Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d500 czy d550 - szumy?

xdernawe
08-05-2010, 19:11
Witam...

Mam dylemat nad wybraniem odpowiedniego sprzętu doradźcie mi:

d500 albo d550

D550 Ma dużo pikseli 18 na takiej samej matrycy jak d500 wiedz może być problem z szumami przy niskim ISO np od 800 może robić mi śnieg, nie jest to duży koszt więcej ale czy jest sens?

Proszę o doświadczone komentarze a nie tylko kierując się datą premiery albo droższą bądź niską ceną.

janoszu
08-05-2010, 19:39
Canon 500D oraz 550D! Jest to mimo wszystko dosc istotne...

Szumy beda na bardzo porównywalnym poziomie, ze wskazaniem na mniejsza ich ilośc modelu 550D.

Doświadczony komentarz... Nie ma co.

Grzesiek_PL
08-05-2010, 19:51
Matryca w 550D jest lepsza ponieważ 500D ma niezły banding na ISO 12800
W 550D podobno tu usunęli, na ile to nie wiem ale poprawa jest.

SergioM
10-05-2010, 00:47
http://www.goldfries.com/photography/canon-eos-550d-and-500d-digital-slr-camera-review/

To powinno pomóc

iso
10-05-2010, 20:57
ej w każdej recenzji, na każdym zdjęciu i w każdym exifie masz 500d 550d 7d 1d 5d 350d a nie d500 więc błagam, trzymajmy się tego. Bo na początku myślałem że to dylemat nikon/canon.

xdernawe
11-05-2010, 00:25
Chyba wybiore D550 ponieważ zdania jak czytałem na na forach są podzielone, bardziej może z naciskiem na lepszość D550. Zależy mi również na jakości VIDEO a 550 ma lepszą. Jutro idę kupić i zobaczę jak się na nim pracuje, aczkolwiek się jeszcze waham... hehe.

Pozdrawiam

deffik
11-05-2010, 01:35
Skoro zależy Ci na filmach to pamiętaj, że przy 550D masz możliwość sterowania ustawieniami (ISO, Przysłona) a nie jak w 500D pełen automat.

Handelson
11-05-2010, 08:13
Chyba wybiore D550

No i jednak nikon ;)

MariuszJ
11-05-2010, 10:08
No i jednak nikon ;)

Nie mówi się Nikon, tylko Sam-Wiesz-Kto ;)

konradl
11-05-2010, 11:42
No i jednak nikon ;)

Chcesz pojsc siedziec? :)

Handelson
11-05-2010, 13:26
:) Przepraszam :)
Odniosłem się do wypowiedzi autora wątku, który w kółko D550 i d550 - mimo tego, że co rusz koledzy wskazują różnicę w nazewnictwie ;)

siudym
11-05-2010, 13:52
Dziwne pytania. Wiadomo, ze 550D jest lepsze od 500D, a nawet jesli tylko nieco lepsze niz O NIEBO lepsze, to jak komus nie przeszkadza dac te kilka set złotych wiecej to niech kupuje.

szymonk
12-05-2010, 18:36
jestm posiadaczem 550d, i powiem że nie żałuje, szumów nie widać nawet na ISO 800 przy zdjęciach, no chyba że nie wiem jakie powiększenie zrobimy, zdjęcia są dużo lepsze jakościowo niż na 500d, bo też nią sie bawiłem przez jakiś czas, dlatego polecam 550d!:)

dexter77
30-05-2010, 18:35
a ja nie widze zadnych roznic w 500 i 550... wg mnie to raczej dobry marketing, bo dla kogos kto nie jest profesjonalistą roznic nie bedzie widac ;)

AceHigh
31-05-2010, 10:28
Porównywałem 500D i 550D na podstawie własnych zdjęć z 500tki i zdjęć testowych 550 no i stwierdziłem, że szumy są nieznacznie mniejsze w 550tce, zwłaszcza na iso 1600 i 3200. Ale dlatego też bardziej skupiłbym się na innych ważnych rzeczach, np. na tym który ma szybszy autofocus, chociaż to akurat trudno sprawdzić robiąc kilka zdjęć w sklepie. Na pewno muszę przyznać, że w 500tce af czasami jest za wolny i trzeba to nadrabiać wyższą liczbą przysłony. Więc i tak o tym czy dobrze wybrałeś przekonasz się dopiero po paru miesiącach robienia zdjęć nowym nabytkiem.

pan.kolega
01-06-2010, 05:31
Porównywałem 500D i 550D na podstawie własnych zdjęć z 500tki i zdjęć testowych 550 no i stwierdziłem, że szumy są nieznacznie mniejsze w 550tce, zwłaszcza na iso 1600 i 3200. Ale dlatego też bardziej skupiłbym się na innych ważnych rzeczach, np. na tym który ma szybszy autofocus, chociaż to akurat trudno sprawdzić robiąc kilka zdjęć w sklepie. Na pewno muszę przyznać, że w 500tce af czasami jest za wolny i trzeba to nadrabiać wyższą liczbą przysłony. Więc i tak o tym czy dobrze wybrałeś przekonasz się dopiero po paru miesiącach robienia zdjęć nowym nabytkiem.

