PDA

Zobacz pełną wersję : 5D Mark II VS 1Ds Mark II

morafi
06-05-2010, 10:39
Witam serdecznie,
stoje przed wyborem nowego body. Juz wiem ze bedzie to pełna klatka i teraz mam dylemat ktore body z powyzszych bedzie lepsze.

1. ISO - max iso w 1ds to 3200 jak ma sie ono do iso 3200 z 5D II (czy poziom szumow bedzie taki sam czy gorzej wypadnie tu 1Ds)

2. Af - chciałbym miec pewny, niezawodny i szybki AF, czesto uzywam boczny punktow i z tego co wiem to w ds mam 19 krzyzowych natomiast w 5 słyszałem ze uzywalny jest tylko srodkowy

3. Obrazek - w sumie to oba na FF ale moze cos sprawia ze ktoras z ww body jest lepsze od drugiej pod tym wzgledem.

4. Ktory polecacie z tych body?

Wszytkim z gory dziekuje i pozdrawiam :)

fotomih
06-05-2010, 11:34
Ja bym wybrał 5. Jest nowszą konstrukcją i może być nowa a 1Ds już raczej nie...

michal_sokolowski
06-05-2010, 12:10
AF w ogóle nie ma co porównywać, to zupęłnie inna liga.
Obrazek będzie przyjemniejszy w 1ds, kolorki lepsze, oddanie czerwieni
(5d mark II kiepsko oddaje czerwień sam w sobie).
Na korzyść 5d II przemawia wyświetlacz i używalne ISO 6400....

ja bym brał 1ds - AF, zapis na dwie karty, do pracy to solidny aparat.

5d II to jest jednak inna liga.

sirgerwazy
06-05-2010, 12:18
witam
posiadam 1ds II i rzeczywiscie to kawalek dobrego body.
Natomiast mialem okazje porownanc d700 z N24-70 2.8 kontra 1ds II z 35L i subiektywnie odczulem ze d700 lepiej radzi sobie jezeli chodzi o af w trudnych warunkach...

Co do ISO w 1ds II to 1600 spokojnie uzywam 3200 tylko i wylacznie w sytuacjach awaryjnych. Badz co badz w 5d II otrzymasz wyzsze uzywalen iso natomiast cala reszta to na plus 1ds.

oskarkowy
06-05-2010, 12:31
półtora roku temu przesiadałem się z 1DsII na 5DII. Nie żałowałem z żadnego powodu. Szumy porównywalne zaledwie do 800, później to już im dalej tym większe różnice, kolory to kwestia obróbki a AF wcale nie jest w 1ce tak szybki. Jedynie servo w 1DsII działa lepiej, ale ja akurat tego nie potrzebowałem.
Waga, menu, wyświetlacz, obrazek... Wszystko na korzyść 5D. Aha, 1ka nie trzeszczy przy klapce ;)

allxages
06-05-2010, 12:43
1. ISO - max iso w 1ds to 3200 jak ma sie ono do iso 3200 z 5D II (czy poziom szumow bedzie taki sam czy gorzej wypadnie tu 1Ds)

3200 w 1DsII to raczej tylko awaryjnie. Jest bardzo kiepskie i chyba software'owe. W 5DII spokojnie 6400 jest używane.

2. Af - chciałbym miec pewny, niezawodny i szybki AF, czesto uzywam boczny punktow i z tego co wiem to w ds mam 19 krzyzowych natomiast w 5 słyszałem ze uzywalny jest tylko srodkowy

w 1DsII masz 7 punktów krzyżowych, a nie 19. Jeżeli chodzi o porównanie środkowych to szybkość jest mniej więcej taka sama (przy statycznych obrazach). Ja spokojnie używam wszystkich 45 punktów w 1dynce i jest OK. Bardzo rzadko trafia mi się coś nie trafionego, a i to przeważnie z innych czynników (poruszenie, dynamiczny ruch itd)

3. Obrazek - w sumie to oba na FF ale moze cos sprawia ze ktoras z ww body jest lepsze od drugiej pod tym wzgledem.

Tutaj tyle odpowiedzi co głosów. Spokojnie więc możesz przyjąć, że obrazek jest porównywalny. Wyjściowy z puszki moim zdaniem lepszy z 1dynki, ale i tak jest post processing później więc nie ma to, aż takiego znaczenia (chyba, że strzelasz w jpeg).

4. Ktory polecacie z tych body?

Zależy do czego potrzebujesz. Oba są świetne.

gumisKite
06-05-2010, 14:01
Też zawsze mnie zastanawiało takie porównanie, wszyscy się spalają nad tym 5D II który z założenia jest segmentem semi-pro (wedle wikipedii).

sebcio80
06-05-2010, 14:31
ISO 3200 w 1Ds jest takie samo a nawet lepsze niz w 5D2, no chyba ze robi sie w JPG, tam 5D2 mocno odszumia zdjecia, nigdy nie patrz na sam szum, zwracaj uwage na stosunek szumu do ostrosc/detalu,
AF na środkowym dość podobnie tylko z minimalną przewagą 1Ds, ale boczne to juz przepasc

ja bym bral 1Ds to zdecydowanie inna liga, 5D2 to zabawka, wydmuszka

allxages
06-05-2010, 14:38
ISO 3200 w 1Ds jest takie samo a nawet lepsze niz w 5D2

oj, chyba przydałoby sie, abys pokazal to na zdjeciach ;-)
jak dla mnie to 6400 z 5D2 jest conajmniej tak dobre jak 3200 z 1Ds2. Ale mówie teraz o szumach czystych, a nie o ostrości/detalu.
Ja spokojnie używam 3200 w 1Ds2 jeżeli wiem, że zdjęcia nigdy nie pójdą do druku. Wtedy nie ma z tym najmniejszego problemu.

oskarkowy
06-05-2010, 15:04
ISO 3200 w 1Ds jest takie samo a nawet lepsze niz w 5D2,

No cóż.. pozostaje tylko jedno: sprawdzam.
Ja porównywałem to bardzo dokładnie przez zamianą, wnioski mam zupełnie odwrotne. I nie wiem, jak się ustawia jpg w puszce. Czyli pokaż nam te różnice, o których piszesz.

sebcio80
06-05-2010, 15:11
Wy zaczeliście pierwsi patrzac na daty postow, wiec proszę o pokazanie tych roznic na korzysc 5D2.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to jest tak samo jak z starą 5D, ktora szumi mniej od nowej, ktos zrobil porownanie w RAW a i tak nikt w to nie wierzy, trzeba jakos wytlumaczyc te bezsensowne wydane pieniadze ;-)

MM-architekci
06-05-2010, 16:46
osobiscie nudzi mnie juz wrzucanie kolejny raz tego samego przykladu , po tyg i tak zapomna i beda marudzic ze stare lepsze...

stara 5d nie szumi mniej , po przeskalowaniu jak na moje oko i w mojej ocenie szumi porownywalnie

zreszta w sumie to sie robi nudne :D

KvM
06-05-2010, 18:14
Przesiadłem się z 5D na 1Ds mkII potem na 5D mkII Obecnie skłaniam się do powrotu do Ds'a Różnice w jakości obrazowania są dla mnie na tym poziomie nieistotne. Siłą jedynki jest AF i możliwość powiązania punktowego pomiaru światła z wybranym polem AF

_igi
06-05-2010, 19:34
Zastanawiałem się nad tym samym, wybrałem piątkę. Teraz dokupuję 1DsII na okazje, kiedy przyda mi się autofocus i uszczelnienia.

Jako jedyną puszkę, wziąłbym 5II, czyli zresztą tak jak zrobiłem, uważam to za dobry krok. Masz nowe body, gwarancję, live-view, porządny ekran (sorry, ale te w 1D(s)II, nawet z N to porażka), nie masz stresa z dostępnością szkieł, a i obrazek, jak mi się przynajmniej wydaje, jest lepszy.

21 megapikseli dobrej jakości, robi toto wrażenie.

Poza tym, piątka ma możliwość dokupienia battery-gripu, jedynka nie ma możliwości zdjęcia tegoż. No i baterie - dwa akumulatory w piątce są nie do zajechania jednego dnia natomiast w 1DsII, na dłuższą sesję trzeba brać 2-3 akumulatory. 5D bez gripa jest malutka i zgrabna, można ją wziąć wszędzie ze sobą nie czując zbytnio ciężaru body. Z gripem natomiast, staje się mega wygodną puszką z, moim zdaniem, lepiej wyprofilowanym gripem (więcej miejsca na mały paluch). Z kolei spust pionowy, o niebo lepszy w 1Ds.

Do ślubów i reportaży, 1Ds jest lepszą puchą, do landszaftów, architektury i portretu - 5D.

Pozdrawiam.

Ps. Jak będziesz kupować 1Ds, koniecznie zwróć uwagę na akcesoria - bardzo droga zabawa toto jest.

morafi
06-05-2010, 23:47
Puszka bedzie mi słuzyc głównie do Fotografii weselenej.
Jeżeli ktos moze zrobic porownanie iso na 3200 miedzy 5D2 vs 1Ds2 to byłbym bardzo wdzieczny (najlepiej jakis portret w jakims oswietleniu zarowym)
Jedyne co przemawia w tej chwili na korzysc 5D to własnie mozliwosc wyboru wiekszego iso.

IGI co masz na mysli pod pojeciem akcesoria??
Mi wystarcza pucha, pasek, 2x batery i ladowarka :) a to chyba jest w standardzie ;)

_igi
07-05-2010, 00:42
popatrz przykładowo ile kosztuje bateria, czy w/w ładowarka - generalnie dwa-trzy razy droższe wszystko niż do zwykłej piątki. A nie w każdym zestawie są ;)

Do fotografii weselnej weź 1Ds, o ile dysponujesz wystarczająco jasnymi szkłami żeby sobie to ISO zrekompensować. ;)

morafi
07-05-2010, 00:48
Jak narazie dopiero zbieram szklarnie :/ na dzien dzisiejszy posiadam 17-40L 4 i 70-200f2,8 L IS ale w palnach jest 35 f 1,4 L badz 50 f1,2 L
Poczekam jeszce na sample z iso 3200 i sie zdecyduje - jak narazie obstaje przy 5D2

_igi
07-05-2010, 00:56
Musisz pomyslec, po prostu. Dla mnie najlepszym zestawem do kotleta bylby duet - 5II z 24-70 i 1ds z 50L i generalnie tak. 5DII jesli masz ciemniejsze szkla - a masz, 1Ds, jak masz jasne stałe.

Serio, AF z 5D nie jest aż tak fatalny, żeby nie móc nim robić zdjęć. A oryginalny akumulator do 5d kosztuje nie 600, a 250zl. I trzyma o wiele dluzej, a to wazne chyba.

michal_sokolowski
07-05-2010, 10:25
półtora roku temu przesiadałem się z 1DsII na 5DII. Nie żałowałem z żadnego powodu. Szumy porównywalne zaledwie do 800, później to już im dalej tym większe różnice, kolory to kwestia obróbki a AF wcale nie jest w 1ce tak szybki. Jedynie servo w 1DsII działa lepiej, ale ja akurat tego nie potrzebowałem.
Waga, menu, wyświetlacz, obrazek... Wszystko na korzyść 5D. Aha, 1ka nie trzeszczy przy klapce ;)

zapomniałeś jeszcze napisać że 1ds to wygląd "pro", więc do lansu dochodzi parę punktów

;-)

pank
07-05-2010, 13:47
Z daleka nie widać czy Ds czy 5D z gripem.

Handelson
07-05-2010, 14:11
Z daleka nie widać czy Ds czy 5D z gripem.

Dokładnie... a jeszcze jak zmienisz pasek... ;)

Co do tematu. Ja akurat zdecydowałem się na 5DMkII ze względów jakie podano wyżej. Co do zakupu drugiego body to będzie już prawdopodobnie 1DsMkIII... chyba że do tego czasu wyjdzie nowa piątka :twisted:

_igi
07-05-2010, 16:11
Dokładnie... a jeszcze jak zmienisz pasek... ;)

Co do tematu. Ja akurat zdecydowałem się na 5DMkII ze względów jakie podano wyżej. Co do zakupu drugiego body to będzie już prawdopodobnie 1DsMkIII... chyba że do tego czasu wyjdzie nowa piątka :twisted:

Ojj, z wielka checia. Jeszcze jakby sie dalo dorwac uzywke do 8 tysiecy... ;)

Handelson
07-05-2010, 17:22
Ojj, z wielka checia. Jeszcze jakby sie dalo dorwac uzywke do 8 tysiecy... ;)

Marzenia... :)
Ale poczekamy :D

jagular
07-05-2010, 17:46
Na święta widziałem w używkowym sklepie 1Ds II z jakąś tam gwarancją rozruchową za poniżej 6K zł. Problem taki, że nie w Polsce :E

Trzeba polować na eBayu na sprzedawców wysyłających w Europie, trzeba szukać sklepów wysyłających do Polski. W Polsce mamy premium ceny, bo w końcu zarabiamy najwięcej w całej Europie, nie?

