PDA

Zobacz pełną wersję : Zamienniki akumulatorów LP-E6 do 5D MkII, 7D i 60D

ely13
03-09-2009, 07:26
Mając bardzo dobre opinie na temat zamienników akumulatorów robione przez firmę Hahnel, znalazłem w sieci zamiennik dla drogiego póki co LP-E6.
Hahnel nazwał to HL-E6, a można znaleźć np tu:
http://www.myvouchercodes.co.uk/cheapest/Hahnel-HL-E6-Battery/43980122/618

Cena narazie nie przekonuje, ale jak się pojawi na rynku polskim, może będzie lepsza. Pamietam jak kupowałem zamienniki BP-511, to były one o połowę tańsze od oryginałów, a śmiem twierdzić, że były duuużo lepsze od nich (bynajmniej te, które ja posiadałem).

Czy ktoś z forumowiczów ma takie? Jeśli tak, to czy Hahnel poradził sobie z elektroniką?
Problem w tym, że nawet na oficjalnej stronie Hahnela http://www.hahnel.ie/ ich wyszukiwarka nie znajduje tego akumulatora.

marekb
03-09-2009, 08:23
przecie to chyba cena do oryginału zbliżona..??

y4k
13-09-2009, 13:00
Witam :)

Jakiś czas temu podkusiło mnie kupienie zamiennika LP-e6. Z braku kasy chciałem coś tańszego... przeszukałem allegro i znalazłem jakiś najtańszy zamiennik wyglądający identycznie od tych droższych + dodatkowo miałem odbiór na miejscu.

http://allegro.pl/item727549639_aku_lp_e6_lpe6_do_canon_eos_5d_mark_ ii_ladowarka.html

Gdy wziąłem go do ręki od razu mi się nogi ugięły. MATKO JAKI LEKKI, może pusty w środku ? No nic, zużyłem do końca, popstrykałem kilka zdjęć i naładowałem od nowa. I wczoraj właśnie zużyłem całego. Ile wytrzymał ?

Otóż użyłem go jakieś 3 dni po naładowaniu ... zrobiłem nim ok 150-200 zdjęć.

Jednym słowem Nie polecam. Chyba, że ktoś potrzebuje czegoś na gwałt taniego.

Kolejnym minusem jest jego zapewne żywotność, która nie będzie zbyt długa tak coś czuję trzymając to "puste" plastikowe pudełeczko.
Tak czy owak wiecie już ile można wyciągnąć z takiego akumulatorka. Czy warto ? ja drugi raz nie kupię takiego samego. Choć mógłbym skłonić się do PHOTTIX'a którego miałem jako zamiennik do 40D i sprawował się znakomicie.
Może już ktoś obcował z nim?
Pozdrawiam

Goomis
13-09-2009, 19:15
jest lżejszy bo pewnie ma dużo mniejszą pojemność...
Ja mam phottixa i oprócz tego, że jest źle dopasowany(lekko za duży i nie wyskakuje sam po odgięciu tego tam "dzyngla" :-P tylko trzeba go wydłubać :-P) jest wszystko ok. Ma większą pojemność niż oryginał i ten tandem(oryginał + phottix) w gripie(podróba firmy alpha) trzyma mi ok. 4tys. zdjęć(bez ściemy!!)co prawda jeszcze mi się nie udało ich rozładować do maksimum ale dane akumulatora nie kłamią - narazie rekord miałem ~3tys. zrobionych zdjęć przy stanie jeszcze ~25-30% naładowania.

yogi6661
26-04-2010, 21:24
czy ktos juz uzywal zamienników jakichs?
co polecacie??
bo jednak orginał 300 zł

_igi
27-04-2010, 21:59
Używałem jednego do 5DII (te same ogniwa chyba). Nie opłaca się, trza ciułać do oryginałów, albo czekać na dobre zamienniki.

Niedawno kupiłem za całkiem niemałą kasę zamiennik, ale nie wyświetla stanu baterii. Leży się kurzy, a ja wściekły jestem, bo za drugi akumulator muszę wybulić nie 300zł, a łącznie 400 ;)

Grzdyll
28-04-2010, 13:06
A ja kupiłem 2 zamienniki - Deltę i jakieś Goldphoto. Działają nieco krócej niż oryginał i nie pokazują stanu naładowania. Ale jeśli tak jak ja umiesz z tym żyć to polecam.

myslidar
28-04-2010, 13:17
Ja mam 2 Phottixa i działają bardzo dobrze, spokojnie robię 3 mecze, gdzie w każdym ok. 800 zdjęć. Oczywiście nie pokazują statusu naładowania.

yogi6661
30-04-2010, 07:38
no tak niepokazuja naladowania i nie mozna ladowac w orginalnych ladowarkach?

myslidar
30-04-2010, 08:48
Dokładnie.

siudym
30-04-2010, 09:16
Planowalem sam zamiennik, ale zdecydowalem sie jednak na ORG (ok 250zl). Obecnie w gripie (zamiennik) mam 2x org aku i jestem zadowolony z tego wydatku. Sporo czasu w 20D uzywalem tylko zamiennikow, norma byla meczarnia pod wzgledem niewiedzy o ich stanie naladowania. Ciagle byla niepewnosc czy to JUZ czy jeszcze zrobi te 30 zdjec...
Teraz z tym koniec, widze dokladnie ile mam mocy w AKU, nie jakies tam kreseczki smieszne, ale dokladne pomiary w procentach.
Warto raz za cos takiego doplacic i zyc w swietym spokoju.

yogi6661
30-04-2010, 09:17
toc hbya jednak orginał pozostaje...

Sławek
30-04-2010, 09:24
Oryginał na targach można było kupić za 240 zł. Ja kupiłem kilka w "aparaciki" czy jakoś tak.

myslidar
30-04-2010, 09:42
za 240 zł masz 4 zamienniki i chyba nie pojmę jak można kupić jeden oryginalny aku w tej cenie, tylko za możliwość podglądu "ile jeszcze mi zostało"

Sławek
30-04-2010, 11:30
za 240 zł masz 4 zamienniki i chyba nie pojmę jak można kupić jeden oryginalny aku w tej cenie, tylko za możliwość podglądu "ile jeszcze mi zostało"
Pojmiesz jak Ci braknie np. przy obrączkach albo ślubowaniu albo przy błogosławieństwie albo przy wychodzeniu z kościoła albo przy chrzcie jak masz dwie sekundy na złapanie polewania wodą, itd, itd. Albo tak jak mój syn robi zdjęcia sportowe.

myslidar
30-04-2010, 11:52
1. Zawsze przed ważnym wydarzeniem ładuje akumulatorki
2. Zawsze masz jeden oryginał na tak ważne chwile
3. W sporcie zupełnie nie jest to problemem, bo zmiana aku zajmuję kilka sekund, poza tym patrz punkt 1

Ale nie sprzeczam się, jak kogoś stać to niech sobie kupi oryginalne. Ja uważam, że w większości przypadków i dla większości ludzi zamienniki są dużo lepszym rozwiązaniem. Mając 4 aku jestem niezależny od ładowania, a ilość zdjęć jakie mogę wtedy zrobić znacznie przekracza możliwości nawet na dłuższy wyjazd.

bebesky
30-04-2010, 12:08
canon zrobił świństwo to fakt.
to że zamiennik nie pokazę mi stanu naładowania to pikuś - dla mnie gorsze jest to że muszę mieć dodatkową ładowarkę (chyba że ktoś próbował ładować zamienniki w oryginalnej ładowarce i mu się udało - to poproszę o info). Niby niewielkie ustrojstwo ale to kolejna rzecz o któej trzeba pamiętać przy wyjazdach - jedna ładowarka do 40d, dwie do 7d, jedna do telefonu, databank i baterie do niego - kurcze jeszcze trochę i trzeba będzie zabierać kolejną torbę na same ładowarki :)
Przydała by się jedna ładowarka uniwersalna :)

myslidar
30-04-2010, 12:10
Przecież oryginał też ładujesz w tej co dostajesz do zamiennika. Dla mnie to w sumie nawet zaleta, do każdego zamiennika mam jedną ładowarkę, dzięki czemu mogę szybko naładować wszystkie na raz.

bebesky
30-04-2010, 13:52
Przecież oryginał też ładujesz w tej co dostajesz do zamiennika. Dla mnie to w sumie nawet zaleta, do każdego zamiennika mam jedną ładowarkę, dzięki czemu mogę szybko naładować wszystkie na raz.

a to nie wiedziałem - myślałem że skoro zamiennika nie możesz ładować w ładowarce canona to w drugą stronę też nie dziąła.
a co do wielu ładowarek - w domu to zaleta - ale gdyby trzeba było do każdej baterii zabierać osobną ładowarkę w podróż - to byłby już problem.
Ale skoro baterie canona poprawnie ładują się w ładowarce zamiennika - problem się zmniejsza :)))

Sławek
30-04-2010, 14:42
1. Zawsze przed ważnym wydarzeniem ładuje akumulatorki
2. Zawsze masz jeden oryginał na tak ważne chwile
3. W sporcie zupełnie nie jest to problemem, bo zmiana aku zajmuję kilka sekund, poza tym patrz punkt 1

A ile trwa strzelenie bramki ?
W wielu dziedzinach fotografii brak info o stanie baterii nie stanowi żadnego problemu, ale w reportażu wole nie myśleć ile to ja zdjęć już zrobiłem na tej baterii i czy wymienić ją już czy za chwilę. Zresztą ...pamiętam już nie raz takie sytuacje kiedy natychmiast musiałem gdzieś jechać i zrobić jakiś event.
Po co mi dodatkowy stres "czy starczy czy nie starczy"

myslidar
30-04-2010, 15:39
Masz kasę? Kup sobie nawet 4 oryginały. Jak ktoś nie ma to spokojnie może kupić zamienniki. Nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby mi baterie w aparacie padły przy gripie i 2 zamiennikach.

