Zobacz pełną wersję : Nie działa Bracketing w 20D
Nie działa mi bracketing w 20D, ale działa już w menu wybór opcji bracketingu, który polega na wykonaniu 3 zdjęć o różnej ekspozycji. Czy ktoś się już z tym spotkał. Pytam, bo nie wiem czy to jakaś błachostka, którą naprawią od ręki czy będę musiał czekać bądź wie ile czasu.
Riccardo
27-10-2005, 10:34
Nie działa mi bracketing w 20D, ale działa już w menu wybór opcji bracketingu, który polega na wykonaniu 3 zdjęć o różnej ekspozycji. Czy ktoś się już z tym spotkał. Pytam, bo nie wiem czy to jakaś błachostka, którą naprawią od ręki czy będę musiał czekać bądź wie ile czasu.
ale przelaczyles na zdjecia seryjne?
ale przelaczyles na zdjecia seryjne?
Pytanie powinno raczej brzmiec: ale przeczytales instrukcje? ;)
przeczytałem instrukcje i nic. Po prostu bracketing nie reaguje.
Nie reaguje znaczy ze niby co ? Nie robi zdjec po wybraniu bracketingu ?
michal_sokolowski
02-11-2005, 12:42
jak nie przełączysz na zdjęcia seryjne, to musisz 3 razy naciskać spust migawki.
a jak przełączysz na seryjne, to po 3 klatkach seria się zatrzyma.
Michal ci napisal. Przeczytales instrukcje ale jej najwyrazniej nie zrozumiales.
Niech zgadne... miales wczesniej kompakta z funkcja brakcetingu, ktory niezaleznie od trybu robienia zdjec zawsze sam wykonywal trzy pod rzad? (Na przyklad Canon G3 tak mial)
Vitez, proszę Cię nie zgaduj!
Wyjaśniłem już w pierwszych postach, że bracketing (3 zdjęcia o różnej ekspozycji) - działa. Mam problem z ustawieniem korekcji ekspozycji, czyli aby aparat niedoświetlał lub prześwietlał zdjęcie. Nie jestem specjalistą w nazwach:)
Jednym zdaniem: jeśli w Program ustawię sobie na niedoświetlanie np. o jedną działkę to aparat dalej wykonuje zdjęcia bez tej korekcji.
Sprawdz czy:
1) nie jest za ciemno i aparat wlacza sam lampe blyskowa
2) custom function numer 12 jest na 1 (wlaczone mirror lock up), jesli tak to wylacz
3) Pamietaj ze w trybie zdjec pojedynczych musisz trzy razy wcisnac spust, w samowyzwalaczu i zdjeciach seryjnych aparat zrobi 3 zdjecia
U mnie dziala, w razie czego mam czas w tym tygodniu 17-21, mozemy sie gdzies na chwile spotkac i sprawdze czy nie przekonfigurowales dziwnie aparatu ze ci nie dziala... ewentualnie sprobuj ustawic z powrotem ustawienia fabryczne i dopiero potem wlacz bracketing.
A tak poza tym zamiast bracketingu poradze RAW - w jednym zdjeciu masz zakres mniej wiecej od -3 do +3 (zalezy jakim programem wywolujesz).
dzięki bardzo. Osobiście robię zdjęcia na Manual tylko w RAW (wywołuję RawShooterEssentials2005), ale ten bracketing to dla żony w Programie.
Czy możesz polecić coś lepszego do wywoływania RAWów? wiem, że są i lepsze, ale płatne:) np. RawShooterPremium10, CAPTURE ONE 3.7.1 czy Camera RAW.
Czy możesz polecić coś lepszego do wywoływania RAWów? wiem, że są i lepsze, ale płatne:) np. RawShooterPremium10, CAPTURE ONE 3.7.1 czy Camera RAW.
Polecic nie moge (bo kazdy powinien taki program dobierac wg potrzeb, przyzwyczajen, wymagan i mozliwosci finansowych)... moge napisac tylko czego ja uzywam - BreezeBrowser Pro albo PS CS2.
Zdecydowac musisz sam, ale pomoc ci w tym moze forumowa wyszukiwarka - byly ostatnio co najmniej dwa watki z porownywaniem/rankingiem/ankieta ulubionych "wywolywaczy" RAW i sporo osob pisalo uzasadnienie dlaczego im odpowiada wlasnie taki program.
Np tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6270
http://canon-board.info/showthread.php?t=6447
Odkopuję wątek, bo nie znalazłem innego pasującego.
Czasem w 40d nie działa mi bracketing. Ustawię w menu aparatu odpowiednie wartości, wrócę do zrobienia zdjęcia, a drabinka ani drgnie. Wchodząc ponownie do menu bracketing jest wyłączony. Wyłączenie i włączenie aparatu nie pomaga. Po jakimś czasie bracketing działa jak należy. Trochę to irytujące, szczególnie gdy ważne do sfotografowania sceny mijają. Zdarzyło się komuś taka sytuacja?
Może z rozpędu zapominasz po ustawieniu drabinek wcisnąć OK czyli SET na kółku? Bo jak od razu wciśniesz spust to BKT jest anulowany. Mnie się tak czasem zdarza:)
Pozdr
nie chcę rozpoczynać nowego wątku, a sprawa o 20D. Iza ma jako backup i ostatnio sobie dla odkurzenia włączyła w kosciele. Nie działała jej zmiana przysłona w manualu. Zastała ją przysłona 1.8 i nie mogła niczym ruszyć.Niestety aparat kumplowi pożyczyłem i nie jestem w stanie sprawdzić czy to coś w cfn czy usterka?? Zmiana szkłą jej nie pomagała.
lukaszczecin
28-09-2010, 20:02
nie chcę rozpoczynać nowego wątku, a sprawa o 20D. Iza ma jako backup i ostatnio sobie dla odkurzenia włączyła w kosciele. Nie działała jej zmiana przysłona w manualu. Zastała ją przysłona 1.8 i nie mogła niczym ruszyć.Niestety aparat kumplowi pożyczyłem i nie jestem w stanie sprawdzić czy to coś w cfn czy usterka?? Zmiana szkłą jej nie pomagała.
może włączony tylko na "ON" a nie na "|" :)
może włączony tylko na "ON" a nie na "|" :)
włączony, włączony:-D