Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC OS HSM czy Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM do 550D
Witam co byście kupili do Canon 550D zależy mi na szybkości ostrości i ładnym rozmyciu tła
Witam co byście kupili do Canon 550D zależy mi na szybkości ostrości i ładnym rozmyciu tła
Jako użytkownik 17-70 mm f/2.8-4.5 DC na 40D w temacie ostrość i szybkość/dokładność powiem C15-85 (którego nawiasem mówiąc niedługo kupuje) ;)
Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS, dla malej klatki nie ma lepszego, i da Ci szybkosc AF a przy F 2.8 ladne rozmycie tla.
co byście kupili do Canon 550D zależy mi na szybkości ostrości i ładnym rozmyciu tła
Canona EF-S 17-55/2,8IS USM.
No tak ale jeszcze jedna kwestia - cena. Z tego co neq pisze wygląda że chce nowy obiektyw a rzeczywistość jest taka:
17-55 -- 3180 pln
15-85 -- 2300 pln
17-70 -- 1740 pln
No tak ale jeszcze jedna kwestia - cena. Z tego co neq pisze wygląda że chce nowy obiektyw a rzeczywistość jest taka...
neq zależy na "szybkości, ostrości i ładnym rozmyciu tła", o cenie nie było mowy, więc ta cecha chyba ma drugorzędne znacznie :???: ;)
No tak ale jeszcze jedna kwestia - cena. Z tego co neq pisze wygląda że chce nowy obiektyw a rzeczywistość jest taka:
17-55 -- 3180 pln
15-85 -- 2300 pln
17-70 -- 1740 pln
Jak chce sie osiagnac pewne efekty to przewaznie kupujac tanio, wyda sie wiecej pieniedzy, bo sie kupuje kilka razy coraz to inny, ponoszac kolejne straty.
Czyli sugerujecie 17-55 f2.8 trochę przeraża mnie cena no i mały zakres ogniskowej czy jest on wart swej ceny w stosunku do 15-85
Czyli sugerujecie 17-55 f2.8 trochę przeraża mnie cena no i mały zakres ogniskowej czy jest on wart swej ceny w stosunku do 15-85
Moim zdaniem tak, ale sam musisz rozważyć na czym bardziej Ci zależy-na jasności obiektywu czy na szerszym zakresie ogniskowych.
Kupilem go gdy kosztowal o 50% drozej i nie zaluje zadnego grosza.
B o g d a n
08-05-2010, 23:23
Jeśli miałbym juz kasę na EF-S17-55 to zdecydowanie wolałbym EF-S15-85 i do tego używany EF50/1.4 USM.
MariuszJ
08-05-2010, 23:33
Jeśli miałbym juz kasę na EF-S17-55 to zdecydowanie wolałbym EF-S15-85 i do tego używany EF50/1.4 USM.
Zasadniczo popieram Bogdana co też zrobiłem, nieco w innej konfiguracji.
Jeżeli za jakość rozmycia uważasz subiektywnie pojmowaną estetykę bokehu, to 15-85 nie ustępuje 17-55 (z dokładnością do wielkości głębi ostrości wynikającej ze światła). Oba są gorsze od "malowania" 50/1.4 czy 85/1.8.
Myślę że masz rację i będzie to najlepszy wybór :smile:
A ja myślę, że kupno używanego canona 50/1,4 za ok. 900pln, to może okazać się nienajlepszy wybór ;-) Ale życzę Ci szczęścia w wybieraniu :-)
dziobolek
09-05-2010, 11:46
Może tak, może nie... to wszystko rzecz gustu (finansowego często niestety :twisted: )
Ja opowiem się za 17-55 f/2,8 jeśli cię stać, jeśli nie... Tamron 17-50 f/2,8.
Dlaczego...???
Dla mnie stałe światło w całym zakresie - bezcenne.
Ale dla niektórych to ponoć bez znaczenia :confused:
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tyle że przy Tamronie odpada jeden parametr - szybkość ;)
B o g d a n
09-05-2010, 13:00
Może tak, może nie...
Ale dla niektórych to ponoć bez znaczenia
Posiadasz zooma ze stałym światłem?
Dlaczego to takie bezcenne?
Czy to aby nie mit w amatorskiej fotografii?
PS.
Nawet f/2.8 dla 55mm w EF-S17-55 to nie to samo, co f/1.4 w stałce 50mm, szczególnie na matrycy APS-C. Oczywiście każdy musi to indywidualnie poczuć, dotknąć i ... pomacać.;)
Nawet f/2.8 dla 55mm w EF-S17-55 to nie to samo, co f/1.4 w stałce 50mm, szczególnie na matrycy APS-C. Oczywiście każdy musi to indywidualnie poczuć, dotknąć i ... pomacać.;)
Dyskusja zaczela sie od wybrania podstawowego zooma, z odpowiednim przeznaczeniem. Wystarczy przegladnac ten jak i wiele innych podobnych watkow oraz miec troche swojego doswiadczenia, odpowiedz jest tu prosta i oczywista dla APS-C C. EF-S 17-55/2.8 IS jak tylko starcza pieniedzy.
