Zobacz pełną wersję : Zakup Canona 50D
W zasadzie do tej pory korzystałem z Canona 300D oraz zestawu obiektywów 80-200L, 14L, 24-70L, przymierzam się do 85L
Mam kapusty na Canona 50D i na wiecej za ch... nie wykrzesam... Czy mozecie mi powiedziec jakieś jego opinie, bo w sieci sa i owszem, ale nie sa obiektywne. Wydaje sie ze to ostatni sprawiedliwy aparat - bez dodatkow gownianych typu krecenie filmow i tak chcialbym aby pozostalo.
Przez moją myśl przeszla 550D ale nie znam go i to chyba jakos niedawno wyszlo raczej?
Pozdrawiam
eKrowa
malkontent
01-05-2010, 10:25
W zasadzie do tej pory korzystałem z Canona 300D oraz zestawu obiektywów 80-200L, 14L, 24-70L, przymierzam się do 85L
Mam kapusty na Canona 50D i na wiecej za ch... nie wykrzesam... Czy mozecie mi powiedziec jakieś jego opinie, bo w sieci sa i owszem, ale nie sa obiektywne. Wydaje sie ze to ostatni sprawiedliwy aparat - bez dodatkow gownianych typu krecenie filmow i tak chcialbym aby pozostalo.
Przez moją myśl przeszla 550D ale nie znam go i to chyba jakos niedawno wyszlo raczej?
Pozdrawiam
eKrowa
Ja mam 50d napisz co Cię interesuje.
Ja kiedyś na podstawie opisu na Twojej stronie kupiłem Olympusa 5060 (kojarząc fotografię kropelek i nick) :-) i teraz mam szansę rewanżu.
krople to standard, ale wchodze bardziej w pomieszczenia ciemne, zalezy mi przede wszystkim na nie uzywaniu lampy blyskowej, szklarnie mam wystarczajaca. Szukalem Canona w tej cenie i osbecnie w podobnej jest albo 50D albo 550D. Jakie sample bym nie ogladal to z 50D zdjecia podobne sa do wysokiej jakosci zdjec ze srednioformatowego aparatu, natomiast z 550D napakowane pokrecaczy koloru i ostrosci, gdzie balans kontrastu jeszcze daje rade w dzien, ale kiedy robi sie ciemno lekko to 550D nei daje rady. A ja wlasnie chcialbym fotografowac o zmroku, w nocy, nad ranem glownie.
5D mogę nabyc w podobnej cenie ale uzywany, wiec jesli o mnie chodzi... to wole 50D nowy niz 5D uzywany.
Wszelkie opinie, sugestie i prostowanie moich mysli mile widziane. Zakup planowany na wtorek/srode, wiec dobrze byloby cos ustalic.
Pozdr
To chyba bardziej dozbieraj jeszcze na 5D stare dobre poczciwe body. Wtedy też wykorzystasz swoje słoiki w pełni.
malkontent
01-05-2010, 11:09
krople to standard, ale wchodze bardziej w pomieszczenia ciemne, zalezy mi przede wszystkim na nie uzywaniu lampy blyskowej, szklarnie mam wystarczajaca. Szukalem Canona w tej cenie i osbecnie w podobnej jest albo 50D albo 550D. Jakie sample bym nie ogladal to z 50D zdjecia podobne sa do wysokiej jakosci zdjec ze srednioformatowego aparatu, natomiast z 550D napakowane pokrecaczy koloru i ostrosci, gdzie balans kontrastu jeszcze daje rade w dzien, ale kiedy robi sie ciemno lekko to 550D nei daje rady. A ja wlasnie chcialbym fotografowac o zmroku, w nocy, nad ranem glownie.
5D mogę nabyc w podobnej cenie ale uzywany, wiec jesli o mnie chodzi... to wole 50D nowy niz 5D uzywany.
Wszelkie opinie, sugestie i prostowanie moich mysli mile widziane. Zakup planowany na wtorek/srode, wiec dobrze byloby cos ustalic.
