PDA

Zobacz pełną wersję : opinie o canon 400d

7Synek7
17-05-2010, 19:24
witam,jakie macie opinie o Canonie 400d,opłaca się go kupować bo jest dość tani ale też stary i nie wiadomo ile migawka wytrzyma jeszcze zdjęć może polecicie coś w podobnej cenie

tito86
17-05-2010, 19:34
ja mam 23tyś zdjęć i nawet się nie zająknął. żywotność u innych można sprawdzić na http://www.olegkikin.com/shutterlife/ a poza tym, to jest mnóstwo wątków na jego temat. poszuaj. co do ceny - ja bym dołożył do 30D.

Loome
17-05-2010, 19:43
doloz do 30d. migawka 2,5* taka wg producenta, wydaje sie ze szybciej reaguje.

fahrenheit
17-05-2010, 20:17
uważam,że to jedyny słuszny model z segmentu entry level. Nie ma LV ani wodotrysków, ale ma niezłą (wielkościowo i szumowo) matrycę oraz czyszczenie matrycy. Dodawanie kolejnych set za 500d czy 550d to dla mnie przepłacania za nowość

fabrykant
17-05-2010, 20:18
Ja mam bardzo dobre zdanie o posiadanym 400D. Lubię sposób sterowania głównymi funkcjami jaki ma ten aparat- jest bardzo prosty i trudno w nim o pomyłkę, w przeciwieństwie do XXD (mam też 40D). Niewiele funkcji w nim mi brakuje- najbardziej sterowania wyłączaniem błysku lampy zewnętrznej, która w 40D pozwala na używanie jedynie doświetlacza autofokusa bez błyskania. Przydałby się też dla mnie skoki ISO co 1/3 EV, bo można precyzyjniej sterować zaszumieniem zdjęć. Autofokus nie jest tak precyzyjny jak w 40D, ale od poziomu 30D odbiega niewiele- jest to zauważalne tylko w sytuacji bardzo kiepskiego światła zastanego i bardzo słabych kontrastów.
Szumy na 800ISO nie odbiegają wiele od 40D, choć z RAWów tego ostatniego można ciut więcej wyciągnąć (nawet w Digital Photo Prof.).
Na 1600ISO jest wg mnie widoczna niewielka przewaga 20D/30D czy 40D.
Nie znam za bardzo cen sprzętu, ale wydaje się że porównywalne cenowo będzie tylko 20D. Jeżeli znajdzie się mało używany egzemplarz można rozważyć zakup- ma ciut więcej funkcji i robi solidniejsze wrażenie, a przy tym ma migawkę wytrzymującą więcej cykli. Ale ponieważ jest to aparat starszy i przeznaczony dla "półprofesjonalistów" więc jest większe ryzyko trafienia zajechanego egzemplarza (te od fotografów studyjnych wyglądają często zewnętrznie jak nowe). Można też pomyśleć o dołożeniu do nowszego 30D (ten miał już gwarancje Canona na 100 tys. cykli migawki) tak jak radzili poprzednicy.
Przy okazji dzięki Ci tito86 za cenny link- polecam.

Loome
17-05-2010, 20:22
zeby nie bylo - 400d idzie robic swietne zdjecia. jezeli nie masz reporterskich ciągotek, to 400d bedzie bardzo dobre, do tego małe i lekkie.
przy duzych rekach moze byc ciut za maly:)

tawernowiec
17-05-2010, 20:23
Zależy do jakich zastosowań chcesz go kupić. Typowo do wszystkiego jest niezły i będziesz zadowolony, teraz naprawdę tanio mozna kupić. Jeżeli masz duże dłonie, to grip jak najbardziej wskazany - rewelacyjnie trzyma się dłoni. Jedynie co, to lepsze szkło musiałbyś kupic do niego. Podstawowego kita nie polecam - lepsze efetky uzyskasz zwykłym kompaktem. Na początek przygody z fotografiąjest bardzo dobry. W ciemnych pomieszczeniach wbudowana lampa może nie wystarczyć. Po jakimś czasie być może zdecydujesz się na lampę. Obiektywu eLki też nie musisz od razu brać. Wystarczy stabilizacja i USM. Pewnie, spoko jest kupić 30D, jeszcze lepiej 5D MkII a już szczytem jest 1DsMkIII i zestaw super jasnych eLek o hiperświetle 1 .

