Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do 500D
Sorry za przydługi post :)
Na początku chciałbym się przywitać.
Czytam forum już od dłuższego czasu, jednak nadal nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie: Jaki obiektyw?
Generalnie jestem 100% amatorem, z lustrzankami mam tyle styczności co poprzez 2-3 znajomych fotografujących nałogowo, ale również niepotrafiących mi doradzić.
Przez ostatnie pół roku zastanawiałem się nad wyborem aparatu - od nikona D1000 poprzez D80, D90, Canona 350 i 450 na wybranym w końcu kiedy kompakt Canon A620 dokonał żywota Canonie 500D.
Wybrałem 500D ze względu na możliwość kręcenia filmików [lepiej mieć i nie używać, niż potrzebować i nie mieć] oraz znajomych i ich obiektywy do pożyczania :)
Na "co dzień" aparat służyłby do fotografowania jachtów i ich wnętrz. Pomieszczenia na jachtach bywają dość ciasne więc potrzebowałbym tu czegoś szerokokątnego.
Za to w weekendy często wyjeżdżam w plener pozwiedzać ciekawe miejsca-tutaj bunkry i tym podobne zabytki przeszłości.
I teraz główny bodziec do pośpieszenia się z kupnem - w wakacje jadę do Indonezji gdzie część ciekawych obiektów będzie prawdopodobnie mocno oddalona - panoramy, ludzie, wulkany, piękne świątynie oraz oczywiście przyroda.
Streszczając całą sprawę na start potrzebuję 1 max 2 obiektywów które spełniały by powyższe założenia z naciskiem na Indonezję niebawem i stocznie zaraz po wakacjach [aparacik musi się zwrócić].
Do wydania na aparat + obiektyw mam około 2500 zł [lepiej na start mniej] + ewentualny drugi obiektyw później po wakacjach do 1000zł.
Z forum wynika że najlepiej na start kupić puchę i 18-55 jednak nie wiem na ile wystarczy mi ten obiektyw jeśli chodzi o Indonezję.
Pozdrawiam
za 2500zl to bedziesz na granicy za body + kit, wiec nie wiem co chcesz kupic za reszte:)
WiatruMistrz
05-05-2010, 21:19
Po analizie tego co piszesz to kup obiektyw canon 15-85 is z polarem slim oraz lampą zew. bo 18mm to za ciasno...miałem sigme 10-20 i się narazie męczę kitem na wnętrzach.
z takim budżetem nie zaszalejesz :roll:
indonezja + jachty no i 2,5k na sprzęt ... wybacz .... :-?
za 2500zl to bedziesz na granicy za body + kit, wiec nie wiem co chcesz kupic za reszte:)
Aj wkradł się chochlik miało być 3500 ;]
michael_key
05-05-2010, 21:26
A w ogóle już klamka zapadła na serię trzycyfrową ? Może coś z półki pół profi body + jakieś szkiełko?
nie ma sensu w body pakowac, moim zdaniem przynajmniej.
kit ci wystarczy, jako szeroki kat, za reszte kup tele;)
z takim budżetem nie zaszalejesz :roll:
indonezja + jachty no i 2,5k na sprzęt ... wybacz .... :-?
:) tak jak napisałem wkradł się błąd, 3.5 +1 później. Co do Indonezji - powiem ci że z budżetem 5k idzie tam dolecieć, pozwiedzać, przemieszczać się po wyspach, przeżyć przez miesiąc i wrócić.
A w ogóle już klamka zapadła na serię trzycyfrową ? Może coś z półki pół profi body + jakieś szkiełko?
Jak już mówiłem jestem laikiem i półka amatorska wydawała mi się po prostu odpowiednim miejscem dla mnie.
Aparatu jeszcze nie kupiłem, jednak nie widzę większego pola do manewru zachowując możliwość kręcenia filmików i mieszcząc się w budżecie, więc postanowiłem okroić ewentualne koszty na rzecz późniejszych dodatków.
michael_key
05-05-2010, 21:53
Pakowanie w body pakowaniem, ale punkt widzenia zależy od punktu chwycenia :) 30tka bądź 40tka to o niebo lepsza ergonomia. ;-)
Aj wkradł się chochlik miało być 3500 ;]
W tym przedziale ja bym polecił:
1. Canon 18-55 IS + wspomniany przez WiatruMistrz'a polar slim np. Marumi
2. Canon 55-250 f/4-5.6 IS
3. Body... np. 30D lub 40D + dodatkowe ogniwa zasilające.
kolega napisal wyraznie, ze chcialby miec mozliwosc krecenia filmow, to raz.
dwa, jesli bedzie to jego pierwsza lustrzanka, to ergonomia o ktorej mowisz i tak bedzie lepsza od kompaktu:)
MariuszJ
05-05-2010, 23:01
kolega napisal wyraznie, ze chcialby miec mozliwosc krecenia filmow, to raz.
dwa, jesli bedzie to jego pierwsza lustrzanka, to ergonomia o ktorej mowisz i tak bedzie lepsza od kompaktu:)
Jako użytkownika 20d, 550d i dawniej kilku innych sprzętów Canona, zawsze niesamowicie mnie rajcuje czytanie o niesamowitej ergonomii dwucyfrowych puszek. Wiem, że dużo przede mną, że na pewno przez te lata robiłem coś źle, że tej przepaści nie odkryłem :D
Ja bym wziął zestaw używana Sigma 10-20, KIT i używane 70-200/4 lub 55-250.