Natomias dziwie sie ze znowu zoom sie porownuje do stalek, przeciez to bez sesu.
f/2.8 dla 55mm w EF-S17-55 to nie to samo, co f/1.4 w stałce 50mm, szczególnie na matrycy APS-C.
Też uważam, że takie porównanie nie ma sensu ;-).
B o g d a n
09-05-2010, 15:07
... Wystarczy przegladnac ten jak i wiele innych podobnych watkow oraz miec troche swojego doswiadczenia, odpowiedz jest tu prosta i oczywista dla APS-C C. EF-S 17-55/2.8 IS ...
Gdyby to było takie proste, Canon nic innego nie musiałby produkować. A jednak to robi bo są różne potrzeby, choćby w zakresie zakresu ogniskowych, czy jasności właśnie. Każdemu według potrzeb i przede wszystkim (niestety) możliwości finansowej.
Porównywanie stałki i zooma standardowego oczywiście nie ma sensu, chyba, że w kontekście racjonalnego i optymalnego wydania pewnej, konkretnej kwoty, dającej zdecydowanie szersze możliwości fotografowania. :-)
Gdyby to było takie proste, Canon nic innego nie musiałby produkować. A jednak to robi bo są różne potrzeby, choćby w zakresie zakresu ogniskowych, czy jasności właśnie. Każdemu według potrzeb i przede wszystkim (niestety) możliwości finansowej.
Oczywiscie producent robi obiektywy na rozne sytuacje, ale tutaj pytajacy podal warunki jakie go interesuja.
B o g d a n
09-05-2010, 15:48
Oczywiscie producent robi obiektywy na rozne sytuacje, ale tutaj pytajacy podal warunki jakie go interesuja.
A których warunków nie spełnia moja całościowa propozycja (EFS15-85mm + EF50mm)? Kolega pyta więc mu napisałem co bym wybrał i każdy może zrobić to samo, po to jest to forum.
PS
Dla ścisłości temat tego wątku:
"Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC OS HSM czy Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM do 550D"
"Witam co byście kupili do Canon 550D zależy mi na szybkości ostrości i ładnym rozmyciu tła"
A których warunków nie spełnia moja całościowa propozycja (EFS15-85mm + EF50mm)? Kolega pyta więc mu napisałem co bym wybrał i każdy może zrobić to samo, po to jest to forum.
PS
Dla ścisłości temat tego wątku:
"Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC OS HSM czy Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM do 550D"
"Witam co byście kupili do Canon 550D zależy mi na szybkości ostrości i ładnym rozmyciu tła"
Pytajacemu chodzilo o jeden obiektyw typu zoom(to nie 50-tka) a w C. 15-85mm f/3.5-5.6 trudno mowic o "ładnym rozmyciu tła"
dziobolek
09-05-2010, 17:35
Posiadasz zooma ze stałym światłem?
Patrz stopka...
Posiadam zoomy ze zmiennym światłem,
i moja opinia opiera się na doświadczeniu z nimi.
Dlaczego to takie bezcenne?
Ponieważ to ja chcę mieć władzę nad "światłem" w całym zakresie.
Czy to aby nie mit w amatorskiej fotografii?
IMHO nie...
Natomias dziwie sie ze znowu zoom sie porownuje do stalek, przeciez to bez sesu.
Także mnie zastanawia dlaczego ludziska to robią :roll:
Pozdrówka!
Niom, podałeś swoją opinię, i jest gites.
O co się jeszcze pieklisz???
MariuszJ
09-05-2010, 17:42
Pytajacemu chodzilo o jeden obiektyw typu zoom(to nie 50-tka) a w C. 15-85mm f/3.5-5.6 trudno mowic o "ładnym rozmyciu tła"
No to policzmy.
Robimy headshot, kadr o rozmiarach 1.5x1m. Bierzemy 15-85, więc robimy go z 5m na ogniskowej 85mm, przysłona 5.6. Tylny zakres DOF - 36cm.
Wyciągamy teraz 17-55, musimy zbliżyć się do obiektu na 3.33m i robić z ogniskowej 55mm, za to przysłonę mamy 2.8. Tylny zakres DOF - 52cm...
Wniosek: warto po prostu co nieco wiedzieć, przed zrobieniem zdjęcia.
Przykład, za to ze zdjęciem (15-85@44, f5) z około 2.5m
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/9203/tlot.jpg)
DOF - 18cm. Dla f2.8 miałbym 10cm.
Wniosek zostawiam Wam, ja już kupiłem.
.
Znalazłem na szybko zdjęcie demontrujące przeliczenia nr. 1
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img297.imageshack.us/img297/515/tlo2l.jpg)
Fajna i kompetentna analizę porównawczą 17-55 i 15-85 znajdziecie tu:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-15-85mm-f-3.5-5.6-IS-USM-Lens-Comparisons.aspx
.