A akumulatorki w lampie Was nie stresują? Przecież też nie widać ile zostało naładowane, i co w takim razie? Nie ładujecie przed każdą ważniejsza imprezą?

Sławek
30-04-2010, 18:48
Masz kasę? Kup sobie nawet 4 oryginały. Jak ktoś nie ma to spokojnie może kupić zamienniki. Nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby mi baterie w aparacie padły przy gripie i 2 zamiennikach.

A akumulatorki w lampie Was nie stresują? Przecież też nie widać ile zostało naładowane, i co w takim razie? Nie ładujecie przed każdą ważniejsza imprezą?
Ja osobiście staram się lampy używać jak najmniej. Ale jeśli już o tym mowa to lampa daje znać zanim padnie. Widać to wyraźnie.
ps.
Koledze zamiennik się zablokował w puszce na tyle skutecznie że nie mógł jej wyciągnąć nawet przyklejając do niej jakieś uchwyty. Nie pamiętam już czy to przez to że się rozgrzał czy od razu był za duży.

yogi6661
21-05-2010, 22:55
problem rozwiazany orginal o wiele lepszy dla mnie
w reportazu lcizy sie pewnosc

ElSor
21-05-2010, 23:20
A jak wyglada sytuacja gdy w gripie mamy oryginal i zamiennik ? Pokazuje wtedy stan czy nie ?

MM-architekci
22-05-2010, 08:33
No raczej nie ma cudu , pokazuje stan tylko jednego.

ElSor
22-05-2010, 09:18
No wlasnie chodzilo mi o to, bo grip rozladowywuje oba rownoczesnie.
Z tego wynika zatem ze jesli oryginal bedzie wskazywal 1% wtedy wiadome bedzie ze nalezy wymienic oba.

sadaman
22-05-2010, 10:04
No wlasnie chodzilo mi o to, bo grip rozladowywuje oba rownoczesnie.
Z tego wynika zatem ze jesli oryginal bedzie wskazywal 1% wtedy wiadome bedzie ze nalezy wymienic oba.

Podejrzewam że nie jest to jednoznaczne z tym wskazaniem 1%-owym.
W sumie nie od dziś wiadomo że zamienniki w 99% przypadków mają mniejszą pojemność od orginałów a dane producenta na ten temat są na wyrost.
Więc może się okazać że np przy wskazaniu 10% z orginału będącego w gripie nagle wszystko ci siądzie, ponieważ występuje zjawisko nierównomiernego rozładowywania się, i zamiennik może w tym momencie mieć już stan 0%.
Tylko jest jeszcze jedno pytanie które warto wyjaśnić.
Czy grip działa tak długo jak najsilniejsze ogniowo z dwójki, czy do momentu rozładowania pierwszego z dwóch akumulatorów?

W sumie sam używam orginału i zamiennika Delty i nie narzekam ponieważ na Delcie napstrykałem blisko 400 zdjęć plus kilka filmików i dopiero powędrowała ponownie do ładowarki.

Generalizując - ja bym nie polegał na takim wskazaniu.

ElSor
22-05-2010, 10:24
Liony swoja pojemnosc reprezentuja poprzez napiecie. Zatem jesli oba maja np 6V na stykach wtedy oba maja np po 10% (strzelam) ale dla jednego bedzie to 140mAh a dla 2giego 180mAh zapasu. Na 99% grip utrzymuje identyczne napiecie na obu akusach a nie rowny pobor pradu z obu wiec oba procentowo (napieciowo) beda tak samo rozladowane. Idac dalej tym tropem oba akusy wyczerpia sie w tym samym czasie wiec grip dziala do konca obu.

sadaman
22-05-2010, 11:16
Liony swoja pojemnosc reprezentuja poprzez napiecie. Zatem jesli oba maja np 6V na stykach wtedy oba maja np po 10% (strzelam) ale dla jednego bedzie to 140mAh a dla 2giego 180mAh zapasu. Na 99% grip utrzymuje identyczne napiecie na obu akusach a nie rowny pobor pradu z obu wiec oba procentowo (napieciowo) beda tak samo rozladowane. Idac dalej tym tropem oba akusy wyczerpia sie w tym samym czasie wiec grip dziala do konca obu.

Pytanie czy napewno, ponieważ według Twojej teorii Grip musiałby posiadać układ elektroniczny który kontrolowałby równomierne rozładowywanie akumulatora (w tym przypadku aku orginalnego i zamiennika).
Taki układ musiałby wiedzieć że w aku występuje różnica pojemności np taka jak przytoczyłeś powyżej czyli 140mAh oraz 180mAh. W związku z tym aby oba akumulatory zostały rozładowane jednocześnie, to ze 180-ki musiałby być pobierany większy prąd a ze 140 mniejszy...tak by przy finale różnica wynosiła 0.
Nie sądze by Gripy / przynajmniej zamienniki posiadały takowe ustrojstwo...najlepiej byłoby to sprawdzić w praktyce.

ElSor
22-05-2010, 11:22
Pytanie czy napewno, ponieważ według Twojej teorii Grip musiałby posiadać układ elektroniczny który kontrolowałby równomierne rozładowywanie akumulatora (w tym przypadku aku orginalnego i zamiennika).
Taki układ musiałby wiedzieć że w aku występuje różnica pojemności np taka jak przytoczyłeś powyżej czyli 140mAh oraz 180mAh. W związku z tym aby oba akumulatory zostały rozładowane jednocześnie, to ze 180-ki musiałby być pobierany większy prąd a ze 140 mniejszy...tak by przy finale różnica wynosiła 0.
Nie sądze by Gripy / przynajmniej zamienniki posiadały takowe ustrojstwo...najlepiej byłoby to sprawdzić w praktyce.
No wlasnie do utrzymania rownego napiecia na akusach nie potrzeba zadnego ukladu. Wystarczy polaczyc ze soba 2 akumulatorki rownolegle :razz:

Elektronike najlepiej sobie wyobrazic na przykladzie hydrauliki. Jesli polaczymy ze soba 2 zbiorniki z ciecza jakas rurka u ich ujscia wtedy poziom cieczy w obu sie wyrowna - nie potrzeba do tego zadnego regulatora ;)

sadaman
22-05-2010, 11:59
Aby akumulatory mogły pracować w układzie gripa równolegle to z tego co się orientuje powinny spełniać kilka warunków. Mianowicie musiałyby być ograniczone prądy wyrównawcze które popłyną zawsze gdy napięcie
akumulatorów nie będzie jednakowe.
W tym celu musiałby być zastosowany mostek diodowy. Jednak takie rozwiązane ma też swoje minusy, mam na myśli spadek napięcia o około 1.1 - 1.4V , może też być zamiast Diód...Tranzystor który ograniczy spadek do powyższego poziomu o jakieś 30%.
Powstaje więc pytanie jak wielki wpływ może mieć spadek napięcia na działanie Body?
Generalnie orłem to w tej dziedzinie nie jestem, ale aby takie prądy nie występowały, zastosowane akumulatory muszą mieć jednakową pojemność gwarantowaną (czyli np dwa orginały Canona), i przedewszystkim jednakowy stan techniczny, po to by w rezultacie poziom rozładowania był jednakowy.
Dlatego też między innymi nie od dziś wiadomo że czy to w Radiu czy w jakimś przenośnym odtwarzaczu nie powinno się stosować różnych ogniw ponieważ w wyniku zabezpieczeń takowe urządzenie najzwyczajniej nie zadziała, a jeśli już zagra to okres działania będzie krótszy niż przy zastosowaniu tych samych ogniw.

Pytanie więc czy konstrukcja gripów dopuszcza takie rozwiązania.

ElSor
22-05-2010, 12:14
Aby akumulatory mogły pracować w układzie gripa równolegle to z tego co się orientuje powinny spełniać kilka warunków. Mianowicie musiałyby być ograniczone prądy wyrównawcze które popłyną zawsze gdy napięcie
akumulatorów nie będzie jednakowe.
W tym celu musiałby być zastosowany mostek diodowy. Jednak takie rozwiązane ma też swoje minusy, mam na myśli spadek napięcia o około 1.1 - 1.4V , może też być zamiast Diód...Tranzystor który ograniczy spadek do powyższego poziomu o jakieś 30%.
Powstaje więc pytanie jak wielki wpływ może mieć spadek napięcia na działanie Body?
Generalnie orłem to w tej dziedzinie nie jestem, ale aby takie prądy nie występowały, zastosowane akumulatory muszą mieć jednakową pojemność gwarantowaną (czyli np dwa orginały Canona), i przedewszystkim jednakowy stan techniczny, po to by w rezultacie poziom rozładowania był jednakowy.
Zauwaz ze akumulatorki tego typu maja wbudowane zabezpieczenia nadpradowe, napieciowe a takze balancer(y) takze nie ma potrzeby stosowania dodatkowych obwodow zabezpieczajacych.

Dlatego też między innymi nie od dziś wiadomo że czy to w Radiu czy w jakimś przenośnym odtwarzaczu nie powinno się stosować różnych ogniw ponieważ w wyniku zabezpieczeń takowe urządzenie najzwyczajniej nie zadziała, a jeśli już zagra to okres działania będzie krótszy niż przy zastosowaniu tych samych ogniw. Tymi zabezpieczeniami jest pomiar minimalnego napiecia roboczego pakietu jako calosci. Gdy 1 ogniwo padnie wtedy napiecie jest ponizej ustawionego progu lub/i prad jest na tyle niski ze urzadzenie sie wylacza. Tutaj baterie sa laczone w szereg a w gripie rownolegle.

Pytanie więc czy konstrukcja gripów dopuszacza takie rozwiązania.Dopuszcza ;) Nawet oryginaly maja jakas tolerancje pojemnosci wiec to nie ma znaczenia. Inna rzecz ze nie ma przeciwskazan uzywania starszego ogniwa z nowym w 1dnym gripie.

sadaman
22-05-2010, 12:31
Tutaj baterie sa laczone w szereg a w gripie rownolegle.
Dopuszcza ;)
Nawet oryginaly maja jakas tolerancje pojemnosci wiec to nie ma znaczenia. Inna rzecz ze nie ma przeciwskazan uzywania starszego ogniwa z nowym w 1dnym gripie.

