PDA

Zobacz pełną wersję : jednak wina sterownika

MarekC
30-10-2005, 12:20
Idąc za radami Viteza - przeinstalowałem Win98. I niestety dalej to samo. podłaczam 350 przez kabelek do USB, właczam aparat, odpala się CameraWindow, kopiuję zdjęcia, wyłączam CW i ZB, wyłaczam 350d i .. niebiesko się robi. Podpinam jekiekolwiek inne urządzenie przez USB z jego driwerami (drukarkę, pen drive, cokolwiek) i wszystko pracuje jak należy.
Kolejna fuszerka Canona:evil:

Polaco
30-10-2005, 12:40
Hmmm, nie wiem jaki byl problem, ale nie lepiej kupic czytnik i miec spokoj ?

MarekC
30-10-2005, 12:50
Hmmm, nie wiem jaki byl problem, ale nie lepiej kupic czytnik i miec spokoj ?

można.. a raczej trzeba.
Szkoda, bo KIT to nie tylko szkło i body, ale i oprogramowanie. IMHO to bardzo źle swiadczy o Canonie, że wypuszcza na rynek takie buble, jak drivery pod Win98SE

gawryl
30-10-2005, 12:51
Idąc za radami Viteza - przeinstalowałem Win98. I niestety dalej to samo. podłaczam 350 przez kabelek do USB, właczam aparat, odpala się CameraWindow, kopiuję zdjęcia, wyłączam CW i ZB, wyłaczam 350d i .. niebiesko się robi. Podpinam jekiekolwiek inne urządzenie przez USB z jego driwerami (drukarkę, pen drive, cokolwiek) i wszystko pracuje jak należy.
Kolejna fuszerka Canona:evil:
nie bronie Canona - bo nie uzywam ich softu, ale... Win98 to taki staroc, ze wspolpraca z USB jest jakos-tam doklejona (Win98SE) i to jest przyczyna wielu problemow ... poza tym: to, ze Ty masz problemy ze swoim kompem nie znaczy jeszcze, ze ktos robi fuszerke: moze po prostu nie umiesz poprawnie zainstalowac systemu? moze masz badziewna plyte glowna (generujaca problemy z hardwarem-wierz mi, sa takie),a moze ,,tylko''nieaktualne steroniki do niej? moze procek to AMD i nie masz wgranych Via4in1 (lub wgrane niepoprawnie - np. podczas instalacji po wgraniu sterow do k.graf) - przyczyn moze byc 1000....
dlatego proponuje Linuxa - swietnie obsluguje cyfraki :)

Kubaman
30-10-2005, 13:02
nie bronie Canona - bo nie uzywam ich softu, ale... Win98 to taki staroc, ze wspolpraca z USB jest jakos-tam doklejona (Win98SE) i to jest przyczyna wielu problemow ...
zgadzam się z Krzyśkiem. Może ktoś na forum ma te sterowniki pod Win98? Wtedy wszystko byłoby jasne.

MarekC
30-10-2005, 13:04
gawryl,

Mainboard to GA-P8E800 firmy Gigabyte, z chipsetem 845PE Intela. Nie używam nigdzie AMD, bo kilka razy sparzyłem się. Na pokładzie może nie bogato, bo Celeron 2,0 GHz, 256 DDR RAM (Kingstona), GeForce4 64 MB, Seagate Barracuda 80 GB...
Instalacja - najpierw Win98SE z podziałem na 2 partycje ok. 20 i 60 GB. Następnie drivery chipseta, USB 2.0 z CD dostarczonego z płytą, drivery nVidia, AC'97, DirectX 9c, drukarki. Wszystko gra. System pracuje stabilnie
Wgrywam soft z płyty Canona, podłączam aparat - wszystko działa do czasu gdy chcę odłączyć aparat... system pada. Wtedy i TYLKO wtedy.