_igi
07-05-2010, 20:10
Na święta widziałem w używkowym sklepie 1Ds II z jakąś tam gwarancją rozruchową za poniżej 6K zł. Problem taki, że nie w Polsce :E

Trzeba polować na eBayu na sprzedawców wysyłających w Europie, trzeba szukać sklepów wysyłających do Polski. W Polsce mamy premium ceny, bo w końcu zarabiamy najwięcej w całej Europie, nie?

Poszukam w polsce, z przebiegiem koło 100-130 klapnięć będą koło 6.000, może mniej. W moim tempie zużywania sprzętu zajadę go za jakieś... 10 lat? :mrgreen:
Poza tym mam fajny kontakt z gościem sprowadzającym stuff z niemiec. Pedant. Więc sprzęt musi być w ładnym stanie.

dinderi
07-05-2010, 21:57
Poza tym mam fajny kontakt z gościem sprowadzającym stuff
Ja wiem, że w Holandii, na Słowacji tak, ale u nas to jeszcze nielegalne jest ;)

pank
07-05-2010, 21:58
W Czechach nie na Słowacji.

oskarkowy
07-05-2010, 22:03
Poza tym mam fajny kontakt z gościem sprowadzającym stuff z niemiec. Pedant. Więc sprzęt musi być w ładnym stanie.

Oj, tutaj polecam ostrożność. Kiedyś opisywałem, jak kupowałem Ds2. Stan jak z pudełka, najmniejszych nawet śladów używania. Koleś twierdził, że puszka ma 5tysięcy klapnięć. Miała ponad 60tysięcy. Gdyby nie dostępność na forum programiku do migawki, to wziąłbym i cieszyłbym się nówką. Tę puszkę ciężko jest porysować.
Aha, nawet jak już wiecie, ile migawka ma przebiegu, to pamiętajcie, że nie wiecie, która to migawka. A puszka, która stukała packshoty na www będzie wyglądała jak fabrycznie nowa.

oszczepnik
07-05-2010, 23:58
ja mam co prawda starą 5 i 1 ds II, używam obu. Iso bardzo podobne choć wole 1600 na 5 niż na 1 :) obrazek, hmm chyba ciut lepszy na 5, choć nie ma to większego znaczenia w późniejszej obróbce. co do AF to baja w 1 super, poza tym pancerne to, nic nie trzeszczy, w 5 z gripem mam wrażenie ze jak podepnę ciężkie szkło to zaraz mi się wszystko pourywa. Wydaje mi się, że w śłubiankach te body znakomicie się uzupełniają i warto mieć oba. no i dwie karty w 1 to duży plus, tylko ta kosmiczna guzikologia szlag człowieka może czasem trafić :)

pank
08-05-2010, 00:05
E, tam. Ja się do guzików Dsa szybko przyzwyczaiłem. Nie jest to upierdliwe.

oszczepnik
08-05-2010, 00:29
da się masz rację ale mnie przełączanie ISO w 5 i 1 często się myli :)

pank
08-05-2010, 00:38
Też używam tych 2 puszek na raz i mi się nie myli, ale fakt, że przestawić się trzeba.

Lukasz2791
08-05-2010, 11:52
Ja mam starą 5-tkę i 1Ds MKII i rzeczywiście uzupełniają się doskonale - do ciemnego kościoła i takiej sali przy wysokim ISO to 5D, ale w pozostałych sytuacjach tylko jedynka. Wg. mnie ma ona o wiele wyższej jakości obrazki, detaliczności w ogóle nie ma co porównywac do piątki, to inna bajka, do tego RAW-y z jedynki, zwłaszcza gdy klatka nie była doświetlona prawidłowo - za niska ekspozycja - daja ogromne możliwości, z 5D można wyciągnąc połowę EV porównując do tego, co uzyska się z 1Ds MKII.Klawiszologia i ekran wyświetlacza, cóż, można się przyzwyczaić.Tak jak do przyjemności pracy na jedynce...bo to ogromna przyjemność, zwłaszcza gdy kolejno szło sie od 10D, poprzez 20D, do 5D...teraz juz tylko 1Ds MKIII:-)

jagular
08-05-2010, 20:37
Oj, tutaj polecam ostrożność. Kiedyś opisywałem, jak kupowałem Ds2. Stan jak z pudełka, najmniejszych nawet śladów używania. Koleś twierdził, że puszka ma 5tysięcy klapnięć. Miała ponad 60tysięcy. Gdyby nie dostępność na forum programiku do migawki, to wziąłbym i cieszyłbym się nówką. Tę puszkę ciężko jest porysować.
Aha, nawet jak już wiecie, ile migawka ma przebiegu, to pamiętajcie, że nie wiecie, która to migawka. A puszka, która stukała packshoty na www będzie wyglądała jak fabrycznie nowa.
Hmm, tak naprawdę wiedza, ile było klapnięć, nie zawsze się przekłada na coś praktycznego. No chyba, że mamy różnicę powiedzmy 2K i 340K cykli - to wtedy może troszkę ;)

Migawka w aparacie, który ma 5K przerobionych cykli może paść przy 5001 zdjęciu. Migawka w aparacie, który ma zrobione 125000 cykli, może paść przy 567987 zdjęciu.

Matsunami
08-05-2010, 20:47
Wg. mnie ma ona o wiele wyższej jakości obrazki, detaliczności w ogóle nie ma co porównywac do piątki, to inna bajka, do tego RAW-y z jedynki

Zacząłem się zastanawiać.. 5DII nie ma przypadkiem tej samej matrycy co 1DsIII? Skąd w takim razie bierze się ta różnica? :?: A mówisz do tego o 1DsII.
OK widzę.. piszesz o starej 5tce :P temat jest o 5DII dlatego tak mnie zamotało.

oskarkowy
09-05-2010, 11:09
Hmm, tak naprawdę wiedza, ile było klapnięć, nie zawsze się przekłada na coś praktycznego. No chyba, że mamy różnicę powiedzmy 2K i 340K cykli - to wtedy może troszkę ;)

Migawka w aparacie, który ma 5K przerobionych cykli może paść przy 5001 zdjęciu. Migawka w aparacie, który ma zrobione 125000 cykli, może paść przy 567987 zdjęciu.

Będą Cię teraz linkować wszyscy sprzedawcy szrotu z allegro.
Zapomniałeś o zużyciu mechanizmu lustra, spustu, wyświetlacza i samej matrycy. A wymiana tylko spustu pionowego to kilkaset złotych i 2 tygodnie czekania.

Zacząłem się zastanawiać.. 5DII nie ma przypadkiem tej samej matrycy co 1DsIII? Skąd w takim razie bierze się ta różnica? :?: A mówisz do tego o 1DsII.

Nawet 5II ma inną matrycę niż 1Ds3. Mniej szumiącą na wyższych czułościach. A ty chcesz porównywać obrazek z 1Ds2.

airhead
09-05-2010, 12:53
jak matryca może się zużyć?

jagular
09-05-2010, 13:33
Będą Cię teraz linkować wszyscy sprzedawcy szrotu z allegro.
Zapomniałeś o zużyciu mechanizmu lustra, spustu, wyświetlacza i samej matrycy. A wymiana tylko spustu pionowego to kilkaset złotych i 2 tygodnie czekania.

Więc dajesz jakąś gwarancję, że "stosunkowo nowe" mechanizmy lustra, spustu,... przeżyją długo?

Ciężko przecież określić, który sprzęt padnie, przykładowo:
1DsII z 20K kłapnięć, czy 1DsII z 60K kłapnięć. Statystyka pewnie mówi, że ten drugi....tylko że to jedynie statystyka.

Statystyka nie pomogła mojemu 1D III, który się wykrzaczył po kosmicznej ilości 3000 szt. zdjęć ;)

oskarkowy
09-05-2010, 14:43

Z czasem pojawiają się nowe bad pixele. I to w sporej ilości.

Więc dajesz jakąś gwarancję, że "stosunkowo nowe" mechanizmy lustra, spustu,... przeżyją długo?

Statystyka nie pomogła mojemu 1D III, który się wykrzaczył po kosmicznej ilości 3000 szt. zdjęć ;)

Idą tą logiką lepiej kupować używane, bo tańsze a i tak "może się zepsuć".
Sprzęt używany psuje się ze zużycia, to jest nieuniknione, sprzęt nowy ma czasem wadliwe podzespoły i ma prawo się zepsuć. Z tą różnicą, że używany zepsuje się kiedyś na pewno, nowy psuje się incydentalnie.
Ja wolę nowe, bo mi się zwyczajnie nigdy nie popsuło. A przemiały mam czasem na poziomie japońskiego turysty.

sirgerwazy
09-05-2010, 15:16
co do tych roznic tosprawa dyskusyjna... zwazywszy na coraz wiekszy nacisk firm na ekonomie...

jedno jest pewne na nowy sprzet jest gwarancja na stary ... juz przewaznie nie...
a czy ktos woli 5dII czy 1ds mk II to juz kwestia szkiel jak i gustu fotografa.
ja osobiscie uwazam ze do szkiel jasnosci 2.8 to bralbym 5dII dla jasnych stalek - 1ds mk II. albo inaczej do zoom 2.8 kupilbym nikona ;)

co do wyzszosci 5dII nad 1dsmkII lub 1ds mk II nad 5dII - no coz zdania sa podzielone bo to sa puszki obie FF... i na tym podobienstwa sie koncza... cala reszta je zdecydowanie rozni. Zalety i wady 1ds jak i 5dII mozna bez problemu znalesc w sieci. A kazdy sam musi odpowiedziec sobie czego tak naprawde potrzebuje.

Z czasem pojawiają się nowe bad pixele. I to w sporej ilości.

Idą tą logiką lepiej kupować używane, bo tańsze a i tak "może się zepsuć".
Sprzęt używany psuje się ze zużycia, to jest nieuniknione, sprzęt nowy ma czasem wadliwe podzespoły i ma prawo się zepsuć. Z tą różnicą, że używany zepsuje się kiedyś na pewno, nowy psuje się incydentalnie.
Ja wolę nowe, bo mi się zwyczajnie nigdy nie popsuło. A przemiały mam czasem na poziomie japońskiego turysty.

arrow
09-05-2010, 18:09

przypuszczam ze pewnie jest jakiś sposób ale w necie nie znalazłem konkretnego przypadku poza ograniczeniami w trybie LV gdy matryca sie po prostu przegrzewa ... może z czasem liczba hot pixeli będzie wzrastać i w jakiś sposób spadnie ogólna efektywność ? ale gdyby nawet to czy to zauważymy i będziemy na to zwracać uwagę ?

_igi
09-05-2010, 21:34
ja tylko zauważyłem że na nóweczce nie śmiganej są mniejsze szumiska, dużo. Ale nie jest to jakaś kosmiczna różnica, chyba że dla onan-wariata szumowego ;)

szuler
09-05-2010, 22:33
jeżeli chodzi o matryce w 5d2 to wiem od znajomego z filmówki, że przy kręceniu dużej ilości filmów wypalają się kolory, już pozbyli się kilku sztuk z tego powodu z małą ilością zrobionych zdjęć :)

tomicher
09-05-2010, 22:42
czy może mi ktoś przytoczyć tematy na forum, które wyjaśniały to zjawisko opisane w poście powyżej.

co to znaczy duza ilość filmów ?

kolory faktycznie się wypalają ?

chętnie poczytam a sam nie byłem w stanie znaleźć.

allxages
10-05-2010, 00:14
No i baterie - dwa akumulatory w piątce są nie do zajechania jednego dnia natomiast w 1DsII, na dłuższą sesję trzeba brać 2-3 akumulatory.

Już w jednym temacie do tego się przyczepiłem, ale zignorowałeś. Przyczepiam się drugi raz, bo rozpowszechniasz głupoty. Twoim zdaniem ile zdjęć można zrobić na 1 akumulatorze z 1DsII?

_igi
10-05-2010, 01:00
Już w jednym temacie do tego się przyczepiłem, ale zignorowałeś. Przyczepiam się drugi raz, bo rozpowszechniasz głupoty. Twoim zdaniem ile zdjęć można zrobić na 1 akumulatorze z 1DsII?

Nie robię zdjęć hurtem, po prostu łażę po mieście i robie co mi się podoba. A bateria w 1DIIN starczała mi na jakieś 2 godziny chodzenia z włączonym aparatem, w temp. koło 5-10 stopni. Niedługo zamawiam drugą sztukę i mam nadzieję, że podobnych "cyrków" nie będę miał już.

pank
10-05-2010, 01:04
Bardzo dziwne rzeczy piszesz, jak ślub robię od przygotowań to baterię zdarza mi się na weselu zmienić i to nie zawsze, nawet zamienniki trzymają bardzo długo.

