Zobacz pełną wersję : Prawa autorskie w RAW
Nie wiem czy temat juz byl ale jak to zrobic, zeby do RAW wcisnac prawa autorskie? Ostatnio otwieram W CameraRaw RAWa, edytuje i odpalam w PS, patrze do file info i.. mam prawa autorskie. Nie jestem pierwszym wlascicielem aparatu ale chcialbym wywalic to info z pliku. Wiece jak to zrobic?
Masz na myśli pole "owner's name"? Podłącz aparat kablem do komputera i użyj EOS Utility.
canis_lupus
29-04-2010, 22:06
Chyba w EOS Utility było to do zmiany. To jest po prostu wpis w EXIFie.
Chyba w EOS Utility było to do zmiany. To jest po prostu wpis w EXIFie.
o wlasnie EOS Utility - tego nie sprawdzalem.
Sam plik xmp w skladni ma to juz wpisane w exif po eksporcie do jpg tego nie widze, ale korzystam z podgldau Windy wiec moze dlatego :)
nie moge sie polaczyc z EOS Utility :( Niby mam zainstalowany sterownik do 1D ale niestety nic nie moge zrobic..
A w menu tej II-ki masz "commnication/pc connect"?
no wlasnie niestety nie..
Nie mam jedynki, ale może pomoże "External Interface/PC Terminal"?
Problem pewnie tkwi w kablu - lacze przez USB, a zapewne powiniene przez firewire - bodajze fw400. NIgdy nie laczylem aparatu z komputrem - zawsze czytnik i zapewne stad moje nieoczytanie..
To chyba to, coś mi się obiło o uszy. Powinienes zanabyć/pożyczyć firewire.
Podobnie jak ja - chęć wprowadzenia "Owner's name" była jedyną sytuacją w której użyłem kabelka. :)
To chyba to, coś mi się obiło o uszy. Powinienes zanabyć/pożyczyć firewire.
Podobnie jak ja - chęć wprowadzenia "Owner's name" była jedyną sytuacją w której użyłem kabelka. :)
mam podobna potrzebe :)
W 40D "Owner's name" ustawiłem za pomocą softu Canona i kabelka USB dostarczonego z aparatem.
W 40D "Owner's name" ustawiłem za pomocą softu Canona i kabelka USB dostarczonego z aparatem.
u mnie przez usb moge jedynie przeniesc fotki, ale inne opcje w EU nie sa aktywne.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym wersje firmware oraz EOS Utility, być może tu jest źródło problemu.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym wersje firmware oraz EOS Utility, być może tu jest źródło problemu.
obydwa najnowsze.
Powinienes zanabyć/pożyczyć firewire.
Odpowiedź już padła. Nie wiem po co jeszcze kombinujecie :roll: .
Jeden z wątków na podobny temat: http://canon-board.info/showthread.php?t=59324