Zobacz pełną wersję : Canon 20d IR a 550d proszę o radę
foto-leon.pl
29-04-2010, 17:56
Witam serdecznie wszystkich. Po pierwsze mam nadzieję, że nie zaśmiecam forum kładąc mój temat w złe miejsce.
Potrzebuję rady pomocy gdyż chcę się poważnie zająć fotografią w podczerwieni. Mam canona 550d i sporą szklarnię. Robiąc 550d zdjęcia IR mając założony filtr IR nie jestem do końca zadowolony nawet po mniej więcej prawidłowej obróbce w PS. Czas naświetlania często sięga prawie 30 sek. i iso 400 o portrecie nie ma mowy. Nie mam zamiaru ściągać w tym aparacie filtra IR, który jest przed matrycą. Słyszałem, że Canon 20D nie ma już fabrycznie tego filtra i dzięki temu czasy robienia zdjęć IR są na tyle, krótkie, że można robić portrety. Chciałbym uzyskać taki efekt jak na tej stronie
http://www.luminous-landscape.com/re...d%20dslr.shtml
Skoro canon 20d nie ma filtra to na czym miała by polegać modyfikacja o której pisze autor?? wszystkich orientujących się proszę o pomoc pozdrawiam Leon
tylko specjalna wersja 20D nie ma filtra, tzw. 20Da
foto-leon.pl
29-04-2010, 20:30
Dziękuje za odp. czy ktoś się orientuje jaka firma usuwa ten filtr?? lub czy sprawny majsterkowicz za pomocą tutoriali da rade sam go usunąć?? i czy takie rozwiązanie się sprawdza ?? i jeśli canon do fotografii IR to jaki?? pytam bo mam sporo szkieł do IR dziękuje za pomoc
Dziękuje za odp. czy ktoś się orientuje jaka firma usuwa ten filtr?? lub czy sprawny majsterkowicz za pomocą tutoriali da rade sam go usunąć?? i czy takie rozwiązanie się sprawdza ?? i jeśli canon do fotografii IR to jaki?? pytam bo mam sporo szkieł do IR dziękuje za pomoc
W nikonie jest dosc latwo. Koledzy z forum sami sobie przerabiaja (usuniecie filtra i zalozenie przycietego cokina). Mozna tez zakupic za psi pieniadz nikona d40 z kitem. Czasy sa bardzo krotkie, a rezultaty bardzo dobre.
Jak przerobic 20d - poszukaj tutkow. Moim zdaniem troche szkoda takiego aparatu.
Firmy oczywiscie sa, ale cenia sie odpowiednio. Pogoogluj.
Moim zdaniem troche szkoda takiego aparatu.
Niby tak, ale przy jego obecnej cenie...
Tu masz tutek jak 20D przerobić pod IR.
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/canon-20d-digital-infrared-conversion-instructions.htm
Na stronie jest też sporo tutków do innych modeli.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tutaj dokładniejszy schemat aparatu jeśli powyższy tutek to za mało:
http://www.customslr.com/technical/EOS_20D_Parts%20Catalog.pdf
foto-leon.pl
29-04-2010, 23:57
Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź. Rozważam kilka opcji Kupno jakiegoś canona i zdjęcie filtru dolnoprzepustowego słyszałem że 20d jest dobry do foto IR.... ale pewnie jak zdejmę filtr z matrycy w modelu np. 350D to pewnie też będą super efekty. A na system nikon nie chciałbym się przenosić bo jak mówiłem mam szklarnię do canona. Nie jestem pewien czy to co napisałem to prawda wiec proszę napiszcie jak wy to widzicie. Jeszcze jedna sprawa. Czy jak zdejmę filtr dolnoprzepustowy np z modelu 20d bądź 350D lub 400d i zamontuje na obiektywnie filtr hoya R72 uzyskam ten sam efekt jak gdybym montował przed lustrem dociętego cokina?? I ostatnie pytanie o ile mogą się skrócić czasy gdy zdejmę ten filtr>?? wystarczy do portretów?? czyli ok 1/50 sek?? przy wyższym iso?? pozdrawiam wszystkie mądre głowy
A witam. Takie pytanie, co dokładnie się wkłada przed matrycę aparatu, filtr IR taki zwykły, czy co? Można kupić IR od Cokina, przyciąć to i tam wpakować? Jeśli tak to ja się piszę, koszt jakiegoś body pokroju 350D nie jest duży, a cała operacja będzie mnie mniej kosztować, niż porządne filtry IR do moich obiektywów (67, 72 i 77mm). Słowem - jestem zainteresowany ;))
BTW, tam są instrukcje do przerobienia aparatów EOS 300D, 350D, 10-30D, 5D, D30 i D60, i paru kompaktów chyba. Warto sprawdzić ;)
pan.kolega
30-04-2010, 07:48
20Da ma ciągle "hot mirror" i odcina prawdziwy IR, czyli do fotografii IR nie nadaje się, tylko do astrofotografii.