_igi
10-05-2010, 01:48
Ja się bardzo pod tym kątem zawiodłem na 1D. Być może pod tym względem nie był najlepszy, bądź miał zużyte baterie, w każdym razie było kiepsko.

Jeśli w DsII jest lepiej, to mi nic nie pozostaje innego, niż się cieszyć, no i polować okazję jakąś ;)

wojkij
10-05-2010, 02:37
Na jednej baterii robię spokojnie 1-1,5k zdjęć, w zimie też nie było problemów. Zajechane aku masz i tyle.

sebcio80
10-05-2010, 04:14
fakt jest jednak pewny ze bateria to raczej minus Markow II (jak i wersji Classic), biorac pod uwage jej wielkosc to ma dosc slaba moc: 12V - 1650mAh

postep w Markach III w tym wzgledzie byl ogromny, wrecz niewyobrazalny, sporo mniejsza bateria, wieksza moc: 11,1V - 2300mAh i ponad 5000 zdjec na jednym ladowaniu,

oskarkowy
10-05-2010, 07:23

Na nowym zamienniku w Ds2 robiłem ponad 1200 na dwóch sesjach z tygodniową przerwą. Oryginał od aparatu potrafił nie wytrzymać 2h w studio, albo wymieniałem go czasem już na przygotowaniach u Młodych.

Dla porównania: oryginalny aku od 1DIII czy 1DIV to przynajmniej 3500 klatek, a sama bateria jest o połowę mniejsza i 2x lżejsza.

Oryginalny aku od 5II to 800 klatek, 2aku w gripie do przynajmniej 2 tysiące klatek.

Ustawiony podgląd 2s., nie robię serii, często przeostrzam, IS sporadycznie w jednym szkle.

allxages
10-05-2010, 10:24
Na nowym ORYGINALNYM akku, kupionym na bhphoto choćby ostatnio zrobiłem coś koło 1000-1100 zdjęć w ciągu 2 tygodni, z czego 3 dni bardzo intensywne (3x6-7h z aparatem). podgląd 2s, kilka serii, IS czasami, bardzo dużo podglądówek w między czasie. Porównanie wielkości czy wagi mija się z celem. marki 3 i 4 wyszły kilka lat później, a i użyte jest całkiem inne ogniwo, więc to nie ma sensu tak porównywać.
Natomiast nie zgodze się, że akku jest kiepski. Bo jakbym nie patrzył to lepszy jest od tego z 5dII. Zresztą, sam to powyżej potwierdziłeś.

sebcio80
10-05-2010, 10:36
Natomiast nie zgodze się, że akku jest kiepski. Bo jakbym nie patrzył to lepszy jest od tego z 5dII. Zresztą, sam to powyżej potwierdziłeś.

troche nie wypada porownywac baterie wazaca 335 gramow z 3 razy mniejsza bateria wazaca 80 gramow, wiadomo ze ta wieksza bedzie mocniejsza... ale... o ile jest lepsza? tylko o niecale 50%

Porównanie wielkości czy wagi mija się z celem. marki 3 i 4 wyszły kilka lat później, a i użyte jest całkiem inne ogniwo, więc to nie ma sensu tak porównywać..

No chociaż warto zwrocic uwage ze w przypadku innych body, nie 1D postepu w kwestii baterii jakos specjalnie wielkiego nie ma.

allxages
10-05-2010, 10:44
No chociaż warto zwrocic uwage ze w przypadku innych body, nie 1D postepu w kwestii baterii jakos specjalnie wielkiego nie ma.

Owszem, tylko że np w takim 20D, który wyszedł gdzieś wtedy jak marki2 to wkładali już Li-Ion, a do jedynek ciągle Ni-MH.

To nie postęp technologii tylko kwestia wyboru. Bo i od Li-Ion jest lepsza Li-Pol. A wszystkie 3 (najbardziej popularne typy) są na rynku na długo przed 2005 rokiem. Podejrzewam, że wybrali do jedynek Ni-MH, które są mniej wydajne, mają efekt pamięci itd. ale lepiej działają na dużym mrozie i są bardziej odporne na zmiany temperatury. Widać, w praktyce nie było to może aż tak potrzebne.

PS. Ja nie bronie, bo wolałbym mieć w moim aparacie baterie z 1D3 bez dwóch zdań. Ale niech nikt nie wciska kitu, że nie można zrobić sesji bez 2-3 akkumulatorów, bo to jakaś kpina. No chyba, że ktoś cyka 3000-4000 zdjęć na jednej sesji, ale to też raczej kpina...tylko że z fotografa (niesportowego) ;-)

oskarkowy
10-05-2010, 10:52
Porównanie wielkości czy wagi mija się z celem. marki 3 i 4 wyszły kilka lat później, a i użyte jest całkiem inne ogniwo, więc to nie ma sensu tak porównywać.

Porównanie wagi ma ogromne znaczenie. Szczególnie jak stoisz na planie 5tą godzinę z aparatem w ręku. Wtedy nie rok produkcji a waga baterii ma znaczenie.

Nie ma za to co porównywać możliwości nowego aku z tym kupionym z aparatem. Bo kupując używaną puszkę dostaniesz właśnie taki padnięty a nie nówkę z BHphoto.

Aha, możliwości baterii z 5DII faktycznie nie ma co porównywać. W 5tce korzysta się przecież z wyświetlacza, w Ds2 mija się to z jakimkolwiek sensem 8-)

MM-architekci
10-05-2010, 10:53
jeden przypadek niczego nie potwierdza , no nie przesadzajmy ;]

wczoraj na slubie 1200 zdjec , podglad , kasowanie , ciagla praca af - 5d2 i org aku , generalnie ten aku przy tej wielkosci w koncu , daje swietnie rade

allxages
10-05-2010, 11:15
Porównanie wagi ma ogromne znaczenie. Szczególnie jak stoisz na planie 5tą godzinę z aparatem w ręku. Wtedy nie rok produkcji a waga baterii ma znaczenie.

Wtedy zapinam sieciowy kabel i w ogóle mam lżejszy aparat o całą wage baterii 8)

Nie ma za to co porównywać możliwości nowego aku z tym kupionym z aparatem. Bo kupując używaną puszkę dostaniesz właśnie taki padnięty a nie nówkę z BHphoto.

Tak więc proszę, bez farmazonów o 2-3 akku na sesje :)

Aha, możliwości baterii z 5DII faktycznie nie ma co porównywać. W 5tce korzysta się przecież z wyświetlacza, w Ds2 mija się to z jakimkolwiek sensem 8-)

Fakt ;-) Ja używam do rzucenia okiem na kadr, czy czegoś nie uciąłem, zdjęcie nie leci w jakąś strone i na histogram. Kolory, ostrość itd to raczej czekam, aż dojade do domu ;-)

PS. W tym przykładzie mojego ostatniego używania tego akku, to jakieś 40-50% zdjęć było robione w trybie Servo. Więc napewno nie wpływało to pozytywnie na akku ;)

oskarkowy
10-05-2010, 11:34
Wtedy zapinam sieciowy kabel i w ogóle mam lżejszy aparat o całą wage baterii 8)

A argument o psie na przykrótkiej smyczy znasz? A miałeś kiedyś dzieci na planie? To ja już wolę dźwigać baterię.

Tak więc proszę, bez farmazonów o 2-3 akku na sesje :)

To chyba nie do mnie. Ja niczego takiego nie pisałem.
Ja byłem zmuszony dokupić 2gi aku, bo ten który dostałem z aparatem nie nadawał się do niczego. Więc gdybym zaczynał od niego, to tak, dwa aku na sesję. Ale ja po prostu korzystałem z tego nowego, którego mocy starczało przynajmniej na 2 sesje i nie tracił energii bez używania przez kilka dni.

allxages
10-05-2010, 11:49
A argument o psie na przykrótkiej smyczy znasz? A miałeś kiedyś dzieci na planie? To ja już wolę dźwigać baterię.

A emota na końcu to chyba nie mówi, że to zdanie trzeba brać ultra-poważnie? ;-) Z sieciowego korzystałem ze 2 razy w życiu. Jak robiłem coś u siebie w domu i akurat ładowałem baterie :) To raczej była taka odpowiedź na tą wage. Wątły nie jestem i dla mnie waga nie gra, aż takiej roli. Nie raz spędziłem z dwoma apratami po 8 godzin i..ręka bolała ;-)

To chyba nie do mnie. Ja niczego takiego nie pisałem.

Nie, to do igi.

Arek_Gd
10-05-2010, 11:52
Mi się nie udaje na jednym aku zrobić więcej nież 800 zdjęć z 5D mkII , ale faktem jest że to przez ten dobry wyświetlacz, którego teraz więcej się używa . Poza tym więcej razy naciskam potwierdzenie ostrości przed zrobieniem fotki bo zwyczajnie obawiam się że AF nie da rady...

Mam nawet takie wrażenie że aku w mojej 40D starczał na dłużej

oskarkowy
10-05-2010, 12:03
Wątły nie jestem i dla mnie waga nie gra, aż takiej roli. Nie raz spędziłem z dwoma apratami po 8 godzin i..ręka bolała ;-)

Mam czasem wrażenie, że wątłym chyba jest łatwiej. Nie muszą prócz aparatu trzymać w górze tych paru kilogramów więcej, które się składają na obwód przedramienia. Wystarczy spojrzeć na Mańka przy ostatniej walce. Więcej wysiłku włożył w trzymanie łap przy nosie niż w rzucanie skosem.
Inna rzecz, że jak kiedyś robiliśmy z nim sesję i miał tylko przytrzymać wyciągniętą rękę przed sobą, to co chwila robiliśmy przerwy...
Inna rzecz, że miał co trzymać: fotka (http://grabek.pl/chwilowe/pudzian/IMG_5500.jpg)

Mój rekord na planie to 15h, robiliśmy dwa miesięczne katalogi dla BATA na raz. Prócz trzymania aparatu nosiliśmy jeszcze całe panele wystawiennicze ze sklepów z glazurami, żeby ekspozycję jakoś zbudować. 3 dni później miałem jeszcze zakwasy.

arrow
10-05-2010, 13:15
wspolczuje, generalnie w ferworze walki poobwieszany jak choinka sprzetem moze cos wypasc a wtedy .... zal.pl

Andy_
21-05-2010, 23:31
Panowie! Jest okazja zakupu 1Ds mk2 z przebiegiem poniżej 40k w ponoć dobrym stanie... Obecnie mam stare 5D... Przeznaczenie to natenczas krajobraz, później ludzie, portrety, plener, imprezy... Cena to w przeliczeniu 6k PLN.., Szybka porada potrzebna!

Dzygit-Dublin
22-05-2010, 00:32
jak byś miał możliwość kupić 5dmk2 lub 1ds mk2 za 6 to brał bym 5mk2 ale jak nie ma tego samego poziomu cenowego to warto brać dsa.

Darek

MM-architekci
22-05-2010, 08:32
wolal bym 5d2 , za tyle kupi się używane

yerzu
22-05-2010, 09:37
Jeśli przede wszystkim krajobraz,portret to 5dII
jeśli bardziej imprezy i reporterka to 1dsII

orlen.ownlog.com
22-05-2010, 10:06
Jeśli przede wszystkim krajobraz,portret to 5dII
jeśli bardziej imprezy i reporterka to 1dsII

i to jest chyba najtrafniejsza rada

justanimage
22-05-2010, 20:47
Panowie! Jest okazja zakupu 1Ds mk2 z przebiegiem poniżej 40k w ponoć dobrym stanie... Obecnie mam stare 5D... Przeznaczenie to natenczas krajobraz, później ludzie, portrety, plener, imprezy... Cena to w przeliczeniu 6k PLN.., Szybka porada potrzebna!

Główna przewaga deesa to lepszy AF. Jęsli ci bardzo tego potrzeba (plus kilku innych bajerów) to kupuj.
Jeśli jesteś zadowolony ze starej piątki to po co wydawac forse?

Andy_
22-05-2010, 21:26
A więc byłem chociażby pomacać Dsa :) Wrażenie solidności, bardzo inna obsługa, bardzo wygodny, na pewno wygodniejszy niż 5D z gripem... Porobiłem kilka fotek, ma więcej detalu niż 5D, szumy, na tyle na ile mogę ocenić, porównywalne, ale bardziej podoba mi się szum z Dsa (chyba :-))... Wolniejszy niż 5D, jeśli chodzi o zapis i podgląd. Zupełnie inny dźwięk lustra, imo fajniejszy:) Generalnie skusiłbym się... Prędzej czy później AF i uszczelnienia przydałyby się... Ale...

