Zobacz pełną wersję : Nastawianie ekspozycji 350D
Witam,
Wydawało mi się, że po kilku latach intuicyjnego fotografowania analogowymi lustrzankami Canona znam je i rozumiem na wylot.
Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?
To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?
Pozdrawiam,
baronek
Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?
odpowiedz z obrazka z mojej instrukcji do 300d: na parapecie stoi wazonik, slonce mocno swieci przez okno. jak ustawisz taki kadr, gdzie widac wazonik i parapet, naciszniesz guzik do polowy - to bedziesz mial uruchomiony AF i z automatu zdjety opmiar ekspozycji - dwa w jednym.ale ta ekspozycja - jak zapewne wiesz - nie da ci popwanie naswietlonego dzbanka (bedziesz mial raczej ,,cien'' dzbanka). wiec po tej operacji przekarowujesz w inne miejsce, gdzie uwazasz, ze ekspozycja bedzie ok (czyli np. pod parapet) wciskasz * i spowrotem wracasz do poprzeniego kadru - juz z poprawnym focusem (uzyskanymw pierszym kroku) i poprawna ekspozycja (drugi krok)
To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?oczywscie, ze tak. opisalem to wyzej.
w dodatku, jeśli stosujesz lapmę e-TTL wciśnięcie gwiazdki wywoła błysk wstępny, pod spustem migawki to nie działa
A co się stanie jeśli zrobię to odwrotnie, tzn. najpierw zablokuję ekspozycję potem przekadruję, nastawię ostrość i zrobię zdjęcie?
pozdrawiam
A co się stanie jeśli zrobię to odwrotnie, tzn. najpierw zablokuję ekspozycję potem przekadruję, nastawię ostrość i zrobię zdjęcie?
sorry, ale trochę się zgubiłem :roll:
zrobisz dokładnie to co opisałeś :grin:
problem tylko, żeby to robić świadomie ;)
Robson01
30-10-2005, 13:14
Jak pisał Gawryl w miejscu właściwej ekspozycji spust do połowy blokada*, przekadrowanie na motyw który chcesz sfotografować i ponownie spust do połowy (złapanie ostrości we właściwym miejscu) i pstryk.
Jak pisał Gawryl w miejscu właściwej ekspozycji spust do połowy blokada*, przekadrowanie na motyw który chcesz sfotografować i ponownie spust do połowy (złapanie ostrości we właściwym miejscu) i pstryk.
wydawało mi się, że aby zablokować ekspozycję, nie muszę wciskać spustu do połowy, po prostu naciskam * i finał
źle mi się wydawało?
wydawało mi się, że aby zablokować ekspozycję, nie muszę wciskać spustu do połowy, po prostu naciskam * i finał
źle mi się wydawało?
masz racje - gwiazdka blokuje ekspozycje, ale guzik do polowy jako pierwszy tez blokuje pomiar.
Nie wiem jak w 300D, ale w 350 (przy CF04 ustawionym na 0 i AF one shoot) przycisk do połowy uruchamia i blokuje AF, natomiast nie blokuje ekspozycji, mierzy ją cały czas. Ekspozycję blokuje tylko gwiazdka (słownie: *).
W eos33 spust przy AF one shoot sput do połowy uruchamia i blokuje AF oraz blokuje ekspozycję. Przy wcześniejszym użyciu gwiazdki - tylko AF.
Przy AF Servo - spust do połowy cały czas ostrzy i cały czas mierzy ekspozycję.
Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.
I o ile byłoby to fajne przy punktowym pomiarze + centralnym punkcie AF, to w innych układach wydaje mi się to mniej korzystne.
Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna ;)
niektore modele maja opcje oddzielnia ustawiania ostrosci od pomiaru expozycji.. AF aktywowane jest przyciskiem wybierania pola AF (jesli dobrze pamietam, a nie chce mi sie do torby foto zagladac..), zas blokowanie ekspozycji nastepuje przez docisniecie spustu migawki do polowy.. taki patent sprawdza sie doskonale w fotografii reportazowej, gdy akcja dzieje sie dosc szybko, a warunki oswietleniowe sie zmieniaja..
Różnicy w blokadzie nie ma. Jedna i druga blokuje ekspozycję :) Tyle że półprzyciścnięcie migawki blokuje też ostrość. Samą * stosujesz wtedy gdy chcesz łapać ekspozycję na inny obiekt a ostrość na inny. Na przykład ze "spotem" (tak, wiem...) celujesz w to co chcesz mieć ładnie naświetlone, przyciskasz *, a potem przekadrowujesz i martwisz się tylko o ostrość.