Co mogłem źle zrobić ?? Bo mnie się wydaje, że nic

gawryl
30-10-2005, 13:06
zgadzam się z Krzyśkiem. Może ktoś na forum ma te sterowniki pod Win98? Wtedy wszystko byłoby jasne.
nawet niekoniecznie chodzi o stery pod sprzet Canona w systemi w Win98SE: pracujac w firmie komp. pare lat temu widzialem, jak wiele konfiguracji sprzetowych mialo problemy z obsluga roznego rodzaju hardwaru: a to spowodowane bylo badziewnymi/nieaktualnymi sterami do plyty glownej. pewniejsze rozwiaznie: firmowa plyta glowna, jeszcze pewniejsze: system Linux :)

gawryl
30-10-2005, 13:28
gawryl,

Mainboard to GA-P8E800 firmy Gigabyte, z chipsetem 845PE Intela. Na pokładzie może nie bogato, bo Celeron 2,0 GHz, 256 DDR RAM (Kingstona), GeForce4 64 MB, Seagate Barracuda 80 GB...
konfiguracja ladna - zazdroszcze :)

Instalacja - najpierw Win98SE z podziałem na 2 partycje ok. 20 i 60 GB. Następnie drivery chipseta, USB 2.0 z CD dostarczonego z płytą, drivery nVidia, AC'97, DirectX 9c, drukarki. Wszystko gra. System pracuje stabilnie
proponuje zajrzec na www producenta plyty gl. - poszukac najnowszych sterow do plyty. te z oryginalnej plytki - na bank sa przestarzale. nic innego (chwilowo) nie przychodzi mi do glowy.

MarekC
30-10-2005, 13:45
ZONK,

właśnie zassałem i zainstalowałem wszystkie najnowsze stery pod Win98SE ze strony Gigabyte'a.. to samo :-(

gawryl
30-10-2005, 14:42
ZONK,

właśnie zassałem i zainstalowałem wszystkie najnowsze stery pod Win98SE ze strony Gigabyte'a.. to samo :-(
zmien system: moja sugestia - Linux :D

trend
30-10-2005, 16:01
Taka porada to troszkę nie na poziomie co macie do win98se
sam mam i jeden i drugi a sprzęt powinien w końcu działać
z jednym i drugim systemem w końcu człowiek napisał że
działa usb na drukarce i z penem ten canon to mnie leczy ,
zom browser nie w naszym języku zlewka na klienta totalna
w końcu nie wiem ale teraz kopiuję pod xp fotki z canona 350ki poprzez
czytnik na pcmcia i na końcu critical eror zdalne wywołanie procedury nie powiodło się .A na stronie Canona zero suportu poważnie troszkę tych
rys w/g mnie to na canonie przybywa.

Tomasz Golinski
30-10-2005, 17:25
trend, a jak by ten post brzmiał po polsku?

MarekC
30-10-2005, 17:25
zmien system: moja sugestia - Linux :D

gawryl,

Nie rób sobie jaj z poważnej sprawy. Piszą, że ma działać pod Win98SE, to powinni slowa dotrzymać i tyle.. Nie są pewni, to niech będzie W2k, czy XP..ale by działało bez kombinowania.
Linux - to wogóle temat rzeka, w dodatku przez canona niewspierany. Ja uznaję n.p. tylko RH Enterprise Linuxa..debest wersję ES, bo na takiej pracuję i IMHO jest jedyną naprawdę stabilną..
Ty, setka innych ludzi napisze Debia, SuSE, Slackaware, PL, czy stekat innych dystrybucji... i też dobrze, tylko co to ma wspólnego z deklaracją Canona. Nie mają dobrego softu.. też dobrze, niech polecają czy Adoba, czy coś innego...za mniejszą kasę za KIT'a. A jesli nie mają softu, to .. 500 PLN mniej za sprzęt, albo jakieś zniżki przy zakupie po pokazaniu ...nie wiem..kodu, czy czegoś

Tomasz Golinski
30-10-2005, 17:37
Cóz, Canon jest trochę w ciężkiej sytuacji. Współpraca z windowsem bywa trudna. Nie koniecznie jest to wina Canona, może spróbuj skontaktować się z supportem MS?

gawryl
30-10-2005, 17:43
gawryl,

Nie rób sobie jaj z poważnej sprawy. (ciach)
powiedzialem to z usmieszkiem - bo zdaje sobie sprawe, ze z jakis powodow musisz dzialac pod Win98 - Twoj wybor. ale fakt faktem: Canon powinien dolozyc wszelkich staran, aby ich produkty dzialal OK - tylko, ze w Windowsie moze to byc bardzo trudne :) ale powinien.