Nie wiem jak nadrobić wolny AF wyższą liczbą przysłony, ale na pewno nie da sie przetestować szybkości AF puszki kitem.

Spróbuj z obiektywem USM, najlepiej L, z otworem f/2.8 albo lepiej.
500D ma szybki AF. Na razie przekonałeś się, że kit nie jest jasny i ma niezbyt szybki AF.

Tu jest porównanie szybkości AF 500D z 1D mark iv w postaci wykresów w zależności od oświetlenia. Jest dobrze.

http://www.popphoto.com/Reviews/Cameras/DSLR-Test-Canon-EOS-Rebel-T1i?page=0,1

http://www.popphoto.com/content/camera-test-canon-eos-1d-mark-iv?pnid=64017

marcinicus
01-06-2010, 17:18
Skoro zależy Ci na filmach to pamiętaj, że przy 550D masz możliwość sterowania ustawieniami (ISO, Przysłona) a nie jak w 500D pełen automat.

To znaczy że nie mogę zmienić tych ustawień w trakcie nagrywania, czy w ogóle?

iso
01-06-2010, 17:32
500d wogóle. ale można sobie jakoś radzić - chociażby manualnymi obiektywami.

siudym
01-06-2010, 18:00
Nie wiem jak nadrobić wolny AF wyższą liczbą przysłony, ale na pewno nie da sie przetestować szybkości AF puszki kitem.

A moze chodzilo o nie szybkosc, a celnosc AF. Jak nie celnie, to mocne przymkniecie szkla niweluje bledy AF wieksza glebia ostrosci.

jagular
01-06-2010, 22:06
Tu jest porównanie szybkości AF 500D z 1D mark iv w postaci wykresów w zależności od oświetlenia. Jest dobrze.

Czy ja dobrze widzę, że w/g tych khmm khe khe...testów 550D ma szybszy AF od 1D4?
Do tego ma dłuższy paseczek w "image quality".
Do tego lepsze "color accurancy".
Do tego niższe szumy.
Wow. Skarpetki spadają.

Wygląda na to, że ci, którzy kupili 1D4, dali się nabrać w bambuko. Trzeba było popatrzeć na te testy i wybrać 550D - prawdziwego króla jakości obrazu i szybkości AF ;)

pan.kolega
03-06-2010, 06:47
Czy ja dobrze widzę, że w/g tych khmm khe khe...testów 550D ma szybszy AF od 1D4?
Do tego ma dłuższy paseczek w "image quality".
Do tego lepsze "color accurancy".
Do tego niższe szumy.
Wow. Skarpetki spadają.

Wygląda na to, że ci, którzy kupili 1D4, dali się nabrać w bambuko. Trzeba było popatrzeć na te testy i wybrać 550D - prawdziwego króla jakości obrazu i szybkości AF ;)

Między tymi testami zmienili nieco kryteria np. rozdzielczości, co wpływa na np. IQ. Ale szumy, kolor, i szybkość AF pozostały takie same.

Tak, 550D ma widocznie nieznacznie szybszy AF niż 1div.

Trochę mniej dokładny, ale szybszy.

A z tym bambuko,to bez przesady. 1div jest większy, cięższy, i wygodniej się trzyma.:mrgreen:

http://www.popphoto.com/How-We-Test-Cameras/How-We-Test-Cameras
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
CHodziłó o 500D nie 550D, ale pewnie jest tak samo

Kolekcjoner
03-06-2010, 07:57
Nic nie warte są dla mnie takie testy. Każdy może sobie takie tabelki w PS-ie wygenerować. Tak na prawdę rzetelnie zmierzyć szybkość AF-a to bardzo złożona sprawa ale każdy ma prawo wierzyć w co chce :).

jagular
03-06-2010, 11:16
Drogi panie.kolego, pan mnie naprawdę dobrze rozbawił.
Śmiem odnieść wrażenie, że pan wierzysz w te tabelki.
Jestem wręcz pewien, że pan masz te 500D, czy 550D i się żeś pan ucieszył, że masz pan "lepszy" aparat od reporterskiego, drogiego klocka.
Gratuluję.