To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?
Istnieje. Ostrzysz, przytrzymujesz spust, przekadrowujesz, naciskasz * i gotowe. Sprawdzone empirycznie :) Nieco mniej wygodne, bo trzymając półprzyciśniętą migawkę trzeba macać jeszcze jeden guzik, ale da się.
Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.
To nie jest z instrukcji.
O ile normalnym zachowaniem (według mnie) jest takie jak opisałem przy eos33.
To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)
To nie jest z instrukcji.
To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)
Mój 350d wersja polska na P trzyma ekspozycję - sprawdziłem jeszcze raz na planach o diametralnie różnym poziomie światła. W M faktycznie drabinka cały czas się porusza, ale to w zasadzie nie dziwi, bo pokazuje ona wtedy odchył od prawidłowego zdaniem aparatu naświetlenia. A skoro nastawy są stałe, a ilość światła się zmienia, to też różnica się odpowiednio zmniejsza sie albo zwiększa.
To co ja mam popsute? U mnie na AV, P i TV , po wciśnięciu guzika do połowy - AF bip bip, a ekspozycja się rusza )-:
Tomasz Golinski
30-10-2005, 23:34
Inaczej CF?
To co ja mam popsute? U mnie na AV, P i TV , po wciśnięciu guzika do połowy - AF bip bip, a ekspozycja się rusza )-:
A które masz firmware? I mówimy o 350D, tak?
Na aparacie jest napisane: digital Rebel XT
To jest wersja amatorska (srebrna (-: )
Firmware Ver. 1.0.1
CF 04 jest domyślnie: 0 (AF/AE Lock) - blokuje AF, ciągle zmienia ekspozycję.
Na 1 (AE Lock/AF) lokuje ekspozycje, zapala się *, AF uruchamia sięprzyciskiem *.
Na 2 (AF/AF Lock no AE Lock) - tylko ostrzy, nic nie blokuje ekspozycji
Na 3 (AE/AF, no AE lock) - przyciśnięcie do połowy zaczyna mierzyć exp, nie lokuje jej - jak na 0 i 1.
Generalnie przy ustawieniu CF 04 na 0, czyli chyba odmyślnym, ekspozycję zablokować mogęt tylko i wyłącznie przyciskiem gwiazdka (słownie: *)
Inaczej CF?
Nie bardzo jest które... To od funkcji półprzyciśnięcia migawki / AE lock działa jak działało. Czyli zmienia na takie działanie które nie mam pojęcia komu się może przydać ;)
A swoją drogą mi też wydawało się, że przy AF lock ekspozycja się zmienia... Czy ktoś ma plik z firmware 1.0.2 :roll: ?
Broncobilly
31-10-2005, 00:26
Czy ktoś ma plik z firmware 1.0.2 :roll: ? mam gdzies ten plik bo ze 2 tygodnie temu go sobbie wgrywałem
sebcio80
31-10-2005, 01:00
wiec tak, ekspozycja blokowana jest tylko w przypadku pomiaru swiatla usrednionego, w przypadku pomiaru "punktowego" i srednio-wazonego po wcisnieciu migawki do polowy ekspozycja nie jest blokowana... a dlaczego nie jest ... nie wiem... troche bez sesnu, szczegolnie przy pomiarze "punktowym"
Właśnie otrzymałem taką samą odpowiedź na dpreview.com :)
A więc dobrze pamiętałem, że mi się to kiedyś zmieniało jak się bawiłem aparatem! Ale dawno to było, bo przezwyczaiłem się do matrycowego i nie czułem jakoś konieczności jego zmiany.
Eeee... no to widzę, że moje pytanie nie było wcale takie bez sensu, bo to jest naprawdę nieźle pokręcone.
Że też mnie podkusiło czytać tą instrukcję. O wiele prościej by mi było bez tego ;)
Sprawdziłem.
Rzeczywiście. Znowu jakieś chore ograniczenie, podobne do tych z 300d (bez wasi).
Grrr.... AE Lock pod przyciskiem migawki działa tylko w matrycowym, a ja używam centralnego.
Na całe szczęście w większości korzystam z M
A w jeszcze większej wiekszości z analoga (-: (do cyfry zmusza mnie nazwijmy to rynek, gdy zdjęcia muszą być szybko i kolorowe). Poza tym cyferki używa żona.