PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wywołać RAW-a?

ryjoslaw
15-05-2010, 12:51
Witam!
Mam takie pytanko: jak z RAW-a zrobić jpg? Używam programu DPP.

daviddark
15-05-2010, 12:53
Otwórz foto --> File--> Convert and Save..

pawciolbn
15-05-2010, 13:18
zaznacz plik RAW i wciśnij CTRL+D lub zaznacz kilka i z menu FILE -->> Batch Process... (CTRL+B).. oczywiście wszystko po ewentualnej obróbce..

#
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
#

http://wyslijto.pl/files/download/wjqert6ebx << instrukcja DPP PL

#

2marekm
15-05-2010, 13:28
Tyle razy już było na ten temat, że przypomnę....należy go wywoływać.... UuuaRaw, uuuaRaw i tak do pożądanego efektu :):):).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tyle razy już było na ten temat, że przypomnę....należy go wywoływać.... UuuaRaw, uuuaRaw i tak do pożądanego efektu :):):).
Wybacz "krajanie" ze Słupska, ale nie mogłem pohamować się.

krakał
19-03-2015, 00:11
Panowie, może jestem debilem, w takim razie wybaczcie.

Proszę mi łaskawie wytłumaczyć, dlaczego w tym cudownym DPP (wersja 4.1.50) moje mRAWy i RAWy otwierają się jako miniaturki (thumbnails) o rozmiarach jednej czwartej pudełka zapałek? Jak ja mam robić cokolwiek z obrazkiem, który naisto mogę zakryć kciukiem na ekranie i nijak nie potrafię go powiększyć? To jakieś umartwienie jest, w ramach Wielkiego Postu, czy co? Dodam, że JPEGi w DPP, świeżo zassanym ze strony Canona, otwierają się normalnie, mam na ekranie obrazek wielkości A5-A6.

zysk
19-03-2015, 00:17
IMHO:
DPP4 to nędzny program.
LR jest dziesiątki razy lepszy.

krakał
19-03-2015, 00:30
Nędzny, nie nędzny, ale czemu widzę tylko miniatury, do ..... nędzy????

fancik
19-03-2015, 00:45
witam
Ta wersja DPP 4 widzi duże RAWY tylko z najnowszych puszek ............gdzieś na forum o tym jest tekst.
Do innych body wystarczy wersja 3 i będzie ok
Ja używam DPP 3.14.47.0 i wszystko działa , ale także polecam Lightrooma bo jest dużo lepszy , ale niestety kosztuje.
To tak na szybko rada.............

p0m
19-03-2015, 01:32
niech autor przeczyta wpierw instrukcje obsługi, względnie jakiś tutorial po programie. google coś doradzi.

tkosiada
19-03-2015, 07:16
Witam!
Mam takie pytanko: jak z RAW-a zrobić jpg? Używam programu DPP.
Napisz jakie używasz body

kulek855
19-03-2015, 08:25
Pobierz wersję 3. ... powinna normalnie działać.

Co do wilokrotnej lepszości Lightrooma nad DPP - to kwestia dla mnie dyskusyjna. Jedyne 3 cechy "lepszości" LR nad DPP to odzyskiwanie szczegół w cieniach i światłach oraz szybkość działania.

cobalt
19-03-2015, 08:37
Panowie, może jestem debilem, w takim razie wybaczcie.

Proszę mi łaskawie wytłumaczyć, dlaczego w tym cudownym DPP (wersja 4.1.50) moje mRAWy i RAWy otwierają się jako miniaturki (thumbnails) o rozmiarach jednej czwartej pudełka zapałek? Jak ja mam robić cokolwiek z obrazkiem, który naisto mogę zakryć kciukiem na ekranie i nijak nie potrafię go powiększyć? To jakieś umartwienie jest, w ramach Wielkiego Postu, czy co? Dodam, że JPEGi w DPP, świeżo zassanym ze strony Canona, otwierają się normalnie, mam na ekranie obrazek wielkości A5-A6.

Sorry, może moje rady wydadzą się bezczelne, ale jak otwierasz pliki z 60D to chyba DPP 4.1.50 się nie przyda, bo na stronie Canona zalecany jest DPP 3.14.47.

