Zobacz pełną wersję : Canon 450D i Nikon D 5000 (18-55mm) czy warto do zdjeć w plenerze?
W sklepie nie dla idiotów te aparaty kosztuja z obiektywem 18-55mm:
450D - 1860zl
D 5000 - 1980zl
Co o nich sadzicie, czy nadają się do amatorskiej fotografi jako pierwsza lustrzanka, do zdjęć w plenerze, czy uzyskam bokeh?
A może taki zestaw się do tego nie nadaje, np. nieodpowiedni obiektyw...
Może jest coś lepszego w przedziale do 2,5 tys.?
Przepraszam ale piszę z telefonu i ciężko mi znaleźć odpowiedzi na moje pytania.
dokup 50 1.8 i będziesz miał 'bokeh' :)
Ile kosztuje ten 50 1.8 zmieszcze się że wszystkim w 2,5 tys?
Który aparat lepszy?
ja swoją 50 1.8 kupiłem za 280pln (używany)
a bokeh zależy bardziej od obiektywu niż od aparatu.
450D to chyba dobry sprzęt jak na początek, ale nie mam go więc sie nie wypowiem!
~380 nówka. 450 jest ok. nikona nie znam.
Dziękuje za odpowiedzi.
Tyle to wiem że Bokeh zależy od obiektywu :)
Czyli jak narazie wszyscy są za 450 D...
Niechciałbym zrobić pochopnego i nieprzemyslanego zakupu, bo 2 tyś drogą nie chodzi :)
Jasne ze wystarcza do czystej amatorki, za taka kwote z pewnoscia warto jednego jak i drugiego :)
Canon 450D i Nikon D 5000 (18-55mm) czy warto do zdjeć w plenerze?
Kurcze, jak na innym 'znanym' portalu foto. Ludzie przeskakują z fantazją do tematów:P
Ja bym brał 450D. Radziłbym też trochę funduszy przeznaczyć na książki lub wypożyczyć jakąś książkę na temat PODSTAW fotografii.
450D + kit + 50/1.8 to dobry wybór na początek. Czy w plenerze je wykorzystasz to nie wiem, bo naprawdę nie mam najmniejszego pojęcia jak daleko Twoja fantazja sięga. Są i tacy co w plenerze z obiektywów z zakresem 100-300 400-800 pracują:)
Jeśli natomiast chodzi o nikona, to D5000, ma odchylany wyświetlacz (przydatne na koncertach - stojąc w tłumie ludzików). No, ale ma też wady choćby brak wiertarki w body.
Tak jak w Canonie wydasz *250-380 złotych na 50/1.8 tak w nikonie do D5000 nie podpiąłbyś 50/1.8 nikorra. Nie ma mechanizmu obracania szkłem, stąd potrzebujesz szkieł z silnikiem (ich cena czasem do 1000 złotych droższa).
Tak więc bierz 450D + 50/1.8 + kit i GITHARRA!:P
panmateusz
11-05-2010, 18:41
A ja jestem przeciw 450D. Mam i ogólnie nie polecam, matryca taka sobie, przez co kolorki wydają się dosyć wyblakłe. Nie wiem, czy nie lepszy byłby używany 40D ;)
A ja jestem przeciw 450D. Mam i ogólnie nie polecam, matryca taka sobie, przez co kolorki wydają się dosyć wyblakłe. Nie wiem, czy nie lepszy byłby używany 40D ;)
obawiam się że tu 40 nie wiele by zmieniła. saturacja +200 i już jest kolor.
dziobolek
11-05-2010, 18:53
Nooo, zaczyna się ;)
Aż dziwne że nie zaproponowałeś jakiejś puszki FF.
A tak na serio w temacie - na plus dla Nikona D5000:
-możliwości filmowe
-odchylany wyświetlacz (ponoć bez znaczenia dla niektórych ;) )
Pozdrówka!
panmateusz
11-05-2010, 19:21
Dobrze, 450D jest gicik i wcale nie ma średniej matrycy względem poprzednich modeli, tudzież konkurencji.