Pozdr
Czyli sam już wybrałeś. Jeżeli szukasz potwierdzenia to powiem tak: kup 50d. 550d i cała seria jest za mała aby używać ze szkłami 70-200. Bardzo niewygodnie się je wtedy trzyma. Dopiero jak dokupisz grip to będzie w miarę ergonomicznie.
Co do wyboru nowy kontra używany. To nie raz na formach samochodowych czytałem; chcę nową Fabię, oszalałeś za tę samą cenę masz 6 letnieko passata albio 10 letniego mercedesa. Tylko, że jak masz nowy to masz gwarancję, wiesz, że nie było żadnych przygód i szanse, że coś się zepsuje następnego dnia są o wiele mniejsze.
Pozdr
Możesz podać przykład tych sampli ?
MariuszJ
01-05-2010, 11:33
Jakie sample bym nie ogladal to z 50D zdjecia podobne sa do wysokiej jakosci zdjec ze srednioformatowego aparatu, natomiast z 550D napakowane pokrecaczy koloru i ostrosci, gdzie balans kontrastu jeszcze daje rade w dzien, ale kiedy robi sie ciemno lekko to 550D nei daje rady.
Hę? Uśmiecham się jak to czytam, internet jak i papier - wiele zniesie :D
Pozdr
Wydaj kasę raczej na okulistę... 50D obrazek daje przeciętny, szumi wyraźnie nawet przy ISO200 a jakby co to już lepiej kupić 40D...
MariuszJ
01-05-2010, 13:22
Wydaj kasę raczej na okulistę... 50D obrazek daje przeciętny, szumi wyraźnie nawet przy ISO200 a jakby co to już lepiej kupić 40D...
Popieram, choć nie popadałbym w przesadę ;) 50d po prostu jest... zwykłym canonowskim aparatem APS-C, wyposażonym względem serii trzycyfrowej w nieco mniej badziewny AF.
Przy L-kowych obiektywach można go traktować jedynie jako rozwiązanie tymczasowe i w tym spokojnie może go zastąpić równie dobry 40d. Ba, nawet 20d. Ba! Równie dobrze i 300d może zostać, co - dolega mu coś?
Zbierzesz, jak to piszesz, kapustę na 5d czy 1d, kupisz sobie coś co rzeczywiście zmieni Ci obrazek. Obrazek, który powstaje w miejscu i za pomocą technologii - która uwierz, nie ma nic wspólnego z bełkotem pt. 50d uchyli Ci bram średnioformatowego raju (podczas gdy 300d to prawie kompakt cioci :)).
Co innego, gdybyś nie miał nic, kompletowałbyś obiektywy od zera i jednocześnie nie chciałbyś wydawać na całość kwotę nie znajdującej żadnego uzasadnienia w głębokości Twojej pasji. Wtedy 50d i secik obiektywów z głównym EFs-em jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
550d i 50d dają bardzo podobny obrazek, prawie nie do odróżnienia. Nie jest też prawdą, że 550d jest niewygodny ze szkłami wielkości 70-200. Natomiast do twoich zastosowań zdecydowanie polecałbym używanego 5d.
pawciolbn
01-05-2010, 15:31
nie no bez jajuf.. troszkę chyba poleciałeś.. ja jestem zadowolony ze zmiany 40@50.. wszak kosmetyczna, ale dla mnie jakość jest bardzo dobra. Nie narzekam nawet na ISO 800 w ciemniejszych kościołach, a w połączeniu z f/1.8 ewentualnie doświetleniu lampą jest bardzo dobrze.. wiem wiem.. to nie FF, ale nie przesadzajmy.
ps. kolejny temat na forum, który zmierza do stwierdzenia - "panaceum na zdjęcia, to FF i eLki" - już mnie mdli.. to po co kupujecie te badziewiaste 30, 40 i 50? darujcie sobie i kiście kapuchę na jeDynkę.
#
wydanie na uzywanego 5D 3500pln to jest jak kupowanie kota w worku;) sorry, choby nie wiem jak blyszczal sie na aukcji lub u znajomego kolegi to jest to wydatek nietrafiony. Ktos tam porownywal do 20D i 30D, bez przesady takbym to ujal. Potrzebuje sredniej klasy body, ale 550D i 50D to ta sama puszka tu jestem troche w szoku, moglby ktos troche rozwinac ten watek?