MarekC
30-10-2005, 17:50
powiedzialem to z usmieszkiem - bo zdaje sobie sprawe, ze z jakis powodow musisz dzialac pod Win98 - Twoj wybor. ale fakt faktem: Canon powinien dolozyc wszelkich staran, aby ich produkty dzialal OK - tylko, ze w Windowsie moze to byc bardzo trudne :) ale powinien.

Wiem ;-)

Powód jest prosty - nie używam nielicencjonowanego oprogramowania. Kiedyś mnie okradziono z mego i wiem jak to boli. XP OEM nie zadowala mnie, bo jest związanie z kompem na którym instalujesz za pierwszym razem - co mnie, delikatnie mówiąc wk*****. Boxed kosztuje ... nie tyle ile IMHO powinno.

Vitez
01-11-2005, 12:09
A jak dlugo masz juz ta plyte glowna?
Podlaczasz/odlaczasz czesto jakies inne urzadzenia USB poza aparatem?
Mogl ci pasc kontroler USB na plycie...

MarekC
01-11-2005, 12:23
A jak dlugo masz juz ta plyte glowna?
Podlaczasz/odlaczasz czesto jakies inne urzadzenia USB poza aparatem?
Mogl ci pasc kontroler USB na plycie...

Niedługo.. góra 2 lata. Podłączam głównie drukarkę i pendrive'y .. tyle, że dopiero od jakiegoś pół roku. Wcześniej USB był tylko napisem na klapce zasłaniającej porty.

Vitez
01-11-2005, 19:15
Niedługo.. góra 2 lata.

Mi jedna padla po pol roku wiec...

Podłączam głównie drukarkę i pendrive'y .. tyle, że dopiero od jakiegoś pół roku. Wcześniej USB był tylko napisem na klapce zasłaniającej porty.

Chodzi mi o to czy podlaczasz/odlaczasz czy tez stale sa podpiete pod USB? Jesli cos oprocz aparatu czesto podlaczasz/odlaczasz to sprawdz czy tez pojawia sie bluescreeny gdy wyciagniesz bez uprzedniego usuwania z systemu?

KMV10
01-11-2005, 19:27
Wiem ;-)

Powód jest prosty - nie używam nielicencjonowanego oprogramowania. Kiedyś mnie okradziono z mego i wiem jak to boli. XP OEM nie zadowala mnie, bo jest związanie z kompem na którym instalujesz za pierwszym razem - co mnie, delikatnie mówiąc wk*****. Boxed kosztuje ... nie tyle ile IMHO powinno.
I właśnie dlatego u mnie w firmie króluje Win 2K (kilkaset komputerów w centrali). XP nie ma łatwo :)
Czasami pojawia się wraz z różnymi projektami przez nas niezamawianymi. A jak MS przegnie z idiotycznymi zabezpieczeniami będącymi udręką głównie dla legalnych posiadaczy systemów op. to serwis dostanie zadanie - przewalenie wszystkich kompów na Linux+OpenOffice. :twisted:

MarekC
01-11-2005, 21:23
Chodzi mi o to czy podlaczasz/odlaczasz czy tez stale sa podpiete pod USB? Jesli cos oprocz aparatu czesto podlaczasz/odlaczasz to sprawdz czy tez pojawia sie bluescreeny gdy wyciagniesz bez uprzedniego usuwania z systemu?

Właczam i wyłaczam..bluescreen mam TYLKO z 350D.

MarekC
01-11-2005, 21:25
I właśnie dlatego u mnie w firmie króluje Win 2K (kilkaset komputerów w centrali). XP nie ma łatwo :)
Czasami pojawia się wraz z różnymi projektami przez nas niezamawianymi. A jak MS przegnie z idiotycznymi zabezpieczeniami będącymi udręką głównie dla legalnych posiadaczy systemów op. to serwis dostanie zadanie - przewalenie wszystkich kompów na Linux+OpenOffice. :twisted:

takie ruchy już się zaczynają.