Zobacz pełną wersję : powiekszenie RAWa (100%) w programie ZoomBrowser
Jeronimo
21-05-2010, 17:12
Robię zdjęcia RAW + JPG i zauważyłem że w programie ZoomBrowser EX (który został dołączony do aparatu) mam możliwość podejrzenia punktów AF i jednym kliknięciem mogę fotkę powiększyć na 100% (z fit to screen). Problem polega na tym że to tylko działa jak zaznaczę plik JPG. Na rawie nie mam dostępnej tej funkcji.
Chciałbym fotografować tylko w RAWach tak więc zapytuję czy da się włączyć tą funkcjonalność dla plików RAW?
A może polecicie mi dobry, szybki programik do przeglądania RAWów z taką funkcjonalnością.
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dla pliku RAW ikonka (pod zielonymi strzałeczkami, podczas przeglądania zdjęcia) "show image actual size" jest nieaktywna, why?
Ja polecam Fast Picture Viewer - jedna z najlepszych przeglądarek zdjęć z jakimi miałem do czynienia. Przez miesiąc masz Rawy, później darmowa wersja Jpeg only. Ale naprawdę warto.
Jeronimo
21-05-2010, 17:35
eh zapomniałem dodać programy darmowe (z punktem AF i zoom 100% dla RAWa jednym ruchem)
zresztą chyba wole odpowiedź dot. programu canona ... np. w stylu "nie da się"
LOL ale wstyd piękny błąd zrobiłem...szkoda ze nie ma edycji postów. No nic polska tudna jezyk :P
w DPP masz te funkcjonalnosci pod prawą myszka .... niestety nie jednym ruchem :-) ale darmowo i canona i działa z RAWami.
marcin1191
21-05-2010, 19:18
A czy można w ACR mieć podgląd punktu autofocusu?
MariuszJ
21-05-2010, 19:20
Robię zdjęcia RAW + JPG i zauważyłem że w programie ZoomBrowser EX (który został dołączony do aparatu) mam możliwość podejrzenia punktów AF i jednym kliknięciem mogę fotkę powiększyć na 100% (z fit to screen). Problem polega na tym że to tylko działa jak zaznaczę plik JPG. Na rawie nie mam dostępnej tej funkcji.
Chciałbym fotografować tylko w RAWach tak więc zapytuję czy da się włączyć tą funkcjonalność dla plików RAW?
A może polecicie mi dobry, szybki programik do przeglądania RAWów z taką funkcjonalnością.
pozdrawiam
dla pliku RAW ikonka (pod zielonymi strzałeczkami, podczas przeglądania zdjęcia) "show image actual size" jest nieaktywna, why?
Nie używam ZoomBrowser. Skoro chcesz wywoływać RAWy, to przeglądaj je w wołarce (DPP), bardzo wygodnie to się robi (zaznaczasz zakres i "Quick check tool"). Wywołujesz i wywołane katalogujesz.
Jeronimo
21-05-2010, 19:35
a co ma wywoływanie do przeglądania...
tak na dobrą sprawę to chciałbym móc w RAWie podejrzeć AF i 100%. Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%
w DPP mozesz podejrzec nie wołanego rawa bez koniecznosci wołania i zobaczyć to co Cie interesuje. ale zeby nie było za kolorowo jest podglad całego folderu ale nie ma next picture - trzeba po kolei otwierac i zamykac ... albo ja nie wiem jak to sie robi :-)
Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%
A dlaczego tak od tej strony?
Ja jak robię zdjęcie to od razu staram się ustawić ostrość tam, gdzie ją chcę mieć.
I przy wywoływaniu ewentualnie sprawdzam czy mam ją tam, gdzie chciałem mieć i ustawiłem czy też poszła w las (na szczęście bardzo rzadko).
Trochę nie rozumiem sprawdzania dopiero przy wywoływaniu zdjęć gdzie została ustawiona ostrość - bo powinna być ona ustawiana świadomie przez fotografa przy robieniu zdjęcia by była tam gdzie powinna być.