Właśnie wróciłem ze sklepu z pustymi rękami, już nie mają ich na stanie w całej warszawie, pewnie rzucili po kilka sztuk w niższej cenie, by ludzi przyciągnąć. Trzeba będzie szukać gdzie indziej...
Właśnie wróciłem ze sklepu z pustymi rękami, już nie mają ich na stanie w całej warszawie, pewnie rzucili po kilka sztuk w niższej cenie, by ludzi przyciągnąć. Trzeba będzie szukać gdzie indziej...
INTERNET? Na pewno wyjdzie Ci taniej:)
Tak mówiąc to możemy zejść do 300/350D, które też są niezłe:)
i wtedy by na szkiełka było więcej:)
INTERNET? Na pewno wyjdzie Ci taniej:)
Oj chyba taniej nie znajdę, bo już szukałem i zauważyłem, że przy niektórych zestawach jest obiektyw EF-S 18-55 mm IS a przy innych EF-S 18-55 mm II.
Rozumiem, że ten drugi gorszy, bo nie ma stabilizacji?
wersja bez IS to inna, słabsza konstrukcja optyczna. Szukaj z IS
Zbycholek
11-05-2010, 21:22
Oj chyba taniej nie znajdę, bo już szukałem i zauważyłem, że przy niektórych zestawach jest obiektyw EF-S 18-55 mm IS a przy innych EF-S 18-55 mm II.
Rozumiem, że ten drugi gorszy, bo nie ma stabilizacji?
To są te same obiektywy. Ja mam 450D i jestem zadowolony, z kita też byłem zadowolony ale z umiarem aż do czasu gdy się zepsuł. Teraz używam EF 50 1,8 niezła zabawa. Musisz raczej od razu mieć coś szerszego, ja jestem właśnie na etapie poszukiwań. Jedno pewne - do kita nie wrócę.
Może ktoś zna jakieś dobre sklepy w Warszawie, w których byłaby szansa na jakiś rabat jakbym kupował wszystko razem, mam na myśli dodatkowy obiektyw 50mm i torbę.
Zdziwiłbym się gdyby ktoś dał rabat ze względu, że kupujesz wszystko razem. To co chcesz kupić to podstawa z podstawy w tym biznesie.
Ok spoko znalazłem już ten zestaw za 1849 zł z możliwością odbioru osobistego, proszę potwierdźcie mi tylko czy wybrałem właściwy obiektyw 50mm
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=247
...Niechciałbym zrobić pochopnego i nieprzemyslanego zakupu, bo 2 tyś drogą nie chodzi :)
Tak, na początku 2 tys. wydaje się sporo, póki nie wsiąkniesz :D
Tak naprawdę, to wybierasz w dwóch systemach. Koledzy radzą ci Canona, bo ma największą ofertę na obiektywy w różnej jakości i cenach.
Ok spoko znalazłem już ten zestaw za 1849 zł z możliwością odbioru osobistego, proszę potwierdźcie mi tylko czy wybrałem właściwy obiektyw 50mm
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=247
Tak, to ten. Trochę warczy, trochę "wąski", ale wystarczająco jasny do ładnych portretów na początek.
Rozumiem, że ten obiektyw 50mm nie ma stabilizacji, a czy sam aparat ją ma? Cz zakładając ten obiektyw pozbawię się stabilizacji?
Rozumiem, że ten obiektyw 50mm nie ma stabilizacji, a czy sam aparat ją ma? Cz zakładając ten obiektyw pozbawię się stabilizacji?
Canon nie montuje stabilizacji w puszkach, tylko w obiektywach.
Tak, ten obiektyw nie posiada stabilizacji, cena mówi sama za siebie.
Fotografując przy czasach nie dłuższych niż 1/80s jest niepotrzebna.
Canon nie montuje stabilizacji w puszkach, tylko w obiektywach.
Tak, ten obiektyw nie posiada stabilizacji, cena mówi sama za siebie.
