Zobacz pełną wersję : canon 550d jaka karta do video ?
Witam mam pytanie jaką karte max obsłuży 550d. Chce nagrywać video.
Jeśli obsługuje 32gb to ile zmieści mi sie minut na karcie. Video w 1920x1080 30p, 25p, 24p
Zapis na karcie jaki może być minimalny ? 3mb/s 6mb/s ?
z tego co wiem pliki video są spore.
pozdrawiam
Witam mam pytanie jaką karte max obsłuży 550d. Chce nagrywać video.
Pisze w instrukcji.
Jeśli obsługuje 32gb to ile zmieści mi sie minut na karcie. Video w 1920x1080 30p, 25p, 24p
Pisze w instrukcji. Ale o ile się nie mylę. SDHC mają system plików FAT32 a tam jest ograniczenie wielkosci jednego pliku do 4GB. Po osiągnięciu tego rozmiaru aparat sam powinien zacząć zapisywać materiał do nowego pliku.
Zapis na karcie jaki może być minimalny ? 3mb/s 6mb/s ?
z tego co wiem pliki video są spore.
Canon zaleca class 6. W moim 500d mam kartę class2. Wideo w FullHD i dużej dynamice scen potrafi przepełnić bufor dość szybko.
Zapis jpg+ RAW w serii nawet nie ma co zaczynać.
Więc kupuj Class6 (ktoś nawet na giełdzie sprzedaje sandiska 16GB za 280pln.
hmm a ile minut gdzies mi sie zmiesci na 32gb ? 40m ? w fhd
jestem na kupnie aparatu i musze wybrac karte do niego. tak wiec szczegolow z instrukcji nie znam.
sandisk video hd 16 gb
używałem z 500d, używam z 550d, żadnych problemów z zapisem/przepełnionym buforem podczas nagrywania video nie zaobserwowałem - włączjąc w to tryby 720p/60kl oraz 1080p/30kl (mimo że karta kwalifikowana jest jako class 4)
a ile mozesz nagrac minut na tej 16gb karcie ? w 30p
nie miałem okazji zapełnić karty tylko plikami video, ale orientacyjnie:
1080p/30kl - 2 min 41 sek - równo 888 MB
Z instrukcji do 550d (dostępnej na stronie canona)
Strona 132.
Dla filmu Full HD:
330MB/1minutę
Katra 4GB - ok. 12 minut
Karta 16GB - ok. 49 minut
Próbowałem dzisiaj w sklepie na karcie class 2 i sie też nie tnie hmm, ale chyba kupię class 4 16gb. Nagrywałem krótkie filmy kilkunasto sekunowe.
To czy się tnie czy nie to sprawdzie dokładnie po wgraniu do komputera
i wtedy się okaże ...
bo na monitorku i ZB bedzie otwarzać ok. ale Windows Media player nawet z najnowszą paczką kodeków nie pomoże..
media player classic lub vlc i wszystko ok
To czy się tnie czy nie to sprawdzie dokładnie po wgraniu do komputera
i wtedy się okaże ...
bo na monitorku i ZB bedzie otwarzać ok. ale Windows Media player nawet z najnowszą paczką kodeków nie pomoże..
To że się tnie w kompie to nie wina zastosowanej karty pamięci tylko bardzo wymagającego kodeka który zastosował Canon. Pliki trzeba poprostu przerobić do bardziej zjadliwego formatu. Poruszano już tą kwestię wiele razy.
żeby sobie pooglądac na komputerze bez konwersji mov z 550d:
w AMD minimum to 2x3ghz (chociaż i wtedy czasem potrafi lekko się przydławić)
w INTEL minimum 2x2.8ghz
1GB to ok 3min filmu. Z kart dostepnych na rynku najlepszą opinią cieszą się karty SanDisk. Polecam wersję Extreme III, są dość drogie ale niezawodne.
Ja w 550D mam SanDisk Ultra SDHC 8GB,nie ma z nią problemów przy nagrywaniu filmów.
Ja w 550D mam SanDisk Ultra SDHC 8GB,nie ma z nią problemów przy nagrywaniu filmów.