Loome
17-05-2010, 20:32
http://allegro.pl/item1027443624_e_oko_canon_400d_grip_baterie_gwar. html
http://allegro.pl/item1042118994_e_oko_canon_30d_sigma_28_300_macro. html

roznica w cenie nie jest taka kolosalna..

tito86
17-05-2010, 21:00
fabrykant wspomniał, że brakuje mu pośrednich ISO. na to też jest rozwiązanie. http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=742806 gdzieś krążyło też tłumaczenie. ja mam i działa bez zarzutów. jak ktoś chce to mogę zrobić i wysłać sample jak działa np na iso 1250 czy 3200 (tu porównywałem z alfą 500 kolegi i mimo 3 lat różnicy w wydaniu, dał radę). grip faktycznie dużo daje - zupełnie inna praca...

Cluer
17-05-2010, 22:57
co do szumów.
Może to bez sensu - ale ja mając 400D i 40D uznałem,ze 40 BARDZIEJ SZUMI
na 400D iso 800 było OK a w 40... najwyższym iso, którego się nie boje jest 640.

moze to jest subiektywne odczucie (bo niby jest ta sama matryca)

zbyszekjan
17-05-2010, 23:02
Fajna pucha, prosta w obsłudze, przy dobrym szkle możesz zrobić fajne foty

_igi
17-05-2010, 23:11
400D to swietna pucha, obecnie uzywam juz drugiej takiej - co prawda modyfikowanej do konkretnej dziedziny fotografii, niemniej jednak moge pisac o niej w samych superlatywach. Bardzo duzo da sie z niej wycisnac.

Jesli potrzebujesz wyzszego ISO i pomiaru punktowego, wez 30D, jesli nie uzywasz ich teraz - olej to i po prostu rob zdjecia. W tym sie w koncu najlepiej sprawuje czterysecia.

A i ewentualna naprawa bedzie tansza, niz w przypadku 30D - w koncu nizszy klasa korpus, nizsze ceny czesci zamiennych.

fabrykant
17-05-2010, 23:16
fabrykant wspomniał, że brakuje mu pośrednich ISO. na to też jest rozwiązanie. http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=742806 gdzieś krążyło też tłumaczenie. ja mam i działa bez zarzutów. jak ktoś chce to mogę zrobić i wysłać sample jak działa np na iso 1250 czy 3200 (tu porównywałem z alfą 500 kolegi i mimo 3 lat różnicy w wydaniu, dał radę). grip faktycznie dużo daje - zupełnie inna praca...

Rzeczywiście, istnieje takie rozwiązanie. Ma jednak dla mnie podstawową wadę- nie jest to oprogramowanie które instaluje się na stałe w aparacie (jak to dawniej bywało z 300D i tzw. wasiaware) a na karcie CF. Użytkując w dwie osoby w rodzinie 10 kart pamięci z trzema aparatami- nawet jeśli wgrałbym hack do 400D na wszystkie karty- trzeba je niestety w miarę często formatować. Dostałbym wariacji musząc po każdym formacie wgrywać to oprogramowanie z powrotem. To nie dla mnie. Ale to rozwiązanie dla kogoś kto ma jeden aparat i jedną- dwie karty o dużej pojemności.
Co do porówania Canona z Alfami to robiłem i uważnie oglądałem zdjęcia zrobione Alfą 900 za x-tysięcy złotych na 1600 i 3200 ISO. Biedni są ci właściciele Alf- byle Canon za tysiaka ma mniejsze szumy.

ElSor
17-05-2010, 23:17
Mialem 400D i zmienilem na 50D - zdjec lepszych przez to nie robie :)
400D mial minimalnie slabszy AF w ciemnych miejscach w porownaniu z 50D i to chyba tyle co najbardziej rzucilo mi sie w oczy. 400D to swietna puszka do robienia zdjec - kupuj i sie ciesz dobrymi zdjeciami

adi_85
17-05-2010, 23:39
mam 400d od ponad 3 lat i powiem szczerze, że oprócz mojego beztalencia w fotografowaniu, widzę w nim jedną wadę - trochę za mały dla moich rąk (ale doszedłem do tego dopiero wtedy, gdy miałem w ręce 40d)

oprócz w/w wady, jest prosty w obsłudze, ma wszystko to, co powinna mieć dobra lustrzanka i nie ma tego, czego lustrzanka mieć nie powinna.

tezmarek
18-05-2010, 00:10
Mialem 400D i zmienilem na 50D - zdjec lepszych przez to nie robie :)
400D mial minimalnie slabszy AF w ciemnych miejscach w porownaniu z 50D i to chyba tyle co najbardziej rzucilo mi sie w oczy. 400D to swietna puszka do robienia zdjec - kupuj i sie ciesz dobrymi zdjeciami