Hee, małe niedopatrzenie ;)
W sumie myślę że zamiast podważać to wszystko różnymi argumentami byłoby najlepiej gdyby ktoś sprawdził to w praktyce. Ja niestety nie dam rady bo Gripa nie posiadam ... póki co :)

ElSor
22-05-2010, 12:53
W sumie myślę że zamiast podważać to wszystko różnymi argumentami byłoby najlepiej gdyby ktoś sprawdził to w praktyce.
Czekam na reszte gratow do 5D i sprawdze by miec 100% pewnosc, w 50D dziala wszystko jak nalezy ;)

yogi6661
23-05-2010, 22:13
Czekam na reszte gratow do 5D i sprawdze by miec 100% pewnosc, w 50D dziala wszystko jak nalezy ;)
to kolego jak sprawdzisz przedsta wnioski

ElSor
27-05-2010, 15:35
to kolego jak sprawdzisz przedsta wnioski
1 Mam gripa nieoryginalnego
2 W gripie moga byc akusy oryginalne i zamienniki ale stan naladowania widoczny jest w przypadku gdy jest conajmniej 1 oryginal
3 Aku zamiennik calkowicie naladowany razem z oryginalem rozladowanym do 70% = 100% wg wskaznika (kiedys rozladuje do 0 oryginala i sprawdze wtedy wskazanie zaraz po wlozeniu akusow oraz po kilkunastu minutach)

MM-architekci
27-05-2010, 16:47
Kupować akusy bo drożeją ! Dziś odbierając dowiedziałem się ze jeszcze miałem szczęście bo kolejne juz 10-15% więcej będą kosztować... zresztą nie dziwota jak dolar znowu szaleje ech.

Płaciłem 280 zł

_igi
29-05-2010, 13:35
A jak, wynaleźli już jakieś podróby podające stan naładowania i ładujące się w oryginalnej ładowarce? :)

MM-architekci
29-05-2010, 14:16
Marzyciel ;] , pewnie się nie opłaca po prostu.

dinderi
29-05-2010, 14:29
A jak, wynaleźli już jakieś podróby podające stan naładowania i ładujące się w oryginalnej ładowarce? :)

http://cgi.ebay.com/Battery-Canon-EOS-7D-5D-MARK-II-LP-E6-updated-chip-/170492112030?cmd=ViewItem&pt=Batteries_Chargers&hash=item27b21f2c9e
Ale nie sprawdzałem

zug
29-05-2010, 16:33
http://cgi.ebay.com/Battery-Canon-EOS-7D-5D-MARK-II-LP-E6-updated-chip-/170492112030?cmd=ViewItem&pt=Batteries_Chargers&hash=item27b21f2c9e
Ale nie sprawdzałem
to tu trochę taniej i "oryginał" ;)
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270580219972&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_1805wt_1139

dinderi
29-05-2010, 19:35
Podawałem linka do zamiennika, podającego stopień naładowania. Czyli odpowiadałem na pytanie :)
Że jest taniej oryginał, to tylko się cieszyć.

yogi6661
30-05-2010, 23:28
czyli 1 orginal i 1 zmaiennik w gripie bd dobze??

ElSor
31-05-2010, 12:45
czyli 1 orginal i 1 zmaiennik w gripie bd dobze??
Musze sprostowac moja poprzednia informacje i wnioski.
Grip dobrze wspolpracowal z oryginalem i zamiennikiem tylko dlatego ze zacinal sie czujnik od otwarcia klapki i w przypadku gdy 1wszy zostal wlozony aku oryginalny a 2gi zamiennik bylo ok - pokazywalo stan. Teraz, gdy przelacznik sie juz nie zacina, po zamknieciu klapki wywala kumikat ze brak jest lacznosci - niestety.
Co dziwne w chinskim gripie gdy sa 2 oryginaly pokazuje i tak nr seryjny od 1 akusa i rowny stan dla obu mimo iz jeden ma rzeczywiscie 100% a 2 ~0%.

yogi6661
31-05-2010, 23:37
czyli wnioski zeby bylo ok orginalny grip i orginalne 2 aku?

lynx
02-06-2010, 12:55
Ciekawe, czy te zamienniki z chipem faktycznie działają jak oryginały.

http://www.allegro.pl/item1064555106_canon_lp_e6_3900mah_eos_7d_5d_mark_ ii_nowy_chip.html

MM-architekci
02-06-2010, 13:57
jak dla mnie to będzie kasa w błoto , wiem że org aku tanie nie są ale naprawdę warto dołożyć skoro już na body się wywaliło tyle kasy ;]

jeśli ktoś zarobkowo pracuje to tym bardziej nie ma co się zastanawiać

dinderi
02-06-2010, 14:20
jak dla mnie to będzie kasa w błoto , wiem że org aku tanie nie są ale naprawdę warto dołożyć skoro już na body się wywaliło tyle kasy ;]

jeśli ktoś zarobkowo pracuje to tym bardziej nie ma co się zastanawiać

Na ebayu można oryginały kupić po 30 USD z przesyłką. Wcześniej jest podany link. 30 USD za oryginał to dwukrotnie taniej niz u naszych rodzimych sprzedawców.

yogi6661
03-06-2010, 18:26
Ciekawe, czy te zamienniki z chipem faktycznie działają jak oryginały.

http://www.allegro.pl/item1064555106_canon_lp_e6_3900mah_eos_7d_5d_mark_ ii_nowy_chip.html

pytalem i odpowiedz pewnej pani bo dostawca mowi to i to.. a ja na to to co mam kupic zeby zweryfikowac czy dziala... a ona na to jak pan chce..

yogi6661
03-06-2010, 20:37
Na ebayu można oryginały kupić po 30 USD z przesyłką. Wcześniej jest podany link. 30 USD za oryginał to dwukrotnie taniej niz u naszych rodzimych sprzedawców.

wlasnie neiwiem jak z wysylka do pl

dinderi
03-06-2010, 20:49
Jesli to: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270580219972&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_1805wt_1139
to : "Free shipping Poland Standard Int'l Flat Rate Shipping"
Czyli płacisz 30USD przez PayPal i czekasz kilka tygodni, aż przyjdzie bąbelkowa koperta z baterią. Jak się nie doczekasz, to zgłaszasz do PayPal i w odróznieniu do "place z allegro" otrzymujesz kase spowrotem na konto.
Ja własnie czekam. Kilkukrotnie kupowałem rzeczy od sprzedawców z Hong Kongu i nigdy nie było problemów.

yogi6661
03-06-2010, 23:44
Jesli to: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270580219972&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_1805wt_1139
to : "Free shipping Poland Standard Int'l Flat Rate Shipping"
Czyli płacisz 30USD przez PayPal i czekasz kilka tygodni, aż przyjdzie bąbelkowa koperta z baterią. Jak się nie doczekasz, to zgłaszasz do PayPal i w odróznieniu do "place z allegro" otrzymujesz kase spowrotem na konto.
Ja własnie czekam. Kilkukrotnie kupowałem rzeczy od sprzedawców z Hong Kongu i nigdy nie było problemów.

a niema doplata i jakos szybciej?

lynx
04-06-2010, 10:35
Ja osłonę obiektywu z HK miałem w domu czwartego dnia od zakupu, szybciej niż z Allegro :mrgreen:

dinderi
04-06-2010, 19:36
a niema doplata i jakos szybciej?
Yyyyyyyyyy, nie czytales aukcji, czy słabo z angielskim?
Jest opcja UPS, ale oczywiście z dopłatą. Ja nie korzystam, bo wystarczy mi jak przyjdzie za 3 tygodnie... Albo za 6 - co za różnica. :)
Dla mnie róznicą jest jedna bateria za 270 PLN + przesylka w Polsce za 5 dni, a jedna bateria za 103 PLN z przesyłką, za 3 tygodnie. To z tzw. zasady, robi róznicę. Nie bardzo akceptuję fakt, ze w HK opłaca się to sprzedac i wysłac do Polski za 103 PLN, a w Polsce to samo musi kosztować prawie 3-krotnie więcej.

yogi6661
05-06-2010, 00:55
Yyyyyyyyyy, nie czytales aukcji, czy słabo z angielskim?
Jest opcja UPS, ale oczywiście z dopłatą. Ja nie korzystam, bo wystarczy mi jak przyjdzie za 3 tygodnie... Albo za 6 - co za różnica. :)
Dla mnie róznicą jest jedna bateria za 270 PLN + przesylka w Polsce za 5 dni, a jedna bateria za 103 PLN z przesyłką, za 3 tygodnie. To z tzw. zasady, robi róznicę. Nie bardzo akceptuję fakt, ze w HK opłaca się to sprzedac i wysłac do Polski za 103 PLN, a w Polsce to samo musi kosztować prawie 3-krotnie więcej.

slabo z angielskim dlatego pytalem was:( ile za ups?

Vitez
06-06-2010, 21:15
slabo z angielskim dlatego pytalem was:( ile za ups?

translate.google.com zazwyczaj zupełnie wystarcza do zrozumienia treści aukcji czy ofert zagranicznych sklepów.

mac_27
06-06-2010, 21:49
Witam Wszystkich!

Właśnie nabyłem 7D i od 2 dni cieszę się jego możliwościami.

Mam jednak pytanie do aku:
1. Czy na pierwszym cyklu ładowania aku ma prawo trzymać krócej niż nominalnie? Zrobiłem 440 zdjęć i aku pokazuje tylko 4%. do tego jakieś 20-30 minut włączonego ekranu. Większość zdjęć Sigmą z OS i HSMem. Mimo to wydaje mi się, że powinien trzymać trochę dłużej.
2. Czy z zamiennikiem aku działa chociaż licznik zrobionych zdjęć od ładowania w zakładce "dane akumulatora?

