PDA

Zobacz pełną wersję : Koncept: Canon EOS 3D

aqua
18-05-2010, 21:20
http://www.swiatobrazu.pl/koncept-canon-eos-3d-20401.html

Fotograf Dean Francis zaprojektował dość specyficznie prezentujący się model aparatu Canon EOS 3D. W chwili obecnej takie urządzenie nie istnieje, ale w przyszłości...

Model przedstawiony przez Deana Francisa miałby służyć jako zwykła lustrzanka, a po podłączeniu specjalnego modułu z drugim obiektywem - jako Canon EOS 3D, aparat "trójwymiarowy". Poniżej możecie zobaczyć, jak wygląda ten specyficzny system, a na stronie Francisa znajduje się animacja flashowa.

http://www.deanfrancisstudios.com/index2.php?v=v1

Do tej pory jednym z urządzeń, które faktycznie jest w stanie rejestrować fotografie w 3D, jest kompakt firmy Fujifilm. FinePix REAL 3D W1 wykorzystuje dwa obiektywy i dwie matryce. Więcej możecie przeczytać o nim w tym miejscu.

_igi
18-05-2010, 22:27
Jak to ma być na bazie 1D zrobione, ileż to ustrojstwo musiałoby ważyć! Jeszcze z kumpletem 2x 85L przykładowo :mrgreen:

OsMax
19-05-2010, 07:32
Dean Francis chyba cierpi na brak zleceń i mu się nudzi :P

michael_key
19-05-2010, 08:17
No i właśnie dzięki takim wynalazcom lustrzanki kręcą filmy :)

MM-architekci
19-05-2010, 10:05
Raczej dzięki marketingowcom ;]

sebcio80
19-05-2010, 10:10
przynajmniej wiadomo juz jak bedzie wygladac i do czego sluzyc mityczny i wyczekiwany przez wiekszosci Canon 3D ;-)

justanimage
19-05-2010, 10:12
ale wymyślaja..
po co kombinowac z 2 aparatami, skoro od dawna sa znane specjalne obiektywy dzieki ktorym mozna robic foty 3D?
Obiektyw kosztuje ok. 350zł i kazdy moze sobie kupic:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/i/loreo.jpg/)

Pikczer
19-05-2010, 10:40
o ale moze jakosc z tamtego powala :mrgreen:

deffik
19-05-2010, 12:09
Ja się zastanawiam, po co aż 3 gorące stopki na całym komplecie.

Mellan
19-05-2010, 12:19
ale wymyślaja..
po co kombinowac z 2 aparatami, skoro od dawna sa znane specjalne obiektywy dzieki ktorym mozna robic foty 3D?
Obiektyw kosztuje ok. 350zł i kazdy moze sobie kupic

Kasa, Panie :-D

Pomyślmy: z 75% ceny dwóch korpusów, do tego dwie eLe... ojojoj... chyba zbyt niszowo wyjdzie, więc powątpiewam. Ale kto wie ;)

Z uwagi na efekciarski jednak charakter fotografii 3D i koszta, chyba ten segment zostanie opanowany przez kompakty.

airhead
19-05-2010, 20:30
Z uwagi na efekciarski jednak charakter fotografii 3D i koszta, chyba ten segment zostanie opanowany przez kompakty.albo te nowe bezlusterkowce
na pewno nie da się tego wykombinować z jednego szkła i dwóch matryc?

Kolekcjoner
19-05-2010, 20:47
albo te nowe bezlusterkowce
na pewno nie da się tego wykombinować z jednego szkła i dwóch matryc?

Są tacy co twierdzą, że w przyszłości będzie się to dało wykombinować z jednego szkła i jednej matrycy. Cóż zobaczymy....

Dreamer
24-05-2010, 18:55
No i właśnie dzięki takim wynalazcom lustrzanki kręcą filmy :)

Tak własnie...i sam osobiście nie jestem z tego zadowolony..od kręcenia są kamery i kompakty, nie rozumiem po cholere pchać w lustro opcję kręcenia filmów...to tylko takie moje zdanie bo sprzęt staje się coraz dziwniejszy, zamiast cholernej opcji kręcenia filmów w 5dII wolałbym troszkę taniej bo prawda jest taka, że jeśli ktoś kręci te 'filmy' to i tak nie robi tego lustrem (no chyba, że na jakiejś imprezie rodzinnej -.-)

OsMax
24-05-2010, 18:57
Chyba własnie obraziłes kilka świetnych produkcji i ludzi któzy za nimi stoją ...

... bo prawda jest taka, że jeśli ktoś kręci te 'filmy' to i tak nie robi tego lustrem (no chyba, że na jakiejś imprezie rodzinnej -.-)

copperballs
24-05-2010, 19:34
prawda jest taka, że jeśli ktoś kręci te 'filmy' to i tak nie robi tego lustrem (no chyba, że na jakiejś imprezie rodzinnej -.-)

Finał 6-go sezonu House'a był podobno kręcony 5d mark2... (http://cpn.canon-europe.com/content/news/EOS_5D_mark_II_shoots_house.do) Może to nie będzie przyszłość seriali, ale proof-of-concept jest.

Kolekcjoner
24-05-2010, 21:20
(no chyba, że na jakiejś imprezie rodzinnej -.-)

A to jest właśnie dokładnie odwrotnie - do imprez rodzinnych to rozwiązanie jest zupełnie kulawe. Dużo lepiej kupić prostą kamerkę :).

Dreamer
24-05-2010, 21:31
Chyba własnie obraziłes kilka świetnych produkcji i ludzi któzy za nimi stoją ...

Nie, nie....nie miałem na myśli obrażania kogokolwiek. Po prostu dla mnie takie opcje są bez sensu, ponieważ ja nie korzystam z opcji kręcenia filmów w lustrze.
Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby wypuszczanie dwóch wersji body z opcją kręcenia filmów oraz bez jeśli oczywiście byłby to jakaś różnica cenowa. Wiem, że mogę tylko o tym pomarzyć, ale dla mnie byłoby to idealne rozwiązanie jeśli już ta opcja musi być.

Kolekcjoner
24-05-2010, 21:48
Po prostu dla mnie takie opcje są bez sensu, ponieważ ja nie korzystam z opcji kręcenia filmów w lustrze.
No to przyjmij, że dla innych nie są 8).

Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby wypuszczanie dwóch wersji body z opcją kręcenia filmów oraz bez jeśli oczywiście byłby to jakaś różnica cenowa.

Zupełny bezsens. Filmy to prawie wyłącznie soft, a dodatkowa funkcjonalność niczego nie ogranicza więc całe to biadolenie jest po nic.