PDA

Zobacz pełną wersję : rp.pl

model
27-04-2010, 22:27
Jestem lekko wstrząśnięty tym co zauważyłem na stronie internetowej jednej z większych gazet w naszym kraju. Otóż redakcja portalu rp.pl w galeriach umieszcza następującą klauzule:

"Jeżeli nie życzą sobie Państwo, aby Państwa zdjęcie było zamieszczone w naszej galerii, prosimy przesłać informacje na adres email: odmowa.publikacji@rp.pl. W tytule prosimy umieścić słowo WIZERUNEK. Po otrzymaniu informacji zdjęcie zostanie usunięte."

Przykład mamy tutaj:

http://www.rp.pl/galeria/10,1,467846.html

Już pomijam fakt, że źródło to portal nasza-klasa.pl...

Ale wydaje mi się że portal umieszczając zdjęcia znalezione w sieci, jako ilustracje do artykułów, po prostu łamie prawo i próbuje się chronić powyższym dopiskiem na dole w galerii.

Jak dla mnie wygląda to tak samo jakbym wszedł do sklepu, wziął sobie np. jakieś ciuchy bez płacenia, po czym zostawił kartkę: "Jeżeli nie życzą sobie Państwo, abym przywłaszczył sobie Państwa odzież, proszę napisać mi maila na ... . Po otrzymaniu informacji ubrania zostaną zwrócone"
:roll:

airhead
27-04-2010, 23:50
poruszasz kilka spraw... akurat klauzula o tym prawie do wizerunku to nic specjalnego - inni tak samo publikują zdjęcia tylko bez tego napisu

HuleLam
28-04-2010, 06:58
"Jeżeli nie życzą sobie Państwo, aby Państwa zdjęcie było zamieszczone w naszej galerii, prosimy przesłać informacje na adres email: odmowa.publikacji@rp.pl. W tytule prosimy umieścić słowo WIZERUNEK. Po otrzymaniu informacji zdjęcie zostanie usunięte."...

Jak dla mnie wygląda to tak samo jakbym wszedł do sklepu, wziął sobie np. jakieś ciuchy bez płacenia, po czym zostawił kartkę: "Jeżeli nie życzą sobie Państwo, abym przywłaszczył sobie Państwa odzież, proszę napisać mi maila na ... . Po otrzymaniu informacji ubrania zostaną zwrócone"
:roll:

1. Nie, to nie to samo
2. Ale i tak nie jest to wg prawników (Olgierd (http://olgierd.bblog.pl/wpis,odmowa;publikacji;wizerunku,42109.html)) wystarczający sposób ochrony wizerunku
zdRAWki