MariuszJ
21-05-2010, 20:00
w DPP mozesz podejrzec nie wołanego rawa bez koniecznosci wołania i zobaczyć to co Cie interesuje. ale zeby nie było za kolorowo jest podglad całego folderu ale nie ma next picture - trzeba po kolei otwierac i zamykac ... albo ja nie wiem jak to sie robi :-)
Zaznacz wszystkie które Cie interesują i "Quick check tool". Tam masz "prev" i "next".
Ja przelatuję całość "sesji" przez Quick check tool, zaznaczając nie-odpady etykietą "1". Potem ustawiam sortowanie na "najpierw 1-ki". Robię rzeczy zbiorcze na wszystkich "1"-kach (korekcję obiektywu), obniżam puszkową ostrość (mam 6 w puszce dla lepszej oceny na LCD) do 3. Jeżeli są jakieś serie z jednego miejsca, przy świetle żarowym - ustawiam dla tej grupy od razu WB na Tungsten. A potem - klikam jedno za drugim, poprawiam jeśli trzeba i jak się nadaje, zmieniam mark na "2". Na końcu zaznaczam "2"-ki, wywołuję wsadowo do odpowiednich katalogów Picasy, a same RAW-y archiwizuję.
Zaznacz wszystkie które Cie interesują i "Quick check tool". Tam masz "prev" i "next"
Dzięki wielkie :-) działa! reszte obróbki tez zmałpuje przy okazji najblizszej :-)
w DPP mozesz........ albo ja nie wiem jak to sie robi :-)
DPP jest dobry do przeglądania RAWów - najlepiej wykorzystać szybki podgląd na pełnym ekranie w DPP <Alt-Q> (Quick check tool): zmiana fotek - PgUp/PgDn, podgląd 100% to podwójne kliknięcie myszy (albo <Ctrl-1>), podgląd pól AF to <Alt-L>, zaznaczenie to <Alt-1>, <Alt-2> itd.
Edycja wybranych w DPP to <Ctrl-strzałka w prawo> itd.
Wygląda na skomplikowane, ale można sobie zdefiniować to wszystko na przyciskach myszki (mam myszkę 12-przyciskową) (!) i przeglądanie i selekcja idzie sprawnie.
Potem po wywołaniu RAWów JPG'ami zarządzam w ACDSee, ale podglądu AF już nie ma (ACDSee nie potrafi pokazać, informacje w pliku są).
ACDSee potrafi co prawda też pokazywać nasze RAWy, ale jest w tym zbyt wolne i jakoś DPP robi to lepiej. o wywoływaniu nie wspominając.
poza tym jest jeszcze systemowa przystawka do windows - podgląd RAW w exploratorze (tak jak JPG). w windows XP była to darmowa nakładka firmy M$, a do nowszych zrobiły to jakieś firmy trzecie - nie pamiętam nazw - ale właśnie zainstalowałem jedną na Win7 64bit i działa pięknie.
edit:
właśnie MariuszJ napisał o DPP podobnie.
hehe, a ja w puszkach mam celowo ustawione wszystko na zero albo max-minus (ostrość, kontrast, kolory itp.) - żeby potem widzieć na kompie, którego RAWa już ruszałem, a którego nie.
MariuszJ
21-05-2010, 20:37
właśnie MariuszJ napisał o DPP podobnie.
hehe, a ja w puszkach mam celowo ustawione wszystko na zero albo max-minus (ostrość, kontrast, kolory itp.) - żeby potem widzieć na kompie, którego RAWa już ruszałem, a którego nie.
Dzięki za przypomnienie: widok przez ikonkę "Edit image window" czy Twoje Ctrl-strzałka w prawo - jest świetny do sekwencyjnej obróbki zdjęć, po wstępnej selekcji w "Quick check tool".
Scenariuszy szybkiej obróbki w DPP można sobie wymyślić wiele, program jest bardzo elastyczny i ma wszystko co w 99% przypadkach potrzeba przy standardowej obróbce.
...........