Dzienks
Ja kilka dni temu zmieniłem 20D na 50D i jestem pod wrażeniem - zwłaszcza ilość detali na fotkach wzrosła zauważalnie. AF też w moim odczuciu dużo lepszy niż w 20D. Może nie tyle szybszy ile bardziej pewny. I wreszcie porządny LCD. LiveView z siatką do kompozycji też mi się już zdążył bardzo przydać podczas focenia herbaty do katalogu. Ogólnie jestem zadowolony z przesiadki.
Jedyny minus jest taki, że muszę dokupić nieco kart pamięci i wymienić wreszcie omputer na szybszy;)
bardzo by pomogly przyklady, rozmowa jest mila i pelna wrazen, a czy moglby ktos zrobic zdjecia 40D i 50D skoro macie te puszki, mnie zakup czeka w next week czyli dokładnie po wtorku, dobrze byloby jak najwiecej wiedziec.
Sampli na Dpreview juz sie naogladalem... Ogolnie 50D wydaje mi sie ze ma miekki obraz i dobrze sobie radzi z oswietleniem, jesli nie mam racji, to proszę mnie poprawcie, ale z przykladami.
Pozdrawiam serdecznie, zaraz lece na pociag, a potem wieczorkiem jeszcze tutaj zajrze.
dziobolek
01-05-2010, 16:56
To chyba bardziej dozbieraj jeszcze na 5D stare dobre poczciwe body.
5D mogę nabyc w podobnej cenie ale uzywany, wiec jesli o mnie chodzi... to wole 50D nowy niz 5D uzywany...
...wydanie na uzywanego 5D 3500pln to jest jak kupowanie kota w worku;) sorry, choby nie wiem jak blyszczal sie na aukcji lub u znajomego kolegi to jest to wydatek nietrafiony.
ROTFL
Ktos tam porownywal do 20D i 30D, bez przesady takbym to ujal. Potrzebuje sredniej klasy body, ale 550D i 50D to ta sama puszka tu jestem troche w szoku...
Nie, to nie ta sama puszka.
Wizjer - 550D dziurka od klucza, 50D - duże jasne okno.
Dla jednych to nie ma znaczenia, inni nie mają wyjścia (finansowo) ;)
Reszta OK!
Pozdrówka!
Nie wiem na ile przyda się link w końcu to tylko zdjęcia w internecie, ale autor tych zdjęć robi 50d, w dobrym zaplanowanym oświetleniu puszka pokazuje pazurki ;) a chyba bardziej fotograf :) http://www.flickr.com/photos/tomcelarek/
pawciolbn
01-05-2010, 17:35
http://www.fmix.pl/album/55828/1/zalew-zemborzycki.html - 50D i 55-250 IS
http://www.fmix.pl/album/53334/lubelskie-koscioly/1 - 40D i 17-55/2.8 IS
http://www.fmix.pl/album/52601/1/majdanek.html - 40D i 100-400 L
na całej mojej stronie są głównie fotki 40D i część 50D z rożnymi obiektywami, wołane z RAW w DPP.
Dla mnie z 40 na 50 poprawa jest widoczna. zwłaszcza na podstawie tych z kościoła. Dzisiaj robiłem chrzest tym 17-55/2.8 - w DPP zaznaczam większości i CTRL+D (do jpg) bez korekcji i odszumiania. Nie powiem, że jest zbędne pomachać suwakami, ale nie tak konieczne jak przy poprzedniej imprezie z 40D.
ps. wracając do AF - nie ma co ukrywać, że jest lepszy w 50D niż 20, 30. Owszem to nie 7D, ale jest lepiej. Natomiast zakup 5D bym sobie odpuścił - lepiej poczekać na przyjazną cenę MKII.
#
Wizjer - 550D dziurka od klucza, 50D - duże jasne okno.
HAH! zgadzam się 550d ma mały wizjer, nawet okrutnie mały. Ale 'duże jasne okna' to były kominy w hasselbladach, a nie 50d.