Oczywiście po wydłubaniu tej szybki traci się również "low pass filter", czyli może się pojawiać mora. Ale za to jest ostrzej...
foto-leon.pl
30-04-2010, 14:17
Wyczytałem już nie pamiętam, gdzie że D20 się świetnie nadaje i najlepiej usunąć filtr dolnoprzepustowy który jest przed matrycą. nie wiem czym jest mora ale zobaczcie sami ten gość zrobił te zdjęcie mając 20d i o taki powalający efekt mi chodzi wiec.... czy pytanie nadal bez odpowiedzi jaki canon do foto IR?? biorąc pod uwagę że odrazu chce go przygotować do IR usuwając filtr dolnoprzepustowy http://www.pbase.com/allonkira/canon_20d_ir_converted
Jesli usuniesz filtr dolnoprzepustowy z matrycy, a na jego miejsce wlozysz cokina (cos musi tam byc, bo podobno bez tego nieostro sie robi), to masz normalny pomiar swiatla i normalne czasy ekspozycji. Czasem przy duzym naslonecznieniu trzeba korygowac ekspozycje. Wizjer tez normalnie funkcjonuje. Wciaz pozostaje kwestia malej korekty AF, ale to nie jest wielki problem. Ze szklem apochromatycznym nie ma potrzeby korygowania AF-a.
Co do szklarni. Nie kazdy obiektyw sie nada. Niektore generuja paskudne spoty na fotkach. Wyglada to tak, ze masz wielokat w ksztalcie przyslony w centrum kadru. To mozesz sobie sam obadac albo poszukac na sieciuni. Zwykle o tym sie pisze na forach, ktore szkielko nadaje sie do IR.
No i kolorystyka. Najciekawiej spisuje sie filtr r72. Zostawia troche czerwonawego zafarbu, ale za to mozesz sobie zrobic fikusne niebo. Mocniejsze filtry dadza B&W, a ze slabszym zafarb bedzie zbyt intensywny.
Ja mam takie pytanie, bo nadal nie do konca ogarniam. Na miejsce dolnoprzepustowego filtra wklada sie Cokina, ale jakiego, IR? Jakim cudem nie zmniejsza to ekspozycji, skoro filtr nakrecany na obiektyw potrafi zjesc okolo 10EV swiatelka?
I czy z takim przerobionym body, na obiektyw rowniez trzeba nakrecac filrty?
Ja mam takie pytanie, bo nadal nie do konca ogarniam. Na miejsce dolnoprzepustowego filtra wklada sie Cokina, ale jakiego, IR? Jakim cudem nie zmniejsza to ekspozycji, skoro filtr nakrecany na obiektyw potrafi zjesc okolo 10EV swiatelka?
I czy z takim przerobionym body, na obiektyw rowniez trzeba nakrecac filrty?
Oczywiscie, ze cokina IR. To nie do konca jest tak, ze nie zmienia to zupelnie czasu ekspozycji. Sa one bliskie czasom przy zwyklej fotografii, ale korekt nie da sie uniknac.
Filtrow nakrecac juz nie musisz. Oczywiste.
Przed modyfikacja masz filtr wycinajacy IR, na ktore to promieniowanie matryce sa BARDZO czule. Po usunieciu filtra IR (zwany takze 'hot mirror') odcinasz cokinem IR tylko swiatlo widzialne, a IR w calosci trafia do matrycy. Przed tym zabiegiem tylko 'niedobitki' fotonow IR docieraly do matrycy, dlatego az tyle wydluzal sie czas.