ElSor
06-06-2010, 22:25
Witam Wszystkich!

Właśnie nabyłem 7D i od 2 dni cieszę się jego możliwościami.

Mam jednak pytanie do aku:
1. Czy na pierwszym cyklu ładowania aku ma prawo trzymać krócej niż nominalnie? Zrobiłem 440 zdjęć i aku pokazuje tylko 4%. do tego jakieś 20-30 minut włączonego ekranu. Większość zdjęć Sigmą z OS i HSMem. Mimo to wydaje mi się, że powinien trzymać trochę dłużej.
2. Czy z zamiennikiem aku działa chociaż licznik zrobionych zdjęć od ładowania w zakładce "dane akumulatora?
1 Ma prawo i tak zazwyczaj jest. W wiekszosci przypadkow po 3 ladowaniu juz sie pojemnosc nie zmienia
2 Nie pokazuje nic

MM-architekci
07-06-2010, 09:48
Mi przy nowym aku i 5d2 wyszło te 1000 zdjęć za pierwszym razem.

yogi6661
07-06-2010, 23:07
moze zamowimy w pare osob aku?

MM-architekci
07-06-2010, 23:12
a nie lepiej samemu ? konto paypal , ebuj i juz , ja wlasnie zalozylem i zamowie tez z ciekawosci 1 sztuke

dinderi
07-06-2010, 23:16
moze zamowimy w pare osob aku?Zamawiaj bez obaw. Zamówienie w kilka osób wiaże się z pewnymi niedogodnościami.
1. Wcale nie będzie taniej.
2. wartośc przesyłki wzrośnie do kwoty, która podlega ocleniu i opodatkowaniu... co właściwie i tak da sumę o połowę niższą, niż podobny zakup w Polsce.

yogi6661
08-06-2010, 00:35
martwi mnie ten dlugi czas... jaks jak daje kase najchetniej mialbym to odrazu:(

dinderi
08-06-2010, 07:27
Tutaj jest od razu: http://www.ceneo.pl/1855286

MC_
08-06-2010, 07:34
A ja mam pytanie odnośnie zamiennika, który nie pokazuje stanu naładowania itp.
Czy jest jakieś ostrzeżenie, że bateria jest praktycznie rozładowana? Czy może jest tak, że w trakcie robienia zdjęcia aparat "padnie" i co może się w takiej sytuacji stać?

dinderi
08-06-2010, 07:41
W ramach rozrywki, polecam wpisanie frazy "lp-e6", w wyszukiwarce na tej stronie >>>>link<<<< (http://www.1komp.pl/szukaj,,lp+pz+e6,,0,,1.htm[/url):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wysylka "od razu" i chyba razem z dostawą limuzyną do domu..., i na poduszkach (http://www.youtube.com/watch?v=AhfspRPr6o0)

MC_
08-06-2010, 07:44
No co? Promocja jakaś.

dinderi
08-06-2010, 07:46
I dodatkowo ma : "Uchwyt pionowy dedykowany do lustrzanki Canon EOS 5D Mark II Zabezpieczona uszczelkami, chroniącymi przed kurzem i wilgocią " :mrgreen:

MM-architekci
08-06-2010, 08:35
martwi mnie ten dlugi czas... jaks jak daje kase najchetniej mialbym to odrazu:(

no panie coś za coś , płacisz nawet nie połowę ceny ;]

dinderi
09-06-2010, 23:43
Moja bateria doszła dzisiaj.
I najważniejsza wiadomość... Podróba :)
Kupiłem na tej aukcji http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270580219972&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
Bateria na pierwszy rzut oka jest bardzo podobna do oryginału, ale jak się porówna je obie, to róznice są kolosalne, poczynając od pudełka.
Najważniejszą różnicą jest to, że bardzo ciasno wchodzi w gniazdo i są kłopoty z wyjęciem z aparatu. Musiałem użyć kawałka blaszki, żeby ją wyciągnąć. Chip działa jak w oryginale.
Jutro wrzucę test porównawczy ze zdjęciami.

yogi6661
10-06-2010, 00:06
Moja bateria doszła dzisiaj.
I najważniejsza wiadomość... Podróba :)
Kupiłem na tej aukcji http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270580219972&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
Bateria na pierwszy rzut oka jest bardzo podobna do oryginału, ale jak się porówna je obie, to róznice są kolosalne, poczynając od pudełka.
Najważniejszą różnicą jest to, że bardzo ciasno wchodzi w gniazdo i są kłopoty z wyjęciem z aparatu. Musiałem użyć kawałka blaszki, żeby ją wyciągnąć. Chip działa jak w oryginale.
Jutro wrzucę test porównawczy ze zdjęciami.

ile czekales?

MC_
10-06-2010, 06:16
A czy ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytanie z postu #61?

ElSor
10-06-2010, 14:45
Czy jest jakieś ostrzeżenie, że bateria jest praktycznie rozładowana?
Jest takie ostrzezenie od momentu wlozenia zamiennika do aparatu bez wzgledu na stan jego naladowania.

MC_
10-06-2010, 14:50
Czyli de facto go nie ma ;)
A co jeśli bateria się wyczerpie w trakcie robienia zdjęcia?

yogi6661
10-06-2010, 17:46
Czyli de facto go nie ma ;)
A co jeśli bateria się wyczerpie w trakcie robienia zdjęcia?

nic poprosut zdjecie do du...?

MC_
10-06-2010, 18:06
No to ja pytam ;p

MM-architekci
13-06-2010, 14:50
w sumie zdziwko mnie wzięło po ostatnim weselu

na każdym aku zrobiłem w sumie 1k zdjęć , plus pare filmików a zostało 30-40% baterii jeszcze , rezerwa w sumie zbędna ;]

Pawel_EPWR
16-06-2010, 14:54
ile czekales?
Ja zamówiłem u tego samego dostawcy dwie sztuki i dzisiaj po 8 dniach dostałem przesyłkę. Tempo ekspresowe biorąc pod uwagę, że wysyłka z Singapuru.

dinderi
16-06-2010, 18:30
Ja zamówiłem u tego samego dostawcy dwie sztuki i dzisiaj po 8 dniach dostałem przesyłkę. Tempo ekspresowe biorąc pod uwagę, że wysyłka z Singapuru.

Tempo super, tylko mala niezgodnosc z opisem - baterie nie sa OEM.

Pawel_EPWR
16-06-2010, 18:42
Tempo super, tylko mala niezgodnosc z opisem - baterie nie sa OEM.
To prawda, aczkolwiek typowy laik tego nie zauważy i trzeba bardzo się przyglądać na szczegóły. Jest pudełko, folia, zabezpieczenie i instrukcja, która akurat wygląda na oryginalną najbardziej:-D Dla mnie ważne jest to, że aku można ładować w oryginalnej ładowarce i że aparat w pełni odczytuje parametry. Jak będzie jeszcze taka wytrzymała jak oryginał to dla mnie super, 200zł do przodu.

trzeszcz6
16-06-2010, 21:11
jak myślicie, będzie pokazywał stan naładowania?
http://www.optyczne.pl/3026-nowo%C5%9B%C4%87-Hahnel_prezentuje_nowe_produkty.html

MM-architekci
16-06-2010, 21:56
skoro ma chip to chyba po coś konkretnego ;]

ciekaw jestem ceny

dinderi
16-06-2010, 21:58
Dlaczego miałby nie pokazywać?

yogi6661
18-06-2010, 23:44

i ile z wysylka ci wyszlo jak placiles??

Pawel_EPWR
20-06-2010, 12:08
i ile z wysylka ci wyszlo jak placiles??
Wysyłka wliczona w cenę, płaciłe Paypalem 29,79$ za sztukę.

bebesky
21-06-2010, 08:22
z ciekawostek - na jednej baterii (obiektyw 300/4 IS, z włączoną stabilizacją, ciągłym śledzeniem obiektów - pokazy lotnicze) zrobiłem 3478 zdjęć. :)
Kurcze wychodzi na to że zakup drugiej baterii był bez sensu :)

micles
22-06-2010, 21:17
http://philipbloom.net/2010/06/22/finally-some-usable-3rd-party-5dmk27d-batteries/
http://www.series7battery.com/sle6.htm

MM-architekci
22-06-2010, 21:32
price ?

micles
22-06-2010, 21:34
I do not know the exact prices but they are much cheaper!
This entry was posted on Tuesday, June 22nd, 2010 at 16:52

A jak on dzisiaj nie wie, to wątpię, żeby ktokolwiek poza samym producentem wiedział :D

dinderi
22-06-2010, 22:43
price ?

http://www.markertek.com/Expendables/Batteries-Chargers/Camera-Camcorder-Batteries/Switronix/SL-E6.xhtml

micles
22-06-2010, 23:09
http://www.hawkee.com/shop/prod/12870923/

http://www.bhphotovideo.com/c/product/697039-REG/Series_7_SL_E6_SERIES_7_BATTERY_PACK.html

70$ to wyjdzie jakieś 250zł u nas. Ciut dużo...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Z resztą : http://www.bhphotovideo.com/c/product/590459-REG/Canon_3347B001_LP_E6_Rechargeable_Lithium_Ion_Batt ery.html

Oryginał 10$ drożej (na podstawie BH)

softgbs
25-12-2011, 00:29
Witajcie ...

Chcąc dokupić kilka akumulatorów do 5D mkII chciałem zaoszczędzić znaczną sumę :oops:

Na początek kupiłem 3 szt akumulatorów Premium Gold LP-E6 - chińczyki po całości ale z 400D i 50D śmigały po kilkadziesiąt ładowań i bez to zgrzytów.

Na starcie jedna sztuka miała już problem komunikacji z aparatem, ładowarka ciągle mrugała pojedyńczym światłem diody - nawet po 10H - bateria padła ale aparat działał na niej jeszcze jakiś czas.