MariuszJ
01-05-2010, 18:08
wydanie na uzywanego 5D 3500pln to jest jak kupowanie kota w worku;) sorry, choby nie wiem jak blyszczal sie na aukcji lub u znajomego kolegi to jest to wydatek nietrafiony. Ktos tam porownywal do 20D i 30D, bez przesady takbym to ujal. Potrzebuje sredniej klasy body, ale 550D i 50D to ta sama puszka tu jestem troche w szoku, moglby ktos troche rozwinac ten watek?
Nie, to nie jest ta sama puszka.
Jeżeli już, to można porównywać 500d z 50d, a 550d z 7d. Czy to oznacza, że twierdzę że Ci co kupują 50d i 7d to naiwniacy, którzy kupują droższe puszki dla lansu? Nigdzie tego nie powiedziałem. Są różnice między 2 i 3-cyfrowymi odpowiednikami, różnice warte dopłacenia lub nie, ale - na miły Bóg - różnice nie w obrazku który generują... ekrowa, wyraziłeś sądy które są po prostu ewidentnie nieprawdziwe, wprowadzające w błąd, riposta była niezbędna. Analizujesz nam tu sample z dpreview, analizując takie sample można dojść do takich wniosków jak tylko chcesz - jak dobrze poszukasz to i wyjdzie że frajerami są Ci co używają 5d ze stałkami bo z LX3 wychodzą porównywalne zdjęcia (testy jeszcze bardziej ekstremalne były robione, wystarczy poszukać w internecie).
Różnice istotne dla jakości zdjęć są, ale nie w obrazku - są w pewności AF, FPS i cała mechanika migawki, są w ergonomii użytkowania (uchwyt, wizjer na lustrach, manipulatory), są w dodatkowych funkcjonalnościach (microadjustment, sraw, wymienne matówki).
Dlaczego zdjęcia z 50d różnią się statystycznie od tych z 1000d na Flikrze? Chyba potrafisz sobie odpowiedzieć na to pytanie, bez uciekania się do formułowania oczywistych nieprawd. To po prostu inne głowy przyklejone do wizjera.
Co do różnicy między 40d a 50d, abstrahując od LCD i microadjustmentu: między matrycami 40d a 50d jest różnica taka, że Canonowi nie udało się wtedy osiągnąć tego, co udało się później, przy zmianie z 15mpxowej 500d/50d na 18mpxową 550d/7d - zmniejszenia szumu per pixel przy jednoczesnym wzroście gęstości matrycy. Stąd też cropy z obrazków z 40d są milsze w odbiorze niż te z 50d, jednakże po ich zreskalowaniu do obrazu docelowego, różnice się zacierają. Ponieważ się zacierają, jest wielu (tu Krzychu) którzy uważają 50d za krok w bok względem 40d. Przy dobrym świetle 50d jest jednak trochę lepszy - i też - bez przesady, to żadna przepaść, na Boga...
Co do problemu 5d. Pawcio, to nie tak że 5d jest panaceum na wszelkie problemy. Tak jest w TEJ KONKRETNEJ sytuacji. Kolega ma pokaźny zaczątek PEŁNOKLATKOWEGO zestawu obiektywów i chce kupować gównianego cropa żeby zapukać do nieba bram? Widzisz tę różnicę?
Zmiana z 20D na 40D też była zauważalna ale dopiero zmiana na 5D jest dopiero jak dla mnie mocno zauważalna. Z moich doświadczeń też mogę stwierdzić że obróbka fotek z FF jest szybsza w CS i ACR.
dziobolek
01-05-2010, 18:19
HAH! zgadzam się 550d ma mały wizjer, nawet okrutnie mały. Ale 'duże jasne okna' to były kominy w hasselbladach, a nie 50d.
seria xxxD - dziurka od klucza
seria xxD - duze jasne okno
seria xD - okno balkonowe/tarasowe
średni format to już jak witryny wystawowe ;) :twisted:
Pozdrówka!
no jeżeli tak to interpretować :)
pozdrawia użytkownik dziurki od klucza :)
ROTFL
A coś sensownego potrafisz napisać czy tylko to ? Używam 50D, używam 40D, używałem trzycyfrowych body również. Z dwucyfrowej serii 50D szumi najbardziej (co jest dość logiczne) i trzeba być po prostu ślepym żebym tego nie zauważyć...