Pogoogluj i sam sie przekonaj.
nie jestem pewien tego, że szkła apochomatyczne nie wymagają korekty autofokusu... bo niby czemu nie?
do focenia w IR są całkiem niezłe manualne stałki bez powłok (bo powłoki mogą tłumić IR)
Większość obiektywów ze skalą odległości ma jednak zaznaczony punkt korekcji AF dla IR zaraz obok kreski wyznaczającej odległość. Trochę zabawy z przeostrzaniem, ale fotografia IR do najłatwiejszych nie należy...
Ja sie tak zastanawiam, bo z jednej strony calkiem realne jest zrobienie sobie takiego 350D IR, z drugiej jednak, czy nie lepiej pobawic sie na zwyklym kliszaku, z filmem IR? Sprzedalem swoje wszystkie obiektywy EF-S, a te, ktore mam sa dosyc srednie jak na crop'a.
Interesuje mnie tylko i wylacznie BW... A moze da sie kupic ta czesc z filtrem gdzies, wtedy pokusilbym sie o zamiane raz na jakis czas tego w swoim 40D... Bo sama operacja jakas koszmarnie trudna nie jest, z tego co widzialem na stronie podanej wyzej ;)
Szkla APO nie musza byc przeostrzane do IR (na tym polega dzialanie szkla apochromatycznego). Jak ktos nie wierzy to nie zmusze, zeby uwierzyl. Inna bajka, ze do widoczkow uzywa sie szerokich i tam mamy duuuuza glebie ostrosci.
O ile pamietam, kliszaki canona srednio nadaja sie do IR, poniewaz maja czujnik przesuwu filmu na IR. Nie wiem, czy wszystkie. Zwykly film nie reaguje na IR.
Niestety ingerencja polegajaca na zamianie 'hot mirrora' na r72 zabiera troche czasu i raczej zalecana jest w przypadku wielkich fanow takiej fotografii. Do okazjonalnego focenia lepiej nabyc nikona d70s lub minimalistycznie d40. Czasy sa wzglednie krotkie i przy dobrej pogodzie mozna focic 'z reki'. Nowsze modele maja duzo sprawniejsze filtry.
Niestety, nie orientuje sie w cyfrowych canonach.
Slabe filtry maja tez kompakty...
foto-leon.pl
06-05-2010, 14:58
Witam. Dziękuję za fachowe sprostowanie. Jest jeszcze jedna rzecz, o którą chciałbym spytać. Mianowicie gdy wymontuje ten filtr - szybkę - czyli to jest filtr dolnoprzepustowy jeśli się nie mylę i następnie skręcę aparat canon 20D i zamontuje na różnych obiektywach filtr Hoya IR72 uzyskam taki bajeczny efekt i krótkie czasy na niskich czułościach?? czy moje rozumowanie jest błędne?? Wiem, że profesjonalne firmy montują zamiast oryginalnego filtru przed matrycą filtr podczerwieni... ale po co to robić skoro mam hoyaR72 i jeśli chciałbym wrócić do robienia normalnych zdjęć już po operacji wymontowania filtru z przed matrycy wystarczy że założę ten sam rodzaj filtru który był przed matrycą ... NA obiektyw zgadza się?? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Leszek
Witam. Dziękuję za fachowe sprostowanie. Jest jeszcze jedna rzecz, o którą chciałbym spytać. Mianowicie gdy wymontuje ten filtr - szybkę - czyli to jest filtr dolnoprzepustowy jeśli się nie mylę i następnie skręcę aparat canon 20D i zamontuje na różnych obiektywach filtr Hoya IR72 uzyskam taki bajeczny efekt i krótkie czasy na niskich czułościach?? czy moje rozumowanie jest błędne?? Wiem, że profesjonalne firmy montują zamiast oryginalnego filtru przed matrycą filtr podczerwieni... ale po co to robić skoro mam hoyaR72 i jeśli chciałbym wrócić do robienia normalnych zdjęć już po operacji wymontowania filtru z przed matrycy wystarczy że założę ten sam rodzaj filtru który był przed matrycą ... NA obiektyw zgadza się?? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Leszek
Leszku,
Jak wywalisz filtr z matrycy (hot mirror), to musisz cos wlozyc zamiast niego, bo lipa z ostroscia bedzie. Czasy z filtrem na obiektywie oczywiscie beda krotkie.