Druga bateria padła po drugim ładowaniu - aparat nadal widzi wszystko ok - ładowarka mruga wiecznie pojedyńczym światłem diody i jej nie ładuje.

Trzecia po 4 ładowaniach narazie żyje.

Zaskoczony dokupiłem 2 szt akumulatorów - tym razem Newell.

Po otwarciu jedna sztuka miała pękniętą obudowę, ale działa dobrze.

Druga sztuka po pierwszym ładowaniu działa w aparacie ok, ładowarka mruga pojedyńczym światłem diody - nie ładuje. Pod naklejką z logo Newell na baterii jest druga - coś tam "desingned for .... bla bla" - podróbka Newella ?

Oba zakupy u dużych poważnych sprzedawców na allegro (prawie 40 tys pozytywów).

Jestem wściekły, z racji zakupu przed świętami będę musiał reklamować zakupy zaraz po świętach.

Tak jak dostałem po uszach kupując tamrony i sigmy, czy też karty pamięci mniejszych firm, tak teraz mam za swoje po próbie oszczędzania na akumulatorach.

3-4 lata temu zakup zamienników z allegro nie wiązał się z takim % szajsu jaki dostępny jest teraz.

Martwi mnie, że zamienniki firmy Newell okazały się być podróbkami oraz to że baterie Premium Gold padają jak muchy ... co się dzieje ...

Tak jak teraz mam tylko szkła systemowe, karty pamięci sandisk - to widocznie też będę mieć orginalne akumulatory ...

Przejechałem się zakupem po całości .

MC_
25-12-2011, 00:41
Spróbuj Delta. Mam 2 lata i jest ok.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

gadget_zary
25-12-2011, 01:03
Mam 3 akk delta od siepnia i jak do tej pory bez problemów większych.

waldekgdynia
25-12-2011, 01:09
Niestety ale na allegro coraz łatwiej o podróbki.
Tak kupiłem akumulator do NX5 - nadaje się praktycznie do kosza.

softgbs
25-12-2011, 10:15
Po prostu masakra.. powinni nakładać surowe kary za sprzedaż podróbek, nie wspomijąc o podróbkach już ogólnodostępnego szajsu ...

_igi
25-12-2011, 11:22
Ja mając dwa aparaty obsługujące lp-e6, pokusiłem się o kupno dwóch zapasowych akumulatorów, oryginalnych. Kosztowało mnie to jakieś 500 złotych, ale mam święty spokój, każdy z nich trzyma 1000 strzałów, więc w zasadzie to naprawdę ciężko zużyć na raz wszystkie ;)

Polecam przemyśleć, bo domyślam się, że na te podróby poszły podobne pieniądze :)

amroz
25-12-2011, 12:21
kupowałem akumulatory delta, jeden nie pasował i klinował się w body to odesłałem, inny od samego początku nie chciał się ładować to znów wymiana. Przez jakiś krótki czas miałem dwa które działały ale przy którymś kolejnym ładowaniu okazało się że jeden już nic się nie ładuje...zobaczymy kiedy drugi mi padnie

arturs
25-12-2011, 13:42
cały czas się zastanawiam jak to jest - kupujecie aparat za 6-7 tysięcy albo więcej (z jednym oryginalnym akumulatorem) i szkoda wam kasy na drugi oryginalny akumulator..? na jednym robię około 1200 klatek, jak wymieniam na drugi to pierwszy się ładuje, ładowanie trwa krótko.. co do zamienników - jak miałem 40d to kupiłem sobie 2 zamieniki bp511 premium goldy (jakieś 3-4 lata temu) - sprzedałem 40kę i kupiłem 5d1 - zamienniki zostały - do teraz działa tylko oryginał canona, zamienniki praktycznie po 100 klatkach nie działają...
nie mówiąc o tym że jak będziecie mieli pecha to wam ładowarkę albo aparat szlag trafi - i co ? myślicie że sprzedawca tego badziewia odda wam kasę..? rozumiem że przy pierwszych budżetowych zakupach typu canon 1000d z kitem można się "szczypać" ale jak ktoś kupę kasy wydaje na aparat to chyba ma już jakąś świadomość..
że o zniesmaczeniu i straconych nerwach i czasie nie wspomnę
to trochę jak ktoś by kupił porsche 911 i pojechał założyć gaz bo za dużo pali..

kawo
25-12-2011, 14:00
cały czas się zastanawiam jak to jest - kupujecie aparat za 6-7 tysięcy albo więcej (z jednym oryginalnym akumulatorem) i szkoda wam kasy na drugi oryginalny akumulator..? na jednym robię około 1200 klatek, jak wymieniam na drugi to pierwszy się ładuje, ładowanie trwa krótko.. co do zamienników - jak miałem 40d to kupiłem sobie 2 zamieniki bp511 premium goldy (jakieś 3-4 lata temu) - sprzedałem 40kę i kupiłem 5d1 - zamienniki zostały - do teraz działa tylko oryginał canona, zamienniki praktycznie po 100 klatkach nie działają...
nie mówiąc o tym że jak będziecie mieli pecha to wam ładowarkę albo aparat szlag trafi - i co ? myślicie że sprzedawca tego badziewia odda wam kasę..? rozumiem że przy pierwszych budżetowych zakupach typu canon 1000d z kitem można się "szczypać" ale jak ktoś kupę kasy wydaje na aparat to chyba ma już jakąś świadomość..
to trochę jak ktoś by kupił porsche 911 i pojechał założyć gaz bo za dużo pali..

no z tym gazem to się nie zgodze... to nie są adekwatne sytuacje:)

a co do zamianników to są zamienniki "oryginalne" i "zamienniki"w ogole.

Ja ma hahnela, bo taki akurat zauważyłem w MM i pamiętałem, że hahnel to solidna firma. mam to w soim 50d i nie narzekam, póki co trzyma tyle ile oryginał. ładuję na zamianie nawet nie wiem jaki akurat aku mam w aparacie:( Grunt to kupić zamiennik dobrej firmy, jest oczywiście tańszy (bo to cel sam w sobie zakupu zaminnika), ale nie za 20-30% wartości oryginau!!! nie ma szans na kupno dobrego aku w takiej proporcji cenowej do oryginału, aczkolwiek przyanjmy, że ceny oryginałów są naprawdę wysokie. Jendkaże gybym nie robił zdjęc tylko dla przyjemności swojej i innych, czyli typowo amatorsko, a na tym zarabiał to nie ma silnych kupiłbym oryginały. Niezawodnośc jest tu pierwszą kategorią wyboru, a nie cena.

_igi
25-12-2011, 14:03
Tak jest niestety ze wszystkim, z mojego podwórka,

kupując filtr na 17-40, szkoda mi było kasy, zaoszczędziłem z 50-100 zł i kupiłem Marumi zamiast Hoyi i w zasadzie wywaliłem pieniądze w błoto, filtra nie używałem, przez co mam wielką rysę na przedniej soczewce - wolę się nie dowiadywać, ile kosztuje naprawa.

szkoda mi było kasy na firmowy czytnik kart, na wszelkiej maści tandetę, rozpadającą się po 3-4 miesiącach wydałem około 200 zł (z 5 sztuk było spokojnie), oryginał sandiska kosztuje 100zł :)

kupując główną puszkę, 5DII, szkoda mi było kasy na dołożenie do 1DSIII (ok. 3000 zł). Jakbym chciał teraz zamienić (a chcę), muszę wywalić dwa razy więcej.

przy kupowaniu zapasowej puszki, szkoda mi było kasy, żeby zamiast 60D wziąć 7D. Puszka bardzo mi się podoba, ale ze względu na brak mikro-regulacji nie działa na nim prawidłowo ani jedno "pracowe" szkło: 28, 50, 135. Puchę muszę sprzedać i w zasadzie kolejne pieniądze w plecy ;)

Przykładów mogę jeszcze znaleźć sporo, ale o co mi chodzi, nie warto inwestować w półśrodki. Lepiej się szarpnąć i nawet naruszyć budżet kupując coś, co się naprawdę chce, niż tracić nerwy i pieniądze na odsprzedaże i wymiany. Nie stać mnie na kupowanie półśrodków ;)

luc_october
25-12-2011, 14:04
Ja kupiłem podróbkę jeszcze bez chip'a, która była z osobną ładowarką. Teraz działa tak, że po zrobieniu zdjęcia 5d się wyłącza. Po ponownym włączeniu niby działa, ale jak tylko zrobi się fotkę znowu off.
Już jej nie wsadzam do body, żeby czasem nie uszkodzić.

kawo
25-12-2011, 14:39
Tak jest niestety ze wszystkim, z mojego podwórka,

kupując filtr na 17-40, szkoda mi było kasy, zaoszczędziłem z 50-100 zł i kupiłem Marumi zamiast Hoyi i w zasadzie wywaliłem pieniądze w błoto, filtra nie używałem, przez co mam wielką rysę na przedniej soczewce - wolę się nie dowiadywać, ile kosztuje naprawa.

to niech kolega napisze jak się z tą rysą pracuje i czy ją widać na zdjęciach - to tak ku pokrzepieniu serc onanistów...

_igi
25-12-2011, 15:22
to niech kolega napisze jak się z tą rysą pracuje i czy ją widać na zdjęciach - to tak ku pokrzepieniu serc onanistów...

Ku pokrzepieniu serc onanistów, szkło łapie flary jak cholera, przez co jest używalne tylko w pochmurny dzień, kiedy to wolę zapiąć 28USM. Słowem stoi na półce... :roll:

Ja kupiłem podróbkę jeszcze bez chip'a, która była z osobną ładowarką. Teraz działa tak, że po zrobieniu zdjęcia 5d się wyłącza. Po ponownym włączeniu niby działa, ale jak tylko zrobi się fotkę znowu off.
Już jej nie wsadzam do body, żeby czasem nie uszkodzić.

