PDA

Zobacz pełną wersję : 7D - błędy w opisie klawiszy w menu

Heilsberg
27-04-2010, 20:41
Nie wiem czy ktoś to zauważył bo nie dałem rady przebić się przez calutki wątek "7D już oficjalnie". Zaraz po zakupie zaktualizowałem firmware do najnowszego. I widzę błędy w opisach klawiszy w menu. Przykładowo w menu w informacjach o akumulatorach aby wyświetlić numer akumulatora napis w menu (oraz instrukcja) każe wcisnąć klawisz "info" co nic nie daje. Aby zadziałało trzeba wcisnąć klawisz ten, który jest poniżej info. Dopiero wtedy działa. Ponadto gdy wyświetlimy sobie style to by wejść w szczegóły stylu też mam niby wcisnąć "info" a tak naprawdę ten klawisz poniżej. Nie wiem jak jest z wcześniejszym firmware. Moglibyście sprawdzić jak u Was to działa bo drażniące to nieco? Może coś źle poustawiałem ale przeryłem całe menu i raczej wszystko jest ok.

Piotr1
27-04-2010, 20:50
sprawdziłem "informacja o akumulatorze". Naciśnięcie "Info" działa poprawnie, wersja 1.0.8,

Heilsberg
27-04-2010, 20:57
No to chyba znaczy, że firmware 1.2.1 namieszał w klawiszologii.

kuduś
27-04-2010, 21:00
W wersji 1.1.0 mam dokładnie tak, jak być powinno. Wchodzisz w "Dane akumulatora" i po naciśnięciu klawisza "Info" wyświetla się nr aku, stan naładowania oraz data.
Na dole masz opcje: "Zarejestruj" albo "skasuj dane".
Według mnie wszystko jest OK. Ten firmware miałem oryginalnie w puszce.

Heilsberg
27-04-2010, 21:07
Też oryginalnie miałem 1.1.0 ale od razu wrzuciłem 1.2.1 i są błędy. Trochę zeszło zanim się zorientowałem, że zmieniło przypisanie klawiszy. Myślałem już, że z akumulatorami coś nie tak. Ale doszedłem, że w kilku miejscach w menu gdzie trzeba wcisnąć "info" zamiast niego działa tej jeden niżej. Spróbuję przywrócić starsze firmware, ciekawe co będzie.

klosz007
27-04-2010, 22:00
Ja mam 1.2.1 i wszystko jest OK.

Kolaj
27-04-2010, 22:07
Ja mam 1.2.1 i wszystko jest OK.
Ja też. Może to zależy od wybranego języka? Ja mam akurat angielski.

Heilsberg
27-04-2010, 22:09
Zmieniałem język z polskiego na angielski i jest to samo na obu. Skoro u Was na 1.2.1 jest dobrze to ja nie wiem o co chodzi.

Kolaj
27-04-2010, 22:11
Chcesz powiedzieć, że aby zobaczyć numer baterii musisz nacisnąć "play" (strzałkę w prawo)? Dziwne. Spróbuj jeszcze raz wgrać 1.2.1.

Heilsberg
27-04-2010, 22:19
Nie, nie play. Żeby zobaczyć numer akumulatora muszę wcisnąć klawisz poniżej info, z prostokącikami w kółko ułożonymi. Pod info mam też style, jak wyświetli mi styl obrazów to by wyświetliło mi szczegółowe też muszę wcisnąć ten drugi klawisz a nie info.

Kolaj
27-04-2010, 22:28
Stary, Ty masz chyba guziki pozamieniane :) U mnie te prostokąciki w kółeczku to są powyżej info. Porównaj sobie ustawienie klawiszy z tym obrazkiem:

http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS7D/Images/allroundview.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
upps, przepraszam za rozmiar. Wziąłem z dpreview a teraz przez ten cholerny brak edycji postów nic już z tym nie zrobię :(

Heilsberg
27-04-2010, 22:33
Kurcze, rzeczywiście ja mam klawisze odwrotnie. I co, do serwisu?

Kolaj
27-04-2010, 22:36
Kurcze, rzeczywiście ja mam klawisze odwrotnie. I co, do serwisu?Hehe, ktoś nieźle dał ciała. Albo do serwisu w ramach gwarancji albo polubić. Za parę lat taki aparat może być wart majątek. Coś jak jedyny znaczek pocztowy w serii z błędem.

