Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak przechowujecie dane ???

gixxxer
29-04-2010, 22:43
Jak wygląda u Was proces od zrobienia zdjęcia do przechowania danych (po rozliczeniu z klientem) :confused:

Inaczej mówiąc - jaką drogę przebywa plik, jaką prowadzicie selekcję, jakie zostawiacie pliki, jak i w jaki sposób prowadzicie w PC-cie porządki tak, aby zajmując minimum miejsca na HD bardzo szybko odnaleźć konkretne zdjęcie :confused:

Zgrywacie fotki na DVD/HD ??? W jaki sposób przechowujecie dane i w jakiej formie (raw, jpeg, wywołany jpeg ... ) :confused:

Sorki za lawinę pytań, ale od jakiegoś czasu prowadzę żonglerkę na dwóch komputerach i dwóch dyskach przenośnych i z biegiem czasu jest coraz gorzej z odnajdywaniem zdjęć. :cry:

gixxxer
30-04-2010, 06:44
jak długo i na czym trzymacie kopie zapasowe :confused:

Tezet-gdynia
30-04-2010, 07:32
U mnie kazdy zrzut karty wyglada tak - katalogami:

1) RAW
2.a) wstepna obrobka jpg/tiff z rawa pionowe - full res
2.b) wstepna obrobka jpg/tiff z rawa poziome - full res
3) jpg/tiff po dokladnej obrobce - full res - czesc zdjec
4) jpg zmniejszone do 800px na dluzszym boku - calosc
5) jpg po selekcji do galerii - 800px na dluzszym boku - czesc zdjec
6) jpg po selekcji go galerii - 800px - wrzucone w rar - calosc

Calosc na dwoch dyskach - jeden w stacjonarce, drugi w laptopie ;) Moze chore, bo polowa niektorym moze sie wydawac niepotrzebna, ale teraz powierzchnie dyskowe sa na tyle tanie ze nie patrze czy jeden zrzut z karty zajmie mi 2gb czy 6gb. Skonczy sie miejsce, to dokupi sie dysk/i ;)

bebesky
30-04-2010, 07:42
z biegiem czasu jest coraz gorzej z odnajdywaniem zdjęć. :cry:

żeby to ułatwić wymyślili coś takiego jak możliwość dodania do każdego zdjęcia opisu i tzw słów kluczowych.

mk307
30-04-2010, 08:15
Ja trochę prościej, RAW obróbka do JPG, podzielenie na foldery z fazy imprezy, Kopia na DVD, archiwum segregator, zostawiam na HDD tylko wybrane fotki przekazane dla klienta końcowego, więcej lub mniej w zależności od rodzaju zlecenia.

dr_bonzo
30-04-2010, 08:19
żeby to ułatwić wymyślili coś takiego jak możliwość dodania do każdego zdjęcia opisu i tzw słów kluczowych.

Jak czym i gdzie - bo doszedłem do tego samego punktu i sie nie znam :)