Ja po 2 tygodniach zgubiłem odpowiednią ładowarkę, więc akumulator był bezużyteczny ;)

Maggot
25-12-2011, 19:11
od zawasze uzywam zamiennikow. Czy to 20d, 40d, 5d, 5dmkII zawsze mialem albo tylko zamienniki albo oryginal i zamiennik. Nigdy nie widzialem roznicy w zachowaniu na korzysc oryginalu. w 5d mialem nawet wrazenei ze swiezy zamiennik wytrzymuje dluzej niz oryginalny, uzywany przez pierwszego uzytkownika oryginal. Jedyne przygody zwiazane z zamiennikami to 2x padnieta ladowarka w czasach gdy nie bylo akumulatorkow z chipem. obecnie zastanawiam sie pomiedzy dokupieniem zamiennika do 1dsmkII albo wymiana baterii akumulatorow w oryginalnym. Ze starosci wzrosla wewnetrzna opornosc i ogniwo mimo ze swiezo po ladowaniu dziala bardzo dobrze to jednak sie szybko sie rozladowuje gdy lezy bezczynnie.

MMM
26-12-2011, 01:09
cały czas się zastanawiam jak to jest - kupujecie aparat za 6-7 tysięcy albo więcej (z jednym oryginalnym akumulatorem) i szkoda wam kasy na drugi oryginalny akumulator..?
Wykorzystując taki sposób myślenia Canon rżnie klientów ile wlezie. Czemu np. grip do 5D kosztuje 1000zł a do 60D - 700zł? Bo Canon sobie wymyślił że skoro kogoś stać na droższy aparat to przełknie zakup droższego gripa. W ten sam sposób nabija kasę na bateriach.
Wracając do tematu, posiadam baterię Phottix LP-E6 i póki co działa tak samo jak oryginał.

gadget_zary
26-12-2011, 14:53
3 zamienniki Delta LP-E6, 2 zamienniki Delta BP511.

LP-E6 od sierpnia - działają trochę krócej niż oryginał ale za tą cenę są rewelacyjne
BP-511 - mają 2 lata i działają o wiele lepiej niż 3 letni oryginał,

W sumie miałem zamiar brać oryginał ale z racji używania gripów i możliwości wsadzenia 2akk zdecydowałem się na zamienniki. 2 zamienniki cenowo nieco ponad 50% ceny oryginału a działają o wiele dłużej.

softgbs
26-12-2011, 18:43
I jestem po wczorajszym ślubie. Obecnie mam martwe wszystkie zamienniki z dwóch felernych zakupów. Oryginał wg licznika w body zrobił 840 klatek i nadal ma 44% pojemności. Zaminniki (dychające) na 60-100 fot starczały. Jutro szykuję się na telefony do obu sprzedawców i będę reklamować nieszczęsne podróbki podróbek...
Oczywiście zwrot kasy o ile się da. Nie chcę wymiany na kolejne łajno. Kolejny raz dostałem po uszach - teraz lecę po dwa oryginały.

Bolek02
26-12-2011, 20:09
Byłem zwolennikiem porządnych zamienników Delta i Phottix :) W zasadzie nigdy sie nie zawiodłem na wersjach z nowym chipem, ale ostatnio zainwestowalem w dodatkowy oryginał i przestałem mysleć o tym, ze coś może być nie tak.

marfot
20-04-2013, 19:46
W związku z problemami ze współpracą z 6D "uznanych zamienników" widzę ożywienie w temacie. Ale czy dla 5DII są jakieś nowe preferencje.
Pytam bo przyszło mi dokupić kolejne aku a Delta jest trudno dostępna. Pojawiły się aku Newell w sumie bez ocen użytkowników. Nastapił wysyp podróbek w cenie ok 100 zł też nie znanej jakości.
Jako preferowane zamienniki dla 6D przewijają się nowe firmy - trochę mam zamęt.

moregun
22-04-2013, 13:17
polecam phottixy - tanie a dobre używałem z 50 D i teraz z chipami używam - naprawdę dobrze trzymają na mrozie a tym bardziej w warunkach domowych

ghiio
22-04-2013, 13:26
Czym sie roznia te z chipami?
Odnosnie marki phottix podpisuje sie pod kolega wyzej. Posiadam pilot bezprzewodowy tej marki (wxd-189) i jest bardzo, bardzo zadny.
Przezyl moje dwa aparaty.

Cichy
22-04-2013, 18:18
Jeśli chodzi o akumulatory do 5d3/6d - tylko oryginały. Ja mam na dwa aparaty W SUMIE 3 akumulatory, a i tak rzadko korzystam z tego jednego dodatkowego. Na jednym łądowaniu w 6d wychodzi ponad 1000 zdjęć. Po co bawić się w badziewne zamienniki , nawet z działającym chipem ?

wasniowski
14-06-2013, 08:43
Ja mam 2 aparaty. Canona 50D i Canona 5DmkII. W przypadku 50tki - kupiłem zamiennik świadomie i po 2 latach szlag go trafił. Po całonocnym ładowaniu nawet nie uruchomił się aparat. Do 5tki kupiłem na allegro - jak sie okazało - oryginalny zamiennik. Aukcja brzmiała - oryginalny akumulator od złotówki. Licytacja skonczyła się chyba na 120 albo 130 zł, gdzie 'kup teraz' chodziły po ok 250. Myslałem - okazja! Złapałem byka za rogi ;) Akumulator wygląda jak oryginał, ma wytłoczony napis Canon, ma niebieską naklejkę (nieco się jednak różniącą... ale nie przejąłem się tym bo mogą być różne linie produkcyjne). Pierwsze łądowanie przebiegło normalnie. 100% baterii, ale klatek ustrzelonych znacznie mniej. Myślałem, że trzeba sformatować baterię... ale potem już było tylko gorzej. Pomyslałem sobie że trudno. Nie bede tego zwracał, za połowe ceny - połowa jakości. Trudno. W tym roku zaczyna się drugi sezon ślubny tej baterii. I dobrze że ją przetestowałem przed pierwszym weselem bo sie okazało, że po pełnym ładowaniu ustrzeliła raptem 10 klatek. Patrze teraz na allegro i jest tam mnóstwo 'oryginalnych' lp-e6 za ok 130 zł. Z hologramem, identyczną naklejką... ale nie dajcie się nabrać.
Tymczasem oryginalny akumulator dalej wytrzymuje 800-1000 klapnięć migawki...

fido70
09-02-2015, 23:16
Dziś zrobiłem testy zamiennika "Newell LP-E6+". Nie wnikając w szczegóły "pomiarów", ich wyniki są dość miarodajne, gdyż dla porównania wykonałem identyczny proces dla oryginalnego LP-E6.
Zamiennik - ok. 1500 mAh (deklarowane 2000 mAh)
Oryginał - ok. 1760 mAh (deklarowane 1800 mAh)
W obu przypadkach były to akumulatory nowe - ich 3 oraz 4 cykl ład/rozład., więc można uznać za "uformowane" (tym bardziej, że coraz więcej jest opinii twierdzących, że proces ten dla ogniw Li-Ion jest już przeprowadzony przez producenta i zbędne jest jego powielanie przez użytkownika).
Reasumując - jeżeli się okaże, że po 2 latach (średnio intensywnej) pracy zamiennik utrzyma powyższy poziom, uważam że za niespełna 1/4 ceny oryginału - jest wart rozważenia zakupu.

Bolek02
10-02-2015, 09:34
Nieodpowiedni zamiennik to tylko kłopot. Jeśli już koniecznie ma być to tylko Phottix z nowym chipem daje jako takie rezultaty a kosztuje 96PLN.

moregun
10-02-2015, 13:07
u mnie phottix po ok 4 latach padł - może to przypadek bo chwaliłem go. Teraz kupiłem Hamę i trzyma dłużej niż oryginał

Domcia
13-02-2015, 10:42
U mnie phottix w 450D działa sprawnie już od 6 lat, w chwili obecnej da się zauważyć nieznaczne pogorszenie ilości klapnięć w stosunku do oryginału ale w pierwszych latach użytkowania nie widziałam żadnej różnicy w wytrzymałości, nie musiałam kontrolować tego który jest akurat w środku. Teraz do 7D zakupiłam zamiennik firmy Hahnell. Po wstępnych testach jest dobrze, bardziej konkretnie sprawdzę na wyjeździe za kilka dni.

dapp
10-03-2015, 14:24
Odgrzebuję stary temat. Używałem zamiennika LP-E6 Nevell przez ponad 2 lata Canonem 6D i wszystko było OK. Sprzedałem go wraz z aparatem. Czy taki zamiennik (który działał z 6D) będzie działał z 7DMkII? W instrukcji pisze, że można używać poprzednie wersje alumulatorów Lp-6E ale oczywiście oryginały. A zamienniki do 7DMkII?

RMAx
01-05-2015, 22:21
A mi pada oryginał i zachowuje się jak podrób i nei widać stanu naładowania i pozostawiony w aparacie pomimo wyłączenia rozładowuję sie w kilka dni. A by było śmieszniej to co kilka ładowań zachowuje się znów jak oryginał - trzyma i jest komunikacja. Może powinienem wysłać go do serwisu :lol:

busz
01-05-2015, 23:53
Mam dwuletniego Blumaxa z 7D, wytrzymuje 1400 zdjęć po czym pokazuje 10% naładowania, ostatnio kupiłem drugiego i z gripem Hahnela daje radę zrobić ~2900 zdjęć z obiektywem 100-400L z włączoną stabilizacją, ekran mam przygaszony na drugi stopień jasności.

Nie narzekam. :)

saxjas
02-05-2015, 20:38
Posiadam zamiennik bp 511 GP. Uważam ze to niezły produkt, a cena to tylko 60 zl.