Heilsberg
27-04-2010, 22:47
Nie, do serwisu trzeba. Bo przecież jak będę kiedyś sprzedawał to nie wsadzę kogoś na minę. Ale swoją drogą to niezły numer. A ja tu się męczę, firmware zmieniam i kombinuję. W życiu bym na to nie wpadł.

Amok
27-04-2010, 23:06
Nie, do serwisu trzeba. Bo przecież jak będę kiedyś sprzedawał to nie wsadzę kogoś na minę. Ale swoją drogą to niezły numer. A ja tu się męczę, firmware zmieniam i kombinuję. W życiu bym na to nie wpadł.

hehe, sprawdz przy okazji czy zdjęcia się czasem nie robi na podglądzie głebi ostrości :twisted::twisted::twisted:

hehe, no tego jeszcze nie było ;)

Heilsberg
27-04-2010, 23:18
No ja to mam szczęście. Pewnie jedyne takie 7D w tym kraju. Toż się pochlastać można. A part za 5 tysi i taki numer.

janekmatrix
27-04-2010, 23:37
Hehehe,ten wątek powinni podkleić jako przestrogę że trza patrzeć[o_o] co się kupuje,a swoją drogą to masz wyjątkowy egzemplarz i pecha też.Pozdrowionka

marecky
27-04-2010, 23:43
Aparat kupiłeś nowy czy używkę, może przeleciał przez serwis a tam to wszystko możliwe :-)

Heilsberg
27-04-2010, 23:44
No nie wpadłem na to, by porównywać aparat ze zdjęciem z folderu czy ma wszystkie klawisze jak na obrazku. Na szczęście to pewnie kwestia przełożenia gumek z klawiszy więc nie powinno być problemu. Tyle, że pojechać będzie trzeba na Żytnią. Dobrze, że "seta" ze spustem nie zamienili.
Aparat nówka ze sklepu, tydzień ma dopiero.

dziobolek
28-04-2010, 05:22
Aparat nówka ze sklepu, tydzień ma dopiero.

To może lepiej zwrot do sklepu na wymianę???:roll:

Vitez
28-04-2010, 12:58
upps, przepraszam za rozmiar. Wziąłem z dpreview a teraz przez ten cholerny brak edycji postów nic już z tym nie zrobię :(

To się naucz w końcu używać podglądu postu przed wysłaniem, szczególnie gdy zawiera nieznane Ci obrazki :mad: .

maczekg
28-04-2010, 13:13
To może lepiej zwrot do sklepu na wymianę???:roll:

Chyba też uderzyłbym w niezgodność towaru z umową - nieprawidłowe wywołania funkcji po wciśnięciu klawiszy, niezgodne z opisem w instrukcji obsługi itd. Serwis jeszcze coś nabroi :)

Heilsberg
28-04-2010, 14:45
Rozmawiałem dziś i ze sprzedawcą i z serwisem. Sprzedawca powiedział, że może wysłać na swój koszt do serwisu a serwis powiedział, że jakkolwiek nie zostanie dostarczone (czy na koszt sprzedawcy czy sam przywiozę) to zrobią to w ramach gwarancji i nie powinno być problemu. Ja się absolutnie nie upieram przy wymianie na nowy bo to w końcu nie jest jakieś uszkodzenie czy coś takiego, ot błąd w sztuce montowania, który da się bezproblemowo usunąć. Jedyne czego się trochę obawiam to, że serwis jak sobie czytałem trochę potrafi namieszać z niczego. Ale jestem dobrej myśli, z natury.

ewg
01-05-2010, 11:11
Ja się absolutnie nie upieram przy wymianie na nowy bo to w końcu nie jest jakieś uszkodzenie czy coś takiego, ot błąd w sztuce montowania, który da się bezproblemowo usunąć. Jedyne czego się trochę obawiam to, że serwis jak sobie czytałem trochę potrafi namieszać z niczego. Ale jestem dobrej myśli, z natury.
To nie narażaj swojego naturalnego optymizmu na niepotrzebne ryzyko związane z rozbebeszaniem puszki przez serwis - choćby nie wiem jak bardzo autoryzowany! ;)

Nie wiem jak jest w 7d, ale zwykle takie plastikowe serie klawiszy w innych urządzeniach elektronicznych są połączone w jeden plastikowy odlew (widać po otwarciu) i nie sposób zamienić ich kolejności przez pomyłkę... :shock:

