Zobacz pełną wersję : W jakiej kolejnosci zmieniac wartosci ISO, prseslone czy czas przy uzyciu lampy
yellowpliszka
02-05-2010, 13:32
Pytanie ktore nurtuje mnie od dawna. Zakladamy ze mam pochmurny dzien badz obiekt jest w cieniu. Chcialbym doswietlic go swiatlem z zewnetrznej lampy TTL/manual lub studyjnego softboksa. Jakie wartosci zmieniac w pierwszej kolejnosci chcac uzyskac prawidlowa ekspozycje? Powiedzmy ze zdjecie jest przeswietlone, zaczac od schodzenia z ISO czy moze najpierw przymknac przeslone lub skrocic czas? Czy zachowanie jakichkolwiek priorytetow w tej sprawie ma wogole sens?
no jeżeli masz iso 1600 i więcej to schodzisz z iso. Jeżeli natomiast iso 100 i mniej,czas 1/200 to można domknąć przesłonę lub skrócić czas.
Aż takiej różnicy nie będzie, chyba że zależy Ci na głębi ostrości to schodzisz tylko z iso i czasu migawki.
to moja subiektywna opinia, może ktoś Ci lepiej doradzi
dr_bonzo
02-05-2010, 15:27
TTL: Zmiana czasu ci nic nie da, blysk trwa bardzo krotko - powiedzmy 1/1000s (mowie ciagle o pstrykaniu z czasem dluzszym niz max. synchro - czy jak to sie nazywa < 1/200-1/300).
Wiec bez wzgledu na wybrany czas naswietlania - ilosc swiatla od lampy wejdzie do obiektywu taka sama.
Jak przepalenie masz od lapmy - to tylko przeslona (zmieni ci GO) i ISO (im mniejsze tym lepsza jakosc obrazu).
Tyle teorii, sam lampy nie mam, ale ucze sie z http://neilvn.com/tangents/ - posty glownie o uzyciu lampy blyskowej.
Tutaj zbior najwazniejszych porad: http://neilvn.com/tangents/flash-photography-techniques/flash-photography-tips/
To chyba musisz wybrać co chcesz zmienić w obrazie. Bo domknięcie przysłony jak (kolega na górze napisał) zmniejszy dopływ światła błyskowego, skrócenie otwarcia czasu migawki, bądź zbicie iso natomiast, zmniejszy dopływ światła zastanego.
Mając na uwadze pracę zewnętrznej lampy w manualu to jak przepały od lampy domykasz przesłonę (albo regulujesz lampę :-) ), jak za dużo zastanego to iso albo czas otwarcia migawki.
Tak mi sie przynajmniej wydaje ^_^
Pytanie ktore nurtuje mnie od dawna. Zakladamy ze mam pochmurny dzien badz obiekt jest w cieniu. Chcialbym doswietlic go swiatlem z zewnetrznej lampy TTL/manual lub studyjnego softboksa. Jakie wartosci zmieniac w pierwszej kolejnosci chcac uzyskac prawidlowa ekspozycje? Powiedzmy ze zdjecie jest przeswietlone, zaczac od schodzenia z ISO czy moze najpierw przymknac przeslone lub skrocic czas? Czy zachowanie jakichkolwiek priorytetow w tej sprawie ma wogole sens?
Zalezy co masz przeswietlone. Jesli tlo, zmniejszasz czas, jesli to co oswietla lampa zjezdzasz z ISO albo przyslona, ewentualnie moca lampy.
Jesli chcesz zeby GO zostala taka sama, ruszasz ISO, jesli nie zalezy ci na jakiejs konkretnej GO, zmieniasz przyslone.
Zasarniczo czasem regulujesz tylko to co oswietlone jest swiatlem zastanym, to co oswietla lampa regulujesz jej moca, iso lub przyslona.
ps. Oczywiscie jesli zmniejszysz ISO, a zcas pozostawisz bez zmian tlo bedzie ciemniejsze.