RMAx
02-05-2015, 22:31
Mam dwuletniego Blumaxa z 7D, wytrzymuje 1400 zdjęć po czym pokazuje 10% naładowania, ostatnio kupiłem drugiego i z gripem Hahnela daje radę zrobić ~2900 zdjęć z obiektywem 100-400L z włączoną stabilizacją, ekran mam przygaszony na drugi stopień jasności.

Nie narzekam. :)

a jak sobie leży to rozładuje się ?

busz
02-05-2015, 23:40
a jak sobie leży to rozładuje się ?Niestety nie pamiętam, ale mogę sprawdzić tylko mi przypomnij, po ilu dniach sprawdzić?. Właśnie wyjmuję tę starszą bakterię. Obecnie mam 73%.

Tom77
03-05-2015, 09:03
a jak sobie leży to rozładuje się ?

Przy Li-ion okres samorozładowania wynosi coś około 8 miesięcy. Mam kilka oryginalnych LP-E6 i Blumaxa, po 2 latach sprawność wygląda podobnie z przewagą dla aku Canona.

RMAx
03-05-2015, 15:07
Patrzyłem na allegro i powiem ze przy wyborze aku jest najtrudniej

axelsky
27-01-2016, 03:35
Co myślicie Akumulator CANON LP E6N Nowy Bateria! (5926151603) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/akumulator-canon-lp-e6n-nowy-bateria-i5926151603.html) ? Made in Japan ... hmmm

darkon
27-01-2016, 14:22
Co myślicie Akumulator CANON LP E6N Nowy Bateria! (5926151603) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/akumulator-canon-lp-e6n-nowy-bateria-i5926151603.html) ? Made in Japan ... hmmm
Taka sobie podróba, lepiej za te pieniądze kupić zamiennik Phottix lub Nevell.

howi
27-01-2016, 15:59
U mnie sprawdził się Phottix , moim zdaniem niewiele gorszy od oryginału , praktycznie nie zauważam różnicy

italy
29-01-2016, 00:32
Co myślicie Akumulator CANON LP E6N Nowy Bateria! (5926151603) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ? Made in Japan ... hmmm
Czytałeś warunki umowy ?

Biorąc udział w ofercie akceptujesz czas dostawy wynoszący od 10 do 45 dni roboczych

Za niewiele większe pieniądze i dostawa max 3 dni a nawet krócej dostaniesz Phottixa, naprawdę b dobrej jakości.

Udział w ofercie wiąże się
z akceptacją warunków czasu dostawy..

Czasami warto poczytać warunki umów :)
Ten akumulator ma tyle wspólnego z Made in Japan , że może leżał w towarzystwie produktów wyprodukowanych w tymże kraju.

Cichy
29-01-2016, 10:30
Za niewiele większe pieniądze i dostawa max 3 dni a nawet krócej dostaniesz Phottixa, naprawdę b dobrej jakości.

A za mniejsze nie gorszego NEWELLA :)

Janusz_P
03-02-2016, 11:05
Za pól tej ceny kupiłem na ebayu identyczne aku (2 szt.) - w pełni naładowane wystarczą na 200 zdjęc bez lampy, na oryginale dorobiłem pozostałe 800 i wciąż mam jeszcze prawie 50%

Cichy
03-02-2016, 11:08
Za pól tej ceny kupiłem na ebayu identyczne aku (2 szt.) - w pełni naładowane wystarczą na 200 zdjęc bez lampy, na oryginale dorobiłem pozostałe 800 i wciąż mam jeszcze prawie 50%

200 zdjęć ? Strasznie kiepskie te zamienniki, ja na swoich robię średnio po 1500.

Janusz_P
03-02-2016, 11:17
200 zdjęć ? Strasznie kiepskie te zamienniki, ja na swoich robię średnio po 1500.
No dokładnie tak, dlatego nie polecam.

marvika
07-09-2016, 11:44
a czy ktoś z Was próbował zamienników Duracella AKUMULATOR DURACELL LP-E6 CANON, Akumulatory Dedykowane - Allegro.pl (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=AKUMULATOR+DURACELL+LP-E6+CANON&search_scope=category-110679&bmatch=lm_v4_hou_sqm_sw-ele-1-1-0829) ?

mkkaczy
07-09-2016, 12:51
a czy ktoś z Was próbował zamienników Duracella AKUMULATOR DURACELL LP-E6 CANON, Akumulatory Dedykowane - Allegro.pl (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=AKUMULATOR+DURACELL+LP-E6+CANON&search_scope=category-110679&bmatch=lm_v4_hou_sqm_sw-ele-1-1-0829) ?
Ja, mają mniejszą deklarowaną pojemność i tak jest. Ale ogólnie polecam, przede wszystkim nie widzę spadku na jakości po już dłuższym okresie użytkowania. Oryginał (chyba) Canona padł mi niedawno, a mam je podobny okres czasu jak te Duracelly.

marvika
07-09-2016, 13:41
Dzieki za odpowiedz!:)
możesz mi powiedzieć jeszcze czy w tych duracell też nie wyświetla się poziom naładowania baterii? i czy można je ładować w oryginalnej ładowarce canona czy trzeba kupić specjalną do tej baterii?

mkkaczy
07-09-2016, 13:59
Tak, wyświetla sie poziom naładowania. Działa to całkiem dobrze, zarówno w aparacie jak i w gripie Canona. Z oryginalną (chyba), jaki miałem problem, to taki, że np. mając dwie baterie w gripie, pokazywało mi jeszcze jedną czy jeszcze dwie kreski na wyświetlaczu, a za chwilę aparat padał zupełnie. Co dziwne to zaledwie jedna bateria, pomimo dwóch w gripie potrafiła wyłączać zupełnie aparat i dawać info że baterie są już rozładowane.
Duracelle ładuje się normalnie w ładowarce Canona.

marvika
07-09-2016, 14:10
dzieki wielkie za odpowedz:) ten duracell to jakas nowosc ze wczenisj nikt o nim nie wspomnial?

Mariusz_C
07-09-2016, 14:40
też mam duracella i jest ok

Zowa
08-09-2016, 09:18
A moj prawie nowy duracell nie specjalnie, mam wrażenie że od kilkuletniego canona słabszy...

zysk
09-09-2016, 16:25
Śmieszne te rozważania o jakości zamienników.Jeśli kupuje sie zamiennik za 20 % ceny firmowego acccu,
trzeba mieś swiadomość ,ze nie wytrzyma tyle co oryginał ,a w Skrajnym przypadku pADNIE NIEZWŁOCZNIE ,WIEC TRZEBA KUPIĆ NASTĘPNY ZA 20% NOWEGO I STATYSTYCZNIE:WYTRZYMA DUŻO DŁUŻEJ .pRZECIEZ TO PROSTE.sorry za capsa ,ale już niech tak zostanie.

asdf
09-09-2016, 17:16
Może warto pomyśleć nad regeneracją oryginała? Może trochę żart, ale jakby tam wprawić firmowe ogniwa, to nawet oryginał by nie podskoczył, tylko niestety ogniwa są często dość nietypowe i ciężko będzie coś wpasować (tutaj chyba 18490).

tlustyx
09-09-2016, 17:28
Śmieszne te rozważania o jakości zamienników.Jeśli kupuje sie zamiennik za 20 % ceny firmowego acccu,
trzeba mieś swiadomość ,ze nie wytrzyma tyle co oryginał ,a w Skrajnym przypadku pADNIE NIEZWŁOCZNIE...
W takim razie do mojego 500D kupiłem jakieś oryginalne podróby zamienników, lub podróbkę oryginału :) W 2010r. kupiłem 500D, 5 mieś później kupiłem aku Phottix Titan, po kolejnym pół roku kupiłem jeszcze 2 Phottixy. Do tej pory wszystkie działają bez problemów (oczywiście są trochę słabsze niż na początku)i wszystkie czy to oryginał, czy zamiennik wytrzymują podobną ilość zdjęć. Do 6D mam 2 Phottixy, ale dużo krócej, więc nie mogę jeszcze wiele o nich powiedzieć, ale jak na razie też zbytniej różnicy między nimi a oryginałem nie widzę.

Zowa
10-09-2016, 14:41
Jeśli kupuje sie zamiennik za 20 % ceny firmowego acccu,
trzeba mieś swiadomość ,ze nie wytrzyma tyle co oryginał ...

Nie chodziło mi o to, że mój nowy duracell gorszy od oryginału, tylko o to, że gorszy od 7-mioletniego oryginału, który jest już bardzo wylatany.? :) Duracel wytrzymuje jakieś 2 godziny focenia - nie wiem, ile zdjęć, może 200, a może i nie, na moje to nie za wiele. Poza tym jak go naładuję i zostawię w torbie, to za kilka dni jest prawie pusty. Najlepiej ładować bezpośrednio przed użyciem :(

italy
10-09-2016, 17:35
Po ponad roku użytkowania aku Photix mogę śmiało potwierdzić że to był dobry zakup.W pełni naładowany LP-E6 Photix nadal wytrzymuje ok 1200 zdjęć.A Zdjęć wykonuje raczej niemało , bo ok 1000 w tygodniu.

atze
05-09-2017, 13:09
Potrzebuje dodatkowego akumulatora. Obecnie mam dwa LP-E6: 1800mAh, 7.2V, 13Wh. Czy zostały one zastąpione wersją LP-E6N, 1865mAh?

Podróbka?
CANON LP-E6 oryginalny nowy EOS 6D 5D MKIII 70D (6927550053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-lp-e6-oryginalny-nowy-eos-6d-5d-mkiii-70d-i6927550053.html)

tombas
05-09-2017, 14:51
Potrzebuje dodatkowego akumulatora. Obecnie mam dwa LP-E6: 1800mAh, 7.2V, 13Wh. Czy zostały one zastąpione wersją LP-E6N, 1865mAh?

