Zobacz pełną wersję : Focus one shot a al servo
Tak myślę jak robić foto jak czlowiek idzie na mnie lub się oddala? Czy w trybie al servo czy normalnie tylko odrazu spust przyciskach a nie najpier do polowy a pozniej do końca żeby zwłoka między złapaniem focusa a zrobieniem zdjęcia była minimalna?
Ideologicznie oczywiscie AI Servo, sluzy dokladnie do takich rzeczy.
... ale ja np. mialem troche walniete 1Dmk2N, ktoremu servo dzialalo troche nieprecyzyjnie - i czesto (z doskonalym skutkiem) robilem dokladnie to co opisales :) (szybkie, pelne wcisniecie). Ale do tego AF musi byc naprawde piekielnie szybki, 40D z przecietnym zoomem moze nie wystarczyc.
No,przy body ze słabszym Al servo ,włączyć One shot :smile: i trzeba wybrać coś [Kamień drzewo...]przed obiektem na jego przypuszczalnej trasie , wyostrzyć na to miejsce.Trzymać spust do połowy i czekać.Jak obiekt będzie w tym miejscu,docisnąć spust.W ten sposób każdym aparatem zrobimy ostre zdjęcie.[Czas oczywiście dopasowany do szybkości obiektu].Typowe zastosowanie to np .skok wzwyż czy w dal ,i łapanie skoczka w określonym miejscu.
Czytałem o łapaniu focusa na czymś innym lecz jak nie ma za bardzo punktu do jego złapania? A wogóle zauważyłem że jak ustawie al servo i np trzymam aparat możliwie nieruchomo skierowany na ścianę to lekko ciągle pracuje focus czy to wynika ze tego że nie trzymam idealnie nieruchomego aparatu? Czy to normalna praca al servo?
Normalna praca wynikająca z nidoskonałości naszych rąk. Szczególnie przy dłuższych ogniskowych jest to odczówalne. Nie przejmuj się tym, gdy aparat "złapie" zbliżający się do Ciebie z w miarę jednakową prędkością to AI Servo pomoże Ci zrobić ostre zdjęcie.
fabrykant
04-05-2010, 22:47
Teoria mówi że AIServo ma śledzić obiekt poruszający się przesuwając ostrość nawet W TRAKCIE naciskania spustu, do ostatniej chwili "przewidując" dalszy ruch obiektu (predictive focus)- teoretycznie nie powinno mieć zatem znacznia w jaki sposób zadziałamy spustem. Jednak (nadal w teorii) w trybie AI Servo Canon (serii XX lub XXX) ma tzw. priorytet migawki, a nie priorytet ostrości, czyli wyzwala migawkę "na żądanie", niezależnie od tego czy ostrość jest ustawiona prawidłowo czy też nie (W 1-dynkach można sobie wybrać priorytet ostrości lub migawki.) Zatem naciskając spust "szybko i jednorazowo" mamy wg mnie mniejszą pewność trafionego zdjęcia- autofokus nie zdąży wyostrzyć, a migawka I TAK będzie wyzwolona.
Z praktyki własnej- zawsze śledzę ostrością obiekt na półspuście i dopiero w wybranej chwili dociskam do końca. Czasem stosuję metodę "szybko i jednorazowo" w sytuacji kiedy nie zdążę przełączyć z One Shot na AI Servo- efekty (z 40D) różne, czasem się uda.
Czasem stosuję metodę "szybko i jednorazowo" w sytuacji kiedy nie zdążę przełączyć z One Shot na AI Servo- efekty (z 40D) różne, czasem się uda.
W niektórych sytuacjach zamiast "ręcznie" przełączać tryby pracy układu AF warto skorzystać z trybu Al Focus AF, który to owe przełączanie wykona automatycznie.
allxages
04-05-2010, 23:49
Jednak (nadal w teorii) w trybie AI Servo Canon (serii XX lub XXX) ma tzw. priorytet migawki, a nie priorytet ostrości, czyli wyzwala migawkę "na żądanie", niezależnie od tego czy ostrość jest ustawiona prawidłowo czy też nie (W 1-dynkach można sobie wybrać priorytet ostrości lub migawki.)
A gdzie ten priorytet można zmienić w 1dnkach? w personal functions? bo w CF nie widzem...
A swoją drogą, gdzieś czytałem na forum, ale teraz to nie znajde...jak mam Servo i sledze sobie jednym punktem obiekt i nagle wskoczy mi cos przed moj obiekt to momentalnie zmienia mi obiekt sledzony na ten nowy. mozna temu jakos zaradzić?
fabrykant
05-05-2010, 08:50
[QUOTE=allxages;811595]A gdzie ten priorytet można zmienić w 1dnkach? w personal functions? bo w CF nie widzem...
QUOTE]
Szukajcie a znajdziecie ;)
CFIII-3
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dmarkIV/page12.asp
allxages
05-05-2010, 14:22
E to nie w jedynkach tylko w 1D4 ;-)
fabrykant
05-05-2010, 15:00
No niestety, nie posiadam żadnej i mogę je tylko pooglądać z cieknącą ślinką na dpreview. Pierwsza nawinęła się akurat 1d4...
A gdzie ten priorytet można zmienić w 1dnkach? w personal functions? bo w CF nie widzem...
A swoją drogą, gdzieś czytałem na forum, ale teraz to nie znajde...jak mam Servo i sledze sobie jednym punktem obiekt i nagle wskoczy mi cos przed moj obiekt to momentalnie zmienia mi obiekt sledzony na ten nowy. mozna temu jakos zaradzić?
Można ustawić w CF, przerywanie śledzenia ostrości poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku u mnie w 350d, AE lock button ustawienie na blokowanie af-u. W tym przypadku o ile się przewidzi, że coś ma wejść w kadr :)
allxages
05-05-2010, 21:08
Ale to nie ma związku z pytaniem...
Na tym polega ai servo, "szuka" obiektu do wyostrzenia.
Żeby nie ustawiał ostrości na nowy obiekt, wystarczy zblokować ostrzenie, w momencie puszczenia przycisku, szukanie ostrości wraca.
Nie ma związku ?!
allxages
05-05-2010, 22:27
No, ale jak coś wskakuje ci na punkt AF niespodziewanie to zanim wcisniesz jakikolwiek przycisk czy puscisz spust czy inny AF-On to już dawno przestawi się na ten nowy obiekt.