Jest jeszcze inna możliwość, ale takim gapą to chyba nie jesteś.
Po uruchomieniu DPP i wskazaniu katalogu pojawiają mi się miniaturki zdjęć. Po kliknięciu w jedną z nich fota otwiera się w małym oknie i trzeba ją powiększyć standardowym przyciskiem "maksymalizuj":

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://vlep.pl/mjyl13.jpg)

--- Kolejny post ---

IMHO:
DPP4 to nędzny program.
LR jest dziesiątki razy lepszy.
DPP4 nie jest słaby.
A PS jest 2x lepszy od LR.

Merde
19-03-2015, 09:46
Pobierz wersję 3. ... powinna normalnie działać.

Co do wilokrotnej lepszości Lightrooma nad DPP - to kwestia dla mnie dyskusyjna. Jedyne 3 cechy "lepszości" LR nad DPP to odzyskiwanie szczegół w cieniach i światłach oraz szybkość działania.

Odbijam piłeczkę: jedyna 1 cecha "lepszości" DPP nad Lr to kolory.
Cała reszta to średniowiecze.

jaś
19-03-2015, 10:14

+1 kolory,
interfejs nadal odrzuca ale wersji 4 jestem w stanie używać dłużej niż 30 sekund może wersja 5 będzie się do czegoś nadawać, może jeszcze DLO na lekki plus

krakał
19-03-2015, 11:13
Sorry, może moje rady wydadzą się bezczelne, ale jak otwierasz pliki z 60D to chyba DPP 4.1.50 się nie przyda, bo na stronie Canona zalecany jest DPP 3.14.47.

No i zapewne tu tkwi wampir pogrzebany. A ja w swej naiwności myślałem, że CR2 jest CR2 i każdy program Canona do rawów powinien je normalnie otwierać. Nie ma to jak wysoce wyspecjalizowane narzędzia...

Dzięki za pomoc, cobalt :)

kulek855
19-03-2015, 11:53

Zapomniałeś jeszcze o DLO i krzywych. Krzywe w LR to jakieś nieporozumienie - brak możliwości przemieszczania punkcika na krzywych RGB poprzez kursory na klawiaturze.

Podtrzymuje dalej swoją opinię i oczywiście szanuję Twoją.

RobertON
19-03-2015, 12:04
Nędzny, nie nędzny, ale czemu widzę tylko miniatury, do ..... nędzy????

Bo masz 60D, a RAW-y z tego aparatu nie są otwierane przez DPP v4.x. Niestety musisz użyć wersji 3.x.x. wtedy działa, lub innej wołarki RAW-ów.
Tak jak koledzy powyżej poradzili.

Polecam DxO Optics.

Inna ciekawostka - program PT Photo Editor widzi nowe aparaty canona 7D2 i 5D3, a jest gdzieś w sieci jego darmowa wersja.

To RAW Kolegi zysk z 7D2 otwarty bez problemu w PT.

https://canon-board.info/imgimported/2015/03/0dl1token_hashAAEJ1V9DbWKx5NRTAb2qPzQiT3-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/y0ftkdi170u198p/AAAqUUWhpuMACN1I5oRZLCq4a/0?dl=1&token_hash=AAEJ1V9DbWKx5NRTAb2qPzQiT31wqSeftIClaMT ONJ-Dkw&expiry=1426763521)

jan pawlak
19-03-2015, 13:36

Jak zrobisz duże powiększenie to zobaczysz jak silna jest funkcja DLO, dla obiektywów Canona oczywiście

jp

Bechamot
19-03-2015, 14:46
Powod dla ktorego kiedys przeszedlem z dpp na LT to wlasnie DLO.

To paradox. dla swoich (C) starszych obiektywow , a wiec z wiekszymi bledami , wymagajacymi wiekszych korrekt DLO nie zawiera profili . Zawiera dla nowszych , ktore i tak maja bledy mniejsze i w zasadzie mozna sie obejsc bez korekty .
Tam gdzie ta korekta bylaby przydatna - to nie ma profilu , tam gdzie nie jest tak wazna - to jest profil. Troche mnie to mowiac delikatnie zdziwilo , a mowiac tak jak na prawde mysle to nawet wq...

okazalo sie ze LT oferowalo profil rowniez do starszych obiektywow canona - co bylo wazne glownie dla mnie wzgledu na CA.
Inne metody nie zawsze byly skuteczne .