Podróbka?
CANON LP-E6 oryginalny nowy EOS 6D 5D MKIII 70D (6927550053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-lp-e6-oryginalny-nowy-eos-6d-5d-mkiii-70d-i6927550053.html)
z pewnośćią podróbka, jesli ktos kupił/kupi i stwierdzi że to oryginał, to baaaardzo się zdziwię ( i kupie 2 szt :lol:)

kmeg
05-09-2017, 16:18
z pewnośćią podróbka, jesli ktos kupił/kupi i stwierdzi że to oryginał, to baaaardzo się zdziwię ( i kupie 2 szt [emoji38])

Raczej się nie zdziwisz. Podróba.

Yanc
22-10-2017, 13:23
Ja do 60D używam dwóch baterii oryginalnych i dwóch zamienników, parami w gripie. Zamienniki mam takie:

https://canon-board.info/imgimported/2017/10/a65b302d56eb6f15med-2.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/868/a65b302d56eb6f15.jpg)

Na zawodach piłkarskich latem 2016 roku wykonałem na tych zamiennikach około 2800 zdjęć w ciągu jednego dnia. Zdjęcia bez lampy, używałem obiektywu Tamron 70-300 VC USD z wyłączoną stabilizacją. Baterie pod koniec dnia nadal nie były rozładowane. Używam ich nieco ponad rok i na razie nie widać żadnej degradacji (aparat rozpoznaje je z 3 zielonymi kwadracikami).

michalab
22-10-2017, 14:06
Ciekawe, premium gold miałem dwie różne baterie, i nawet za pierwszym razem nie trzymało to jako taka, a po kilkunastu ładowaniach skończyły swój żywot.

Yanc
23-10-2017, 12:48
@michalab - w sumie jak tak pomyślę to ładowałem je do tej pory jakieś 10-12 razy, kupiłem je w maju 2016 i jakoś tak razem z drugim zestawem używam na zmianę i nie miałem potrzeby ładować ich częściej. W tej chwili są w aparacie i maja przebieg 1812 fotek, w tym może ze 20 z wbudowana lampą. Stan baterii pokazuje 36%. Może jeszcze są w tym okresie przed spadkiem wydajności :)

Michal
20-02-2018, 12:41
Witam.
Z racji, że mój 6D mark II jest mało oszczędny (w porównaniu do 7D) to poszukuję jakiegoś zamiennika. Na chwilę obecną oryginał odpada. Co teraz polecacie z zamieników LP-E6N Newell, Newell plus, Hahnel, czy coś innego?

miszak
20-02-2018, 16:11
Czy ktoś już używał Nevell plus?

Macios
20-02-2018, 19:43
W zeszłym roku kupiłem Newelle (2000mAh, 7,4V, 14.8Wh) i spisują się z 5dmkII bdb - wytrzymują niewiele krócej do oryginału.

miszak
20-02-2018, 22:01
Przy okazji - ja z Photixami miałem problemy. Szczególnie z ładowaniem oryginalną ładowarką. Są droższe i więcej nie dopłacę. Mam duracell. Mniejsza pojemność ale poza tym ok.

Michal
20-02-2018, 22:43
Ile fot zrobisz na tym Duracellu? W jakim body go użytkujesz?

Obserwuję temat i widzę, że z zamienników to jak się trafi to będzie ok, jak nie to zonk.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

miszak
21-02-2018, 13:43
7d ile fot to nie liczę ale na oko circa 65-70% ofyginału. Natomiast ta bateria dobrze się ładuje. Jak jest naładowana to jest a photix czy nevell zawsze trochę jest niedoładowany.

marlo
21-02-2018, 13:56
Witam.
Co teraz polecacie z zamieników LP-E6N Newell, Newell plus, Hahnel, czy coś innego?

Z zamienników już od czasów 30D (potem 50D, ..., aż to 6D) zawsze kupowałem Hahnela, i za każdym razem spisywały się tak jak oryginały. Do 50D miałem jeszcze Energizera, też był równie wytrzymały. Hahnel zawsze kosztował 50% ceny oryginału i to jest rozsądny kompromis. W większe wytanianie bym się nie pakował.

Michal
21-02-2018, 14:04
Ten Hahnel LP-E6N drogi - 149zł. Ale w sumie ma 5 lat gwarancji. Za Duracela trzeba dać 90zł. Ciężki orzech do zgryzienia.
A, może kupić zwykłego LP-E6 zamiast LP-E6N? One chyba różnią się tylko pojemnością, czy czymś więcej???

gosiaa
22-02-2018, 10:33
Ktoś ma duracella i może się podzielić opinią? Najlepiej porównaniem z innymi zamiennikami.

miszak
22-02-2018, 10:40
Ktoś ma duracella i może się podzielić opinią? Najlepiej porównaniem z innymi zamiennikami.

Może warto przeczytać chociaż kilka ostatnich postów? ;-)

koalapd
26-02-2018, 11:15
Ostatnio zakupiłem na wyjazd dodatkowy akumultor odpowiednik LP-E6N GreenCell'a, jak na razie sprawuje się przyzwoicie - ilośc zdjęć porównywalna + (nawet więcej niż na orygibalnym LP-E6N...z tym ze ten ma juz trochę za sobą)
mam też Phottixa ale tu już jest słabo.

Pozdr,
Koala

Yanc
15-05-2018, 21:51
Informacja dla potencjalnych kupujących: kupiłem ze dwa miesiące temu akumulatorek Jupio model CCA0100V2 (dostepne w MediaMarkt, kolor biały) i niestety stwierdzam że ów akumulatorek jest gorszy niż jakikolwiek inny. W sumie mam 3 akumulatorki Newella, 2 oryginalne Canon, 2 Premium Gold - wszystkie działają w miarę równo, bez wyraźnego lidera, oraz ten nieszczęsny Jupio, wyraźnie gorszy od pozostałych. Wszystkie te akumulatory oprócz Jupio mają ponad dwa lata.

briho
10-08-2018, 19:46
Odkopię temat. Od ponad 2 lat używam akumulatorów Phottix LP-E6 w 5d MKIII. W tym czasie oryginały są już praktycznie na wykończeniu (czerwony kwadracik w menu), a z tymi Phottiksami aparat nadal pokazuje 3 zielone kwadraty. Do tej poru akumulatory sprawowały się bardzo dobrze, ale parę dni temu spotkała mnie dziwna sytuacja. Aparat nagle zgasł, jakby mu prąd odcięło. Wcześniej aku były naładowane do pełna, w menu pokazywało jeszcze 90% naładowania. Dopiero po włożeniu oryginałów aparat ruszył. I teraz zastanawiam się, czy te Phottiksy już kończą swój żywot, ale tego nie sygnalizują? Jakie są wasze doświadczenia z tymi aku? I czy też mimo upływu czasu ciągle pokazuje Wam w menu aparatu zielone kwadraty? Bo to mnie zastanawia.

rooooobi
10-08-2018, 20:00
Swego czasu kupiłem phottixa i miałem podobny problem. Po około dwóch latach nagle stracił moc .... wytrzymuje około 10minut w aparacie. Obecnie mam 3 letni duracell i działa jak oryginał

Macios
10-08-2018, 20:01
Moje zamienniki BP511 i LP-E6 (ponad 10 - Phottix, Newell i no namey) od kilku ładnych lat działają i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Nie zamoczył Ci się, albo uszkodził?

briho
10-08-2018, 20:14
Macios, nie, nic takiego nie miało miejsca. Sam się mocno zdziwiłem, bo na tych akumulatorach "objechałem" niejeden reportaż ślubny i nigdy nie było z nimi żadnego problemu.

Swego czasu kupiłem phottixa i miałem podobny problem. Po około dwóch latach nagle stracił moc .... wytrzymuje około 10minut w aparacie. Obecnie mam 3 letni duracell i działa jak oryginał
To może jakaś wadliwa partia tych aku się nam trafiła. Chyba tym razem kupię właśnie Duracella.

Macios
10-08-2018, 20:21
A newella próbowałeś? Mi działają dłużej niż oryginały LP-E6!

briho
10-08-2018, 20:33
Newella osobiście nie używałem. Mój znajomy używał i odradzał, podobno słabo u niego trzymały. Jak widać opinie są różne :) A napisz proszę, czy po dłuższym używaniu danych zamienników, w menu aparatu przy "stopniu zużycia akumulatora" te "kwadraciki" się u Ciebie zmieniają? Trochę dziwi mnie to, że używam tych Phottiksów ponad 2 lata i mam nadal trzy zielone prostokąty. Może chip w tych aku szwankuje.

Macios
10-08-2018, 20:39
Sprawdziłem 3 newelle - wszystkie mają 3 zielone. Chyba faktycznie nie działa ta opcja sprawdzania w zamiennikach, bo oryginały pokazują różne konfiguracje.

briho
10-08-2018, 20:53
No właśnie, w oryginałach już od pewnego czasu mam czerwony prostokąt, mimo to jeszcze "ciągną". Wygląda więc, że te moje Phottiksy kończą swój żywot i trzeba kupić coś nowego.

adawro
16-08-2018, 08:48
Oryginały prawdopodobnie mają chip weryfikujący kondycję/liczbę ładowań lub tym podobne. W zamiennikach jest tylko chip co ma udawać oryginał i pewnie zawsze podaje dobry status aż... padnie. Zresztą oryginały też potrafią nagle paść i trzymać tylko przez minutę (tak miałem w BP-511)

rooooobi
08-12-2018, 21:04
Czy ktoś mi może podpowiedzieć gdzie kupię plastikowe osłonki do LP-E6. Szukam i szukam ale nigdzie nie wiedzę

BMW
16-12-2018, 16:17
Czy ktoś mi może podpowiedzieć gdzie kupię plastikowe osłonki do LP-E6. Szukam i szukam ale nigdzie nie wiedzę

Protection case for Canon LP-E6
wpisz w wyszukiwarce - ebay.pl

rooooobi
16-12-2018, 22:02
Protection case for Canon LP-E6
wpisz w wyszukiwarce - ebay.pl

Zamówiłem u Chińczyka w ebayu.... będą za miesiąc
Myślałem że u nas gdzieś można na szybko kupić