Nic nie warte są dla mnie takie testy. Każdy może sobie takie tabelki w PS-ie wygenerować. Tak na prawdę rzetelnie zmierzyć szybkość AF-a to bardzo złożona sprawa ale każdy ma prawo wierzyć w co chce :).
Heheh. Mam chwilę czasu wolnego, mogę jakąś tabelkę trzasnąć.
Jakieś zamówienia? Bo jak nie, to sobie i tak strzelę porównanie 350D z jedynką. 350D będzie trzystapięćdziesiąt razy lepszy od marnego klocka, kóry jako tako może wypełnić funkcję odważnika 1.5 kilowego do warzywniaka ;)

A tak na poważnie, to to tylko świadczy o tym, czym naprawdę jest informacja w internecie. Przykładowo laik, nie mający wiedzy 'w temacie' jest wręcz zalany sprzecznymi informacjami - a każda jest "najnajsza" i "najmojsza". Ciężkie życie jest. Globalna sieć miała nam pomóc w uzyskaniu wiedzy. Zamiast tego zalewa nas płynnym g.....

pan.kolega
05-06-2010, 06:12
Chyba panowie spudłowaliscie tym razem.

Co te testy mają wspólnego z Internetem?

Popular Photography jest największym na świecie magazynem fotograficznym. Istnieje od 1937 i chwali się sprzetem do testow wartym milion dolarów.
Wiem, gdzie im do optyczne.pl...:lol:

Tu jest źródło internetowe, więc pewnie kłamliwe:

http://en.wikipedia.org/wiki/Popular_Photography_Magazine

Testują sprzęt (puszki i słoiki) od dziesięcioleci i drukują to na papierze prawie takim dobrym jak Kraj Rad. A od pewnego czasu też zamieszczją na stronie.

Owszem, po teście 1Div w numerze marcowym obrażeni właściciele i fani tego świetnego urządzenia pisali listy "Droga redakcjo.." ale wyjaśniono im, że ta naprawdę świetna puszka ma w istocie wolniejszy AF przy słabym świetle niż konkurencja.

Ja też nikomu nie wierzę jak każdy czekista, ale gdzie są lepsze (jakiekolwiek) testy porównawcze szybkości AF poza PopPhoto?
Tabelkę trzasnąć każdy może, ale nie kazdy ma hardware jak PopPhoto.
*
Jestem śmiertelnie obrażony po przeczytaniu waszego testu mojej ukochanej puszki...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img121.imageshack.us/i/ifinditoffensive.jpg/)

jagular
05-06-2010, 10:10
Ja też nikomu nie wierzę jak każdy czekista, ale gdzie są lepsze (jakiekolwiek) testy porównawcze szybkości AF poza PopPhoto?

Tabelkę trzasnąć każdy może, ale nie kazdy ma hardware jak PopPhoto...
[
Ach, przypomniałem sobie, kim pan.kolega jest..;)
Wobec tego gratuluję dosyć nieczęstej rzeczy w tej "branży": potwierdzenia swoich wyobrażeń w stosunku do sprzętu.

Ostrzegam jednak przed bardzo złą rzeczą: niech pan.kolega nie wychodzi poza teorię i niech, broń Boże, nigdy nie próbuje teorii zweryfikować praktyką! Praktyka jest bee, nic z niej nie wynika i żadnych tabelek nie generuje.

Więc, jak ognia, unikać tego, bo ło jezusicku, świat się zawali. I być może trzeba będzie znaleźć inną gazetkę, która akurat w inny sposób potwierdzi inne teorie ;)

Jeszcze raz gratuluję dobrego samopoczucia i przekonań i czas chyba zakończyć tę część dyskusji ;)

Kolekcjoner
05-06-2010, 18:02
Popular Photography jest największym na świecie magazynem fotograficznym. Istnieje od 1937 i chwali się sprzetem do testow wartym milion dolarów.
Wiem, gdzie im do optyczne.pl...:lol:

Tylko żeby z tego nie wyszło, że dla mnie opaczne to wyrocznia :lol:.

BTW: nie przekonałeś mnie. Testy w postaci tabelki dla mnie to fikcja :grin:. Tu jest zbyt dużo czynników żeby móc to opisać za pomocą jednej liczby.

BTW2: Może już nie ciągnijmy tego offtopa - każdy ma prawo wierzyć w co mu się podoba 8).

AceHigh
19-06-2010, 17:59

Spróbuj z USM, najlepiej L, z otworem f/2.8 albo lepiej.
500D ma szybki AF. Na razie przekonałeś się, że kit nie jest jasny i ma niezbyt szybki AF.

Teoretycznie faktycznie się nie da - zrobiłem skrót myślowy, po prostu ustawiając wyższą liczbę przysłony i w ten sposób osiągałem nieco większą głębię ostrości, więc nawet jeśli tempo ostrzenia było minimalnie za wolne, to i tak główny obiekt był ostry. A testowałem z 55-250, na L-kę póki co nie mogę sobie pozwolić.

Tu jest szybkości AF 500D z 1D mark iv w postaci wykresów w zależności od . Jest dobrze.

Po obejrzeniu tych zestawień byłem bardzo zaskoczony, wiedziałem że 500tka jest udanym aparatem, ale nie wiedziałem, że aż tak dobrze wypada w stosunku do aparatu z najwyższej półki. Swoją drogą ciekawe, że na wysokich iso 1D IV ma wyższe szumy niż 5D mark I.