PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Eos 550D i Sigma EF-500DG Super E TTL II

Szani
14-05-2010, 17:15
W wtorek odebrałem nowego EOSa 550D i jest rewelacyjny jakość zdjęć i filmy bomba, ale wczoraj założyłem moją Sigma EF-500DG Super E TTL II i aparat jej nie poznaje pisze, że nie „ kompatybilna lampa „ , zoom lampy wariuje jażdzi w te i wewte i choć błyska to zawsze pełną mocą bez pomiaru . Więc pojechałem dzisiaj do Media Markt i sprawdziłem z ich egzemplarzem i to samo „ nie kompatybilna lampa „ , a z poprzednim ESOem 450 działała wyśmienicie. Słyszeliście coś na ten temat, czy ktoś miał te same doświadczenia, a może trzeba czekać na aktualizację canona ?

Vitez
14-05-2010, 22:09
a może trzeba czekać na aktualizację canona ?

Raczej na aktualizację Sigmy. Po co Canonowi ma zależeć by ich aparat był kompatybilny z podróbkami konkurencji, jak mają własne lampy serii EX?

dziobolek
14-05-2010, 22:22
Uderz z tym pytaniem do serwisu Sigmy.

Pozdrówka!

Szani
14-05-2010, 22:24
Faktycznie Vitez masz rację , doszukałem się artykułów z 2008 dotyczących EOSa 50 D i dokładnie tej samej serii lamp Sigmy z oznaczeniem EO-ETTL II , mających te same objawy, co moja lampa z 550D . Nie pozostanie mi nic innego jak tylko wysłać ją do serwisu Sigmy .
Na niemieckiej stronie serwisowej napisali, że pogwarancyjny Update kosztuje 24 euro .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sigma podała informację o możliwych problemach z użytkowaniem lamp błyskowych Sigma EO-ETTL II w przypadku podłaczenia ich do Canona EOSa 50D. Problem jest znaczący, dotyczy zooma lampy, który moze działać nieprawidłowo z korpusem Canona 50D co powoduje złe naświetlenie zdjęcia. Błąd tkwi w oprogramowaniu lampy, jednak firma podała, że będzie on niebawem zaktualizowany i możliwy do ściągnięcia ze strony producenta.

Producent podał listę lamp, które moga mieć problem z funkcjonowanie wraz z lustrzanką Canona:

•* EF-530 DG SUPER EO-ETTL II o numerze seryjnym niższym niż 1047200
•* EF-530 DG ST EO-ETTL II o numerze seryjnym niższym niż 1045700
•* MACRO EM-140 DG EO-ETTL II o numerze seryjnym niższym niż 2054400
•* EF-500 DG SUPER EO-ETTL II tylko z oznaczeniem EO-ETTL II z tyłu lampy
•* EF-500 DG ST EO-ETTL II tylko z oznaczeniem EO-ETTL II z tyłu lampy

Narazie użytkownicy muszą niestety pogodzić się z tą niedogodonościa, wkrótce jednak pojawi się oprogramowanie, które zapobiegnie temu problemowi. Pozostałe lampy Sigmy działają bez problemu ze wszystkimi korpusami lustrzanek.

źródło:photographyblog

http://www.fotomaniak.pl/2244/problemy-canona-50d-z-lampa-sigma-eo-ettl-ii/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dokładny link do serwisu na niemieckiej stronie , bo na naszej stronie trzeba się najprawdopodobnie zalogować , bo nie znalazłem żadnej wzmianki .

http://www.sigma-foto.de/service/servicehinweis/aktuelle-serviceinfos/updateservice-fuer-sigma-blitzgeraete-an-der-eos-50d.html

Dla zainteresowanych, których też spodka ta nie miła niespodzianka

frango
12-10-2010, 15:29
Odgrzebię trochę temat, bo właśnie kupiłem sobie 550D i nie mogę używać go z moją lampą Sigmy.

Napisałem do SIgmy USA, gdzie mogą zrobić upgrade firmware'u za darmo, tylko koszty wysyłki zwrotnej to 11USD. Tyle tylko, że ja i moja lampa jesteśmy w Polsce ;)

Potem, napisałem, do Sigmy Germany, gdzie upgrade kosztuje 12eur, co jest ceną rozsądną, ale wysyłka i "odsyłka" do Polski znów będzie kosztować ok. 200pln.

Na koniec zgłosiłem się do firmy Foto-Service w Gdyni, gdzie specjaliści najpierw musieli się skonsultować z Sigmą, czy taki upgrade jest możliwy... a potem, powiedzieli, że mogą to zrobić za 265pln brutto + koszty wysyłki zwrotnej. Oczywiście do nich, też musiałbym wysłać na własny koszt, ale to, powiedzmy, pomijalna kwota. Dodatkowo, zażyczyli sobie "mój aparat, celem dokonania diagnozy"?! :O

Czy może, komuś, udało się obejść ten problem w jakiś tańszy sposób?

gavin
12-10-2010, 18:21
sprzedać sigmę kupić canon wyjdzie najtaniej

sebcio80
12-10-2010, 23:16
Na koniec zgłosiłem się do firmy Foto-Service w Gdyni, gdzie specjaliści najpierw musieli się skonsultować z Sigmą, czy taki upgrade jest możliwy... a potem, powiedzieli, że mogą to zrobić za 265pln brutto + koszty wysyłki zwrotnej.

jak dla mnie to straszny skandal, napisz moze do centrali z pytaniem czy serwisy autoryzowane w danym kraju powinny na upgrade softu brac kase, bo to moze byc samowolka serwisu,
przeciez to bylo by strzelanie sobie w stope, taki upgrade nie tylko powinien byc darmowy ale Sigma powinno pokrywac koszta przesylek, przeciez to nie Twoja wina, ze lampa przestala dzialac z nowszymi body, winna jest Sigma,

frango
13-10-2010, 11:24
Gavin, obawiam się, że nie, bo chciałbym mieć wszystkie funkcje, które ma Sigma... dlatego wybrałem właśnie tę lampę, bo była tańsza od porównywalnej lampy Canona.

sebcio80, wątpię, by to coś dało. Gdyby polska Sigma była "własnością" Sigmy, to może. Ale ten cały Foto-Service to prywatna firma, które sama ustala sobie cennik usług :|

Ktoś inny miał ten problem i go rozwiązał?

dziobolek
13-10-2010, 11:37
sebcio80, wątpię, by to coś dało. Gdyby polska Sigma była "własnością" Sigmy, to może. Ale ten cały Foto-Service to prywatna firma, które sama ustala sobie cennik usług :|...

No jasne, bo lepiej nie próbować wcale ;-)
Serwis własnością nie jest, ale jest autoryzowany...
Z czymś tu już był podobny problem, i po pisemku do centrali serwis zmienił zdanie.

Pozdrówka!

frango
13-10-2010, 16:48
Spróbowałem... i nic nie dało ;)

"Thank you for choosing Sigma products.

It is up to each individual service center of their pricing.

But generally some service centers will offer the upgrade free but charge for the labor and the shipping, others may just charge shipping.

In many cases it is not just an upgrade that is needed to get the flash to communicate properly and it may need other work done to support the upgrade and newer technology in the camera."

gavin
13-10-2010, 20:09
no ale po co Ci te funkcje jeżeli nie działa :)

p.s. nissin działa :D

frango
14-10-2010, 12:55
no ale po co Ci te funkcje jeżeli nie działa :)

p.s. nissin działa :D

brawo :|