Na i powyżej 1/5000s czarne zdjęcia! Prawdopodobnie migawka pada, sprzedający albo nie wiedział, albo grał głupa (ciężko uwierzyć, żeby posiadacz Dsa nie wiedział). Poinformowałem go o problemie i ponoć ma go nieść do serwisu, ucieszył się, że jest szansa na darmową wymianę :)

To tyle mojej przygody z Canon 1Ds mark II8-)

3voQ
22-05-2010, 22:59
moim skromnym zdaniem 5d mk II przewyższa wysokim użytecznym ISO oraz jednoręczną obsługą deesa i na tym koniec.

na początku nie mogłem się z piątki przestawić na dwuręczne obsługiwanie tej genialnej puszki, podglądanie zdjęć to horror, na małym, słabym wyświetlaczu..i tutaj koniec krytyki..

potrzebujesz ISO powyżej 1600 i masz szkła od 2.8 bierz piątke..masz jasną szklarnie bierz deesa..ale najważniejsze jest przeznaczenie sprzętu..

5d mk II kupuje jako zapasowe body ale oczywiście w sytuacjach kiedy wysokie ISO to podstawa będzie niezastąpiona:]

pozdr,
Piotr.

P.S. to zupenłie inne półki, generalnie takie porównanie nie powinno mieć miejsca i by nie miało gdyby nie to ISO..

jak masz deesa w dobrym stanie to nie zastanawiaj, na pewno dłużej Ci posłuży niż piątka..ja się nie wachałem ani minuty:D

3voQ
20-07-2010, 00:10
zachwalałem deesa aż w końcu go sprzedałem, właśnie na to kiepskie ISO.

generalnie do ślubów/wesel za bardzo sprzęt się nie nadaje..poza nimi jest naprawdę niezły.

robi ktoś śluby wyżej wymienionym deesem?

pank
20-07-2010, 00:15
Ja. Generalnie do ślubów/wesel bardzo sprzęt się nadaje, bo i czemu miał by nie? Pancerna obudowa, sprawny AF, używalne 3200, więcej przy stałkach nie potrzeba, z resztą 3200 podciągnięte przy wywoływaniu do 6400 wygląda jak 6400 z 5DII. Co niby ma się nie nadawać? Jedyna rzecz jaka podoba mi się w 5D II i jakiej nie ma w Ds II to sraw, a, no i wyświetlacz.

krzysiek13
20-07-2010, 01:06

generalnie do ślubów/wesel za bardzo sprzęt się nie nadaje..poza nimi jest naprawdę niezły.

Ludzie opamiętajcie się!!! Jak czytam takie wypowiedzi, to można pomyśleć, że zanim nie wyszedł 5D albo i 5D mk II to nie było puszek, którymi dało się robić wesela...

allxages
20-07-2010, 03:22
Jedyna rzecz jaka podoba mi się w 5D II i jakiej nie ma w Ds II to sraw, a, no i wyświetlacz.

Byłem przekonany, że ślubnikai itd. to wszyscy w pełnych RAWach robią na 5D2. A wyświetlacz to i niestety w DsIII nie błyszczy w porównaniu do 5D2 :(

MM-architekci
20-07-2010, 10:30
z sRawa 30x45 spokojnie się zrobi , ja do tej pory takich odbitek nie robiłem nikomu

arrow
20-07-2010, 11:58
Byłem przekonany, że ślubnikai itd. to wszyscy w pełnych RAWach robią na 5D2. (

w pelnych rawach robi sie jedynie kosciol i plener :)

czarny1999
20-07-2010, 12:07
Ludzie opamiętajcie się!!! Jak czytam takie wypowiedzi, to można pomyśleć, że zanim nie wyszedł 5D albo i 5D mk II to nie było puszek, którymi dało się robić wesela...

z sRawa 30x45 spokojnie się zrobi , ja do tej pory takich odbitek nie robiłem nikomu

zeczywiscie..... jak sie czyta to forum to ma sie wrazenie ze bez
Hasselblad H4D-60 nie ma co do odbitek powyzej 10x15 startowac....a wczoraj ze starej 5tki drukowalem dla klientki portret A1 i wyszlo miod-malina.

arrow
20-07-2010, 12:54
czytajac tez forum można wywnioskować ze bez szkieł o swiatłosile 1.2 czy 1.4 nie da sie ładnych zdjęć zrobić :)

krzysiek13
21-07-2010, 00:04
Powstaje pytanie jak robiono wesela za czasów analoga i czułości negatywu w porywach iso 1600, a najczęściej 400 ewentualnie 800? Chyba jakieś czary wtedy były...
Pozdrowienia dla szumofobów:-)

sebcio80
21-07-2010, 02:58
Powstaje pytanie jak robiono wesela za czasów analoga i czułości negatywu w porywach iso 1600, a najczęściej 400 ewentualnie 800? Chyba jakieś czary wtedy były...
Pozdrowienia dla szumofobów:-)

No robiono, robiono, ale czas leci, technika idzie do przodu, wymagania się zwiększają (a to dobrze) i trzeba iść z postępem.

Wyobraź sobie, że kiedyś nie robiono w ogóle zdjęć, tylko malowano obrazy i ludzie jakoś żyli... Może sprzedaj aparat, kup farby, paletę i płótno i maluj na ślubach? ;-) Ale nie... przecież kiedyś nie znano farb a ludzie ryli obrazki na kamieniu. Bierz dłuto w rękę i do dzieła... ale chwilę... przecież kiedyś nie było ludzi, więc na cholerę te zdjęcia? :-)

kondeusz
21-07-2010, 10:10
A może ktoś wrzucić zdjęcia z ISO 3200 robione 1Ds'em? Najlepiej bez lampy i nie odszumiane :D

Lukasz2791
09-09-2010, 10:08

robi ktoś śluby wyżej wymienionym deesem?

Włączając się do wątku, powiem, że zrobiłem ponad 25 tysięcy zdjęć 1Ds MKII i poza klawiszologią, do której idzie się przyzwyczaić, niewielkim acz dobrej jakości wyświetlaczem, szumami na wysokim ISO, nie mam najmniejszych zastrzeżeń do tego aparatu. A mam porównanie do 5D (stara piątka) i Ds MKIII. Do tego, moim zdaniem, obrazem z tego aparatu w wersji RAW daje przeogromne możliwości, zdecydowanie większe niż 5D, i nie chodzi tu tylko o szczegóły.O AF nie wspomnę, bo jest...taki jaki powinna mieć stara i nowa piątka, dlatego nie trzeba ogladać zdjęć w powiększeniu na LCD, ponieważ one są...z zasady wszystkie ostre:-)
Planuję zmianę 5D, którym fotografuje moja żony, która nie lubi skomplikowanej obsługi sprzętu, w przyszłym roku na.... starego 1ds MKII odkąd miała go parę razy w ręku, już nie chce piątki;-)
No i pisanie, że nie daje się Ds MKII na śluby jest totalna bzdurą, zwłaszcza gdy większość robi je starą piątką, niektórzy jeszcze 30-40-50 D, a i są tacy, którzy posługują się 450D. To tyle, w obronie starego Ds-a, a pęd do nowości z poziomu semiprofi, lub nawet niższego, nie zastąpi ergonomii sprzętu dla zawodowców, bezawaryjnego, robiącego zdjęcia w każdych warunkach, o pancernej konstrukcji, który przetrwa dwie odsłony amatorskiego sprzetu w rękach kogoś, kto pstryka sporo zdjeć.

MM-architekci
16-09-2010, 08:30
Gdzie są te zdecydowanie większe możliwość w rawie w porównaniu do starej 5d ? Konkretnie.

arrow
20-09-2010, 08:32
ponoc matryca 5d2 to największą zaleta tego aparatu, ktos kiedys napisal ze jest to rewelacyjna matryca w dupnej obudowie z dupnym AF wiec ciężko mi uwierzyć w to co piszesz wiec jak możesz rozwiń ta mysl ze RAW z DS daje większe możliwości niz z piątki ...

Chuck
20-09-2010, 08:36
Ja czytałem że 5dmkii dostało matrycę z 1ds mk3. Nie wiem jak to możliwe że jest gorsza od tej z 1ds mkII...

oskarkowy
20-09-2010, 09:05
Ja czytałem że 5dmkii dostało matrycę z 1ds mk3. Nie wiem jak to możliwe że jest gorsza od tej z 1ds mkII...

W dziwnych miejscach czytałeś, albo nie zrozumiałeś tego co czytasz. To nie jest dokładne ta sama matryca. Różnice choćby w szumach zobaczysz już na ISO 1600.

Chuck
20-09-2010, 09:19
optyczne.pl - test 5d mkii
"Następca 5D odziedziczył 21-megapikselową matrycę po 1Ds Mark III, choć tym razem obsługiwaną przez jeden procesor DIGIC IV. Jednocześnie rozszerzono zakres czułości do przedziału ISO 100-6400 i o wartości programowe ISO 50, 12800 i 25600."

Kajtek_bez_Majtek
20-09-2010, 09:24
Słuchaj optycznych to będziesz zimą w sandałkach chodził:-D

allxages
20-09-2010, 09:25
Optyczne.pl to jeden z bardziej niekompetentnych serwisow fotograficznych jakie znam.

3voQ
20-09-2010, 10:18
Lukasz2791 napisal"

"No i pisanie, że nie daje się Ds MKII na śluby jest totalna bzdurą, zwłaszcza gdy większość robi je starą piątką, niektórzy jeszcze 30-40-50 D, a i są tacy, którzy posługują się 450D. "

generalnie mialem na mysli porównanie 5d2 z 1ds2. Wyzsze uzyteczne ISO dla mnie ma o wiele wieksze znaczenie, poza tym 1ynka daje rade i jest znakomitym sprzetem..

kwestii focenia wesel 450d i innymi cropami nie bede komentowal, chyba poruszamy sie na roznych poziomach abstrakcji..

czepiam sie detali w 1ds2 a ty mi piszesz czym inni robia foty, jaki to ma cel? chyba mamy sie rozwijac nie uwsteczniac..

dobra mniejsza. 5dmkI dalej uzywam i jest to wypasione body ale jako drugie body..jak zaczyna brakowac swiatla to czy bedziesz mial 5d1 czy 1ds2 to i tak nie zrobisz ostrych zdjec a 5d2 moze sie udac;-)

ale co tam ja sie nie znam, ja sie caly czas ucze..dlatego druga edycja jest dla mnie przyjazniejsza.

P.S. 1ds2 kupie za jakis czas do kompletu ponownie, uwielbiam to body:-)

Chuck
20-09-2010, 10:28
Ten cytat wkleiłem bo był "pod ręką" ale natknąłem się kilka razy na takie stwierdzenie.
Może sugerowali się jedynie danymi typu 14bit, 21mpix ale to i tak bardziej przekonuje niż opinia Kajtka.

kandp
02-12-2010, 19:01
a co myślicie o tym aparacie?http://http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1ds/.mam możliwość kupienia go za 4tyś złotych z przebiegiem 28 tyś. wcześniej zastanawiałem się nad 5D mark II

Dzygit-Dublin
03-12-2010, 06:14
a co myślicie o tym aparacie?http://http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1ds/.mam możliwość kupienia go za 4tyś złotych z przebiegiem 28 tyś. wcześniej zastanawiałem się nad 5D mark II

to juz dziadek , 1ds to juz osmioletnia technologia
ja bym patrzyl na niego jako 2gie body ciekawostke a nie jako glowne.

Darek

kandp
03-12-2010, 12:33
masz rację jednak pełna klatka, taki przebieg i 4 tyś złotych. 5D dwójka dwa razy tyle, ale nówka nie śmigana, nowa technologia. jest dylemat :( Mam narazie 40D i szukam drugiego body (głównie portrety)

szuler
03-12-2010, 12:43
kup starą 5-kę

kandp
03-12-2010, 14:24
przejrzałem cały wątek i zernąłem też na optyczne pl. No i zastanawiam się teraz co z tym AF w 5D? Czy na pewno jest aż tak źle? Jeśli tak to może jednak ta stara jedynka?

_igi
03-12-2010, 14:31
Centralny autofokus w 5d2 jest bardzo dobry, reszta punktow po prostu ssie. Bardzo mnie irytuje dzialanie tego na mniejszych przyszlonach. 1ds2 jest jednak nieco lepszym aparatem do zarabiania kasy. Jak masz czas zeby powtorzyc fote, to lepiej wziac 5d2, ladniejszy obrazek i mozliwosc odpiecia gripa robia swoje.

