Zobacz pełną wersję : Canon 20mm f/2.8 do krajobrazu?
Janek___
30-10-2005, 07:25
Co myslicie na ten temat?
P.S
Skorzystalem z opcji "szukaj" i nic.
Pozdrawiam
Janek
A co myslisz na ten temat by podpowiedziec nam jakie body posiadasz (w sensie z cropem czy bez) ?
Janek___
30-10-2005, 22:18
A co myslisz na ten temat by podpowiedziec nam jakie body posiadasz (w sensie z cropem czy bez) ?
Posiadam 350d, w przyszlosci chcialbym wymienic na 20D
Posiadam 350d, w przyszlosci chcialbym wymienic na 20D
Akurat taka zmiana... nic nie zmienia :D Bo nadal będziesz miał cropa 1.6x i ogniskowe zawsze będziesz mnożył przez 1.6. IMO obiektyw fajny, ale niech wypowiedzą się inni ;)
No to skoro znamy juz cropa to przejdzmy do drugiego pytania:
Czego oczekujesz od swojego ewentualnego przyszlego obiektywu do krajobrazow?
Albo - dlaczego pytasz wlasnie o ten obiektyw?
Janek___
01-11-2005, 13:37
No to skoro znamy juz cropa to przejdzmy do drugiego pytania:
Czego oczekujesz od swojego ewentualnego przyszlego obiektywu do krajobrazow?
Albo - dlaczego pytasz wlasnie o ten obiektyw?
Oczekuje, dobrej ostrości i optyki.
Fajnie by było gdyby, można też było coś nim zrobić wpinając do analoga.
Pytam dlatego, że widziałem jak jeden z bardziej znanych fotografów w Polsce na takim fotografował.
Pozdrawiam
Janek___
Jest jeszcze sigma 20/1.8 DG, bedzie pasowac do analoga jak i do cyfry, wielu pisze ze jest ostra i jasniejsza od wspomianego canona.
sebcio80
01-11-2005, 14:55
ogolnie to chyba najwiecej statystycznie zdjec pejzazy, widokow, plenerow robione jest wlasnie na 30-35 mm, wiec taki obiektyw by styknal
tylko z drugiej strony strasznie malo uniwersalny jest
jezeli masz zamiar focic nim plenerki to jasnosc obiektywu wedlug mnie nie jest istotna sprawa, moze warto kupic jednak jakiegos zooma?
Sigma 20-40
Sigma 15-30
albo inne
Janek___
01-11-2005, 18:03
ogolnie to chyba najwiecej statystycznie zdjec pejzazy, widokow, plenerow robione jest wlasnie na 30-35 mm, wiec taki obiektyw by styknal
tylko z drugiej strony strasznie malo uniwersalny jest
jezeli masz zamiar focic nim plenerki to jasnosc obiektywu wedlug mnie nie jest istotna sprawa, moze warto kupic jednak jakiegos zooma?
Sigma 20-40
Sigma 15-30
albo inne
Sebcio fotografowałeś może na tych sigmach ? Do tej pory nie miałem okazji się przekonać o jakości firmy Sigma bo nikt z moich znajomych nie używał tej marki.
Z jakim body łączyłes te obiektywy? Napisz tez jak mozesz czy miales jakies problemy zwiazane z kompatybilnoscia
Janek___
01-11-2005, 19:38
Vitez tak zupelnie z innej beczki...
Gdzie kupowales swojego Tamrona 28-75 2.8 . Twój model z tego co czytałem na forum jest ok, wiec może kupiłbym u tego samego sprzedawcy.
Pozdrawiam
Janek___
Vitez tak zupelnie z innej beczki...
Gdzie kupowales swojego Tamrona 28-75 2.8 . Twój model z tego co czytałem na forum jest ok, wiec może kupiłbym u tego samego sprzedawcy.
Kupowalem dawno temu u tommy_j z Allegro.
