PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 7D i Canon 550 D streaming

RedWine
05-05-2010, 22:22
Rzucam temat , po od Canona niewiele się idzie dowiedzieć..

Zarówno 550 D jak 7D po nagrywaniu filmu w HD czy to 720p czy 1080,
zapisuje na kartach pliki w formacie .mov

odtwarzanie kontrolne w aparatach na LCD jest, ok .
odtwarzanie w PC na ZoomBrowserze , ok.
odtwarzanie przy bezpośrednim połączeniu kablem do telewizora HD , ok.

Problem pojawia się jeśli chcemy edytować, obrabiać lub odtwarzać na innych nośnikach / interfejsach np. Windows Media Player lub inne odtwarzacze czy narzędzia ,

obraz nie jest płynny i tnie się , stąd ni jak zabrać się do obróbki tegoż..

Dodam że stosowane sa odpowiednio karty są zgodne z zaleceniami producenta czyli np. szybki transfer UDMA dla CF (7D) , a kodeki h.264 i Canona , Movy itdd. poinstalowane najnowsze

Ktoś ma podobne problemy z posiadaczy , ??

MariuszJ
05-05-2010, 22:29
Problem jest w bardzo obliczeniożernym kodeku stosowanym do zapisywania filmów w 550d i 7d (co skutkuje ich małym rozmiarem przy bardzo dobrej jakości). Nie podpowiem dużo, ale ludzie którzy są w temacie podobno już mają frameworki do konwersji strumieni z 550d i 7d na bardziej przyjazny obliczeniowo dla komputera format. Jakby nie było (nie wszedłem w temat głęboko) jeżeli masz (a masz już - na kablu) płynny strumień wysokiej jakości to na pewno jest już lub będzie za chwilę metoda/oprogramowanie, które zdekoduje to do przyjaznego formatu, z popularnymi dekodekami.

davero
06-05-2010, 00:26
mencoder i do mjpeg polecam !

micles
06-05-2010, 08:23
Mpeg Streamclip.

Poozon
06-05-2010, 13:29
Polecam darmowy avidemux. Używam tego na linuxie (nie wiem czy na inne platformy występuje). Ma duże możliwości i dość przyjazne GUI.

Pozdrawiam

RomanS
08-05-2010, 18:08
avidemux, jest dla widows bez problemow tez dermowy.

micles
08-05-2010, 18:34
MPEG Streamclip, jest dla windows i mac bez problemów też darmowy.

szymonk
12-05-2010, 18:38
też miałem ten problem, ale zauwazyłem że przy pierwszym odtworzeniu filmu po skopiowaniu tylko na kompa, wystarczyło przewinąć do poczatku i puścic i juz płynnie wszystko działało ;)

Heilsberg
19-05-2010, 23:28
Może nie bardzo w temacie ale zielony w tym jestem. Zrzucałem foty z karty, na karcie był film, nie zrzuciłem go i sformatowałem kartę. Odzyskałem film programem do odzyskiwania ale zapisało go z rozszerzeniem jpg. Zmiana rozszerzenia na .mov nie pomaga. Rozmiar na dysku pasuje, widzę pierwszą klatkę jak fotkę. Czy jakiś program to otworzy i pozwoli zapisać jako film?

RomanS
19-05-2010, 23:42
Ja odzyskiwal bym jeszcze raz, ale tym razem poinformowal bym program z jakim typem pliku ma do czynienia

Heilsberg
19-05-2010, 23:51
No właśnie jak zaznaczę w programie .mov to nic nie odnajduje. Próbuję dalej, kolejnym programem. Kurcze, a to taki ważny dla mnie film.

RomanS
20-05-2010, 00:03
Powinienes odzyskac chyba dwa pliki *.MOV i *.THM
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i moze warto odzyskiwac takim programem, ktory nie bada struktury pliku i odzyskuje kazde.

micles
20-05-2010, 08:13
Ja usuwam thm po zgraniu i filmy działają.

tnt
20-05-2010, 08:48
Ja usuwam thm po zgraniu i filmy działają.

ale z tego co pamiętam w zoom browserze znika wtedy podgląd miniatur z okna eksploratora

micles
20-05-2010, 09:12
Zoom Browser... No tak...

tnt
20-05-2010, 09:39
:mrgreen:
Zoom Browser... No tak...

CFR
22-05-2010, 14:11
No właśnie jak zaznaczę w programie .mov to nic nie odnajduje. Próbuję dalej, kolejnym programem. Kurcze, a to taki ważny dla mnie film.
Sprawdz VLC, moze on pomoze.

PZDR

sowask8
02-06-2010, 01:29
odtwarzanie kontrolne w aparatach na LCD jest, ok .
odtwarzanie w PC na ZoomBrowserze , ok.
odtwarzanie przy bezpośrednim połączeniu kablem do telewizora HD , ok.

Problem pojawia się jeśli chcemy edytować, obrabiać lub odtwarzać na innych nośnikach / interfejsach np. Windows Media Player lub inne odtwarzacze czy narzędzia , [B]obraz nie jest płynny i tnie się , stąd ni jak zabrać się do obróbki tegoż..

Problem nr 1.
Komputer nie radzi sobie z rozdzielczoscia pliku filmowego typowy standardowy problem albo system na nowo zainstalowac wtedy powinno smiga albo procesor kupic lepszy a najlepiej clipy ogladac w Quick time bo to program przystosowany dla formatow mov czy mp4.
Ja mam 2 rdzeniowy p4 2gb ramu ,klipy smigaja z canona 5d bez problemu program do edycji to adobe premiere v.2.0

sp3uca
10-06-2010, 20:18

Poradziles sobie?
(Ile MB ma ten odzyskany plik ?)

Andy

mac_27
10-06-2010, 21:04
Witam,

proponuję konwersję pliku MOV za pomocą WinX HD Video Converter Deluxe.
Plik kurczy się około 10-krotnie bez zauważalnej utraty jakości - konwersja do kodeka XVID przy full HD.

Heilsberg
13-06-2010, 09:56
Poradziles sobie?
(Ile MB ma ten odzyskany plik ?)

Andy

Niestety żaden z próbowanych przeze mnie programów do odzyskiwania nie dał rady i poległem. Nie odzyskałem niestety i musiałem się z tym pogodzić. Plik miał około 1 giga.