LT ma duzo lepszy algorytm odszumiania , nie powodujacy tak drastycznego rozmycia obrazu i lepszy algorytm ostrzenia nie powodujacy wzrost widzialnosci szumu w takim stopniu jak dpp.

dpp w pierwszym podejsciu daje lepszy kolor i ma lepsza ergonomie , ale wowczas jesli obrobka nie jest zbyt skomplikowana.

robilem tak , ze najpierw wolalem w dpp zeby dostac wzor koloru i pozniej szukalem tego koloru w LT.
roznica polega na tym , ze dpp wywoluje bardziej kontrastowo i ma wieksze clarity , takze nieco wieksza saturacje.

jesli podniesc w LT kontrast , clarity i niekiedy saturacje , to sie dochodzi praktycznie do tego samego wyniku kolorystycznego.

dpp jest znakomity jesli trzeba szybko wolac rawy wymagajace tylko najprostszych korekt jak np kontrast , jasnosc , ostrzenie. Przy glebszej obrobce zaczynaja sie schody. Nawet obrot o kat , czy dociecie przestaje byc przyjmne.

LT ma sporo funkcji dodatkowych - jakies ksiazki , strony internetowe - na ten temat nie zabieram glosu , gdyz tego nie uzywam.

Najmocniejsza strona LT jest mozliwosc wykonani wielu zabiegow wprost na danych raw , nie na obrazie RGB - co prowadzi do dobrych wynikow.

słowiczek
19-03-2015, 17:42
Spróbuj najnowszego Raw Therapee. Darmówka o sporych możliwościach, jak na freeware.

pan.kolega
19-03-2015, 19:09
Dla mnie sprawa jest prosta - jeśli chcę szybko obrobić zdjęcie i wyeksportować jpega, szczególnie do internetu to zapuszczam LR. Głównym atutem LR jest sposób katalogowania rawów i zapisywania ich obróbki dla każdego z nich. Jest to system "industrial strength" który jest szybki i w zasadzie bezbłędny dla zbiorów dziesiatków albo i setek tysięcy rawów. Nie znam nic innego co by było choć porównywalne. Cała reszta która znam, to 3 liga pod względem katalogowania rawów, szybkiego eksportu, i filozofii workflow. DPP chce zapisywać obróbkę w rawach, co jest dla mnie nie do zaakceptowania. Nie mam nigdzie dwóch wersji pliku raw tego samego zdjęcia i nie będę miał. Mam kopie oczywiście, ale one sa identyczne.

Natomiast kiedy chcę wyciagnać maksimum ze zdjęcia i mam czas, to sięgam po DPP. Przez lupę DPP po prostu wywołuje najlepiej i najnaturalniej dla mnie. LR wyglada OK z daleka, ale jak się przyjrzeć bliżej to gubi trochę. Z suwakiem wrazistości trzeba uważać. Jego efekt w którakolwiek stronę szybko robi się ohydny. Podstawowe wyostrzanie i odszumianie DPP też mi odpowiada, dodatkowe można jeszcze dodać gdzie indziej.

Jeśli chodzi o zniekształcenia to najlepsze jest DXO, które również ma ciekawe profile wyostrzania i aberracji dla każdego szkła.

PS używam w zasadzie tylko kiedy chcę uratować zdjęcie które nie wyszło, albo ktörego nie powinno w ogóle być albo coś powycinać i zrobić jakiś montaż.

Bechamot, o jak starych obiektywach mówisz? Bo sa profile DLO dla starszych słojów niż mój horyzont zainteresowania, jak widać z linku poniżej. Inwestowanie w profile dla staroci to podwójna strata dla Canona: dopłacanie, żeby użytkownicy nie kupowali nwszych wersji.;)

Old Canon lenses look great with in camera lens correction - DSLR Film Noob (http://www.dslrfilmnoob.com/2013/08/31/canon-lenses-great-camera-lens-correction/)

Merde
19-03-2015, 19:11
Zapomniałeś jeszcze o DLO i krzywych.
O DLO nie zapomniałem, faktycznie dla niektórych szkieł robi cuda. Nie używam z jednej przyczyny (z tego co widzę - już nieaktualnej): rawa zapisanego z DLO można było odczytać tylko w DPP.

Krzywe w LR to jakieś nieporozumienie - brak możliwości przemieszczania punkcika na krzywych RGB poprzez kursory na klawiaturze.
Tak, jak opisujesz działa to w ACR.
W Lr wygodniejszym rozwiązaniem jest click'n'drag na samym zdjęciu. Próbowałeś tego rozwiązania? IMHO logiczniejsze i bardziej intuicyjne.

RobertON
19-03-2015, 19:40
Natomiast kiedy chcę wyciagnać maksimum ze zdjęcia i mam czas, to sięgam po DPP.

