Zobacz pełną wersję : Kombinacje z zabezpieczeniem fisheye'a
tymczasowa
13-05-2010, 21:38
Siemka ;) Czy ktos z posiadaczy rybiego oka kombinowal cokolwiek z zabezpieczeniem tego szkla? Wiemy dobrze, ze nie ma filtrow wypuklych ktore chronilyby te szklo... so.. - czy ktos eksperymentowal z jakimis.. foliami, cokolwiek? Wiem, ze dziwne pytanie, ale ;)
swoja droga kurcze byloby milo gdyby jakas firma podjela sie stworzenia odpowiednich filtrow; przeciez bylby popyt (i to mysle ze poza granicami kraju)
Dzygit-Dublin
13-05-2010, 23:17
witam
widziałem jakieś konstrukcje chyba na 14mm sigmie ktoś robił ale po co .... szczególnie ze robił widoki.
Rybkę trza szanować / tak jak 14mm i inne wypukle szklą / dbać o nie bardziej niż o inne i będzie dobrze , rysy jej tez za bardzo nie przeszkadzają.
Moja jeździ na rajdy gdzie kamienie latają i nie tylko i żyje.
Boi się tylko wody co mnie drażni czasami bardzo.
...specyficzne szkło
Darek
tymczasowa
15-05-2010, 11:34
Mam obsesje na punkcie zabezpieczonego szkla i dlatego pytalam ;) Szanuje piekielnie obiektywy - mysle, ze nawet powiedzenie "obchodzic sie jak z jajkiem" byloby tutaj zbyt 'delikatnie' ... uzyte. No ale eh, ok - tak tylko pytalam.. w sumie w ramach ciekawostki i zauwazenia faktu ze nic takiego do tej pory nie powstalo.
Mam obsesje na punkcie zabezpieczonego szkla i dlatego pytalam ;) Szanuje piekielnie obiektywy - mysle, ze nawet powiedzenie "obchodzic sie jak z jajkiem" byloby tutaj zbyt 'delikatnie' ... uzyte. No ale eh, ok - tak tylko pytalam.. w sumie w ramach ciekawostki i zauwazenia faktu ze nic takiego do tej pory nie powstalo.
Nie powstało i wątpie, że powstanie. Jeżeli używasz rybki na rajdach jak kolega powyżej to musisz sie liczyć z tym, że pojawią się na niej zadrapania. Jeśli natiomiast fotografujesz nią widoczki i inne tego typu cuda, to przy odpowiednim użytkowaniu nic się jej nie powinno stać. (dobra torba na sprzęt i problem z głowy)
Dzygit-Dublin
20-05-2010, 04:50
jedyna rada zawsze zakładać dekielek !!!
Inne szkła maja lens hoody i nic im się nie stanie wsadzam je bez dekli przednich czy tylich na sztywno - ale fish porysuje się od razu.
I nie zgubić dekla go bo będzie bieda, ranty 15mm ma oklejone taśma żeby lepiej się 3mał.
Darek