Pozdrawiam.

kandp
03-12-2010, 16:15
miał ktoś jeszcze jakieś przeprawy z tą puchą i AFem? Każda opinia mi na pewno pomoże w dokonaniu wyboru

oszczepnik
03-12-2010, 21:59
z 5 czy 1. Miałem ody dwie :) znaczy 5 (mkI - MKII miałem kilka dni na testach wg mnie af ten sam) mam nadal :) 1dsMKII jego AF to kosmos w porównaniu do 5 no może trochę przesadziłem ale różnica jest naprawdę spora. Zdarzyło mi się kilkukrotnie, że szkło kręciło mordą szczególnie na przesłonach typu 1.8 2.2 bo nie mogło sobie poradzić ze złapaniem ostrości. Sytuacje dość ciemnawe w ruchu. Przy 1 nabyłem sporej pewności szczególnie jeśli chodzi o all servo. Co do obrazka to dla mnie bez różnicy, obie puchy generują bardzo dobry.
pozdr

dreamstorm
05-12-2010, 19:14
Ok, ale jak jest w końcu z obróbką RAWów ? W 5D ciężko coś wyciągnąć ze świateł, jak jest w przypadku 1DSmk2 ?

kandp
07-12-2010, 15:33
oszczepnik,czyli jeśli chodzi o AF to 1D mkII? No niby przy portretach jest czas na powtórkę ujęcia, to nie reporterka, ale może być irytujące jak AF nie trafia. Byłem już pewien 5D mkII ale teraz widzę że może jedynka

oskarkowy
07-12-2010, 15:54
oszczepnik,czyli jeśli chodzi o AF to 1D mkII? No niby przy portretach jest czas na powtórkę ujęcia, to nie reporterka, ale może być irytujące jak AF nie trafia. Byłem już pewien 5D mkII ale teraz widzę że może jedynka

Dwa lata temu sprzedałem Ds2 i kupiłem 5II. Servo słabsze, pojedynczy precyzyjniejszy. W Ds2 one shot dłużej ustawia, poprawia, czasem nie zdąża. W życiu nie wróciłbym do tamtego aparatu.

Sprawdź wszystko samemu zanim podejmiesz decyzję, nie wierz we wszystko, co tu czytasz. My tu tylko gramy ;)

oszczepnik
11-12-2010, 14:12
Nie no bez przesady przy portretach 5 da sobie rade bez problemu, nawet przy reporterce mówię tylko, że z 1 jest łatwiej :)

oskarkowy
11-12-2010, 15:12
Nie no bez przesady przy portretach 5 da sobie rade bez problemu, nawet przy reporterce mówię tylko, że z 1 jest łatwiej :)

Łatwiej to jest przy 1DIV. DsII naprawdę ma czasem ochotę pobłądzić zanim ustawi. A 5II jak już ustawi, to nie ma co poprawiać czy przeostrzać.

I żeby było jasne, każdy z nas ma inne potrzeby i przyzwyczajenia. Pewnie stąd się biorą nasze różnice w ocenie.

_igi
11-12-2010, 21:33
Jak wcześniej napisałem, na środkowym 5 jest fajna, ale jak mamy zrobić bliski portret na 50mm i f/1,2 na bocznych, w oświetleniu "adekwatnym do przysłony", to jest makabreska. I nie wiem jak jest z DsII, ale z DII robiłem naprawdę świetne BW, o wiele lepsze niż w przypadku 5D.

oszczepnik
11-12-2010, 22:23
Kończąc powiem tak: fakt na 1DsMKII bywały problemy ale zdecydowanie mniej niż na 5D. Dla mnie było łatwiej :) Teraz mam 1DsMKIII i gdyby nie ten cholerny wyświetlacz z 40D to byłoby miodzio:) Różnica w af w stosunku do 1DsMKII jest naprawdę odczuwalna:)Ale to już inny temat :) Niemniej jeśli miałbym do wyboru pomiędzy tymi puszkami to chyba wziąłbym 5DMKII, iso dla mnie bardzo ważne a nauczyłem się już do środkowego w starej 5. Poza tym czasem dzieciaki nagrać też fajna sprawa:)
pozdr

ERR
19-12-2010, 01:09
AF w 5DII to kpina firmy Canon, to po prostu żenada. W praktyce, często muszę przełączyć na MF, by ustawić ostrość ; szkoda słów w tym temacie. Pomiędzy 5dII, a 1DSII jest pod tym względem przepaść ! Jest to zauważalne dla każdego, kto zetknął się choćby przez krótszy czas z 1DSII.
Obrazek z 5dII lepszy, ale kanał czerwony trzeba poprawiać; w 1dSII lepszy kolor.

apioo
19-12-2010, 17:01
Zastanawia mnie jeszcze sprawa odporności na warunki atmosferyczne, mam 5D II, ale gdy pada boję się go używać, wczoraj byłem pochodzić ze statywem po mieście i gdy zaczął padać śnieg po prostu schowałem aparat do torby, tutaj jedynki chyba mają dużą przewagę.

oszczepnik
20-12-2010, 15:19
heh jak pada śnieg to nawet nie myślę o chowaniu 1 :) zresztą z w deszczu to samo ( nie ulewie), ale powiem Ci, że 5D podobnie traktuję i w śniegu i jakimś deszczyku oczywiście bardziej chowam, pod kurtką :). O 1 się nie boję o 5 troszkę :D
pozdr

oskarkowy
20-12-2010, 15:29
Zastanawia mnie jeszcze sprawa odporności na warunki atmosferyczne, mam 5D II, ale gdy pada boję się go używać, wczoraj byłem pochodzić ze statywem po mieście i gdy zaczął padać śnieg po prostu schowałem aparat do torby, tutaj jedynki chyba mają dużą przewagę.

Pewnie, że 1ki mają przewagę. Trzeba je wkładać do większych toreb...
W życiu by mi nie przyszło do głowy schować aparatu ze względu na śnieg. Filtr na obiektyw i pstrykać jeśli jest co.

MIT
20-12-2010, 16:44
AF w 5DII to kpina firmy Canon, to po prostu żenada. W praktyce, często muszę przełączyć na MF, by ustawić ostrość ; szkoda słów w tym temacie. Pomiędzy 5dII, a 1DSII jest pod tym względem przepaść ! Jest to zauważalne dla każdego, kto zetknął się choćby przez krótszy czas z 1DSII.
.

Witam
Często czytam forum - rzadko zabieram głos. Tym razem to uczynię.
Szanowni forumowicze - namawiam do pewnej powściągliwości w wyrażaniu opinii aby nasze forum nie stało się kuriozum.
Mam i używam zawodowo 5d, 5dMkII i 1DsMkII.
Moja opinia jest taka:
1/ AF w zwykłym trybie w piątkach jest bardzo przyzwoity tak samo pewny i co zdumiało mnie na początku SZYBSZY niż w 1Ds MkII (sprawdzałem wielokrotnie)
2/ AF w piątkach w trybie All serwo jest mało używany - w jedynce sprawdza się.
3/ wszystkie trzy korpusy są doskonałe a zdjęcia jak marzenie - nie wyobrażam sobie, żeby kogokolwiek na tym forum w istotny sposób limitowały
4/ żadnej przepaści nie ma
5/ AF w żadnym z tych korpusów nie jest żenujący

Pozdrawiam, Życzenia Świąteczne i udanych zdjęć
Michał

Kajtek_bez_Majtek
21-12-2010, 17:44
Obrazek z 5dII lepszy, ale kanał czerwony trzeba poprawiać; w 1dSII lepszy kolor.
Bredzisz, mam 5dII i 1dsII. One shot moim zdaniem jeśli używać centralnego jest szybszy i pewniejszy w 5. Boczne w 5 wiadomo kiepskie, ale te w jedynce też nie powalają, tyle że jest ich więcej. Jeśli chodzi o servo to wiadomo, nie ma co gadać 1 zjada 5 na śniadanie. Nie demonizowałbym tak tego AF.

oskarkowy
21-12-2010, 17:49
Bredzisz, mam 5dII i 1dsII. One shot moim zdaniem jeśli używać centralnego jest szybszy i pewniejszy w 5. Boczne w 5 wiadomo kiepskie, ale te w jedynce też nie powalają, tyle że jest ich więcej. Jeśli chodzi o servo to wiadomo, nie ma co gadać 1 zjada 5 na śniadanie. Nie demonizowałbym tak tego AF.

Myślę, że niepotrzebnie traciłeś czas na odpowiadanie. Od razu widać, że człowiek pewnie w ręku tego sprzętu nie miał i pisze brednie. Zresztą zerknij w jego stopkę, sam plastik. Skąd ma wiedzieć, jak jest naprawdę?

Maggot
21-12-2010, 18:14
tak samo mam 5dmkII i 1ds mkII. Zdecydowanie potwierdzam co mowi kol. Oskarkowy. Po za tym juz dawno sprzedalbym 1d i kupil druga piatke ale czasem warto miec 1d ;)

oskarkowy
21-12-2010, 18:56
tak samo mam 5dmkII i 1ds mkII. Zdecydowanie potwierdzam co mowi kol. Oskarkowy. Po za tym juz dawno sprzedalbym 1d i kupil druga piatke ale czasem warto miec 1d ;)

Pewnie, że warto. Dlatego rok temu kupiłem 1D4 ;)
Ja z Ds2 pamiętam tylko upierdliwe do bólu menu i piękny obrazek przy ISO 800.

W zasadzie Ds2 zaczyna wyrastać na symbol i relikwię, bo coraz więcej osób "w końcu" kupuje go z 2-3 ręki, a wiadomo, że jak ja mam to musi to być najlepsze ;)

Tak samo było z pierwszym 5D, tak samo będzie z Ds3 i każdym aparatem, który czymś się wyróżniał za swoich czasów. Sęk w tym, że technologia idzie do przodu, puszki nie obiektywy, każda kolejna wnosi coś nowszego i lepszego.
I tylko zdjęcia, jak nam nie wychodziły, tak dalej nie wychodzą :mrgreen:

Arek_Gd
21-12-2010, 20:13
Ja tylko dodam od siebie (dot wypowiedzi ERR) , że w 5DmkII AF centralny w One Shot to super precyzja i powtarzalność, działa o niebo lepiej niż np 1DmkIII. Nie jest oczywiście tak szybki, ale za to bezbłędny. (przysłony 1.2-1.4)

Oczywiście na pozostałe punkty AF i servo zarzucam zasłonę milczenia, szczególnie w porównaniu do w/w marka.

Zauważyliście że my to wałkujemy do znudzenia :mrgreen: Nic nie było tak obsmarowane jak AF w piątkach hehe

siudym
04-02-2011, 21:33
Czy gdzies mozna pobrac RAWY z 1ds2 ?? Chodzi mi o iso 800 i 1600.

dreamstorm
10-02-2011, 01:44
Dobre pytanie, też chętnie bym zassał.
Jak jest w końcu z zakresem tonalnym 1DSmk2 vs stare 5d ? (sorki za lekki OT), ale 5dII, wiem, że jest bardzo ok.
Czy dużo więcej da się wyciągnąć ze świateł z 1ki niż z 5d ? Czy dużo większe szumy z 1ki przy wyciąganiu z cieni vs 5d ?

pank
10-02-2011, 01:46
Pracuję oboma i nie zauważyłem przy obróbce specjalnej różnicy.

dreamstorm
10-02-2011, 01:57
Czyli wyciąganie detali ze swiateł na 1 DS jest tak samo kiepskie jak na 5d i też trzeba bardzo uważać na przepały ?

pank
10-02-2011, 01:59
Nie przyglądałem się specjalnie pod tym kątem ale wydaje mi się że jest podobnie. To że nie powiedział bym że jest tak źle to inna sprawa.

dreamstorm
10-02-2011, 02:08
A czy mógłbyś sprawdzić na 2 identycznie naświetlonych zdjęciach w wolnej chwili? Myślę, że wiele osób byłoby ciekawych takiego porównania, a ja w szczególności.

Co do wyciągania ze świateł to już w jakimś wątku pisałem. W 40D dało się znacznie więcej wyciągnąć niż w 5tce, za to z cieni zupełnie odwrotnie.

pank
10-02-2011, 02:10
Musiałbym mieć wolną chwilę :)

oskarkowy
10-02-2011, 09:36
A czy mógłbyś sprawdzić na 2 identycznie naświetlonych zdjęciach w wolnej chwili? Myślę, że wiele osób byłoby ciekawych takiego porównania, a ja w szczególności.