A kupować 50D z myślą o low-light to już w ogóle pomyłka...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie no bez jajuf.. troszkę chyba poleciałeś.. ja jestem zadowolony ze zmiany 40@50.. wszak kosmetyczna, ale dla mnie jakość jest bardzo dobra. Nie narzekam nawet na ISO 800 w ciemniejszych kościołach, a w połączeniu z f/1.8 ewentualnie doświetleniu lampą jest bardzo dobrze.. wiem wiem.. to nie FF, ale nie przesadzajmy.
Nic nie poleciałem - po prostu robię nim zdjęcia (właśnie dzisiaj zrobiłem ich czterocyfrową liczbę) obiektów na których doskonale szum widać - w dodatku równolegle robię 40D...
Ja nigdzie nie napisałem że jakość jest zła, ale wymiana z trzycyfrowego body na 50D do fotografowania przy słabym oświetleniu to jakiś kiepski żart...
Jak parę osób napisało - różnicy w obrazku nie będzie praktycznie żadnej, natomiast ma on inne zalety...
pawciolbn
02-05-2010, 07:24
no ok, ale nie muszę się z tym zgodzić i nie powiem, że jest gorzej - dla mnie jest lepiej, przede wszystkim ze względu na wyższy zakres używalnego ISO. szum, a i owszem jest zauważalny, ale jak już pisałem wcześniej - dla mnie nie jest tragiczny i ogólnie przesiadkę uważam za dobry lifting.
#
seria xxxD - dziurka od klucza
seria xxD - duze jasne okno...
Chyba nigdy nie pracowałeś z serią xx0D skoro wypisujesz takie rzeczy.Co prawda wizjer modelu 40D jest jaśniejszy od wizjera modelu 300D jednakże nie ma jakiejś ogromnej różnicy. Po przesiadce z 300D na 40D nie zauważyłem tego niby "dużego jasnego okna" które to ów miał oferować model serii x0D. Nie wspomnę o tym że obydwa wizjery zapewniają dokładnie takie same pokrycie kadru (95 %). Temat różnic wizjerów serii xx0D oraz serii x0D był już na forum wałkowany i jakoś większość osób biorąca udział w dyskusji nie zauważał tego "dużego jasnego okna".
Kupiłem 50D i wybór był oczywisty. Mimo zachęceń profesjonalistów z pełną klatką zakup używanego 5D jest możliwy tylko i wyłącznie dla mnie z pewnego źródła. A ja takowego nie miałem, a allegro takowym dla mnie dla używanych aparatów nie jest. Nie miałem też specjalnie czasu na szukanie. Poszedłem, kupiłem i teraz szukam serwisu dla obiektywu 24-70 2.8 L który jest rozregulowany jak ruski czołg... Czy ktoś może podać mi adres jakiegoś pewnego serwisu Canona, gdzie nie stracę nerwów?
Ps. dzięki wszystkim w szczególności "pawciolbn" - potwierdziło się wszystko co napisałeś. Ps co do szumu - to powiem wam w porównwaniu do D70, D90, D300 Nikona i Oly E3 i E300, E410 i E520 - to nie widzę najmniejszego problemu.
Pozdrawiam
Tomek
Jak masz oryginalny Sigmowy obiektyw to wyślij body do Sigmy. Jeśli jednak nie, to zapłać im te 240 złotych w Sigmie Pro Centrum:)
WiatruMistrz
07-05-2010, 11:14
Ja osobiście przesiadłem się z C350D na 50D i w wizjerze szału tez nie widzę, jest trochę lepiej ale bez przesady. Tryb LV to jest to :) przy makro i przy szkłach m42 pomaga mi na maxa. C40D ma lcd nieostry(przez co tryb lv jest utrudniony) i odpadł a na szumy to wygrywa powyżej iso 1600. Mysle że tryb sRAW i obróbka zaciera i tak tą różnicę jeśli ktoś idzie na jakość. mAF myśle że to pic na wodę nie używam.