PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działa Bracketing w 20D

Kenso
27-10-2005, 10:15
Nie działa mi bracketing w 20D, ale działa już w menu wybór opcji bracketingu, który polega na wykonaniu 3 zdjęć o różnej ekspozycji. Czy ktoś się już z tym spotkał. Pytam, bo nie wiem czy to jakaś błachostka, którą naprawią od ręki czy będę musiał czekać bądź wie ile czasu.

Riccardo
27-10-2005, 10:34
Nie działa mi bracketing w 20D, ale działa już w menu wybór opcji bracketingu, który polega na wykonaniu 3 zdjęć o różnej ekspozycji. Czy ktoś się już z tym spotkał. Pytam, bo nie wiem czy to jakaś błachostka, którą naprawią od ręki czy będę musiał czekać bądź wie ile czasu.

ale przelaczyles na zdjecia seryjne?

Vitez
27-10-2005, 16:56
ale przelaczyles na zdjecia seryjne?

Pytanie powinno raczej brzmiec: ale przeczytales instrukcje? ;)

Kenso
02-11-2005, 12:26
przeczytałem instrukcje i nic. Po prostu bracketing nie reaguje.

birez
02-11-2005, 12:30
Nie reaguje znaczy ze niby co ? Nie robi zdjec po wybraniu bracketingu ?

michal_sokolowski
02-11-2005, 12:42
jak nie przełączysz na zdjęcia seryjne, to musisz 3 razy naciskać spust migawki.
a jak przełączysz na seryjne, to po 3 klatkach seria się zatrzyma.

Vitez
02-11-2005, 20:25

Michal ci napisal. Przeczytales instrukcje ale jej najwyrazniej nie zrozumiales.
Niech zgadne... miales wczesniej kompakta z funkcja brakcetingu, ktory niezaleznie od trybu robienia zdjec zawsze sam wykonywal trzy pod rzad? (Na przyklad Canon G3 tak mial)

Kenso
07-11-2005, 10:50
Vitez, proszę Cię nie zgaduj!

Wyjaśniłem już w pierwszych postach, że bracketing (3 zdjęcia o różnej ekspozycji) - działa. Mam problem z ustawieniem korekcji ekspozycji, czyli aby aparat niedoświetlał lub prześwietlał zdjęcie. Nie jestem specjalistą w nazwach:)

Kenso
07-11-2005, 10:52
Jednym zdaniem: jeśli w Program ustawię sobie na niedoświetlanie np. o jedną działkę to aparat dalej wykonuje zdjęcia bez tej korekcji.

Vitez
07-11-2005, 16:30
Sprawdz czy:

1) nie jest za ciemno i aparat wlacza sam lampe blyskowa
2) custom function numer 12 jest na 1 (wlaczone mirror lock up), jesli tak to wylacz
3) Pamietaj ze w trybie zdjec pojedynczych musisz trzy razy wcisnac spust, w samowyzwalaczu i zdjeciach seryjnych aparat zrobi 3 zdjecia

U mnie dziala, w razie czego mam czas w tym tygodniu 17-21, mozemy sie gdzies na chwile spotkac i sprawdze czy nie przekonfigurowales dziwnie aparatu ze ci nie dziala... ewentualnie sprobuj ustawic z powrotem ustawienia fabryczne i dopiero potem wlacz bracketing.

A tak poza tym zamiast bracketingu poradze RAW - w jednym zdjeciu masz zakres mniej wiecej od -3 do +3 (zalezy jakim programem wywolujesz).

Kenso
07-11-2005, 17:59
dzięki bardzo. Osobiście robię zdjęcia na Manual tylko w RAW (wywołuję RawShooterEssentials2005), ale ten bracketing to dla żony w Programie.

Czy możesz polecić coś lepszego do wywoływania RAWów? wiem, że są i lepsze, ale płatne:) np. RawShooterPremium10, CAPTURE ONE 3.7.1 czy Camera RAW.

Vitez
07-11-2005, 18:45
Czy możesz polecić coś lepszego do wywoływania RAWów? wiem, że są i lepsze, ale płatne:) np. RawShooterPremium10, CAPTURE ONE 3.7.1 czy Camera RAW.

Polecic nie moge (bo kazdy powinien taki program dobierac wg potrzeb, przyzwyczajen, wymagan i mozliwosci finansowych)... moge napisac tylko czego ja uzywam - BreezeBrowser Pro albo PS CS2.
Zdecydowac musisz sam, ale pomoc ci w tym moze forumowa wyszukiwarka - byly ostatnio co najmniej dwa watki z porownywaniem/rankingiem/ankieta ulubionych "wywolywaczy" RAW i sporo osob pisalo uzasadnienie dlaczego im odpowiada wlasnie taki program.
Np tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6270
http://canon-board.info/showthread.php?t=6447

sebfoto
27-09-2010, 18:18
Odkopuję wątek, bo nie znalazłem innego pasującego.
Czasem w 40d nie działa mi bracketing. Ustawię w menu aparatu odpowiednie wartości, wrócę do zrobienia zdjęcia, a drabinka ani drgnie. Wchodząc ponownie do menu bracketing jest wyłączony. Wyłączenie i włączenie aparatu nie pomaga. Po jakimś czasie bracketing działa jak należy. Trochę to irytujące, szczególnie gdy ważne do sfotografowania sceny mijają. Zdarzyło się komuś taka sytuacja?

marlo
28-09-2010, 09:15
Może z rozpędu zapominasz po ustawieniu drabinek wcisnąć OK czyli SET na kółku? Bo jak od razu wciśniesz spust to BKT jest anulowany. Mnie się tak czasem zdarza:)
Pozdr

marekb
28-09-2010, 10:07
nie chcę rozpoczynać nowego wątku, a sprawa o 20D. Iza ma jako backup i ostatnio sobie dla odkurzenia włączyła w kosciele. Nie działała jej zmiana przysłona w manualu. Zastała ją przysłona 1.8 i nie mogła niczym ruszyć.Niestety aparat kumplowi pożyczyłem i nie jestem w stanie sprawdzić czy to coś w cfn czy usterka?? Zmiana szkłą jej nie pomagała.

lukaszczecin
28-09-2010, 20:02
nie chcę rozpoczynać nowego wątku, a sprawa o 20D. Iza ma jako backup i ostatnio sobie dla odkurzenia włączyła w kosciele. Nie działała jej zmiana przysłona w manualu. Zastała ją przysłona 1.8 i nie mogła niczym ruszyć.Niestety aparat kumplowi pożyczyłem i nie jestem w stanie sprawdzić czy to coś w cfn czy usterka?? Zmiana szkłą jej nie pomagała.

może włączony tylko na "ON" a nie na "|" :)

marekb
28-09-2010, 20:30
może włączony tylko na "ON" a nie na "|" :)
włączony, włączony:-D