Zobacz pełną wersję : Ocena Sprzętu-Sugestie-Propozycje Zamiany
Witam, planuję zakup całego osprzętu Foto, po długich poszukiwaniach, porównaniach podsumowałem wszystko i postanowiłem poprosić po raz kolejny was o pomoc przy ewentualnych zamianach osprzętu. Mam Przeznaczone Jakieś 18.000 zł.
Canon 5D Mark II – 7400
C 24-70 f/ 2.8 – 4400
C 70-200mm 4L IS USM– 4000
SLIK statyw PRO 340 DX + głowica – 320zł
Battery pack ALPHA Digital BG-E6 – 380 zł
FILTR POLARYZACYJNY HOYA STD 77 mm-Seria Fioletowa 230 zł
Filtr polaryzacyjny HOYA STANDARD 67mm- Seria Fioletowa- 160 zł
Karta PQI CF CompactFlash 233x 16GB- 180 zł
Torba na Sprzęt EXTREME 60 – 145 zł. +Plecak – 100zł
Tła do Studia- 100 zł. + Lustrzane- 100zł.
Titan Canon EOS 5D MARK II LPE6 LP-E6(Zamienniki)x2- 150 zł.(75szt.)
Blenda-120zł
Razem: 17,640
Posiadam małe zaplecze Studyjne wiec Postanowiłem dokupić jeszcze Tła.
Wypisałem również torbę na osprzęt jak i plecak gdyż, często śmigam na rowerze i Torba była by nie wygodna przy tym rodzaju wypraw.
Będę wdzięczny za wszelakie sugestię,propozycje oraz porady.
W Planach Miałem jeszcze zakup szerokiego kąta jednak budżet już mi na to nie pozwoli, gdyż to wydatek rzędu 3000<.
pawciolbn
22-04-2010, 21:14
do jakiej fotografii?
podstawowe pytanie!! więc warto je sobie zadać przed podjęciem decyzji. Co będę fotografował? Jakiej jakości zdjęć oczekuję? Czy potrzeba mi szybkiego AF, czy raczej mam czas na ostrzenie? Czy powala mnie na glebę tylko i wyłącznie plastyka FF i ostrość eLek? itp. pytania. Segmenty i oczekiwania są różne.. ale...
piszesz o studio, ale i wyprawach rowerem, wycieczkach.
Zestaw, który podałeś zarówno dobrze spisze się na imprezkach, jak i przy portrecikach. może warto też pod tym kątem zainwestować grosza w stałki 50 lub 85mm, może jakaś lampeczka? Poza dodatkowymi gadżetami przedstawiony zakres w powinien zadowolić Cię w szerszym zakresie.
#
bernard78
22-04-2010, 21:27
przy takim nakładzie kasy to:
1.grip kup ORYGINAŁ
2.filtry... nie seria "fioletowa" tylko HMC super czyli "czarne" albo nawet pro1
...obiektyw 70-200 4IS mhm...
jak może być lekko używany to za 4600-5200 kupisz ze światłem 2.8 IS wersje I w stanie "sklepowym"...
Posiadam lampę 430 EXII.
Nastawiam się po troszku na plenerek, Portreciki gdyż lubie fotografować ludzi:)
Oraz powoli wejść w Wesela.
Bernard- Grip oryginał to wydatek rzędu 1000PLN a zamiennik max 400. na oryginał mnie nie stać, a poprostu już się przyzwyczaiłem do Gripu. Odnośnie filtrów- Seria Pro to też nie mały wydatek, ok 300PLN nie mówiąc już o HMC, mam ograniczony budżet,a czemu nie seria Fioletowa??
Canon 5D Mark II – 7400
C 24-70 f/ 2.8 – 4400
Blenda-120zł
70-200 - imo - lepiej 2,8
hoye bym zmienił na lepszą hoye lub na marumi (miałem PCl fioletowy hoya i porównując go z PCL Marumi i PCL Hoya SHCM - raczej bym fioletowego więcej nie kupił - chyba że różnica tych kilkudziesięciu złotych była nie do przyjęcia)
statyw slik - miałem w ręku tylko 330 i nie wzbudził on mojego zaufani - jakiś taki za delikatny (użytkuję manfrotto)
co do reszty się nie wypowiadam bo nie mam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon 5D Mark II – 7400
C 24-70 f/ 2.8 – 4400
Blenda-120zł
hoye bym zmienił na lepszą hoye lub na marumi (miałem PCl fioletowy hoya i porównując go z PCL Marumi i PCL Hoya SHCM - raczej bym fioletowego więcej nie kupił - chyba że różnica tych kilkudziesięciu złotych była nie do przyjęcia)
statyw slik - miałem w ręku tylko 330 i nie wzbudził on mojego zaufani - jakiś taki za delikatny (użytkuję manfrotto)
Canon 5D Mark II – 7400
C 24-70 f/ 2.8 – 4400
Blenda-120zł
[QUOTE=bebesky;806681]
gdzie możliwość edycji
wybaczcie chciałem wyedytować post i zamiast edytuj zrobiłem cytuj
k...
