Zobacz pełną wersję : oświetlenie studia fotograficznego
jestem na etapie zmiany lokalu studia fotograficznego, dotychczasowe 16m2 na 27m2 zastanawiam sie czy moje dotychczasowe lampy 100 i 200Ws z box i 2 błyskowe aparatowe 420 i 580 Ex Canon ,poradzą sobie z sceną 5x3 , myśle o doświetlaniu stałym światłem...
czy ktoś ma jakieś doświadczenia, porady a moze podpowie dobre i tanie lampy ...
czekam i pozdrawiam
hmm.
Ja bym na Twoim miejscu spróbował z tych lamp 100 i 200 zrobić conajmniej dwie lampy 500ws.
Robert31-R1
31-10-2005, 12:37
w zależnosci od tego co lub kogo chcesz fotografować mogas okazac sie wystarczające lub za male. napisz wiecej co chcesz robic w tym studio.
w zależnosci od tego co lub kogo chcesz fotografować mogas okazac sie wystarczające lub za male. napisz wiecej co chcesz robic w tym studio.
Vitez zaraz Ci napisze że na pewno chodzi o robienie zdjęć, chyba że o czymś nie wie :D:D
Pozdrawiam :)
Vitez zaraz Ci napisze że na pewno chodzi o robienie zdjęć, chyba że o czymś nie wie :D:D
Vitez ci zaraz napisze ze jak nie masz nic madrego do napisania to nie nabijaj postow i nie tworz personalnych offtopikow :? vide pkt 2 Regulaminu (http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3).
A w tematach studyjnych Vitez baaardzo rzadko sie odzywa bo nie ma na tym polu zadnego doswiadczenia ani zaitneresowan w tym kierunku :p
Tak wiec mozesz juz z tematu Viteza zejsc i przestac wszedzie, gdzie sie da wypowiadac sie zamiast niego na zasadzie "Tata a Vitez powiedzial ;) " - z gory dziekuje 8)
Vitez wyluzuj...
Jeśli chcesz oświetlać całą postać osoby fotografowanej, to polecam przynajmniej jedną lampę 500Ws. Chociaż te które masz też powinny wystarczyć. Zawsze możesz zwiększyć czułość
Vitez wyluzuj...
Jak perlpa wyluzuje to i ja wyluzuje. Jak ktos ma taki nieprzyjemny zwyczaj wsiadac na mnie i sie ciagle niepotrzebnie powolywac/odwolywac to ja mam taki nieprzyjemny zwyczaj komentowania publicznie (by napietnowac) negatywnie takiego typu zachowania :twisted: . EOOT.
Wiesz Vitez musiałeś sobie czymś zasłużyć...
Wiesz Vitez musiałeś sobie czymś zasłużyć...
Nie... niektorzy po prostu tak maja ze sie przyczepiaja do kogos za byle slowko ktore im sie nie spodoba... jak male dzieci 8)
Ale to nie forum z poradami psychologicznymi wiec nie ma sensu sie rozpisywac :twisted:
ok...prosze cos w temacie......., sprawdziłem i tak jest lampy za słabe
1. co sadzicie o doświetlaniu(oswietlaniu) światłe stałym nie błyskowym??
2. mysle o zakupie lampy ok.500Ws i moze jeszcze 200-300Ws czy ktoś cos może polecić marke , dostawce może producenta...
3. a może macie jaieś tanie patenty, słyszałem o formie ramy z zarówkami...
jestem wdzięczny za sugestie i podpowiedzi...
pozdrawiam
ok...prosze cos w temacie......., sprawdziłem i tak jest lampy za słabe
1. co sadzicie o doświetlaniu(oswietlaniu) światłe stałym nie błyskowym??
2. mysle o zakupie lampy ok.500Ws i moze jeszcze 200-300Ws czy ktoś cos może polecić marke , dostawce może producenta...
3. a może macie jaieś tanie patenty, słyszałem o formie ramy z zarówkami...
jestem wdzięczny za sugestie i podpowiedzi...
pozdrawiam
Jeśli nawet po podniesieniu czułości czujesz że brakuje mocy lampy to niestety czeka Cię przesiadka/dokupienie lampy ~500Ws. Te dwie, któe posiadasz moga podłużyć np. do kontrowego podświetlenia postaci i oświatlenia tła. Jeśli nie masz to koniecznie zaopatrz się w dużą blendę ok. 110x170cm. Doskonale doświetli Ci całą postać. Przyda się też do niej uchwyt.