A potem większość z Was miałaby uwagi do testu, uwagi do uwag i na końcu uwagi do sporządzającego test. Problem w tym, że sprawdzalność tej przepowiedni jest stuprocentowa. Szkoda czasu na takie zabawy, szczególnie u nas.

dreamstorm
10-02-2011, 12:33
Spoko, będę pisał na PRV w razie czego. Może się uda dostać 2 RAWy, Testy najlepiej robi się samemu i samemu wyciąga wnioski.

dreamstorm
13-02-2011, 16:32
Poważnie zastanawiam się nad kupnem 1DS mk2. Rozsądek mówi, żeby kupić piątkę a potem 35L, ale chyba za dużo fajnych rzeczy się naczytałem o 1DS :) Sama myśl o tym, że boczne punkty AF będą działały jak trzeba i nie trzeba będzie przekadrowywać..., do tego połączenie punktu AF z pomiarem światłą...powodują, że znacznie wyższe używalne iso w 5D mk2 aż tak nie zachęca.
Obawiam się ciężaru 1DS, to pół kilo więcej niż 5tka. Po całym dniu (15godzin roboty) i bieganiu z dwoma puchami na ramieniu mogłoby mnie dobić, szczególnie, że robiąc śluby na sali używam już tylko 1 puchy i na pewno byłaby to jedynka.
BTW. Mógłby mi ktoś wysłać na maila RAWa z 1ki ? (najlepiej takiego z dużą rozpiętością tonalną sceny)

Kajtek_bez_Majtek
16-02-2011, 23:47
Nie przeceniałbym tak bocznych punktów w Ds2. Pamiętaj, że krzyżowy w nim jest tylko "środkowy słupek". Cała reszta to liniowe. Jedyny ich plus jest taki, że jest ich po bokach w pytę i możesz w Cfn ustawić sobie, że okoliczne będą wspomagały ten akurat wybrany. Co do iso to 1600 jest kiepskie, 3200 jest programowe i w słabym świetle wychodzi fatalnie. Naprawdę jedyną przewagą nad 5dII jest moim zdaniem tylko AFservo. Jeżeli już bardzo chcesz kupić jedynkę i musi być to FF to dozbieraj do używanego DsIII.

pank
17-02-2011, 01:00
Co do iso to 1600 jest kiepskie, 3200 jest programowe i w słabym świetle wychodzi fatalnie.

Tiaaa...
Ds MkII iso 3200:

https://canon-board.info/imgimported/2011/02/KajaLukasz52of101-1.jpg
źródło (http://piotrknap.com/blog/wp-content/uploads/2010/11/KajaLukasz-52-of-101.jpg)

siudym
17-02-2011, 01:26
chyba mu chodzilo patrzac na calosc, bo 800pix zawsze bedzie ok.

pank
17-02-2011, 10:29
ISO 3200 w Ds II jest podobne do tego w 5D czyli bardzo przyzwoite i jak najbardziej używalne.

MC_
17-02-2011, 10:34
Nie wiem jakie jest wysokie iso z Ds2, ale zgadzam się z siudymem - po zmniejszeniu zdjęcia do 800pikseli, to zdjęcie zrobione słoikiem po ogórkach będzie również wyglądało przyzwoicie.

pank
17-02-2011, 10:51
Uwielbiam forumowych malkontentów:) W bawienie się w cropy nie mam czasu, sprawa jest prosta, używam 3200 i w Dsie i w 5D, na odbitkach szum jest prawie niewidoczny, na zdjęciach oglądanych na komputerze również, oczywiście sprzętowi onaniści oglądający 100% powiększenie szum znajdą, pytanie tylko co z tego. Moje portfolio jest ogólnie dostępne, można obejrzeć i wyciągnąć wnioski. Czy bardziej wiarygodna jest anonimowa opinia kogoś kogo zdjęcia są nie znane i doświadczenie niewiadome czy kogoś podpisującego się imieniem i nazwiskiem, kogo prace są szeroko dostępne zadecydujcie sami. Canon nie płaci mi za reklamę więc czy was przekonam czy nie jest mi bosko obojętne.

MC_
17-02-2011, 10:54
Nie jestem malkontentem, bo szumy są jedną z ostatnich kwestii którą bym się przejmował.
Ale skoro już pokazujesz jakiś "dowód" na forum, to warto by miał on trochę sensu.

Dużo bardziej jest dla mnie wiarygodna Twoja opinia wyrażona w poście #132.

Kajtek_bez_Majtek
17-02-2011, 18:48
Nie mam zamiaru się tu z nikim boksować na portfolia, ale jako anonimowy łoś z internetu i posiadacz zarówno Ds'a i MkII dalej się będę upierał, że ten pierwszy szumi o wiele mocniej na wysokich ISO. I jeżeli ktoś nie potrzebuje pancernej obudowy i dobrego AFservo to moim zdaniem powinien brać 5d.

_igi
17-02-2011, 19:13
5DII na 3200 szumi tak, jak większość puszek na ISO 800, czasami zdaje mi się że 500D ma gorsze ISO 400 od 3200 piątki. Z kolei 5DII potrafi bardzo ładnie pokazać banding, jeśli musimy wyciągać z cieni, nawet przy ISO100.

Na celność autofokusa nie narzekam, kwestia obycia ze szkłami, pliki generuje toto wspaniałe (mało drukuję, ale jak już to duże formaty, 100x70 przy ISO 400-800, nie mówiąc o mniejszych, wyglądają już godnie), jedynie podczas szybszych akcji mnie irytuje powolność tego aparatu i myślę, że to jest jedyna wada tego aparatu.

PS, jeśli na 5D mamy grip i komplecik baterii, to bije toto na głowę 1DSII jeśli chodzi o czas pracy na baterii.

xxkomarxx
17-02-2011, 19:29
co do rawów to znalazłem aukcje na allegro i sprzedający udostępnia 2 rawy z tejże puszki

Aukcja
http://allegro.pl/canon-eos-1ds-mark-ii-body-i1456384923.html

Rawy
http://www.filesonic.com/file/81977477/Nowy_folder_(2).rar

Żeby nie było ja tego nie sprzedaje ani nikt z moich znajomych.

Kajtek_bez_Majtek
17-02-2011, 19:49
Jedno zrobione z czasem 1/2500 drugie z 1/8000. Na obydwu f5.0. Warunki wymagające bezwzględnego użycia ISO1600 :)

xxkomarxx
17-02-2011, 19:53
hehe no przecież było strasznie ciemno. Ale jakieś rawki są. Nie marudzić.

korona-pl
17-02-2011, 19:54
Jedno zrobione z czasem 1/2500 drugie z 1/8000. Na obydwu f5.0. Warunki wymagające bezwzględnego użycia ISO1600 :)
Spokojnie można było na ISO100 strzelać. Tym bardziej, że ma obiektyw z IS...
Ale widać ziarno z 1DsII :mrgreen:

xxkomarxx
17-02-2011, 19:58
Spokojnie można było na ISO100 strzelać. Tym bardziej, że ma obiektyw z IS...
Ale widać ziarno z 1DsII :mrgreen:

Ano widać widać. Tylko szumy inaczej wyglądają jak jest jasno.
A gdy mamy warunki "ciemność widzę" to już inna sprawa :)

epicure
17-02-2011, 20:56
5DII na 3200 szumi tak, jak większość puszek na ISO 800, czasami zdaje mi się że 500D ma gorsze ISO 400 od 3200 piątki.

Mam porównanie do Olympusa E-30. I Canon na iso 800 szumi minimalnie mniej, niż Olek na iso 200. Ta przewaga dwóch działek utrzymuję się do iso 3200 w 5DII. Na iso 6400 jest już większe załamanie jakości i porównałbym tę czułość do iso 2000 w Olku.

Z kolei 5DII potrafi bardzo ładnie pokazać banding, jeśli musimy wyciągać z cieni, nawet przy ISO100.

Owszem, ale nadal jest to banding o drobnej, równomiernej strukturze, a nie w postaci szerokich pasów, jak w niektórych puszkach. Jeśli nie potrzeba 21 mpx (ja np. nie potrzebuję więcej, niż 12 mpx), to po lekkim odszumieniu i zmniejszeniu zdjęcia banding ładnie interpoluje się z sąsiednimi pikselami i przestaje być widoczny.

Straszyli mnie tym bandingiem, ale okazało się, że to pikuś...

_igi
17-02-2011, 22:46
Mam porównanie do Olympusa E-30. I Canon na iso 800 szumi minimalnie mniej, niż Olek na iso 200. Ta przewaga dwóch działek utrzymuję się do iso 3200 w 5DII. Na iso 6400 jest już większe załamanie jakości i porównałbym tę czułość do iso 2000 w Olku.

Owszem, ale nadal jest to banding o drobnej, równomiernej strukturze, a nie w postaci szerokich pasów, jak w niektórych puszkach. Jeśli nie potrzeba 21 mpx (ja np. nie potrzebuję więcej, niż 12 mpx), to po lekkim odszumieniu i zmniejszeniu zdjęcia banding ładnie interpoluje się z sąsiednimi pikselami i przestaje być widoczny.

Straszyli mnie tym bandingiem, ale okazało się, że to pikuś...

Niby fakt. Staram się generalnie nie zmniejszać plików, bo jak już wspomniałem drukuję często duże formaty, a nie lubię na dwa razy obrabiać fot, zwłaszcza "żeby było identycznie".

To co mnie kompletnie rozwala za każdym razem, to to, ile informacji siedzi w plikach na ISO 800, dobrze naświetlonym. Ze świateł można wyciągać spokojnie do 2 EV, z cieni do 1-1,5 EV. Wszystko bez większej straty jakości.

KMA
24-02-2011, 00:00
Duży piksel 5d2 ustawia ją zupełnie inaczej względem obrazowania od 1dsII z (moim zdaniem) optymalnym upakowaniem pikseli. DSII to już emeryt, ale wciąż wypluwa fajny obrazek i dobrze się tym pracuje.

mientowy
24-02-2011, 00:35
Jak wpsomnialem ciezko je porownac. Dla jednego zalety 5d2 beda kladly na lopatki 1ds2 w sprawie iso. jak popatrzy sie np na sprawe AF jedynka gora. Mnie ergonomia jedynek bardoz odpowiada o czym juz wiele razy pisalem. Ktos kto ma podejmowac taki wybór musi sam sobie odpowiedziec czego potrzebuje... Inną kwestią jest jeszcze na jaką jedynkę trafi. Jak była szanowana itd.

dreamstorm
01-03-2011, 17:21
Mam prośbę do posiadaczy 1DS mk2 ze śląska (okolic Katowic, Tychów, Bierunia). Czy ktoś byłby na tyle uczynny, żeby się spotkać i dać pomacać swoją 1DS :)? Przed majem muszę kupić drugą puchę a wolę coś z dobrym AFem niż stara 5tka. Zbieram powoli na 1DS mk2 ale zanim wydam 6tysi (mam nadzieję :D), to chciałbym ten aparat wziąć w łapy.
Bardzo proszę o info na PRV. Oczywiście stawiam browar na miejscu lub na wynos :)

dreamstorm
08-03-2011, 00:11
Dzięki, już nie trzeba :)

forecaster
08-03-2011, 13:30
jak wrażenia po zakupie 1dsa? Widzisz różnicę w obrazku w stosunku do starej 5tki? Więcej szczegółów? Który ma lepsze iso 100 i 1600? ;) Sam chce wymienić starą piątkę na 1nke i zastanawiam się czy warto dokładać.

A... dużo większy wizjer, czuć różnicę w użytkowaniu?

Dzięki, pozdrawiam!

dreamstorm
08-03-2011, 13:40
Nie miałem jeszcze czasu porównywać. Na pewno jest sporo cięższy i zupełnie inna przyciskologia. Myślę, że do opanowania w krótkim czasie. ISO zmienia się dość upierdliwie, ale może przywyknę.
Do ISO nie miałem zastrzeżeń w 5d, a 1DS mk2 ma ponoć trochę lepsze ISO.
Wizjer - na razie nie widzę różnicy między 1ką a 5ką. W 5tce był w sam raz.
Multum opcji w menu. W wolnej chwili muszę postudiować instrukcję.
Póki nie przetestuję go w prawdziwym życiu a nie na fotografowaniu kubków i pilotów w domu to nie będę w stanie nic sensownego na ten temat powiedzieć.

Aparat mam od wczoraj a dopiero dziś zaczynam się bawić nim. Jak odkryję coś nowego to dam znać.

forecaster
08-03-2011, 15:59
te 2 guziczki blisko siebie do zmiany iso są faktycznie upierdliwe, ale da się przeżyć, przyzwyczaisz się. Niby nie mam problemów jak zmieniam aparaty, ale czasem chciałoby się ustawić wszystko w ten sam sposób. Osobiście wolę klawiszologię 1nek, bo nic sobie nie przestawisz przez przypadek jak aparat dynda gdzieś z boku. Jedynie joysticka mi brakuje w mk2, bo trzeba kręcić przy AF...

Życzę miłej zabawy! Czekam na wrażenia.

Matt_K-K
08-03-2011, 18:31
Mnie bardziej denerwuje przeglądanie zdjęć i zmienianie z histogramu na podgląd całego kadru - z wcisnietym select. Ale że nie robi się tego często.. :)

Także czekam na wrażenia kolejnego użytkownika. Być może 1ds mk2 także i mi by podpasował [ duży nacisk na sprawny af, trochę mniejszy na szumy, ergonomia - faajna :) ]

forecaster
09-03-2011, 11:42
Nie wiem jak to jest w wersji N, ale w mojej 1nce układ zmienia się z wciśniętym display, a z wciśniętym select fotki. Jako, że na wyświetlaczu 2" praktycznie nic nie widać i równie dobrze można zgadywać czy fotka jest ostra, to 95% czasu mam wyłączony ekran, czasem sprawdzam histogram, jednak rzadko jest po co, bo pomiar jest o klasę wyżej niż w 5d, czy nowszym 7d. (jest ok, nic więcej)

Swoją drogą AF też się rzadko myli (głownie z mojej winy), więc jak dla mnie wyświetlacza z tylu mogłoby w ogóle nie być i też bym nie narzekał...