Widać mnie na tym zdjęciu ;)
.
Przepraszam, za bardzo chciałem udowodnić co nieco: w przykładzie pierwszym tylny DOF jest nie 52cm a 17cm. Nie zmienia to wydźwięku tych przykładów - dla chcącego (wiedzącego) kwestia rozmycia tła nie jest w większości amatorskich zastosowań blokowana małym światłem obiektywu, a umiejętnościami aranżacji kadru.
Nie polecę przecież nikomu 15-85 do studia czy na ślub. Komu polecić 17-55? Czasami trudno odpowiedzieć na to pytanie.
Może tak, może nie... to wszystko rzecz gustu (finansowego często niestety :twisted: )
Ja opowiem się za 17-55 f/2,8 jeśli cię stać, jeśli nie... Tamron 17-50 f/2,8.
Dlaczego...???
Ale dla niektórych to ponoć bez znaczenia :confused:
Pozdrówka!
Tyle że przy Tamronie odpada jeden parametr - szybkość ;)
Co do tamrona to podziękuje miałem dwa 17-50 f/2,8 - i 28-75 optycznie ok szczególnie drugi ale reszta dno skupmy się na sigmie i canonie morze ktoś się wypowie kto ma Sigme 17-70 mm f/2.8-4.0 DC OS HSM
...
Wniosek: warto po prostu co nieco wiedzieć, przed zrobieniem zdjęcia....
Calkowicie sie z tym zgadzam.
Pozostala czesc wypowiedzi chyba nic nie wnosi.
Nie rozumie tez kontekstu cytowania mnie.
MariuszJ
09-05-2010, 21:14
Nie rozumie tez kontekstu cytowania mnie.
Powiedziałeś, że ciemny (czy raczej ciemniejszy niż 2.8), nie jest w stanie ładnie rozmyć tła? Rozmywa po prostu w innych odległościach niż 2.8 (wcale nie ekstremalnie różnych), nie blokuje Ci natomiast możliwości uzyskania efektu wyseparowania obiektu od dalszych części kadru, trzeba jedynie zaaranżować ten kadr inaczej. Po prostu trzeba się do zdjęcia przyłożyć. Oczywiście, 2.8 będzie bardziej uniwersalny, bo możesz go do tych 5.6 przymknąć. Więc płacisz za to xxx zł więcej i nosisz kobyłę z krótkim zakresem. Można jednak inaczej i do tego zmierza propozycja Bogdana i moja.
[QUOTE=MariuszJ;813694]Powiedziałeś, że ciemny (czy raczej ciemniejszy niż 2.8), nie jest w stanie ładnie rozmyć tła? ...QUOTE]
Nic takiego nigdy nie pisalem. I GO potrafie policzyc a wazniejsze ze z doswiadczenia w danej sytuacji ocenic. Milo pozdrawiam.
MariuszJ
09-05-2010, 21:41
Roman... a co tu napisałeś? :)
.
Chyba że uważasz inaczej niż wiele osób, które testowały to szkło, że to akurat 15-85 daje kiepski bokeh.
Z C. 17-55/2.8 bokeh podoba mi sie bardziej.
MariuszJ
09-05-2010, 21:59
Z C. 17-55/2.8 bokeh podoba mi sie bardziej.
Od tego z 50/1.4 czy 85.1.8 też? ;)
No i znowu porownanie zooma ze stalkami. A czemu nie od razu z C. 135 mm f/2.
MariuszJ
09-05-2010, 22:07
Bo jest za droga i za różnicę w cenie pomiędzy 17-55 a 15-85 wątkotwórca jej nie kupi.
Bo jest za droga i za różnicę w cenie pomiędzy 17-55 a 15-85 wątkotwórca jej nie kupi.
Nowej 50/1.4 ani 85/1.8 tez nie kupi. Natomiast takie porownywanie co juz pisalem i to nie tylko ja i to nie tylko w tym watku, jest bez sesu.
ps. A co do tematu watku, gdyby nie bylo warunkow jakie postawil zakladajacy watem, a chcial uniwersalny zoom do nauki fotografowania to wtedy Twoje rady sa jak najbardziej na miejscu, sam takie dawalem wielokrotnie.
Witam, czy ktoś orientuje się, do jakiej ogniskowej omawiana Sigma utrzymuje światło 2.8?
Witam, czy ktoś orientuje się, do jakiej ogniskowej omawiana Sigma utrzymuje światło 2.8?
Oczywiscie. Do 24mm, ale za to f3.5 trzyma dlugo, bo az do 50mm.
http://www.optyczne.pl/181.3-Test_obiektywu-Sigma_17-70_mm_f_2.8-4.0_DC_Macro_OS_HSM_Budowa__jakość_wykonania_i_s tabilizacja.html