Zobacz pełną wersję : Lustrzany Teleobiektyw MC MTO-11 CA 10/1000 - przykładowe zdjęcia
rychu_lhotse
27-10-2005, 09:23
Witam.
Mam pytanie czy ktoś miał styczność z obiektywem MC MTO-11 CA 10/1000.Jesli tak to chodzi mi o przykładowe zdjęcia wykonane powyższym obiektywem i opinie o funkcjonalności podczas użytkowania.Czy nie ma problemu z ostrzeniem przy minimalnym otworze f10?
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie proszę o opinie.
Pozdrawiam
Witam.
Mam pytanie czy ktoś miał styczność z obiektywem MC MTO-11 CA 10/1000.Jesli tak to chodzi mi o przykładowe zdjęcia wykonane powyższym obiektywem i opinie o funkcjonalności podczas użytkowania.Czy nie ma problemu z ostrzeniem przy minimalnym otworze f10?
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie proszę o opinie.
Pozdrawiam
Mam styczność na codzień - leży u mnie w szafie... :-) a tak na poważnie to przyłączam się do prośby. Nie wiem czy jest sens kupować przejściówkę M42-Canonn EF do tej armaty.
BTW jako podręczny teleskop z przejściówką kątową do okularu to jest zupełnie ok...
Przede wszystkim ciężar przeszkadza w wygodnym użytkowaniu oraz rozmiary. Trudno wyostrzyć ze względu na wizjer w 300d i raczej długo trwa ostrzenie jeżeli chce się przejść miedzy obiektem ktory jest w minimalnej odległości dla tego obiektywu a obiektem w nieskończoności (minute chyba trzeba kręcić :roll: ).
Załączone zdjęcia są robione z ręki. Parametry w EXIF'ie
Na zabawe nim miałem jakieś 10-15 minut. Raczej chyba mało praktyczny obiektyw, chociaż zależy do czego się chce go używać.
Zdjecie 1 (www.sk-photo.prv.pl/MTO/foto 103.jpg)
Zdjecie 2 (www.sk-photo.prv.pl/MTO/foto 104.jpg)
Pogoda nie była dobra, pochmurno było i raczej późna godzina więc trzeba było duże ISO dać. Myśle że w słoneczny dałoby się zejść do ISO 400 albo ISO 200 żeby z reki robić bez problemu.
rychu_lhotse
27-10-2005, 10:54
Mam prośbę snow
Czy dało by radę zrobienie zdjęcia tego samego miejsca obiektywem 18-55 na min ogniskowej 18mm.Da mi to możliwość oceny możliwości tego ''potwora''.
Jeśli to nie problem to prosze zamieść link do zdjęci.
Pozdrawiam.
Powiększenia z MTO są kolosalne, masz 1600 mm na 300D, jednakże to jest obiektyw który trzeba lubić, bo zdjęcia z niego robi się ciężko.
Grunt to bardzo dobry i ciężki statyw, wężyk, mirror lockup i brak falowania powietrza :)
Prosze bardzo:
18mm (http://www.sk-photo.prv.pl/MTO/foto 107.jpg)
Jurek Plieth
27-10-2005, 11:14
Do annaloga miałem wersję 500 mm tego szkła. Cudów się nie spodziewaj. Generalnie wszystkie obiektywy lustrzane mają sporo gorsze parametry optyczne (rozdzielczość) od obiektywów klasycznych, a tutaj dodatkowo musisz brać poprawkę na Made in Russia, lub nawet Made in USSR.
rychu_lhotse
27-10-2005, 11:25
Dzięki snow
Faktycznie potężne zbliżenie.Tak jak mówił KMV10
''Grunt to bardzo dobry i ciężki statyw, wężyk, mirror lockup i brak falowania powietrza''
Tak naprawdę myślę o jakimś długim tele do fotografowania przyrody.Myslę o Pentacon 500/5,6 (M42) ale nie wiem czy optycznie jest godny polecenia.
Narazie na teleobiektyw z AF ni mam kasy więc opcjonalnie patrzę na manualne pod M42.
Kolega używa MTO 1000/10 do fotografowania ptaków. Udało mu się zrobić fotki dość płochliwych podobno żurawi. Co więcej dokupił do tego obiektywu konwerter 2x :) Taki zestaw wymaga naprawdę bajecznego światła.
Prosze bardzo:
18mm (http://www.sk-photo.prv.pl/MTO/foto 107.jpg)
Ten facio na zdjęciu to chyba jakiś manekin :-) , zakładam że musiałeś podmieniać szkła, ostrzyć...
Bokeh pakudny, ale tak to z lustrami bywa...
Dziwne dla mnie jest to że jak podpinam okular taką np 10mm co mi daje powiększenie 100x to obraz jest żyleta - naprawdę ostry - a tu takie mydełko...Jak sie ma podpinanie bezpośrednio do aparatu w stos. do tzw. "projekcji okularowej". Bezpośrednio podpięty powinien być duużo lepszy?
Wydaje mi sie, ze na M42 nie ma nic lepszego od Pentacona 5.6/500. Przede wszystkim to soczewkowe bydle, ino dlugie.
Wyglada jak strzelba :-)
Wydaje mi sie, ze na M42 nie ma nic lepszego od Pentacona 5.6/500. Przede wszystkim to soczewkowe bydle, ino dlugie.
Wyglada jak strzelba :-)
I ciężki jak diabli.
Obiekty statyczne (np. księżyc) fotografuję nim na 2 statywach. Jeden podpiera obiektyw, a drugi body. Inaczej wychodziły mi za duże drgania.
Podpiąłem do niego też telekonwerter x2 i fotografuję nim księżyc.
Przy tej ognoskowej (1600 mm na 350D) muszę dawać stosunkowo krótkie czasy (ok. 1/125s) przy foceniu księżyca, bo inaczej księżyc wychodzi mi trochę ruszony (rozmyty) :)
rychu_lhotse
27-10-2005, 12:13
Czyli będę musiał wysupłać ok 600-700zł i nabyć tą 500-kę.Światło jak na taką długa ogniskową ma niezłe więc z ostrzeniem będzie mniejszy problem niż z tą Ruską 1000-czką.
Mam Sigmę 70-300 ale trochę za krótka do fotografowania zwierzynki,zwłaszcza dzikiej.Sigma wspaniale sprawdza się w ZOO gdzie nie ma za dużych odległości.
Zdjecie 1 (www.sk-photo.prv.pl/MTO/foto 103.jpg)
Zdjecie 2 (www.sk-photo.prv.pl/MTO/foto 104.jpg)
przepraszam a na co tu byla ustawiona ostorsc ;) ;)
Czy może ktoś znowu umieścić zdjęcia oryginalne z MTO 1000? niestety nie ma juz ich na tym serwerze a bardzo mnie interesuje jak wychodzą z niego zdjęcia.
pozdr
M
Mam i używałem kiedyś ale wyłącznie jako teleskop po zamontowaniu na montażu paralaktycznym :) Próbowałem robić zdjęcia księżyca, ale nie byłem w stanie złapać ostrości. Zbliżenia kolosalne jak na coś, co w założeniu jest obiektywem a nie teleskopem. Z odpowiednim okularem można obserwować fazy Wenus. Widać też Saturna z pierścieniami i kilka księżyców Jowisza.
PS. Upps, właśnie doczytałem, ze to wątek sprzed 2 lat ;)
proponuje poszukac na tym forum
http://www.astro-forum.org/Forum/index.php