Przyjemność z użytkowania wynagradza mi brak nowych bajerów ;) Ciekaw jestem jakie są wrażenia dreamstorma po przesiadce z 5d. Czekam na jakieś sample, albo po prostu opinie

Matt_K-K
09-03-2011, 20:50
Pomieszałem, istotnie z wciśniętym display, ale początkowo co innego miałem w swoim poście napisać.

Wczoraj miałem taka sytuację - typowa reporterka, ciemnica. Na wyświetlaczu kaszana, mnóstwo "przestrzeleń" af, kolory wiadomo jakie o ekspozycji nie mówię. Po powrocie do domu i zrzuceniu zdjęć - uff, nie jest aż tak źle :) Przyzwyczajnie z 50d, gdzie wyświetlacz był "za" dobry i miło zdjęcia oglądało się na lcd aparatu. Teraz zdjęcia na wyświetlaczu rzadko cieszą, za to po zrzuceniu na kompa lub wydrukowaniu.. jest ok.

dreamstorm
10-03-2011, 01:04
Miałem dziś okazję przebrnąć przez instrukcję.
Ustawiłem sobie już prawie wszystko jak trzeba. Wybór spośród 9 pkt AF - zapamiętany centralny pod jednym przyciskiem. Super sprawa!
Z tego co wyczytałem Personal Settings wymagają jakiegoś softu z płyty. Muszę obadać w końcu tego CeDeczka. Trochę bez sensu bo można by je spokojnie wprowadzić z aparatu.
Rozwalił mnie natomiast pomiar światła - zapamiętywanie bodajże do 8 punktów przyciskiem FEL. Takich cudów w piątce nie ma. Jeszcze kilka funkcji muszę przetestować z Custom Settings, ale podstawy ogarnięte. Wziąłem na chwilę 5tkę do łąpy - niezłe maleństwo :D
Jak mi nie urwie kręgosłupa pod tym ciężarem to będzie super, ale już się boję tych 15 godzin na ślubach. Chyba zacznę ćwiczyć, bo dla tej puchy warto.

Co do wyświetlacza - nie spodziewałem się cudów. Histogram widać, więc nie jest źle.

Co do obrazka - praktycznie nie różni się od 5tki. Tzn. różnica wg mnie jest pomijalna.
Rozpiętość tonalną muszę poważnie przetestować, bo na tym mi zależy. Na pierwszy rzut oka, lepiej niż w 5tce.

Tyle mogę powiedzieć po godzinie pstrykania płotów, drzew i innego badziewia.

Matt_K-K
10-03-2011, 10:59
Do Personal Functions służy Eos Utility, zakładka Camera Settings/Remote Shooting i tam pod spodem u samego dołu okienka będzie ikona, po której kliknięciu pojawi się cała masa opcji do wyboru.

dreamstorm
10-03-2011, 14:12
Tak, wiem. Dzięki :) W weekend się pobawię tym dokładniej, ale ogólnie jestem zachwycony ogromem opcji

dreamstorm
12-03-2011, 17:35
Próbowałem ściągnąć EOS Utility i za każdym razem ściągam jakiś update dziwny, który w procesie instalacji prosi o wskazanie płyty z softem. Załamka.
Czy mógłbyś mi przesłać na maila ten program ? Wiesz może czy pójdzie na Win7 64 bit?
Chyba znalazłem rozwiązanie -
http://canon-board.info/showthread.php?t=24250

dreamstorm
14-03-2011, 00:30
Pobrałem całą płytkę z EOS Utility
Wielkie dzięki dziobolek !!

Problem w tym, że jak podpinam aparat do portu USB to EOS Utility nie ma aktywnej zakładki Camera Setting/Remote Shooting :/ Instalowałem upgrady do EOS Utility ze strony Canona pod Win Vista (bo pod 7ke nie bylo) i też lipa

Macie jakiś pomysł ?

_igi
14-03-2011, 00:36
Musisz mieć kabel fire-wire do tego.

dreamstorm
14-03-2011, 01:06
WOW!
No to pozamiatane! W kompie nie mam takiego gniazda.
Dzięki za info. Męczył bym się niepotrzebnie jeszcze przez pół dnia.

forecaster
14-03-2011, 14:47
kabel fire wire, port fire wire i win xp, inaczej lipa. EOS utility i win7 nie ma support dla tak "starego" aparatu. Stracilem caly dzien przy swojej 1nce i odpuscilem temat. Irytuje mnie, ze w oryginalnym pliku mam innego autora, ale stwierdzilem ze dodatkowe ustawienia osobiste nie sa warte tego zachodu.

Jednak z checia bym tam pogrzebal ;)

Mozesz wrzucic kilka krzakow i plotow? ;) nawet bez podpisywania ktore to ktore. ciekaw jestem czy mozna to odroznic. Najlepiej w rozdzielczosci 1920x1200px w jakims zewnetrznym linku. Z gory dzieki,
pozdrawiam!

zbychu
14-03-2011, 15:21
Polecam poszukać kogoś znajomego z komputerem na którym jest xp i firewire, często są w laptopach o czym sobie właściciele nawet do końca nie zdają sprawy ;) i P.Fn. są fajne, 5-10min i można aparat ustawić idealnie pod siebie.

dreamstorm
14-03-2011, 17:04
Hmm, sprawdzę jeszcze dziś czy nie mam jakiegoś wyjścia Fire Wire w budzie na panelu górnym. Win 7 po podpięciu aparatu przez USB mi go wykrywa, ale wygląda na to, że EOS Utility jednak nie. Cóż...pozostaje maszyna witrualna albo nie usuwanie XPka z dysku. Póki co mam dwa systemy, ale XPka nie uruchamiałem od pół roku więc miał iść na odstrzał.

Z fotkami porównywującymi 5d i 1DS będzie ciężko, bo wracam z pracy po 18tej i mam zwykle sporo pracy a w weekendy brak czasu. Jak się kiedyś uda znaleźć chwilę to zrobię takie porównanie, bo sam jestem ciekaw, ale w praktyce wg mnie nie ma żadnej różnicy w obrazku i ISO.

r2d2
14-03-2011, 17:59
Mozna wgrac krzywe tonalne jesli robisz glownie w jpg, jesli w Rawach to nie warto zachodu. Niestety tylko przez fire wire dopiero da sie zmienic wszelkie ustawienia "wewnetrzne" puszki, min camera owner. Ciekawe jaka roznica tego Ds-a do cropowej jedynki mk2? pozdrawiam

zbychu
14-03-2011, 18:53
Dodam, że na maszynach wirtualnych firewire niestety nie działa.

dreamstorm
15-03-2011, 00:04
Aha, jeszcze jedną rzecz zauważyłem. Przy ustawieniu na 1Ds trybu manualnego nie mam możliwości sterowania mocą lampy z puchy :( Dość spory minus, ale jeszcze przegrzebię opcje, może coś przeoczyłem

forecaster
15-03-2011, 16:44
usb w tych aparatach jest tylko do drukowania fotek. EOS Utility nic na to nie poradzi i zadne stery nie pomoga, przynajmniej ja nic nie znalazlem i wiele osob przede mna tez nie... takze mozna zapomniec o sterowaniu aparatem z kompa bez FW i XP. Boli...

_igi
15-03-2011, 17:42
usb w tych aparatach jest tylko do drukowania fotek. EOS Utility nic na to nie poradzi i zadne stery nie pomoga, przynajmniej ja nic nie znalazlem i wiele osob przede mna tez nie... takze mozna zapomniec o sterowaniu aparatem z kompa bez FW i XP. Boli...

Na maku spokojnie mi działało z FW, głowy sobie uciąć nie dam, ale USB też EOS Utility łykał. Na 1D2N.

forecaster
16-03-2011, 11:00
faktycznie, zapomniałem o makach ;) Może w Nce to poprawili... XP ponieważ MS nie wspiera starych sterowników FW w Viscie i win7. Uznałem, ze to prawda i się poddałem ;)

dreamstorm
17-03-2011, 10:29
Przeczytałem cały Internet (dwa razy) i wychodzi na to, że no fu..g way na Win7.
Obadam jak kupię kabelek na FireWire, bo na obudowie mam taki port, tyle, że nie podpięty do płyty. Chciałem zrezygnować z XPka ale widzę, że trzeba go kisić na dysku...albo jest jeszcze opcja - XP bootujący z CD. Powinno zadziałać. Zawsze to jedna partycja na dysku mniej :)

A jak jest z tym sterowaniem lampą na 1DS na manualu. Nie da się ustawiać mocy z puszki , czy coś przegapiłem w opcjach ? (na Av i Tv się da, ale jeśli używam lampy to przełączam się zawsze na manual)

Matt_K-K
20-03-2011, 00:00
Chodzi Ci o kompensację siły błysku, ustawianą na "drabince"?

dreamstorm
20-03-2011, 23:28
Tak, dzięki za zainteresowanie:) Wstyd się przyznać, ale na początku nie zorientowałem się, że w trybie manualnym działa przycisk z lewej strony puszki do kompensacji siły błysku a prawy jest bezużyteczny. W trybie Av i Tv działa ten prawy. Nie znalazłem tego w instrukcji, ale pobawiłem się trochę aparatem i jakoś samo wyszło...czyli wszystko co musiałem wiedzieć odnośnie obsługi DeSki już wiem. Jest gitarra.

quail
20-03-2011, 23:55
Irytuje mnie, ze w oryginalnym pliku mam innego autora, ale stwierdzilem ze dodatkowe ustawienia osobiste nie sa warte tego zachodu.

To da się obejść bez kabelka FW. Można przenieść ustawienia z innej 1Ds-ki przy pomocy karty CF lub SD. Jak chcesz, to mam takie z "wyzerowanym autorem" i bodajże z odblokowanym wyborem "quiet mode".

dreamstorm
21-03-2011, 10:48
Czy te ustawienia na karcie zapisywane są w jakimś pliku, który można by potem wrzucić na inną kartę bez przenoszenia karty z jednego aparatu do drugiego ?

Jacek23
21-03-2011, 14:04
Przeczytałem cały Internet (dwa razy) .............

:lol::lol::lol:

quail
21-03-2011, 20:01
Czy te ustawienia na karcie zapisywane są w jakimś pliku, który można by potem wrzucić na inną kartę bez przenoszenia karty z jednego aparatu do drugiego ?

Tak, to zwykły plik, CAMSET01.CSD. Zajmuje 434 kB.

Tak, to zwykły plik, CAMSET01.CSD. Zajmuje 434 kB.

Wróć, taki plik to od Ds3. W Ds2 działa to podobnie.

dreamstorm
21-03-2011, 22:09
Super fajnie byłoby zrobić taki motyw, gdyby ktoś z 1DS mk2 wrzucił parę linków do plików ze swoimi ustawieniami :)

quail
22-03-2011, 00:10
Super fajnie byłoby zrobić taki motyw, gdyby ktoś z 1DS mk2 wrzucił parę linków do plików ze swoimi ustawieniami :)

Jeśli chcesz, to mogę Ci podesłać swoje. Pisz na PW.

pank
22-03-2011, 02:10
A na maku wszystko działa :)

dreamstorm
23-03-2011, 20:32
quail - wielkie dzięki za pomoc z ustawieniami. Masz u mnie galon browara, jak kiedyś będzie nam dane się spotkać.

zabol
26-03-2011, 18:58
wracając do kwestii szumów to takie porównanie znalazłem http://blog.joelbockphotography.com/2009/02/geekin-out-5d-vs-5d-ii-vs-1ds-ii-noise-comparison/
o i jeszcze tu http://www.pbase.com/fotostefan/iso

forecaster
01-04-2011, 11:07
widze roznice na korzysc 5d mk2, ale szczerze mowiac to dla mnie male roznice, nawet nieodszumiane iso 3200 z 5d (to ze strony jakies takie gladkie...) jest dla mnie wystarczajace i zadowalajace w wiekszosci wypadkow.