Ultra 15MB/s czy Ultra 25MB/s?
zdRAWki
Ultra 15MB/s czy Ultra 25MB/s?
zdRAWki
Ultra 15MB/s nie zauważyłem jakiś spadków klatek przy nagrywaniu.
Co do wielkości plików,dla porównania fim nagrany w 1920x1080/25 o długości 8min39s ma wielkość 2,84GB,nie nagrywałem jeszcze scen dynamicznyh,czy sportu.
Kristobal
07-07-2010, 07:05
Do odtwarzania na kompie, polecam program KMPlayer. Warto zaznaczyć, że te pliki mov z Canona są zakodowane kodekiem H264, wystarczy więc załadować taki plik do mkvtoolnix i w kilka sekund otrzymujemy plik MKV, który jest odtwarzany np. przez stacjonarne odtwarzacze bluray - odtwarzałem filmy z Canona na odtwarzaczu LG BD370 i to jest po prostu BAJKA :)
Z instrukcji do 550d (dostępnej na stronie canona)
Strona 132.
Dla filmu Full HD:
330MB/1minutę
Katra 4GB - ok. 12 minut
Karta 16GB - ok. 49 minut
No to jeśli chodzi o czas nagrania, to wolę moją kamerę HF200 - dla Full HD:
4 GB - 22 minut
8 GB - 45 minut
16 GB - 98 minut
:)
No to jeśli chodzi o czas nagrania, to wolę moją kamerę HF200 - dla Full HD:
4 GB - 22 minut
8 GB - 45 minut
16 GB - 98 minut
:)
Ale wiesz, że im więcej (MB/s) tym mniej (minut), tym lepiej (jakość obrazu) ;) ?
zdRAWki
Ale wiesz, że im więcej (MB/s) tym mniej (minut), tym lepiej (jakość obrazu) ;) ?
zdRAWki
Wiem ........ tylko te konwerterowanie Avi do DVD ........ ;)
longer83
02-08-2010, 15:53
A ja niestety się naciąłem. Kupiłem na ebay kartę Kingston SDHC 8GB class 6, która po testach prędkości zapisu (4,8 MB/s) okazała się kartą klasy 4.
W trakcie nagrywania filmu w rozdzielczościach: 1920x1080@25, 1920x1080@24, 1280x720@50 po 3 sekundach nagrywanie zostaje przerwane z powodu przepełnienia bufora. W rozdzielczości 640x480@50 i poniżej nagrywanie filmów działa bez zarzutu.
Dodam, że przy robieniu zdjęć w serii bez lampy (format JPEG) po zrobieniu ok. 10 zdjęć aparat musi przerwać serię aby zapisać wykonane zdjęcia na kartę.
Nie pozostaje mi nic jak zakup nowej, szybkiej karty z pewnego źródła.
Jeszcze jedno: na karcie 8GB można nagrać (wg. aparatu) 23 minut 51 sekund.
longer83 ja na karcie 8GB klasy 4 nie mam takich problemów,może pełen format z poziomu aparatu pomoże,chyba,że już robiłeś i dalej kiszka.
longer83
02-08-2010, 16:18
Zapomniałem dodać, że pełny format karty robiony był w aparacie no i niestety nic to nie dało...
kolega mial tak na jakiejs tanszej 16tce. u mnie w 550d i u Niego w GH1 nagrywanie przerywa po ok. 3 sek... reklamuj karte - jakis shit Ci sprzedali....
na moim amd athlon 64 3000mhz niestety po wrzuceniu do adobe premiere 2.0 formatu SD dplynnosc jest denna. Trzeba miec naprawde mocne kompy do tego kodeka, a szkoda bo wielkosc pliku jest monstrualna!!!
Z hd na swoim kompie nawet nie sprawdzam bo to sie kicha i zalamka dla mnie skonczy. No ale coz, tak czy siak "Panie Canon dziekujemy za dobra robote dajac nam mozliwosc nagrywania filmow w naszych lustrach, bo nasi rodzice i dziadkowie nie przewidywali tego ze tak to sie skonczy".
Niedlugo powtanie pierwsza moja etiuda na 550d to sie pochwale.
Love Canon.
