Zobacz pełną wersję : EF 2.0x II telekonwerter
Potrzebuję troszkę przedłużyć 70-200 f 2.8 (bez IS) i myślałam o tym telekonwerterze - EF 2.0x II
Niestety nie znalazłam nigdzie informacji jak wygląda sprawa z AF i jak się będzie sprawował z 5dmkII lub 50d
W 50d będzie to 640mm i bez stabilizacji będzie ciężko z ręki chyba.
Jak ktoś ma doświadczenia z tym zestawem to prosze o informacje.
Światło Ci spadnie do f5.6 - a z samym zestawem Ja nie miałem żadnych problemów pomijając akceptowalny spadek jakości.
Co do 640mm i "strzelanie" fot z ręki to potrzebne jest odpowiednie światło i tego nie da się przeskoczyć, gdyż Canon nie ma jaśniejszego "tele" niż f2.8.
Canon nie ma jaśniejszego "tele" niż f2.8.
A 200/2 L, nie mówiąc już o 200/1.8 L?
tak z ciekawości - można gdzieś znaleźć sample np 135L albo 70-200L "z" i "bez" TC?
Mam 70-200/2,8 bez IS
Tcx2 też miałem i ....... jak dla mnie jakość zdjęć była nie do zaakceptowania więc sprzedałem TC. Według mnie TC to sie nadaje tylko do obiektywów stałoogniskowych. Przy zoomach jest za duzy spadek jakości. Jak chcesz to wyślij mi na WP maila to wyślę Ci wieczorem zdjęcia z tego zestawu to zobaczysz.
Przy zoomach jest za duzy spadek jakości. Jak chcesz to wyślij mi na WP maila to wyślę Ci wieczorem zdjęcia z tego zestawu to zobaczysz.
Witam, no to się porobiło, dwie skrajne odpowiedzi :?
Kolega filip71 napisał, że spadek jakości jest akceptowalny, Ty, że nie.
A co masz na myśli pisząc - spadek jakości - mydło, kolory (robię tylko RAW), problemy z AF itp.
Zaczynam się poważnie zastanawiać czy nie zrezygnować z zakupu, chciałam to do zdjęć przyrodniczych.
Są gusta i .... Jak dla mnie konw 2xII robi mydło, spłaszcza zdjęcie i ogólnie nie polecam. Jeżeli już dobrą alternatywą jest 1.4xII światło z 2.8 tracisz do 4.0 zdjęcie są do akceptacji. Oba konwertery używałem z 70-200/2.8 IS.
Co do spadku jakości to każdy ma inne pojęcie akceptowalności.
Dla mnie było mydło i niestety można było wykorzystać tylko pełen kadr - o żadnym cropowaniu nie było mowy. Jak sam 70-200/2,8 jest super obiektywem i zdjecia sa ostre jak żyleta to przy podpięciu tcx2 była straszna lipa.
Co jest dziwne wcześniej miałem staruszka Nikkora 80-200/2,8 ( pompka ) i z TCx2 ( bezfirmowym ) zdjęcia były lepsze niż z tego C. Może na innym modelu 70-200 lub innym tc bedzie lepsza jakosc.
Do 70-200 2.8 maksimum jakie możemy używać to 1.4.
I polecam w tej kwestii Kenko Pro DG 300 lub najnowsze DGX.
Na Canona szkoda kasy. Kenko w niczym mu nie ustępuje.
VomitroN
26-04-2010, 14:37
Do 70-200 2.8 maksimum jakie możemy używać to 1.4.
I polecam w tej kwestii Kenko Pro DG 300 lub najnowsze DGX.
Potwierdzam. Kenko Pro DG 300 1.4X sprawuje sie znosnie nawet z 70-200/4 bez IS.
No i AF dziala bez najmniejszych problemow. A probowalem z 2X i juz nie chcialo :?
paweleverest
26-04-2010, 15:31
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=46612
tutaj masz przykład 70-200 + x2 w stosunku do 100-400
Zrezygnowałam z mężem z tego telekonwertera, przynajmniej narazie.
Dziękuję za pomoc :lol:
Tu test z IS, bez IS bedzie lepsza jakosc nieco
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52453
Pisalem tam chyba o AF - ogolnie dziala sporo wolniej.