Aparat nie bedzie robil dobrych fot (w normalnym swietle) bez filtra 'hot mirror'. Musialbys taki dokrecac na obiektyw, a to jest naprawde droga impreza.
Pogoogluj, to nie boli. Zajrzyj tez do nikoniarzy, tam jest sporo na ten temat.
Z tego co pamiętam, to widziałem gdzieś kiedyś, że jakaś firma wsadza tam zwykły kawałek szkła i wtedy w zależności od tego co założymy na swój obiektyw - takie pasmo odcinamy.
Rozbebeszyłem dzisiaj stare 400D z rozwaloną matówką, nie wygląda to tak źle w środku, poza tym że parę śrubek się zapiekło i trzeba było piłować im główki.
Na próbę wsadziłem tam poćwiartowanego Cokin'a czerwonego, wchodzi elegancko. W tygodniu pójdę po Cokina IR i zobaczymy co z tego wyniknie.
Muszę tylko znaleźć schemat do tej matówki, bo to to to jest masakra jakaś, a modyfikowanego aparatu nie będę przecież oddawać do serwisu.
BTW, ktoś wie, gdzie można znaleźć czarny silikon? Albo w ogóle, jakikolwiek silikon? ;)
To napiszę może coś od siebie, w końcu. Przerobiłem sobie aparat 400D na wersję robiącą zdjęcia w podczerwieni. Modyfikacja na podstawie opisu z linku:
http://www.lifepixel.com/IR.htm
Zaczerpniętego zresztą z postów wyżej. Sama modyfikacja była dość łatwa, ot, rozbebeszenie aparatu (najgorzej jest z odpinaniem tasiemek, najwięcej roboty), najwięcej zachodu w sumie było ze zdobyciem odpowiedniego filtra, w swoim mam Cokin IR 89B.
Do rzeczy, na filrt naklejamy taśmę malarską, coby się nie porysował i można było naszkicować wymiar filtra. Wycinanie jest proste - ostry nożyk, metalowa linijka i drobnoziarnisty papier. Mi przydała się również grucha i ścierka do czyszczenia filtra, cholernie toto się brudzi. Dalej pozostaje nam poskładanie wszystkiego do kupy i robienie fot.
Ale, w tym temacie jest jeszcze jeden problem - tzw. hot spot, czy jakoś tak :mrgreen:, czyli zdatność obiektywów do używania w podczerwieni.
Możnaby zrobić listę kompatybilnych tu, na forum, żeby było w jednym temacie mniej więcej.
Od siebie:
17-40L - działa wybornie
24-70L - jak wyżej
70-200/4 - również
50/1,2 - na cropie działa bez większych problemów, chociaż czasy były baaardzo krótkie
28/1,8 - nie zauważyłem problemów.
Peleng 8mm circ. fisheye - również bez większych problemów.
Obecnie zacząłem się zastanawiać nad nieco większym szaleństwem - przerobionym 5D, bo raz, że nie mam obiektywów pod crop'a, dwa, że naprawdę zacnie wyglądają zdjęcia w BW z tego. Jutro popstrykam, może wrzucę jakieś sample.
Jutro popstrykam, może wrzucę jakieś sample.Czekam z zainteresowaniem jak to wychodzi.
Czekam z zainteresowaniem jak to wychodzi.
Na pierwszy rzut oka, bardzo fajnie - efekty są naprawdę zacne, a i frajda przy odkrywaniu "jak aparat widzi" różne rzeczy jest duża. Przykładowo, materiałowe obicia głośników, które raczej są w ciemnych kolorach, na zdjęciach są białe. Czerwień, zieleń również.
Tłucze bardzo silne kontrasty co miejscami może być problematyczne. W niektórych warunkach oświetleniowych całe zdjęcia wychodzą szare, muszę jeszcze obbadać o co w tym właściwie chodzi. Moim zdaniem, nie ma fajniejszej rzeczy do fotografii B&W, w kolorze to jednak kicz straszny :mrgreen:
Na szybko, zarzucam sampelek z 400D IR
http://www.flickr.com/photos/32501378@N04/4604408994/
Po kliknięciu w "all sizes" jest.. miniaturka 800 na dłuższym ;)
gumisKite
13-05-2010, 19:08
Link nie działa
Działa, toż to zwykły odnośnik do strony na flikrze.
http://www.flickr.com/photos/32501378@N04/4604408994/sizes/o/
Lepiej? ;)
I w ramach paru słów od siebie, jak to ma wszystko funkcjonować.
