Zobacz pełną wersję : Nieostre zdjęcie po bokach
sisimon17
10-05-2010, 08:29
Witam, mam pytanie odnośnie robienia zdjęcia całej rodzinki. Mam Canona 40D + Tamrona 17-50. Robiłem ostatnio zdjęcie rodzinki (30 osób) i osoby które sa po bokach są nieostre. Przesłona była pomiedzy 7-9. Fakt że stałem blisko z aparatem i osoby dokładnie wypełniły całe kadr. Czy należało się cofnąć do tyłu tak ze 2 metry aby cała grupa była bliżej środka a następnie zdjęcie wykadrować ?
glupie pytanie ale czy przypadkiem nie miales punktowego afu?
glupie pytanie ale czy przypadkiem nie miales punktowego afu?
A wielopunktowy AF jest cudownym lekiem na zbyt małą GO czy co ?
dokladnie :P
być może że stałeś lekko pod kątem(?) i w tym momencie może być taki efekt.
póki nie pokażesz zdjęcia nie będziemy wiedzieli czy to wada obiektywu czy Twoja ;)
Robiłem ostatnio zdjęcie rodzinki (30 osób) i osoby które sa po bokach są nieostre. Przesłona była pomiedzy 7-9. Fakt że stałem blisko z aparatem i osoby dokładnie wypełniły całe kadr. Czy należało się cofnąć do tyłu tak ze 2 metry aby cała grupa była bliżej środka a następnie zdjęcie wykadrować ?
Być może rys.8 z tej strony: http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280 jest wytłumaczeniem tego zjawiska - przynajmniej w części.
Uważam, że w takim przypadku pomysł z nieco szerszym kadrem i kropowaniem jest dobry - wykorzystasz część zdjęcia o najlepszej rozdzielczości i przy okazji nieco zmniejszą się zniekształcenia osób na obrzeżach kadru.
pawciolbn
10-05-2010, 12:24
dokładnie - rys. 8 i opis nad nim pomaga w rozwianiu wątpliwości.. MZ (do puki nie widzimy fotki, możemy pogdybać!!) mogłeś cofnąć się kilka kroków ogniskową zwiększyć np. do 25-35mm, przymknąć do f/11 i mogłoby pomóc. trzeba się liczyć z tym, że przy zoomach, ale i nie jest to reguła zooma, nieostre brzegi to niemal standard. ratować się można przymykaniem.
Światło wpadające przez soczewki ulega rozproszeniu na brzegach - przymknięcie przysłony przepuszcza tylko w odpowiednim stopniu skupiony promień. Ale to chyba wiadomo.. :)
http://i3.fmix.pl/fmi2135/74f875a50024e8b64be7dd8b
w sumie ciężko powiedzieć coś konkretnie bez obrazka.
#
a zauwazyles bym napisal cos takiego ?;)
To po co zadałeś to pytanie ?
Ja tez dokladnie tak cie odebralem jak by to mialo cos wspolnego z GO.