Robiłem kiedyś podobną zamianę (400->50). Generalnie zgadzam się co do jakości zdjęć i AF, ale dla mnie:
- ergonomia 400D była najwyżej przeciętna (za dużo patrzenia w ekran - w słońcu niezbyt dobrze czytelny), źle się go trzymało (choć świetnie nosiło ;) i tak sobie obsługiwało,
- spory shutterlag - opóźnienie było dla mnie nieco denerwujące,
- naprawdę niewielki wizjer bez informacji o ISO (w połączeniu z niezbyt wygodną obsługą, skutkowało to czasami zdjęciami na losowych czułościach),
- brak regulacji AF.

Aparat zdjęcia robi naprawdę dobre (chyba nie do odróżnienia od 40D), ale nie jest to jakiś super hit Canona. Warto zdawać sobie sprawę, że ma również ułomności. W każdym razie pomimo ogólnej sympatii do tego modelu, raczej bym do niego nie wrócił.
Na początek lub na wycieczki (waga, rozmiar) może być, ale szału nie ma.

7Synek7
18-05-2010, 13:08
Dzięki wszystkim za opinie o 400d:) zdecyduje się na niego:),mówicie że obiektyw kitowy jest niezbyt to jaki polecilibyście mi tak do 500zł, będzie mi służył głównie do robienia krajobrazów,portretów i na jakichś imprezach okolicznościowych

fotomih
18-05-2010, 13:15
W 500zł zmieścisz się kupując używane 18-55 IS + 50mm 1.8 i to powinien być idealny zestaw na początek.
Ewentualnie z lekką dopłatą bo za 600-650zł C17-85 ...ale chyba wolałbym pierwszy zestaw.
Pozdrawiam

gavin
18-05-2010, 13:15
za tyle to Canon 17-85

Selena
18-05-2010, 13:21
Dzięki wszystkim za opinie o 400d:) zdecyduje się na niego:),mówicie że obiektyw kitowy jest niezbyt to jaki polecilibyście mi tak do 500zł, będzie mi służył głównie do robienia krajobrazów,portretów i na jakichś imprezach okolicznościowych
400D miałam i jako pierwsze lustro polecam.
Do tego jeśli tylko finanse pozwolą 50/1,8 (żeby wiedzieć po co są stałki :wink:) + jakiś zoom (zależny od finansów). Bardzo dobrym wyborem jest Tamron 17-50/2,8 , ale jeśli to za duży wydatek to któryś kit.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
fotomih mnie uprzedził ;)

Dreamer
18-05-2010, 15:44
Oczywiście tak jak ktoś już napisał KIT z IS czy bez IS jeden pies, w takiej klasy obiektywie IS wart 50zł nie robi żadnej różnicy a nawet mógłbym powiedzieć, że w cale nie działa do tego 50 1.8 (genialny obiektyw i dla amatora i dla zawodowca) ... i tyle. Na początek w 500zł się zmieścisz a będziesz mógł się określić co przyda Ci się dalej czy stałki czy zoomy.

Pozdrawiam

Loome
18-05-2010, 16:01
kit z IS jednak jest troche lepszy:)

Dreamer
18-05-2010, 17:19
kit z IS jednak jest troche lepszy:)

Zależy jak leży... ja osobiście nie widziałem żadnej znaczącej różnicy, IS w kicie to taki bajerek nic nie znaczący.

fotomih
20-05-2010, 12:08
Kit IS jest ostrzejszy, a IS jednak działa. Jest wart zastanowienia przy takim budżecie.

bytheway_r
20-05-2010, 13:33
Co do różnicy ostrości to nie wiem, ale wątpię, żeby się różniły.

Co do IS - chyba jednak działa całkiem nieźle. Raczej bez niego bym nie zrobił tego zdjęcia z czasem 1/4s:

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/IMG_1315-2.jpg
źródło (http://i302.photobucket.com/albums/nn91/ByTheWay_photos/Croatia/Podstrana/IMG_1315.jpg)

Wiem, że photobucket masakruje zdjęcia i wiele nie widać, ale słowo honoru, że wyszło wystarczająco ostre.

Ja polecam jednak kita z IS'em;-)

iso
20-05-2010, 13:55
kit IS to inna konstrukcja optyczna, a nie tylko stabilizacja.