Jest jeszcze Capture One , tam to dopiero można "cyzelować piksele". Fajny soft, ale zniechęcił mnie apetytem na RAM i obciążeniem procka.

Co do obciążenia, to DxO w odszumianiu Prime również potrafi maksymalnie obciążać wszystkie rdzenie.

Bechamot
19-03-2015, 20:47
Dla mnie

Bechamot, o jak starych obiektywach mówisz? Bo sa profile DLO dla starszych słojów niż mój horyzont zainteresowania, jak widać z linku poniżej. Inwestowanie w profile dla staroci to podwójna strata dla Canona: dopłacanie, żeby użytkownicy nie kupowali nwszych wersji.;)

Old Canon lenses look great with in camera lens correction - DSLR Film Noob (http://www.dslrfilmnoob.com/2013/08/31/canon-lenses-great-camera-lens-correction/)

nie mam najmniejszych watpliwosci , ze nie znasz wystarczajaco dobrze LT
az sobie przysiadlem , gdy napisales ze trudniejsze sprawy robisz w dpp.
czy cos przeoczylem ?
zrobilem teraz w nocy zdjecie domu na przeciw , ciemno wiec 6400 iso.
i porownuje wynik z dpp i LT.
roznica 10 klas na korzysc LT.
nie ma porownania - jest wciaz tak jak pisze .
zdecydowanie lepsze odszumianie .

co do brakujacych profili .
mnie konkretnie braklo c15/2,8 fe

ale i dla innych starszych i slabszych nie ma do dzisiaj profili - 28-105 . 35-135 , i wspanialy 70 -210 , az prosil sie o usuniecie lekkiej ac.
tych obiektywow nie mam juz wiecej , ale wlasnie dla slabszych mial sens profil . w 70-200 L bez problemu mozna obejsc sie bez profilu .
15/2,8 uzywam ciagle , on wymaga bezwzglednie profilu - a nie ma.

dla obiektywu wspolczesnego za 20 kafli profilu nie potrzebuje , profil potrzebny jest dla obiektywow slabszych.

jesli jestes zainteresowany to podrzuce RAW dla porownania .
moze potrafisz dojsc do lepszego wyniku z dpp.

dla mnie dpp jest dla szybkiej obrobki gdy mam duza ilosc latwych zdjec w obrobce niemal hurtowej.
robi to blyskiem - bez koniecznosci importu , zapisuje prosto z karty tam gdzie trzeba.
przy poprawnym naswietlnieu jest ok - ale jesli trzeba pokombinowac , juz daje slabszy wynik.

o dodatkowych mozliwosciach retuszu , wybielanie zebow, usuwania obraczek slubnych czy siwych wlosow itd itp nie wspominam - wolarka raw nie musi to miec bezwarunkowo.
istotna jest jakosc obrazu - tutaj w trudniejszych warunkach oswietleniowych dpp jednak nie daje mi takiego wyniku jak lt - jest slabiej.

--- Kolejny post ---

dopisek

źródło (http://spherapan.vot.pl/IMG_4244a.jpg)

LT

źródło (http://spherapan.vot.pl/IMG_4244b.jpg)

dpp

źródło (http://spherapan.vot.pl/IMG_4244.JPG)

odszumiajac bardziej robi sie mydlo , ostrzac robi sie nic.

obydwa wycinki w tej samej skali 100%

bylbym ciekaw czy dostaniesz lepszy wynik z dpp?

Merde
19-03-2015, 21:05
nie mam najmniejszych watpliwosci , ze nie znasz wystarczajaco dobrze LT
Ja podobnie, tyle że odnośnie twojej znajomości obsługi DPP.
Twój przykład nawet nie wiem jak nazwać, ruszyłeś w ogóle suwaki?

Pewnie efekt z Lr będzie lepszy, ale kaman...

Wystaw rawa.

Leon007
19-03-2015, 21:20
(...)DPP chce zapisywać obróbkę w rawach, co jest dla mnie nie do zaakceptowania. Nie mam nigdzie dwóch wersji pliku raw tego samego zdjęcia i nie będę miał. Mam kopie oczywiście, ale one sa identyczne(...)
Nie korzystasz z możliwości zapisania przepisu (recipe) w osobnym małym pliku? Gdy chcę mieć obrazek w kilku wersjach (na przykład kolor i cz-b), to tę pierwszą zapisuję w rawie, a do kolejnych tylko przepis. No i DPP ma opcję opcję powrotu do pierwotnej wersji, ale to wiesz. ;)

kulek855
19-03-2015, 21:20
O DLO nie zapomniałem, faktycznie dla niektórych szkieł robi cuda. Nie używam z jednej przyczyny (z tego co widzę - już nieaktualnej): rawa zapisanego z DLO można było odczytać tylko w DPP.