Najlepiej jest ustawić BW na "szarą kartę", wtedy aparat zdejmuje sam czerwony odcień z fot.
Głównym problemem jest tu ogniskowanie, bo jak wiadomo, IR ma nieco inny punkt ostrości, w większości obiektywów jest to oznaczone na skali, niestety w nowych zoom'ach - już nie. Przynajmniej nie w moim 17-40L, 24-70L i 70-200L. Najprościej jest w stałkach, gdzie jest czerwona kropka oznaczająca punkt ostrości dla IR właśnie. Tak mam w 50L, 28/1,8 i TS-E 24L.
W moim przypadku dało to się prosto obejść, używając autofokusa i małych przysłon, od f/8 na szerokim kącie zaczynając.
Co do naświetlenia, to miałem z tym problem - nie wiem czy chodzi o rozwalony wizjer w 400D, czy ogólny problem - czasem nie mieściłem się w skali +2EV, robiąc na AV. Najlepiej chyba po prostu, po bożemu, punktowym mierzyć, ale w tym ciałku tego nie ma.
Najważniejsze w sumie, jak w każdym B&W, jest odpowiednie ustawienie balansu bieli. W kolorze nie robiłem, bo straszny, przeokrutny kicz wychodzi (moim zdaniem). No, i trzeba uważać na kontrasty, miejscami są aż za duże, już na poziomie aparatu.
Generalnie, to chyba pięta achillesowa cyfry, próbowałem przestrzelać ten filtr na zwykłym aparacie, no i w zamkniętym pomieszczeniu nie wyrabiała piątka na ISO 26 tysięcy z 50mm na f/1,2. Słowem, nonsens.
Chris_11
13-05-2010, 19:41
Link wciąż nie działa. :)
P.S.
Nie zostało Ci trochę tego pociętego filtra do odsprzedania? :)
Matkoboska.
Link do profilu, dla tych, co są na flikrze
http://www.flickr.com/photos/32501378@N04/
No i bezpośredni do zdjęcia:
http://farm5.static.flickr.com/4036/4604408994_83b0f6c57c_o.jpg
Pozdrawiam.
Chris_11
13-05-2010, 20:06
I teraz chodzi. :) Efekt niezły.
A jak z tym filtrem? ;)
Nie zostało Ci trochę tego pociętego filtra do odsprzedania? :)
Zostawiam go na potem, bo jak mi się toto spodoba, zamierzam przerobić w ten sposób 5D. Tylko nie wiem, co zrobić, żeby puszka miała "któryś focus", żeby trafiała na tym punkcie ostrości IR.
Aha, we wszystkich poradnikach piszą o filtrach 72B bodajże, u mnie jest 89B, czyli ten mocniejszy. O ile nic nie pokręciłem ;)
BTW, o ile dobrze pamiętam, w Poznaniu macie sklep gdzie sprzedają takie filtry, możesz tam trafić przez Ceneo bodajże. W stówce się zamkniesz, za 72 na Cokin.
Co do modyfikacji, potrzebne narzędzia, do samej podmiany filtra, to nożyk do tapety - polecam firmę Olfa, najostrzejsze i najbardziej wytrzymałe. Do tego taśma malarska i taka srebrna, szeroka, żeby przykleić cały filtr do płaszczyzny na której będziemy kroić. Obowiązkowo metalowa linijka. Przycinamy, niestety filtr jest bardzo łamliwy, więc musimy zostawić margines, który potem spiłujemy papierem ściernym drobnoziarnistym.
Co do wyjmowania filtra - w tym opisie podlinkowanym wyżej nie było napisane, generalnie, w 400D są dwa filtry przed matrycą, ten niebieski jest bardzo łamliwy, mój popękał od wyjmowania przykładowo. Dalej można po prostu złożyć, specjalnie szukałem czarnego silikonu, jak napisali tam - nawet go nie użyłem. Po prostu zamykamy kłapkę i z bani.
A, no i jeszcze - trzeba BARDZO uważać na to, żeby nie pozostawić syfków na matrycy i na filtrze, no i odcisków paluchów. Ciężko się, cholerstwo, zmywa. No i, trza uważać coby prawidłowo przykręcić matrycę, bo będziemy mieli tilt-shift, nie do końca przydatny.