Osobiście jeszcze nie dorobiłem się lamp studyjnych i od czasu do czasu uprawiam partyzantkę: 3 lampy błyskowe + parasolki + 2 x blenda.
Na sieci sporo osób chwali lampy serii K z FunSports (pewnie głównie ze względu na cenę). Znajomy używał lamp MarkoFlash i Sunbox i wyrażał się o nich niezbyt pochlebnie - chodziło ponoć o tandetną jakość wykonania i o awaryjność.
P.S. Pokajałem się już przed Vitezem :cry: więc uważam OT za zakończony :)
Pozdrawiam
Mieszanie światła ciągłego żarowego i błyskowego o temp podobnej do dziennego to jeszcze gorszy pomysł niż stosowanie za słabych lamp.
Będziesz miał albo biało niebieskie, albo żółto białe oświetlenie.
Polecić nie mogę, bo nie mam żadnych studyjnych lamp (tylko halogeny z castoramy i czasami używam flesza 420EX ze statywu i z softboxem albo parasolką).
Ale gdybym kupował takie lampy to kupił bym w funsports, bo mają najlepszą cenę i są w Łodzi (czyli jak dla mnie - pod ręką) i już sporo gadżetów u nich kupowałem. Fakt, że Elfo też w Łodzi.
zamowilem Cy300K z soft boxem 80cmx120cm a drugie swiatlo to bedzie moja Sigma z parasolka plus duza blenda.Wiem ze zaraz moze podniesc sie krzyk ze to bedzie za malo ale jestem ograniczony finansowo dlatego narazie jedna. Uwzywalem wczesniej taki tanich zarowek blyskowych 45Ws i jakos wystarczalo no i pomieszczenie tez malutkie mam. Jak tylko przetestuje zestaw dam znac jak sie sprawuje i pochawale sie samplami ale to za jakis czas - pozdr
KuchateK
07-11-2005, 04:27
Będziesz miał albo biało niebieskie, albo żółto białe oświetlenie.
Teoretycznie tak. Praktycznie na wszystko jest sposob. Na lampy ktore "odstaja" zaklada sie filtry konwersyjne (glownie C.T. Blue i C.T. Orange) i po klopocie. Zabieg powszechnie stosowany przez filmowcow.
http://www.jcxex.com/lee_correct_filters.htm
Lampy z firmy FUNSORTS serii K są dobrej jakości. Mam 3 i nie mam problemów z nimi. Jeżeli nie będziesz robił zdjęć długimi seriami nic się nie stanie – mój kolega załatwił sobie w ten sposób ich lampę.
Lampy z firmy FUNSORTS serii K są dobrej jakości. Mam 3 i nie mam problemów z nimi. Jeżeli nie będziesz robił zdjęć długimi seriami nic się nie stanie – mój kolega załatwił sobie w ten sposób ich lampę.
Zadzwonić, zawieźć - naprawią.
Naprawili mi za darmo fotocelę, która padła po opdłączeniu radzieckiej lampy. A najpierw w niej sam grzebałem, co z pewnością było widać.
I słyszałem, że te swoje lampy też naprawiają / serwisują. Jeśli nie za darmo, to przynajmniej niedrogo.
Potwierdzam poważne traktowanie klientów przez ludzi z Funsports.
Po zakupie systemu radiowego zamontowałem dwa odbiorniki na młotkach GN45. Często zdarzało się że lampy same się odpalały w najmniej oczekiwanym momencie. Zadzwoniłem do właściciela i po rozmowie wysłałem do nich lampy z odbiornikami. Potestowali i okazało się że kondensatory z lamp tak siały że zakłucały odbiorniki. Rozwiązali ten problem za darmo, choć przeciez to była wina samych lamp a nie ich odbiorników. :)
Ja nie polemizuje na temat jakości obsługi w tej firmie. Zresztą gdzie indziej też ja chwalą. Problem polega na tym że lepiej mieć lampy które się nie psuja z ewentualnym dobrym serwisem niż takie które psują się często i też z dobrym częstym serwisem. Lampy polecam statywy średnio. Po pół roku niezbyt intensywnego użytkowania zaciski sprężynowe puszczają, trzeba je co chwila dokrętach. Jak by nie mogli zrobić zwykłych zacisków na wkręcane motylki, przecież przy sesji gdzie rozkładam cały sprzęt na szybkości rozkładania statywu pod lampę mi tak strasznie nie zależy