Zobacz pełną wersję : Canon 7D i Canon 550 D streaming
Rzucam temat , po od Canona niewiele się idzie dowiedzieć..
Zarówno 550 D jak 7D po nagrywaniu filmu w HD czy to 720p czy 1080,
zapisuje na kartach pliki w formacie .mov
odtwarzanie kontrolne w aparatach na LCD jest, ok .
odtwarzanie w PC na ZoomBrowserze , ok.
odtwarzanie przy bezpośrednim połączeniu kablem do telewizora HD , ok.
Problem pojawia się jeśli chcemy edytować, obrabiać lub odtwarzać na innych nośnikach / interfejsach np. Windows Media Player lub inne odtwarzacze czy narzędzia ,
obraz nie jest płynny i tnie się , stąd ni jak zabrać się do obróbki tegoż..
Dodam że stosowane sa odpowiednio karty są zgodne z zaleceniami producenta czyli np. szybki transfer UDMA dla CF (7D) , a kodeki h.264 i Canona , Movy itdd. poinstalowane najnowsze
Ktoś ma podobne problemy z posiadaczy , ??
MariuszJ
05-05-2010, 22:29
Problem jest w bardzo obliczeniożernym kodeku stosowanym do zapisywania filmów w 550d i 7d (co skutkuje ich małym rozmiarem przy bardzo dobrej jakości). Nie podpowiem dużo, ale ludzie którzy są w temacie podobno już mają frameworki do konwersji strumieni z 550d i 7d na bardziej przyjazny obliczeniowo dla komputera format. Jakby nie było (nie wszedłem w temat głęboko) jeżeli masz (a masz już - na kablu) płynny strumień wysokiej jakości to na pewno jest już lub będzie za chwilę metoda/oprogramowanie, które zdekoduje to do przyjaznego formatu, z popularnymi dekodekami.
mencoder i do mjpeg polecam !
Polecam darmowy avidemux. Używam tego na linuxie (nie wiem czy na inne platformy występuje). Ma duże możliwości i dość przyjazne GUI.
Pozdrawiam
avidemux, jest dla widows bez problemow tez dermowy.
MPEG Streamclip, jest dla windows i mac bez problemów też darmowy.
też miałem ten problem, ale zauwazyłem że przy pierwszym odtworzeniu filmu po skopiowaniu tylko na kompa, wystarczyło przewinąć do poczatku i puścic i juz płynnie wszystko działało ;)
Heilsberg
19-05-2010, 23:28
Może nie bardzo w temacie ale zielony w tym jestem. Zrzucałem foty z karty, na karcie był film, nie zrzuciłem go i sformatowałem kartę. Odzyskałem film programem do odzyskiwania ale zapisało go z rozszerzeniem jpg. Zmiana rozszerzenia na .mov nie pomaga. Rozmiar na dysku pasuje, widzę pierwszą klatkę jak fotkę. Czy jakiś program to otworzy i pozwoli zapisać jako film?
Ja odzyskiwal bym jeszcze raz, ale tym razem poinformowal bym program z jakim typem pliku ma do czynienia
Heilsberg
19-05-2010, 23:51
No właśnie jak zaznaczę w programie .mov to nic nie odnajduje. Próbuję dalej, kolejnym programem. Kurcze, a to taki ważny dla mnie film.
Powinienes odzyskac chyba dwa pliki *.MOV i *.THM
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i moze warto odzyskiwac takim programem, ktory nie bada struktury pliku i odzyskuje kazde.
Ja usuwam thm po zgraniu i filmy działają.
Ja usuwam thm po zgraniu i filmy działają.
ale z tego co pamiętam w zoom browserze znika wtedy podgląd miniatur z okna eksploratora
Zoom Browser... No tak...
:mrgreen:
Zoom Browser... No tak...
No właśnie jak zaznaczę w programie .mov to nic nie odnajduje. Próbuję dalej, kolejnym programem. Kurcze, a to taki ważny dla mnie film.
Sprawdz VLC, moze on pomoze.
PZDR
odtwarzanie kontrolne w aparatach na LCD jest, ok .
odtwarzanie w PC na ZoomBrowserze , ok.
odtwarzanie przy bezpośrednim połączeniu kablem do telewizora HD , ok.
Problem pojawia się jeśli chcemy edytować, obrabiać lub odtwarzać na innych nośnikach / interfejsach np. Windows Media Player lub inne odtwarzacze czy narzędzia , [B]obraz nie jest płynny i tnie się , stąd ni jak zabrać się do obróbki tegoż..
Problem nr 1.
Komputer nie radzi sobie z rozdzielczoscia pliku filmowego typowy standardowy problem albo system na nowo zainstalowac wtedy powinno smiga albo procesor kupic lepszy a najlepiej clipy ogladac w Quick time bo to program przystosowany dla formatow mov czy mp4.
Ja mam 2 rdzeniowy p4 2gb ramu ,klipy smigaja z canona 5d bez problemu program do edycji to adobe premiere v.2.0
Poradziles sobie?
(Ile MB ma ten odzyskany plik ?)
Andy
Witam,
proponuję konwersję pliku MOV za pomocą WinX HD Video Converter Deluxe.
Plik kurczy się około 10-krotnie bez zauważalnej utraty jakości - konwersja do kodeka XVID przy full HD.
Heilsberg
13-06-2010, 09:56
Poradziles sobie?
(Ile MB ma ten odzyskany plik ?)
Andy
Niestety żaden z próbowanych przeze mnie programów do odzyskiwania nie dał rady i poległem. Nie odzyskałem niestety i musiałem się z tym pogodzić. Plik miał około 1 giga.