Scenariuszy szybkiej obróbki w DPP można sobie wymyślić wiele, program jest bardzo elastyczny i ma wszystko co w 99% przypadkach potrzeba przy standardowej obróbce.
no, teraz, kiedy DPP wreszcie ma możliwość manewrowania horyzontem, to dla mnie też jest w 99% wystarczający
a co ma wywoływanie do przeglądania...
tak na dobrą sprawę to chciałbym móc w RAWie podejrzeć AF i 100%. Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%
Jak koledzy ci napisali - można swobodnie przeglądać w DPP. Ponadto można sobie jednym kliknięciem powiększyc do 100% (ja akurat mam ustawione na 50%, bo tak się przyzwyczaiłem)
........
I przy wywoływaniu ewentualnie sprawdzam czy mam ją tam, gdzie chciałem mieć i ustawiłem czy też poszła w las .......
Otóż to - ostrość powinna być tam, gdzie ją fotograf ustawił, jeśli AF się nie rąbnął. Takie "poszukiwanie" punktu AF przy wywołaniu zrobionego zdjęcia jest, hm... dziwne? 8-) :mrgreen:
a .......Zanim wywołam RAWa chce sprawdzić gdzie jest ostrość przy 100%
żebyś się nie zdziwił - czasem przy 100% może być nigdzie
Dzięki za przypomnienie: widok przez ikonkę "Edit image window" czy Twoje Ctrl-strzałka w prawo - jest świetny do sekwencyjnej obróbki zdjęć, po wstępnej selekcji w "Quick check tool".
DPP ma sporo skrótów klawiaturowych - dlatego można się nauczyć jego dość szybkiej obsługi 8-)
np.:
1. szybka selekcja <Alt-Q> i <Alt-1> i na końcu <Alt-F4>
2. wybranie i policzenie wybranych <Ctrl-Alt-1>
3. szybka edycja wybranych <Ctrl-strzałka w prawo>
4. skakanie między zdjęciami <Ctrl-strzałka w górę/dół>
5. cropowanie <Alt-C>
6. stemplowanie <Alt-S>
7. zakończenie edycji <Ctrl-strzałka w lewo>
8. zapisanie zmian <Ctrl-S>
9. wywołanie <Ctrl-B> .... i już! :wink:
program jest bardzo elastyczny i ma wszystko co w 99% przypadkach potrzeba przy standardowej obróbce.
z tą elastycznością to bym nie przesadzał ;)
ale faktycznie nie jest źle.
do niedawna brakowało mi 2 rzeczy w DPP: obracania zdjęć (właśnie dodali) i dodawania (!) winiety, i wtedy faktycznie - do podstawowej obróbki do JPG jest wszystko.
zresztą... DPP się rozwija. fajnie się obserwuje, jak japońce co chwila coś poprawiają i dodają. i ulepszają wywoływaczkę. niedawno wyciągnąłem jakieś swoje stare RAWy sprzed 5 lat - wywołane dzisiaj - są znacznie lepsze, szczególnie jeżeli chodzi o szumy i ich charakter (kiedyś to były takie bardziej "elektroniczne trociny", dziś jest to ładniejszy "szum prawie analogowy"). więc jednak trochę warto przechowywać te elektroniczne negatywy 8-)
Otóż to - ostrość powinna być tam, gdzie ją fotograf ustawił, jeśli AF się nie rąbnął. Takie "poszukiwanie" punktu AF przy wywołaniu zrobionego zdjęcia jest, hm... dziwne? 8-) :mrgreen:
może tylko z ciekawości.
natomiast ja - stara szkoła - korzystam prawie wyłącznie z centralnego AF plus przekadrowywanie - więc dla mnie ta informacja jest zupełnie... dezinformacyjna.