10-20 styknie do jachtów i wycieczek, kit będzie na kotlety a tele na dalsze plany.
Generalnie, 500D ma dosyć dobre ISO więc na razie lampę można sobie odpuścić. Tym bardziej, że na 10-20 spokojnie da się utrzymać czasy 1/20s, a pozostałe dwa mają stabilizację.
Przy takim budżecie nie ma co myśleć o dwucyfrówkach, tylko lepsze szkła brać. A w kwestii ergonomii sobie gripa dokupić. Z cudownej ergonomii 40D i pochodnych wymieniłbym tylne kółko i droższy battery GRIP.
michael_key
06-05-2010, 15:06
Jako użytkownika 20d, 550d i dawniej kilku innych sprzętów Canona, zawsze niesamowicie mnie rajcuje czytanie o niesamowitej ergonomii dwucyfrowych puszek. Wiem, że dużo przede mną, że na pewno przez te lata robiłem coś źle, że tej przepaści nie odkryłem :D
Czy ja wiem czy taka niesamowita? ;) Nie przesadzajmy. Też miałem trzy cyfrowego, 450tkę i dawałem radę :-P
możecie się przekomarzać.
Nie chodzi nawet o "plastikowatość", czy ktoś ma duże czy małe ręce ale o 2 rolki :)
zmiana parametrów ekspozycji to jest bajka a kombinacja "naciśnij guzik i przytrzymując go ...."
ale... teraz będę okrutny:evil: : Statystycznie większość użytkowników serii xxxD i xxxxD nie zaprząta sobie głowy korektą ekspozycji, nie używa trybu manual i jedzie na zielonym kwadraciku albo Tv/Av. Więc oni nigdy nie docenią (nie potrzebują) kółka nastaw :P
Wiem, że to przegięcie, ale ostrzegałem :)
dziobolek
06-05-2010, 16:25
...Na "co dzień" aparat służyłby do fotografowania jachtów i ich wnętrz. Pomieszczenia na jachtach bywają dość ciasne więc potrzebowałbym tu czegoś szerokokątnego.
Może się mylę, ale do wnętrz jachtów IMHO najlepiej Fisheye 180° (np. Samyang 8mm)
Poza tym ekonomicznie na początek:
1. Canon 18-55 IS
2. Canon 55-250 f/4-5.6 IS
Pozdrówka!
ale o 2 rolki :)
G! prawda. W Pentaxie mam 2 rolki, a i tak używam jedną. Bo chociaż lubię tryb manualny, to na Av jest mi wygodniej:D
Wcześniej miałem Fujika s9600 z jedną rolką i jakoś przycisk +/- mi nie przeszkadzał:) Tak więc kupować sprzęt specjalnie dla dwóch rolek, to bezsens. Nie będziesz przecież ciągle w manualnym trybie pracował prawda? Nie masz czasu nic ustawić przełączasz na "S" i lecisz z czasem.
Wszystko zależy od tego z czym Ci wygodni. Mi np dobrze z przyciskiem +/- , a innym z roleczką:P
pawciolbn
08-05-2010, 12:15
no tak, ale jak wypracujesz sobie dobrą ergonomię zmieniając kilka ustawień w Cn.F.'ach, to współpraca z dwoma kółeczkami w trybach Av/Tv przebiega intuicyjnie. Ja na ten przykład dużym kołem wybieram punkt AF, na spuście mam tylko pomiar AE, przyciskiem blokady AE/FE "łapię" AF, małe koło - zmiana przysłony lub zmiana EV. Tak pracuje mi się dobrze.. ale do tematu..
Gdyby autora nie ograniczał budżet to zakup 10-20(22) byłby świetny do tych szerokości i kadrów na jachtach, no ale.. może kitowy zestaw 18-55 i 55-250 będzie ok, a jak uda się cos doskrobać to Samyang Fishe-eye 8mm?
#
no tak, ale jak wypracujesz sobie dobrą ergonomię zmieniając kilka ustawień w Cn.F.'ach, to współpraca z dwoma kółeczkami w trybach Av/Tv przebiega intuicyjnie. Ja na ten przykład dużym kołem wybieram punkt AF, na spuście mam tylko pomiar AE, przyciskiem blokady AE/FE "łapię" AF, małe koło - zmiana przysłony lub zmiana EV. Tak pracuje mi się dobrze
Oczywiście miałem na myśli kółeczka w moim pentaxie, które są rozstawione tak jak w nikonach itd.
W Canonie jest inaczej i chyba lepiej. Chociaż i tak nie zawsze 2 kółeczka to jakaś wielka potrzeba:)
Tigger69
10-05-2010, 10:58
http://canon-board.info/showthread.php?t=62959
i zostaje Ci 1200zł na dodatkowy obiektyw :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
np. Samyang Fishe-eye 8mm