PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc praktyczna - EOS 66

Hudy
29-10-2005, 10:40
Witam - tak na poczatek!
Mam takie laickie pytanie, siedze w Kathmandu , maja tu smiesznie tania optyke, kupilem dzis nowy obiektyw Sigma 28-105mm F3.8-5.6 UC-III ASPHERICAL IF i mam pytanko, aparat mi pokazuje przy 28mm przyslone 4 a nie tak jak powinien 3.8. Czy moze ktos mi podpowiedziec o co chodzi. Wiem ze EOS 66 czyli (chyba 3000N) to najslabsza lustrzanka Cannona, ale niepotrzebuje lepszej, zmienilem z 10cio letniego Pentaxa Mz-50 i jestem zadowolony, ale wlasnie moze moj aparat jest slaby i nie potrafi zrobic 3.8?

Wiem ze pytanie nalezy do laickich, ale jak mozecie to poradzcie, tutaj nikt mi nie doradzi.

Czacha
29-10-2005, 10:59
byc moze twoj aparat nie ma tak dokladnego przeskoku przyslon i w kolicach masz tylko 5.6 - 4.5 - 4 - 3.5 - 2.8 .. i nic pomiedzy ;)

gwozdzt
29-10-2005, 20:35
Witam - ... siedze w Kathmandu,... aparat mi pokazuje przy 28mm przyslone 4 a nie tak jak powinien 3.8.
Człowieku, jesteś w TAAAKIM miejscu i masz takie problemy???
Poważnie, nie przejmuj się tym. Nawet jeśli robisz na slajdach, to dość trudno stwierdzić różnice 0,2EV, więc bierz i rób zdjęcia, i rób ich jak najwięcej, bo to chyba nie na codzień się bywa w takich egzotycznych miejscach!!!
Dla dobrych efektów i tak wypadałoby ten obiektyw przymknąć conajmniej do f/8, więc co za znaczenie ma 3,8 czy 4???
Jeszcze raz: jeśli tylko starcza ci światła to przymknij obiektyw, rób zdjecia i nie przejmuj się!

Pozdrowienia,
Tomek

Hudy
30-10-2005, 04:32
Dzieki za odpoweiedz, troszke mnie uspokoil fakt ze znalazlem ten model na necie , dokladnie to jest Sigma - 28-105mm f/3.8-5.6 UC-III ASPHERICAL IF, a co do egzotyki miejsca, siedzialem miesiac w Indiach, a teraz 3 miesiac w Nepalu, powoli to wszystko traci swoja egzotyke, ale zrobilem 25 rolek slajdow zanim mi sie nie zaczelo nudzic. Pozdrawiam serdecznie!