Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40d a style obrazu (wyostrzanie, nasycenie itp)

mobo
02-05-2010, 12:58
Tak się zastanawiam jakie ustawienia są najlepsze jako podstawowe? Chodzi mi o ustawianie parametrów jak kontrast, wyostrzanie, nasycenie jako takie wypróbowane najbardziej uniwersalne, żebym sobie ustawił w stylu standart. Czy w zależności od scenerii wybieracie styl czy właśnie jedno tylko optymalne ustawienie stosujecie?

MariuszJ
02-05-2010, 13:07
Tak się zastanawiam jakie ustawienia są najlepsze jako podstawowe? Chodzi mi o ustawianie parametrów jak kontrast, wyostrzanie, nasycenie jako takie wypróbowane najbardziej uniwersalne, żebym sobie ustawił w stylu standart. Czy w zależności od scenerii wybieracie styl czy właśnie jedno tylko optymalne ustawienie stosujecie?
Ustawiłem wyostrzanie na max, żeby lepiej ocenić ostrość na LCD. Reszta parametrów na 0, nie mają w puszce znaczenia i tak wywołuję w DPP i tam ewentualnie (dość rzadko) czymś tam pokręcę.

W ogóle nie manipuluję stylami, jadę cały czas na standardzie. Kiedyś próbowałem zmieniać dla różnych zdjęć i żadne ustawienie nie było subiektywnie lepsze niż standard.

irekaro
02-05-2010, 13:18
mam podkręcony kontrast dzięki czemu zdjęcia są kolorowe a nie wyprane . wyostrzania wogóle nie włączam bo dają falszywy efekt - jakieś linie których nie ma w żeczywistości.

sbogdan1
02-05-2010, 13:21
Podstawa to RAW . Wtedy Ty będziesz decydował w trakcie wołania jak zdjęcie ma wyglądać i co ewentualnie podkręcić wyostrzyć etc..,

mobo
02-05-2010, 13:30
Z RAW`ami to fakt, tylko dla wygody lubię jak i jpg zapisuje i można na szybko mieć fotki bez powiedzmy kombinowania.

MariuszJ
02-05-2010, 13:41
Z RAW`ami to fakt, tylko dla wygody lubię jak i jpg zapisuje i można na szybko mieć fotki bez powiedzmy kombinowania.
No ja do tego mam telefon...

sbogdan1
02-05-2010, 13:42
Jeśli chodzi o jpg to raczej rzadko włączam , no chyba że faktycznie robię na szybko jakieś tam domowe imprezowe itd .ale też nie mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,
Moim zdaniem nie warto podkręcać w puszcze , choć jak kto woli.
Zawsze możesz włączyć zielony kwadracik ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
też nie mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,

też mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,
Tak miało być wpisane

michael_key
02-05-2010, 16:20
Ja mam ustawiony styl Dokładny. Wychodzę z założenia, że i tak będę wołał RAW'a. JotPeGi są mi obce :)

axk
03-05-2010, 17:53

Jeżeli korzystasz z formatu RAW to o stylach możesz spokojnie zapomnieć. W tym przypadku są one kompletnie zbyteczne ponieważ podczas obróbki to Ty nadajesz zdjęciu finalną postać.

dziobolek
03-05-2010, 18:14
Natomiast jeśli nie masz zamiaru korzystać z RAW,
to warto poszukać dodatkowych profili Picture Style.
Przykładowa stronka z dodatkowymi stylami - Canon Picture Style (http://www.canon.co.jp/imaging/picturestyle/file/index.html),
lub w edytorze tworzyć swoje na zasadzie prób i błędów.
Należy pamiętać jednak że nie ma jednego, uniwersalnego.

Pozdrówka!