Zobacz pełną wersję : artefakty na surowym zdjęciu???
kurczaki
własnie obrabiam zdjęcia z niedzielnego wypadu za miasto, otworzyłem jeden portrecik i wywołując z RAW rzuciły mi się w oczy straszne artefakty
sprawdziłem, czy czasem to nie wstepne wyostrzenie jest tego powodem ale nie, normalnie na surowym RAW widać wstrętne artefakty, przed jakąkolwiek obróbką
jak na robienie zdjęć na Parameter 1 to chyba trochę dziwne... :roll:
zdjęcia nie pokażę póki co, chyba, że fragment wytnę...
A czym otworzyles i czy widok na zdjecie byl pomniejszony czy 100% ?
A czym otworzyles i czy widok na zdjecie byl pomniejszony czy 100% ?
otwierałem PSem, coś nie bangla już przy pomniejszeniu, na 100% artefakty są okropne...
sprawdzę jeszcze czułość ale to przeciez raczej szumy a nie artefaty powodowało...
zapodam wycinek wieczorem...
A może to twoje grzyby sie rozrastają :lol: :?:
A może to twoje grzyby sie rozrastają :lol: :?:
ja ci dam grzyby
tak to wygląda
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://users.skynet.be/tytus/wycinek.jpg)
A sprobuj czyms innym otworzyc - najpierw wyeliminuj blad PSa/pluginu itp a dopeiro potem szukaj problemow w aparacie.
A sprobuj czyms innym otworzyc - najpierw wyeliminuj blad PSa/pluginu itp a dopeiro potem szukaj problemow w aparacie.
czym bym nie otwierał wygląda to dokładnie tak samo (DPP, C1pro, Breeze...)
Mnie wkurzają artefakty w D70 :)
Mnie wkurzają artefakty w D70 :)
:mrgreen:
skąd to gówno?
czym bym nie otwierał wygląda to dokładnie tak samo (DPP, C1pro, Breeze...)
A jakie ISO ?
Btw czy to ty twierdziles ze po twoim brutalnym czyszczeniu przycinanym czyms tam matryca nieuszkodzona i nadal robi zdjecia jak robila?
Czy podtrzymujesz to twierdzenie czy tez przyznasz sie do uszkodzenia matrycy poprzez nieumiejetne czyszczenie?
Bo na to mi wyglada...
Tytus mysli ....... :mrgreen:
Czy podtrzymujesz to twierdzenie czy tez przyznasz sie do uszkodzenia matrycy poprzez nieumiejetne czyszczenie?
Bo na to mi wyglada...
tak, z pewnością jako znawca tematu uszkodziłem matrycę tak umiejętnie, że jedyną tego oznaką jest pozostawianie przez aparat artefaktów na zdjęciu
wiesz, Twoja wiara i uwielbienie w firmę Canon nie ma granic
ISO 400
[ Dodano: 8 Grudzień 2004 ]
Tytus mysli ....... :mrgreen:
czasami
Tytus, pokaż całe zdjęcie, bo nie wiadomo o jaki mówimy powiększeniu, ISO, położeniu fragnentu na kadrze i pozycji w GO.
Może to pokiszona ekspozycja itp.