Chris_11
13-05-2010, 20:25
To muszę poszukać kogoś chętnego na kupno filtra na spółkę. :)
...Chętnych zapraszam na PW. :)
Przy okazji, wymiary filtra to 30mm na 23mm. Z jednego filtra IR Cokin - mój był kołowy, bezsens ;) da się wyciąć trzy takie.
BTW, to, co dla mnie jest najzabawniejsze, to to, że koszt 350D/400D jest nawet parokrotnie tańszy, od zestawu filtrów Hoya IR. U mnie musiałbym zainwestować ponad 1000 zł na filtry pod 77mm, 72mm i 67mm. Do tego dochodzi fakt, że nie da się lustra używać normalnie, trzeba wcześniej zakomponować fotę, nakręcić filtr i odczekać parę minut ekspozycji.
Aha, we wszystkich poradnikach piszą o filtrach 72B bodajże, u mnie jest 89B, czyli ten mocniejszy. O ile nic nie pokręciłem ;)
BTW, o ile dobrze pamiętam, w Poznaniu macie sklep gdzie sprzedają takie filtry, możesz tam trafić przez Ceneo bodajże. W stówce się zamkniesz, za 72 na Cokin.
89b i R72 to to samo. Innych cokinow IR nie widzialem.
Mocniejsze filtry zabijaja cale widzialne pasmo i nie powinno byc tych rozow. Czasy sa za to dluzsze.
Jak robilem IR z d70s (nie przerobionym), to foty wychodzily w brazach. Trzeba bylo zamienic kanaly czerwony z niebieskim i zmienialo sie tonacje na indygo. Przerobione aparaty zachowuja sie jednak inaczej.
Pomiar nie zawsze bedzie OK. W naprawde sloneczny i cieply dzien moze przeswietlac.
Jak wklejasz linki z flicra, to badz laskaw pamietac, ze nie kazdy ma tam konto.
89b i R72 to to samo. Innych cokinow IR nie widzialem.
Mocniejsze filtry zabijaja cale widzialne pasmo i nie powinno byc tych rozow. Czasy sa za to dluzsze.
Jak robilem IR z d70s (nie przerobionym), to foty wychodzily w brazach. Trzeba bylo zamienic kanaly czerwony z niebieskim i zmienialo sie tonacje na indygo. Przerobione aparaty zachowuja sie jednak inaczej.
Pomiar nie zawsze bedzie OK. W naprawde sloneczny i cieply dzien moze przeswietlac.
Jak wklejasz linki z flicra, to badz laskaw pamietac, ze nie kazdy ma tam konto.
Do oglądania fot na flikrze nie trzeba mieć konta - wszystkim znajomym w ten sposób wysyłam i nie ma problemów, stąd moje zdziwienie.
Przerobiony 400D miał tendencję do niedoświetlania, nawet na korekcie +2EV, w bardzo słoneczny dzień.
Pozdrawiam.
foto-leon.pl
14-05-2010, 20:00
witam. widzę że kolega zgłębił temat 400d fotografia ir super. Ja kupiłem Canona 20D i jutro lub w poniedziałek dam znać co z tego wyszło. Ja mam zamiar nie wstawiać narazie filtra ir przed samą matrycę... ponieważ myślę nad zakupem filtra o właściwościach oryginalnego filtru z przed matrycy ... na obiektyw. Wtedy aparat będzie i do IR i do zwykłych zdjęć... Tylko jeśli założę filtr Ir 72 Hoya na obiekty to nie będę nic widział w wizjerze... to duży minus a jak założę pociętego cokina to będę widział normalnie w wizjerze... ale aparat nie będzie już robił zwykłych zdjęć. Co myślicie która opcja lepsza?
Wiesz, do fotografii IR lepsza jest opcja z pociachanym Cokinem, do fotografowania ogólnie, opcja z normalną, nieprzerobioną lujstrzajką.
Jeśli ten 20D to twój jedyny aparat, dokup sobie jakieś 300D czy coś w ten deseń i tam wrzuć ten filtr przed matrycę. Koszt podobny do dobrych filtrów nakręcanych na obiektywy, a komfort używania o wiele większy.