, ale...
dwa razy robilem podejscie do tego modelu i dwukrotnie bylem zwiedziony
mialem 17-35L i po zuzyciu tego szkla chcialem kupic cos nowszego
w sieci czytalem ze ludzie chwala ten obiektyw wiec i ja sprobowalem
zrobilem kilka testow ale za groma nie chcial byc ostrzejszy od canona 17-40
fakt ze testy robilem na FF,
po cropie do 1.6 byc moze jego subiektywna ocena jest wyzsza
ale na mnie on dobrego wrazenia nie wywarl
EDIT: moze taki model sie trafil
sprzeczac sie nie bede, ale...
dwa razy robilem podejscie do tego modelu i dwukrotnie bylem zwiedziony...
Na dpreview jakiś gostek za 4 razem trafił do dobry...niestety kontrola jakości jest do bani i tych obiektywów (IMHO to dotyczy wszystkich szkieł) nie można brać w ciemno.
no dobra panowie ale narazie mam tylko kilka wersji za tamronem a kilka za canonem mozecie podac mi no jakies konkrestne dane albo jakis test najlepiej ze zdjeciami ?
porownawczymi ?
albo prosze o wypowiedz kogos kto uzywal i tego i tego
i moze powiedziec ktory mu sie bardziej podobal . . .
Czemu się go kolega pozbył? Czyżby na rzecz 18-50 sigmy?
Ja żyję z pobywania się takich rzeczy, więc dużo różnych czasem wpada mi w łapy :)
no dobra panowie ale narazie mam tylko kilka wersji za tamronem a kilka za canonem mozecie podac mi no jakies konkrestne dane albo jakis test najlepiej ze zdjeciami ?
porownawczymi ?
albo prosze o wypowiedz kogos kto uzywal i tego i tego
i moze powiedziec ktory mu sie bardziej podobal . . .
Możemy tu się rozpisywać na dziesiątki stron...Nic nie zastąpi własnoręcznych testów...Umów się z kimś albo idź do sklepu i podepnij pod body i sam sie przekonaj. Tylko nie zrażaj się za 1 razem bo mozesz trafić na bubel i dotyczy to canona jak i tamrona (z większym prawdopodobieństwem tego 2)
mam 17-35 i foce nim juz dosc dlugo i moge napisac ... ze hmmmm tamrona trzeba trafic i tyle, obiektywnie mozna napisac ze na korzysc canona przemawia przedewszystkim AF ... jest szybszy i przyjemniejszy w uzytkowaniu. sam nie wiem co kupilbym drugi raz ... chyba tamrona 11-18 :D
Ludzie ludzie... już dawno była mowa o tych 2 obiektywach ehh... i to cały wątek, wystarczy poszukać, a tu znów ten sam temat
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4227
tu też wspomniane o obydwu
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=265&highlight=17-35
SZUKAĆ SZUKAĆ SZUKAĆ
chyba za bardzo to nie ma co porównywać, poza zakresem zoomika:)
pytanie z cyklu:
canon 24-70 2,8 czy tamron 28-75 2,8?
Stary, masz 3000. Kup Canona 20/2,8 i 50/1,4
Triszer, nie rozumiem, kolega szuka szkla zmiennoogniskowego a Ty mu proponujesz 2 stalki ktore nie za bardzo maja zakres jaki jest potrzebny...
Polaco, Twoja uwaga z pewnością bardziej się przyda koledz niż moja:)
Moja rada poparta jest moimi doświadczeniami, też kiedyś miałem problem co kupić. Wybrałem 20 i 50. Teraz jak bawię się takimi ZOOOOMAMI to mi się ryjek śmieje, że wybrałem tak a nie inaczej.
odpowiedź jest jasna : CANON !!!!
odpowiedź jest jasna : CANON !!!!
Hmmm ale wez pod uwage jeszcze ceny...
Hmmm ale wez pod uwage jeszcze ceny...
okrągły 1k zł róznicy, na szkło które zawsze sprzedasz, i nie straci za wiele bo jest to dobry canon, sam wziąłem 18-50 sigme 2.8 i zaraz jej się będe pozbywał, bo bawiłem się chwilkę 24-70 L i jest przepaść, wieć te 2 miesiące przeboleję jeszcze jak wjedzie 5D to momentalnie pozbywam się sigmy i biorę canona. A chwilowo szeroki kąt ratował mi d...ę w pomieszczeniach i musi tak zostać...
ja rowniez odesle od wyszukiwarki - duzo juz na ten temat bylo.. duzo osob pisalo.. ja tez.. ale trzeba sie pofatygowac i poszukac