Obawiam się, że aparat był już otwierany przez jakiegoś partacza.
W związku z powyższym wątpliwe czy aparat jest wciąż tak szczelny jak obiecuje producent:

http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS7D/Images/sealing.jpg

kuduś
03-05-2010, 12:37
Heilsberg,
czy w celu uzyskania danych akumulatora musisz nacisnąć drugi, czy trzeci klawisz od dołu? Bo jeśli trzeci, to tylko zamienione gumki, co nie jest chyba tragedią.
No a jeśli drugi, to zamienione byłyby klawisze...
Trzeci klawisz od dołu wyświetla info o C1 do C#, a czwarty od dołu powinien wyświetlać style. Tak jest przynajmniej u mnie :mrgreen:.

kuzi4
03-05-2010, 17:48
Do sklepu wymień na nowy, a nie serwis. Jaką masz pewność jaki był proces zamiany guzików?

dziobolek
03-05-2010, 17:52
Heilsberg,
czy w celu uzyskania danych akumulatora musisz nacisnąć drugi, czy trzeci klawisz od dołu? Bo jeśli trzeci, to tylko zamienione gumki, co nie jest chyba tragedią.
No a jeśli drugi, to zamienione byłyby klawisze...
Trzeci klawisz od dołu wyświetla info o C1 do C#, a czwarty od dołu powinien wyświetlać style. Tak jest przynajmniej u mnie :mrgreen:.

Wszystko dokładnie opisano w poprzednich postach.

CFR
18-05-2010, 21:21
Aby nie tworzyc nowego tematu to sie Was spytam, czy skok z wersji 1.1.0 do 1.2.1 bedzie bezproblemowy czy mam najpierw zainstalowac 1.2.0 i/lub jakies poprzednie wersje. Chodzi mi o chronologie instalacji, musi byc ona przestrzegana?

Kolaj
18-05-2010, 22:31
Możesz od razu instalować nową wersję.

CFR
19-05-2010, 18:06
Dzieki, upgrade juz zrobiony i sprzet ladnie smiga, zapomnialem tylko sprawdzic przyciski ;)

Heilsberg
16-08-2010, 10:45
Podsumuję jak się historia skończyła. Akurat ostatnio byłem w Warszawie, a że nie potrzebowałem aparatu przez kolejne kilka tygodni to zawiozłem body na Żytnią. Pan się lekko zdziwił, ale przyjął do naprawy gwarancyjnej. Dyskusja trochę trwała, ale żadnych problemów. Pan tylko siedemnaście razy sprawdzał czy body nie było rozkręcane ale nie było oczywiście.
Po tygodniu dostałem maila, że body gotowe do odbioru. Serwis przysłał mi je wraz z fakturą na 0 PLN gdzie znalazłem dwie części wymieniane - folia tylnej ścianki i TFT (wyświetlacz?). Body działa idealnie, brak najmniejszego fizycznego śladu ingerencji w aparat, matryca czyściutka (ale nie wiem czy taka była czy czyszczono) i zaktualizowany firmware. Słowem - jestem bardzo zadowolony a body w końcu jest takie jak powinno z klawiszami na właściwym miejscu.

ancymon85
16-08-2010, 14:37
u mnie tydzień po zakupie popsuło się kółko funkcyjne (to gdzie jest "set") :/ na szczęście naprawili tego samego dnia, którego oddałem na żytnią... Coś chyba nie tak z kontrolą jakości w fabrykach Canona... :/ btw. średnio zadowolony jestem z 7D, żałuję że nie dołożyłem do 5D II i nie olałem tych 8fps, które jednak rzadko się przydają :/

smartb
16-08-2010, 22:09
8 fps faktycznie można przeboleć, jeśli sportu się nie robi, ale lepszy autofokus potrzebny prawie zawsze, a tu raczej 7D górą

CFR
16-08-2010, 22:23
Dlatego ja zostalem przy 7D, to co wyczytalem o AF z 5D II prawie mnie przekonwertowalo na D700 a tu 7D sie pojawilo i problem znikl :P

ancymon85
17-08-2010, 11:48
mnie od D700 odstraszył brak video, które mi się czasem przydaje, a poza tym uczę się obróbki... ehh ideałem byłby 7D+5D II :)