Fotografując przy czasach nie dłuższych niż 1/80s jest niepotrzebna.
jest potrzebna jesli sie robi zdjecia na delirce lub ma sie parkinsona (chyba:P)
a serio to tak jak pisze melan, w 50tce moze nie ma stabilizacji ale nie bedzie
ci ona potrzebna, w kicie tez pewnie rzadko jej uzyjesz :)
Znając życie, to gdybym wyłączył Ci stabilizację tym magicznym przyciskiem na kicie, to byś nie odczuł różnicy. 50/1.8 C, to świetne szkiełko żebyś uzyskał ładny "bokeh", ale pamiętaj, że masz wąsko i to bardzo wąsko.
Chociaż stałki optycznie są super, to jednak bym jeszcze się zastanawiał czy nie lepiej wziąć 400D (jak jeden kolega polecał) i do tego dołożyć jakieś szkiełka:)?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT:
Postów edytować nie mogę, ale w kwestii zakupu to może lepiej kupić lepszą puszkę już?
http://www.allegro.pl/item1029512482_canon_eos_20d_2_obiektywy_2_aku_tor ba.html
Ten obiektyw 35-80 sprzedasz i zostanie Ci kaski na 50/1.8 albo
sprzedasz i kit i 35-80 i dołożysz do budżetu (2500?) 300 zlotych i będziesz miał kit ze stalką (Kupisz tamrona 17-50/2.8):)
50/1.8 C, to świetne szkiełko żebyś uzyskał ładny "bokeh", ale pamiętaj, że masz wąsko i to bardzo wąsko.
Wąsko? O co chodzi, że mały kąt widzenia ma ten obiektyw?
Adamek13
12-05-2010, 00:51
Widzę kolejny dylemat typu Canon czy Nikon, 450D czy coś tam...
Sam stałem przed identycznym dylematem i wybrałem 450D. Na pierwsze lustro dla amatora w sam raz, z czasem pewnie zmienię na półkę wyżej a może FF.
Tak jak mówi Mellan, 2 tyś. na początek wydaje się dużo. Też mi się tak wydawało, a po pół roku poszło już prawie 5 x tyle.
Możesz kupić puchę bez kita, będzie taniej ale pozbawisz się wtedy szerokiego kąta. No i kit wbrew pozorom wcale nie jest taki do niczego. Poszukaj zdjęć na forum. Ja kita zmieniłem na 17-55 2.8 ale przy różnicy cen 3 tyś. między tymi szkłami, uważam że kit jest więcej warty niż 200 zł.
50mm 1.8 II jest tak samo plastikowe jak 18-55 ale świetne do nauki i zabawy na początek. Tylko poczytaj o tym szkiełku, żeby nie przyszło Ci do głowy rzucić nim o ścianę po pierwszych zdjęciach, szczególnie na f1.8 ;) Niedawno kupiłem lampę i zauważyłem że ta zabawka z lampą radzi sobie dużo lepiej na f1.8, a nawet bardzo dobrze:D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wąsko? O co chodzi, że mały kąt widzenia ma ten obiektyw?
Tak. O ile w plenerze cofniesz się do tyłu żeby objąć dany kadr, tak w pomieszczeniu już możesz nie dać rady. Najlepiej jak byś w sklepie wziął do ręki puszkę z podpiętym chociażby kitem i porównał sobie jak się zmienia w wizjerze pole widzenia między 17mm a 50mm.
A ja bym Ci radził kupić używaną 450-tkę - niecałe 16.000 zdjęć, więc nie różni się niczym od nowego sprzętu a cena znacznie niższa (na pewno można się dogadać, żeby kupić przed końcem aukcji):
http://allegro.pl/item1031005825_canon_eos_450d_18_55_is_z_polisa_ub ezp_w_wa.html
Adamek13
12-05-2010, 01:10
niecałe 16.000 zdjęć, więc nie różni się niczym od nowego sprzętu
HAHA kiepska reklama :razz:
od razu reklama.. po prostu oferta. Ale chyba rzeczywiście w niewłaściwym miejscu - przepraszam, nie mam już niestety możliwości usunięcia posta.
To są te same obiektywy.
Nie jest to prawda. Kit II to osławiony "kitowy" kit, bardzo słaby. Ten z IS ma znacznie lepszą opinię.