Tak, jak opisujesz działa to w ACR.
W Lr wygodniejszym rozwiązaniem jest click'n'drag na samym zdjęciu. Próbowałeś tego rozwiązania? IMHO logiczniejsze i bardziej intuicyjne.

Tak próbowałem.. niestety ta metoda nie przypadła mi do gustu.

ACR + PS to najlepsza opcja (dla mnie) niestety dosyć kosztowna..

odszumiajac bardziej robi sie mydlo , ostrzac robi sie nic.

obydwa wycinki w tej samej skali 100%

bylbym ciekaw czy dostaniesz lepszy wynik z dpp?
Suwaka luminancji w dpp się nie rusza (ustawiasz go na zero).
Natomiast suwak chrominancji działa lepiej niż ten z LR.

Po takim zabiegu wrzucasz zdjęcie do NeatImage w celu pozbycia się szumu.

Bechamot
19-03-2015, 21:27
Tak

Po takim zabiegu wrzucasz zdjęcie do NeatImage w celu pozbycia się szumu.

Blad ktory popelnia wielu.

czego nie masz z rawu na obrazie przed puszczeniem do NI tego juz nie bedzie po NI.
rownie dobrze moznaby obraz z LT przepuscic przez NI a straty beda mniejsze niz z DPP.

odszumic tifa lepiej niz w NI jak trzeba to potrafie i unikam tego jak ognia , tylko w niezbednej sytuacji. tutaj takiej nie ma .

mowa o dpp a nie dpp+NI

pan.kolega
19-03-2015, 21:30
dla mnie dpp jest dla szybkiej obrobki gdy mam duza ilosc latwych zdjec w obrobce niemal hurtowej.
robi to blyskiem - bez koniecznosci importu , zapisuje prosto z karty tam gdzie trzeba.
przy poprawnym naswietlnieu jest ok - ale jesli trzeba pokombinowac , juz daje slabszy wynik.

Chyba nie ma tu tak naprawdę niezgodności opinii. Napisałem, że wołam w DPP zdjęcia doskonale naświetlone, moje 5-gwiazdkowe, właśnie "mało wymagajace" które chcę obrobić na maximum detalu, koloru i ogólnie wierności i wow, żeby zachować naturalność i wszystko co matryca dała, i w końcu wydrukować w większym formacie. Żadnego heroicznego ratowania, wyciagania, przemalowywania i odszumiania. DPP nawet ma węższy zakres korekcji naświetlenia. Te "wymagajace" co trzeba reanimowaćvi kombinować też bym posłał do LR albo i PS, bo wtedy takie niuanse które może dać DPP i tak nie sa istotne.

DPP jest szybsze tylko o tyle, że nie trzeba zdjęć ładować w katalog. (Zreszta w nowszym LR też chyba tak można prosto z karty). Kontrola jpega jest jednak lepsza i konwersja szybsza w LR.

Twoje wymagajace przypadki (czyli zdjęcia tak naprawdę niedoświetlone) mogę chętnie przetestować w najnowszym DXO, nie w DPP.

Bechamot
19-03-2015, 21:50
Chyba nie ma tu tak naprawdę niezgodności opinii. Napisałem, że wołam w DPP zdjęcia doskonale naświetlone, moje 5-gwiazdkowe, właśnie "mało wymagajace" które chcę obrobić na maximum detalu, koloru i ogólnie wierności i wow, żeby zachować naturalność i wszystko co matryca dała, i w końcu wydrukować w większym formacie. Żadnego heroicznego ratowania, wyciagania, przemalowywania i odszumiania. DPP nawet ma węższy zakres korekcji naświetlenia. Te "wymagajace" co trzeba reanimowaćvi kombinować też bym posłał do LR albo i PS, bo wtedy takie niuanse które może dać DPP i tak nie sa istotne.

DPP jest szybsze tylko o tyle, że nie trzeba zdjęć ładować w katalog. (Zreszta w nowszym LR też chyba tak można prosto z karty). Kontrola jpega jest jednak lepsza i konwersja szybsza w LR.