Z wlasnych doswiadczen powiem, ze najmniej roboty ze zdjeciami jest przy 1d, bo ma mniejsza matryce i przy pomniejszaniu obrazek nie traci tak na ostrosci i przejrzystosci. W wiekszosci rozdzielczosc 1200-1600 px mi wystarczy do ogladania na monitorze. Papier przyjmuje iso 1600-3200 przy odbitkach 40x60 i z odleglosci metra - dwoch nie poznalbys roznicy jakby bylo iso100, no chyba ze masz ultra sokoli wzrok... albo ja mam tak fatalny. Z bliska widac, ale nie po to drukujesz duzy format, zeby ogladac z bliska ;)

Osobiscie wolalbym jednak 1ds mk2 ze wzgledu na przyjemnosc jaka daje praca z ta puszka (tzn domyslam sie, ze jest podobnie jak z 1d, a nwet lepiej). Dla komfortu, bo obrazek w sumie podobny...

szkoda tylko LV, ale bez przesady ;)

Pytanie, czy Dreamstorm jest zadowolony z zakupu i nie zaluje? ;)

dreamstorm
01-04-2011, 16:32
Jest zadowolony i nie żałuje...
Miałem tylko dylemat stara 5tka vs 1Ds mk2. Udało się jakoś zrealizować ten lepszy plan :)
5d mk2 nie chciałem, bo stara 5tka i nowa to rozwiązanie doraźne i wcześniej czy później musiałbym kupić 2gą piątkę mk2, a wydaje mi się, że stara 5tka + DS będą mniej tracić na wartości niż 2x 5d mk2 (to jeden z argumentów za DSem).
Obsługa ponoć może się mylić jeśli ma się starą i nową jednocześnie (chodzi o górne guziczki). Mając 1DS obsługa jest tak zupełnie inna, że chyba jest to rozwiązanie lepsze. Wiem, że to dość pokręcona logika :)

Jeszcze 1ka nie ruszyła na żadną akcję, więc nie wiem ile jest prawdy w tym super AF. Można jednak zauważyć, że boczne punkty nie są tak skuteczne jak środkowy (są wolniejsze). Na DSie będzie pewnie głównie gościła u mnie z 24L, a na 5tce 50tka zamiennie z setką. Powinien taki zestaw poradzić sobie ze znaczną większością przypadków.

Nie mogę się doczekać, żeby przetestować DSa na placu boju. W kwietniu jeszcze rozgrzewka w postaci chrzcin dla znajomych a potem już chałturzenie :D Do tego czasu muszę na perfekt opanować kneflologię.

Wracając do tematu - pomiar światła powiązany z AF super sprawa! Ustawiłem sobie na 9pkt. Powinno wystarczyć. Niestety jak się ustawia 11 punktów to pokrętło przednie działa już zupełnie inaczej :( 24L i 50tka na pełnej dziurze - jakby się przyjrzeć do nawet widać różnice (szczególnie przy 24ce)

Sprawę aparatów myślę, że na 2 lata mam rozwiązaną. Teraz trzeba uzupełnić spore braki w szklarni i jeszcze większe braki nie związane ze sprzętem.

epicure
01-04-2011, 21:30
...najmniej roboty ze zdjeciami jest przy 1d, bo ma mniejsza matryce i przy pomniejszaniu obrazek nie traci tak na ostrosci i przejrzystosci.

To niemożliwe.

forecaster
04-04-2011, 15:41
To niemożliwe.

Wyjaśnij proszę ;)

Pomniejsz domyślnie fotkę z 6000px do 1200px i będzie mniej szczegółów, niż z 3000px do 1200px ze względu na większy obszar próbkowania w 1 procesie.

Co w tym niemożliwego?
Jeśli o czymś nie wiem, to chętnie się dowiem ;)

dreamstorm
04-04-2011, 15:56
Ciekawe założenie.
Jestem pewny, że uzyskam więcej szczegółów dostaniesz zmniejszając zdjęcie z szerokości 4800px do 1200 niż 3000px do 1200px. (przy identycznych zdjęciach wykonanych tym samym sprzętem)
BTW - gratuluję superwzroku. Powinieneś być o Tobie komiks :)
miało być "Powinien być o...."

forecaster
04-04-2011, 18:01
ciekawe jest Twoje zalozenie...
Jak chcesz tym samym sprzetem wykonac raz zdjecie 4800px, a drugi raz 3000px? Skalowanym i przemielonym przez aparat sRAWem?

Z wiekszego pliku uzyskasz gladsze przejscia tonalne, ktore po dalszej obrobce dadza lepszy efekt, z czym sie oczywiscie zgodze, co nie zmienia faktu, ze pomniejszanie duzych plikow bez ich wczesniejszego wyostrzenia da mniej wyrazny efekt. Nie napisalem, ze duzy plik jest gorszy, tylko, ze wymaga wiecej pracy/uwagi/czasu przy duzym pomniejszaniu niz przy stosunkowo mniejszym.

Robilem taki test: 1 fotka z 5dmk2 i 1 fotka z 5dmk1. Po pomniejszeniu w PSie do 1200px, zdjecie z 5dmk1 jest ostrzejsze. Z drugiej 5tki musialem ostrzyc, zeby bylo podobnie.

epicure
04-04-2011, 18:01
Pomniejsz domyślnie fotkę z 6000px do 1200px i będzie mniej szczegółów, niż z 3000px do 1200px ze względu na większy obszar próbkowania w 1 procesie.

Nie ma w tym logiki.

dreamstorm
04-04-2011, 21:53
Tego typu rozważania są tak bezcelowe, że naprawdę szkoda na to czasu.
Poza tymm jak to napisał epicure - "Nie ma w tym logiki"
Ja celowo podałem wielkość 4800 px. To rozmiar mniejszy niż 6000 px ale mimo to zmniejszenie pliku do 1200 px jest 4-krotne i teoretycznie powinno dać lepszą jakość obrazka niż 5-krotke pomniejszenie. Porównujesz zmniejszenie 2 plików z 2 różnych aparatów. Porównaj może 7d i 30d - może się okaże, że jest zupełnie odwrotnie. Zmień obiektyw na inny - też może być różnie. Różnice mogą być marginalne i nie mają znaczenia, bo i tak zdjęcie zwykle się wyostrza do druku lub do webu.

forecaster
05-04-2011, 12:05
Nie wdajac sie w dalsze dyskusje techniczno-teoretyczne... chcialem sie tylko z Wami podzielic doswiadczeniem, ze pliki z 1d w trakcie obrobki szybciej daja zadowalajacy efekt. Jesli to nie wielkosc matrycy, to moze cos innego, nie bede sie klocic. Dobry aparat i dobre zdjecia - MP to nie wszystko... Oczywiscie swoje FF tez cenie i bardzo lubie. Pomijam kwestie plastyki, zeby nie bylo ;)

zanzibar
11-04-2012, 22:15
Czy ja dobrze zrozumiałem, że obrobione RAWy na ISO 1600 w 1DS2 (lekko niedoświetlone?) są równie dobre jak ISO 3200 na 5D2? Ja prawie wszystkie ważne zdjęcia wyciągam z RAWów, więc nie interesuje mnie przewaga JPGów w 5d2.

Anvil
12-04-2012, 09:16
Ja po kilku dniach spędzonych z obsługą 1dsm2 pogoniłem to cholerstwo w diabli. Tak nieergonomicznie pomotanej klawiszologi w życiu nie widziałem. Zdecydowanie odradzam.

MIT
16-04-2012, 20:53
Ja po kilku dniach spędzonych z obsługą 1dsm2 pogoniłem to cholerstwo w diabli. Tak nieergonomicznie pomotanej klawiszologi w życiu nie widziałem. Zdecydowanie odradzam.

Ja przyzwyczaiłem się ale to bez znaczenia.

Moje córki prowadza profesjonalne studio fotograficzne i mają 2 x 5d MKII i 1Ds MKII i NIGDY nie focą jedynką
- wolniejszy autofokus (wiem co piszę bo sprawdzałem po dziesiećkroć - na 100%- sprawdzałem zresztą z inna jedynką bo nie mogłem uwierzyć),
- dużo cięższy (1000 zdjęć na sesji - 500 razy klamor do góry i czyni to kilkaset kilogramów więcej do góry),
- uważają, że gorszy obrazek co przy RAWach bez dużego znaczenia ale jednak,
- gorsza bateria, trudniejszy w obsłudze,
- ekranik jaki jest i jakiej jakości kazdy widzi (też bez większego znaczenia ale jednak).
Ja wolę jedynkę ale nie wiem czy to nie poza na "lepszego" fotografa bo klamor wygląda. Ciekawym czy jeszcze ktoś z forumowiczów przyzna się, ze to w jakimś stopniu POZA.
Pozdrawiam.
Michał

oskarkowy
16-04-2012, 22:02
- wolniejszy autofokus (wiem co piszę bo sprawdzałem po dziesiećkroć - na 100%- sprawdzałem zresztą z inna jedynką bo nie mogłem uwierzyć),
- dużo cięższy (1000 zdjęć na sesji - 500 razy klamor do góry i czyni to kilkaset kilogramów więcej do góry),
- uważają, że gorszy obrazek co przy RAWach bez dużego znaczenia ale jednak,
- gorsza bateria, trudniejszy w obsłudze,
- ekranik jaki jest i jakiej jakości kazdy widzi (też bez większego znaczenia ale jednak).

W sumie to wymieniłeś praktycznie wszystkie powody, dla których zmieniłem kilka lat temu DsII na 5II. NIe ma z czym dyskutować, to wszystko prawda.

aligator16
16-04-2012, 22:45
Może jestem jakiś inny, ale nigdy nie zamienię 1ds na 5d. Ergonomia, wg. mnie lepsza obsługa, 2 karty pamięci, lepszy uchwyt, wolniejszy autofocus? Możliwe, polecam ciemniejsze pomieszczenia i boczne punkty ew. poruszający się obiekt na bocznych punktach. Jedyny minus - ekran.
MIT - w studio, jak bym miał taki wybór też bym focił 5D - do tego on właśnie jest wg. mnie stworzony.
Gorsza bateria? Czemu?
Pamiętajmy że 1ds to aparat który trochę latek ma za sobą ;]
Co jak co, ale ja wolę aparat profesjonalny, nie półprofesjonalny jakim jest 5d. Ktoś to konstruuje do jakiś celów, i się sprawdza. 1000 zdjęć na sesji? hmmm, ciekawe kto to później przegląda ;]
Każdy aparat jest dla kogoś, wg. mnie ocenianie gorszy lepszy mija się z celem, to tak jakby porównywać Chevrolet Camaro z lat 60 do tego co produkuje się teraz.

MIT
17-04-2012, 02:28
, 2 karty pamięci, lepszy uchwyt, wolniejszy autofocus? Możliwe, polecam ciemniejsze pomieszczenia i boczne punkty ew. poruszający się obiekt na bocznych punktach. Jedyny minus - ekran.

Gorsza bateria? Czemu?
Pamiętajmy że 1ds to aparat który trochę latek ma za sobą ;]
. 1000 zdjęć na sesji? hmmm, ciekawe kto to później przegląda ;]
Każdy aparat jest dla kogoś, wg. mnie ocenianie gorszy lepszy mija się z celem, to tak jakby porównywać Chevrolet Camaro z lat 60 do tego co produkuje się teraz.

I Ty masz racje i ja swoją też.
Poruszający się przedmiot na bocznych punktach w piątce - zapomnieć. Zresztą w piątce "dobiegaczka" raczej nie działa. Auto focus w trybie One Shot w jedynce jest wolniejszy ale precyzyjniejszy.
Kto przegląda - a one przeglądają
Gorsza bateria - bo zdecydowanie mniej zdjęć na niej można zrobić
I wreszcie nie napisałem, który gorszy i jasne jest, ze kazdy jest dla kogoś natomiast często na tym forum czytam (nie dotyczy to Ciebie), ze piątka jest be a jedynka miodzio - a to są różne aparaty i jak piszesz słusznie trudne do porównania. A co z tą pozą u Ciebie - moze chociaż jakaś maleńka w głębokim ukryciu? ;)

bnmnb
17-04-2012, 08:04
No dobrze, to jak się ma AF w 1ds do AF-u w 1d? Jeżeli ten w 1ds działa podobnie pod względem szybkości jak w 5d, to chyba nie dorównuje temu w 1d?

MIT
17-04-2012, 08:47
No dobrze, to jak się ma AF w 1ds do AF-u w 1d? Jeżeli ten w 1ds działa podobnie pod względem szybkości jak w 5d, to chyba nie dorównuje temu w 1d?

Mam doświadczenie tylko z 5d, 5d MKII i 1Ds MkII. Moje osobiste doswiadczenie jest takie
1/ w piątkach "dobiegaczka" nie funkcjonuje, w jedynce (piszę tylko o jednym konkretnym modelu, dwóch egzemplarzach 1Ds MKII) funkcjonuje ale tak sobie - bez histerii, że bardzo dobrze
2/ w obu piątkach Af "one shot" jest podobny i w normalnych warunkach bardzo dobry i szybszy niż w jedynce choć mniej precyzyjny.
3/ na pewno nie jest tak, że boczne punkty w piatkach są bezużyteczne.

Generalnie to uważam, ze wszystkie te modele są fantastyczne i w realnym świecie w niczym nie ograniczają fotografa i jak porównuję stare czasy Exact, Practic, Zenitów, Pancolarów (skrajnie jasna stałka 50 mm f1,8 :) ) materiałów ORWO to teraz jest KOSMOS