żebyś się nie zdziwił - czasem przy 100% może być nigdzie
no właśnie :-|
Odpowiadając na pierwsze pytanie wątku - już się nie da. 8-)
- Tzn. tak przypuszczam, bo nie wiem jaki masz aparat i wersję programu, ale podejrzewam, że jakiś nowszy (skoro nie możesz wyświetlić na 100%), gdyż swego czasu Canon oficjalnie ogłosił, i zapewne zrealizował, zaprzestanie umożliwiania edycji plików surowych w ZoomBrowserze (konkretnie jego wtyczce Raw Image Task) dla najnowszych EOSów. Sugerując w ten sposób przejęcie tych zadań przez DPP (przeglądanie i edycja).
Jeśli w ZoomBrowserze widać wciąż podgląd 50% plików surowych z nowszych puszek to jest to zaledwie podgląd zaszytego w każdym pliku .cr2 jpega (służącego w aparacie do szybkiego podglądu zdjęć).
* Zastrzegam, że dawno temu ZoomBrowsera odinstalowałem (zostawiając jedynie ZoomBrowser EX Memory Card Utility) i nie mam pewności, czy wciąż jest tak jak napisałem wyżej.
do podglądu punktu Af jest skrót ctrl+L. Zdjęcia najszybciej się selekcjonuje w module quick view. Obróbka w edit window, chociaż przeglądać tez można. Podobnie jak niektórzy poprzednicy bardzo polecam stosowanie skrótów klawiaturowych. Mi w DPP bardzo brakuje przy ustawianiu WB suwaka "tint". Niby mamy do dyspozycji koło "fine tune" (czy jakoś tak), ale nie jest to zbyt wygodne - gdyby miało ono chociaż ze 3 razy większą średnicę obsługa byłaby łatwiejsza i bardziej precyzyjna.
Jeronimo
22-05-2010, 12:08
ewg dzięki za odp. W sumie odpowiedziałeś na temat wątku :-)
Dzięki też pozostałym, teraz już wiem że muszę się nauczyć obsługi Digital Photo Professional z opcja "Quick check tool" (a ZoomBrowser chyba zdeinstaluje).
pozdrawiam
moderatora musze poprosić o modyfikacje tematu
do podglądu punktu Af jest skrót ctrl+L....
Raczej ALT+L
Jeronimo
23-05-2010, 10:05
no to się nam temat o Digital Photo Professional zrobił :P prosiłem moderatora o zmianę tematu na "powiekszenie RAWa (100%) w programie ZoomBrowser/DPP" ale bez odzewu
tak więc mam banalne pytanko dot. DPP
Jak wyświetlić jednym ruchem wybrane zdjęcia np. z nr 3? i nie chodzi mi tu o sortowanie (zakładam że można wyświetlić tylko zdjęcia z konkretnym numerem)
MariuszJ
23-05-2010, 12:49
Jak wyświetlić jednym ruchem wybrane zdjęcia np. z nr 3? i nie chodzi mi tu o sortowanie (zakładam że można wyświetlić tylko zdjęcia z konkretnym numerem)
Niestety, nie rozumiem pytania.
Jeronimo
23-05-2010, 16:32
dobra inaczej.... mamy możliwość zaznaczenia fotek konkretnym numerem. Są trzy guziki Check1, Check2, Check3 (na górze po prawej, w głównym oknie programu). Jak zaznaczę zdjęcie i wcisnę [Check3] to na miniaturce zdjęcia w lewym górnym roku będzie widniał numer "3" (z białym "ptaszkiem").
Jak wyświetlić tylko te zdjęcia z numerem 3 (oczywiście cały czas pisze o programie DPP)
pawciolbn
23-05-2010, 16:53
ja dodaje je do PUSTEJ Collection.. i tam masz tylko wybrane, np. z Check3
Bo inaczej to nie rozumiem.. chyba że chcesz je wyświetlić nie na liście tylko w polu edycji.. to jeszcze prościej: zaznaczasz Chech3 kilka zdjęć, później menu Edit>>Select check mark3 images only... (Ctrl+Alt+3) i następnie Ctrl+strzałka_w_prawo..
#
Tezet-gdynia
23-05-2010, 17:59
Dokladnie tak, ctrl+alt+3 i ctrl+Q, a nastepnie strzalki prawo/lewo albo ctrl+strzalki gora/dol :)