Twoje wymagajace przypadki (czyli zdjęcia tak naprawdę niedoświetlone) mogę chętnie przetestować w najnowszym DXO, nie w DPP.

nic sie nie zmienilo -tak jest od wersji LT 3 - zdecydowanie lepsze odszumianie niz w dpp i lepsze ostrzenie.
dopiero w DPP w wersji 3,x - ktorejs tam poprawil algorytmy ostrzenia, ale w zakresie szumow jest ciagle cienko.
od wersji 3 LT jest juz akceptowalnie szybki , wersje 1-2 byly moim zdaniem nie do uzycia ze wzgledu na szybkosc.

wszystkie wodotryski w wolarce mnie nie interesuja , wazne jest jak obchodzi sie z szumem , kolorem , kontrastem , itp - i tutaj LT w zakresie ukladu szum-rozdzielczosc jest lepszy i to wyraznie .

kolor - trzeba podniesc kontrast , clarity i sie dojdzie do podobnego wyniku jak dpp.

LT daje wieksze mozliwosci obrobcze, retuszu wprost na rawie - fajnie , to atut , ale najwazniejsza jest jakosc obrazu - dla zaszumionego obrazu jest duzo w LT lepiej .

zdjecie ktore zrobilem jest w zasadzie przeswietlone - nie jest niedoswietlone.
na zewnatrz jest rzeczywiscie ciemno.
czern ma byc ciemna .
ale nie ruszalem zadnych suwakow poza odszumianie / ostrzenie.
w odszumianiu doszedlem moim zdaniem do granicy bolu szum/rozdzielczosc/artefakty.

problem szumu , ostrosci , rozdzielczosci , koloru sa problemami fundamentalnymi. Robiac panoramy 100% musialem sie z nim zmierzyc.
Okazuje sie , ze to co jest oczywiste wcale nie jest takie oczywiste.

w pojedynczym zdjeciu przy resamplngu mozna cyganic .

ta panorama w wydruku 100% 300dpi mialaby ok 3,5 m szerokosci .
a ogladamy z odleglosc 50 cm - te drobiazgi odgrywaja decydujaca role - cyganic przez resampling nie za bardzo sie da.
Greek-Orthodox Church in Vienna (http://spherapan.vot.pl/134/134.html)

to sa niby proste sprawy , ale kiedys sie im warto przyjrzec blizej

RobertON
19-03-2015, 23:46
Mnie tam nieco irytuje katalogowanie zdjęc w LR, może nie przykładałem się zbytnio do zrozumienia mechanizmów. Wolę swoje ustawienia.
Dlatego ACR, prawie to samo - zupełnie mi odpowiada, nawet w wersji okrojonej dla PSE.

Ale z czystą amatorską przyjemnością suwam sobie suwaczkami w DxO Optics Pro i czasem (czytaj niekiedy lub wcale) udaje się coś tam "wygłaskać".

jan pawlak
20-03-2015, 04:52
Na dysku zewnętrznym mam pliki (głównie RAW) od 2004 roku, "ułożone" latami.
Tą bazą zarządza LR.

Pliki z karty, po ich oglądnięci i eliminacji "złych" są przez LR jako RAW zapisywane na tym dysku.
Mogę w każdej chwili, otwierając "dany rok" widzieć miniaturki (np. grid po 60 sztuk) wszystkich zdjęć, filtrować na wiele sposobów, powiększać itd.

Bardzo łatwo znaleźć poszukiwane zdjęcia

jp

--- Kolejny post ---

DPP od wersji 3 zacząłem traktować poważniej jako wywoływaczkę RAW, na równi z LR/ACR.
Od wersji 4 przeszedłem "na stałe" na DPP gdy chcę zdjęcie powiększyć i drukować.

Po "poważnych" testach/porównaniach nie odszumiam ani nie wyostrzam w DPP.
Eksportuję z DPP -> *.tiff 16b do PS.

Po "oglądzie" Nik Collection i Topaz Lab zdecydowałem się na stosowanie Topaz

Gdy konieczne odszumianie to Topaz DeNoise, bywa że na warstwach

Wyostrzanie zaczynam od porównania efektów :
- (Adobe) redukcja potrząśnięć
- Topaz Infocus/deblur
a potem, jeśli potrzebna, dalsza obróbka z PS.

Na koniec to formatowanie do rozmiaru wydruku, końcowe wyostrzanie w Topaz Detail, i profil drukarki Labu

jp