Jaka karte wybrac do 550D, materiału 1280x720 w 60 fps? Wystarczy Extreme 30mbps, czy lepiej wziąć 45mbps? Do Full HD z piątki mi styka 30mbps, tutaj niby więcej klatek, ale sporo mniejsza rozdzielczość. Pozdrawiam.
Ja mam konkretnie taką http://www.ceneo.pl/8388622.
daje w pełni radę, nic się nie wiesza, przy nagrwyaniu filmów,
ani razu mi żaden warning o buforze nie wyskoczył, nie ma chyba raczej sensu kupowac szybszej,
osobiście nie mam żadnych zastzreżeń do tej karty i pewnie przed wakacjami kupię drugą taką
poczytaj więcej tu http://canon-board.info/showthread.php?t=56820
Jaka karte wybrac do 550D, materiału 1280x720 w 60 fps? Wystarczy Extreme 30mbps, czy lepiej wziąć 45mbps? Do Full HD z piątki mi styka 30mbps, tutaj niby więcej klatek, ale sporo mniejsza rozdzielczość. Pozdrawiam.
30 w zupełności wystarcza do filmowania, nie zaobserwowałem problemów przy żadnej z konfiguracji parametrów (5d II, 7d).
Póki nie kombinujesz z bitrate strumienia i nie przekraszasz 50Mbps (b jak 'bit') to spokojnie i 20MBps (B jak 'bajt') wystarczy
pozdr
m.
Dla potomnych, ogarnąłem sobie tabelki, jaki format ma jaką przepływowość. W sumie to jest proste, bo zarówno Full HD (w 30, 25 i 24kl/s) jak i to mniejsze HD (w 60 i 50 kl/s) mają przepływ 330mbps i wymagają kart klasy 6, czyli tych 20mbps, lub szybszych.
Pozdrawiam.
argoncyc
23-04-2011, 20:26
W aparatach jest VBR. Osobiscie polecam karty Transcend class 10. Tanie a dobre. Z powodzeniem stosuje w 7d, 550d i ex3
Witam, też mi wcisneli w sklepie jakąś dziadowską karte która przy 1080p/25 klatek sie buforuje co kilka sekund :<. I teraz pytanie czy ta karta się nada ?
http://www.ceneo.pl/1712620
Odświeżam ! Odpowie ktoś na w/w pytanie :>?
Też polecam Transcend class 10. Nagrywałem na nią filmy w 1080p bez problemu.
Osobiscie mam Hame 16gb 22kl/s i sie buforuje. Jednak teraz najlepszym wyborem będzie Extreme III
GWTBialy
10-04-2012, 23:26
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pamieci-sandisk-sdhc-32-gb-ultra-30mb-s.html
Co sądzicie o tej karcie? Czy jednak celować w Extreme III?
Osobiscie po głebszych przemyśleniach wezmę http://www.sklepsandisk.pl/karta_produktu.php?idProdukt=28771 45mb/s powinno utrzymać najwyższe ustawienia :)
dariusz1973
30-12-2012, 12:29
Witam jestem nowym forumowiczem witam wszystkich Darek z gdańska. Panowie mam prośbę chodzi o to że jak nagram film na canona eos 550 d to z odtwarzaniem w aparacie nie ma żadnych kłopotów.Z koleji jak kartę wsadzę do laptopa karta- HAMA 8GB sped 10 to albo nie mog odtwożyć nic a na innym kompie przycina. Czy mam żle ustawiony aparat.Jestem amatorem w tych sprawach.A może muszę mieć jakiś specjalny program w kompie do filmów.Czy wie ktoś o co chodzi.
Kolekcjoner
30-12-2012, 13:36
Spróbuj sobie ściągnąć darmowy odtwarzacz potplayer - czyta praktycznie wszystko. Po drugie zgraj pliki video z karty na dysk - z karty może przycinać - trzecie niektóre słabsze laptopy mają problem z odtwarzaniem materiału HD.
dariusz1973
30-12-2012, 19:26
Ściągnąłem ten program i film skopiowałem na kompa , poszedł jakąś 1 min i laptop się zablokował nic nie działało i tak dwa razy.Chyba jest za słaby . Zobaczę u znajomego.Dzięki za pomoc.