A gdzie wy widzicie kita 18-55IS za 200 zł?
HAHA kiepska reklama :razz:
Szkoda, że na aukcji widać tak 'ambitne' zdjęcia, że mógłbym pokusić się o stwierdzenie, że sprzedawany przedmiot jest murzynem w obudowie canona.
Kurcze sprzedawca powinien popracować na zdjęciami jeszcze. Nie dziwi mnie to, że sprzedaje:-P:-P
Gdybym ja miał 2 tysiące to bym postawił na półkę wyżej, albo używkę 400D - różnicy chłopak na pewno nie odczuje i w dodatku dobierze do niego tamiego 17-50/2.8 - i szeroko i 50 na drugim końcu:)
Ostatnio kupiłem córce za 230zł od kolegi z CB.
Ostatnio kupiłem córce za 230zł od kolegi z CB.
A rozumiem. Mowa o cenach od kolegów lub wyjątkowych okazjach na forach lub aukcjach. Normalnie ten obiektyw kosztuje więcej. A jak mowa o nowym to pewnie od 350 zł ;-)
A rozumiem. Mowa o cenach od kolegów lub wyjątkowych okazjach na forach lub aukcjach. Normalnie ten obiektyw kosztuje więcej. A jak mowa o nowym to pewnie od 350 zł ;-)
Jak zalegała mi 50/1.8 II to też ją tanio sprzedałem i ktoś jest zadowolony, tak jak ja byłem.
Byłem dzisiaj w Saturnie, bo w tamtym sklepie oczywiście nie mają na stanie. Jakież było moje zdziwienie, że bez żadnych promocji kosztuje 1859zł. Wiec bez namysłu od razu do Pana przy stoisku, że chce ten aparat. On do mnie czy nie lepiej dopłacić ileś tam zł i wziąć Nikona, a ja że nie bo Nikon nie ma wbudowanego silnika w body i obiektywy będą droższe. On na to, że Canony też nie maja wbudowanych silników... Ale pozostałem przy swoim, no i co się okazało obsługa jest tak na bieżąco ze stanem magazynowym, że nawet nie wiedziała, iż nie posiadają tego modelu :/
No bo faktycznie w body Canona silnika AF nie ma :roll:
Jeśli natomiast chodzi o nikona, to D5000, ma odchylany wyświetlacz (przydatne na koncertach - stojąc w tłumie ludzików). No, ale ma też wady choćby brak wiertarki w body.
Tak jak w Canonie wydasz *250-380 złotych na 50/1.8 tak w nikonie do D5000 nie podpiąłbyś 50/1.8 nikorra. Nie ma mechanizmu obracania szkłem, stąd potrzebujesz szkieł z silnikiem (ich cena czasem do 1000 złotych droższa).
Więc to nie jest prawdą?
W skrócie.
Każdy obiektyw Canon EF i EF-S ma wbudowany silnik.
Wszystkie nowe obiektywy Nikona mają silnik. Ze starszymi jest problem. One potrzebują silnika w body albo AF nie będzie działał.
no ktoś ci tu nawkręcał nieźle :) bierz Conana - są tanie szkła
Adamek13
12-05-2010, 18:46
Faktycznie, nowego w sklepie w takiej cenie nie kupi. Stoją w granicach 300-800 zł... Ale na forum i aukcjach po około 200 zł dosyć często można spotkać.
z miła chęcią bym go wziął tylko jak na razie nie ma go na stanie, a jak mam teraz go kupić za 2100zł to poczekam aż inni zapasy uzupełnią, zostanie więcej kasy na inne akcesoria ;)
W skrócie.
Wszystkie nowe obiektywy Nikona mają silnik. Ze starszymi jest problem. One potrzebują silnika w body albo AF nie będzie działał.
Czyli jest po mojemu. Canon 500D działa z 50/1.8 bez problemu, a
nikon D5000 z 50/1.8 nikorra nie działa (bo nie ma silnika, a druga czy tam trzecia wersja 50/1.8 nie wyszła)