Teraz sa dostepne tylko z nowej serii, kolega forumowy Cichy podobno ma kilka sztuk (SPAAAAM ;) ).
Co do 20 2.8 - na analogu moze byc odrobine za szeroki (perspektywa).
Ktos ci juz tu dobrze poradzil Sigme 20 1.8 - jasniejsza (wiec do pomieszczen rowniez super), ostra... nie wiem czy ostrzejsza od Canona 2.8 ale z tego co widzialem z jej zdjec - bardzo przyjemne szkielko.
Co do zoomow - zaden z tu proponowanych nie umywa sie do stalek, szczegolnie Sigma 15-30 ma klopoty podobno z kontrastami i flarami.
Choc racja ze w zdjeciach krajobrazow jak ma sie stalki to czesto moze byc klopot w dopasowaniu kadru ;) ... na cyfrze to mniejszy problem bo mozna ciachnac.
sebcio80
01-11-2005, 20:56
Sebcio fotografowałeś może na tych sigmach ? Do tej pory nie miałem okazji się przekonać o jakości firmy Sigma bo nikt z moich znajomych nie używał tej marki.
Z jakim body łączyłes te obiektywy? Napisz tez jak mozesz czy miales jakies problemy zwiazane z kompatybilnoscia
nie, nie mialem tych obiektywow, nie pisalem ze je polecam ale ze MOZE warto by bylo rozgladnac sie za jakimis zoomami, Sigma 15-30 ma dosc ciekawy zakres,
jest jeszcze Sigma 12-24 DG HSM - ale troche drozsza
tu masz pare testow obiektowow http://www.pbase.com/fstopjojo/lenstests
Mam tego Canona 20/2,8 od czerwca (po pozbyciu sie "kultowego" tutaj tamrona 28-75). Uzywalem go do tej pory tylko i wylacznie w plenerze. Ja generalnie jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystkie negatywne przypadki zwiazane z tym szkielkiem przypisuje tylko moim bledom i niewiedzy. Ale do rzeczy. Nie mam najmniejszych zastrzezen co do ostrosci, kolorow, szybkosci AF (USM). Z winietowniem przy cropie x1,6 nie mialem zadnych problemow - po prostu nie wystepuje. Przy dobrym przymknieciu (do 11 albo i jeszcze dalej) bez problemow robilem prosto w slonce. Fakt, ze bylo ono juz relatywnie nisko ale nie byl to jeszcze zachod. Natomist byla to woda (wyspy na Mozu Srd.). Troche bardziej trzeba sie pomeczyc w ciagu dnia - z powodu jego jasnosci mozna wtedy fotki przepalic. Ale jak dobrze pocwiczysz to bedziesz wiedzial kiedy i jak ustawic aparat. Generalnie jest on dla mnie podstawowym szkielkiem. Jedyny problem jaki mozesz miec to oslona przeciwsloneczna. W Polsce raczej nieosiagalna. A skoro juz przy tym jestesmy to niestety nawet crop i oslona nie uchroni przed blikami gdy wysokie sloneczko jest przed Toba. A czasem nie ma wyjscia lub czasu i trzeba wyzwalac migawke majac swiadomosc, ze na zdjeciu pojawia sie niezbyt ciekawe koleczka. Ale to jedyna niedogodnosc (?) tego szkla jaka zauwazylem. Osobiscie polecam.
twilight
02-11-2005, 15:54
[Jedyny problem jaki mozesz miec to oslona przeciwsloneczna. W Polsce raczej nieosiagalna. [/QUOTE]
Jest osiagalna jak najbardziej,tyle ze droga-w Sodole cena 170 zl,w sklepach znacznie drozej.Na temat uzytecznosci nie bede pisal bo watek dotyczy cyfry a ja foce analogiem-powiem tylko ze mam to szklo 4 lata i jestem bardzo zadowolony.
w zeszłym roku kupiłem osłonę za 99zł, oryginalna, nowa z pudełkiem itd - koleś miał ich kilka