Seria Pro to też nie mały wydatek, ok 300PLN nie mówiąc już o HMC, mam ograniczony budżet,a czemu nie seria Fioletowa??
To kup jeden duży wraz z redukcja 77 > 67 - wyjdzie taniej i lepiej.
Bernard- Grip oryginał to wydatek rzędu 1000PLN a zamiennik max 400. na oryginał mnie nie stać, a poprostu już się przyzwyczaiłem do Gripu. Odnośnie filtrów- Seria Pro to też nie mały wydatek, ok 300PLN nie mówiąc już o HMC, mam ograniczony budżet,a czemu nie seria Fioletowa??
To lepiej odpuść sobie zakup gripa, dopóki nie nazbierasz na oryginał. Widziałem kiedyś rozkręcony oryginalny i zamiennik - szkoda gadać. Są różne zamienniki, pewnie lepsze też, ale tego nigdy nie będziesz pewny. 5D jest nieco większy od tańszej serii canona, więc może na razie wystarczy.
piotrek72t
23-04-2010, 14:56
A ja bym sie przyczepił statywu (aczkolwiek tylko na podstawie ceny ), jakoś ciężko mi sobie wyobrazić abyś za całe 320 pln, otrzymał stabilne narzędzie, do nienajlżejszego w końcu aparatu , na dodatak który mam być eksploatowany z gripem i dwoma aku,
no tak odnosnie statywu,więc jaki byscie proponowali w cenie do 400pln
filtr -- ja mam cpl marumi dhg 72mm i używałam z redukcją na 70-200. Było spoko, ale stwierdziłam, że za często zmieniam obiektywy i dokupiłam cpl b+w 67mm -- że niby lepszy, i do Lki to już warto itp itd -- a jednak kolejny kupię marumi, ma mocniejsze działanie jak dla mnie :)
W UV hoyi lata mi szybka (ale upadł mi parę razy, choć polar też i nic w nim nie lata ;-))
statyw -- może przejrzyj też ofertę benro -- ja kupiłam swój od kolegi z forum i jest świetny (fakt, że za ok 400zł, ale jest duży wybór)
PQI osobiście nie mam, ale są różne opinie, z tanich mam i polecam transcenda.
Z zamienników aku mam ansmanna - działa jak oryginał.
Okej, w takim razie do ceny około 450 zł. jakiś w miarę porządny statyw by się znalazł?
pawciolbn
01-05-2010, 08:26
ja mam Velbon Sherpa 600R.. nogi z 3 sekcji, rozkładane pod trzema kątami, głowicę można zamontować (a raczej tą rurę) do góry nogami - do np. macro, sama głowica jest metalowa, stopka też. Można panoramować przy lżej dokręconej śrubie głowicy, kiedy to ruch pionowy jest zblokowany, natomiast w poziomie chodzi delikatnie. Jest pokrowiec, tyle, że waży powyżej 2,5kg, ale stabilnie jest na 50D+grip+17-55/2.8 z 430EXII.
#
Za dokładnie 450 zł możesz też mieć:
Nogi od Benro A-258n6 (akurat rzucili promocją)
Głowice Phottix KB-1 (udana kopia Benro)
Ja używam i jestem zadowolony...
Właśnie wyszukuję Filtrów, sugerowaliście zrezygnować z Serii Fioletowej HOYA wiec co powiecie o tych:
1) https://ssl.allegro.pl/item1018272809_filtr_hoya_polaryzacyjny_pro1_digit al_77mm_lodz.html
2) https://ssl.allegro.pl/item1021935479_filtr_polaryzacyjny_pol_cir_hoya_hm c_77mm_77_mm.html
Wezmę tylko narazie pod C 24-70, czyli 77mm.
Mając taki sprzęt nie kupuje sie raczej podróbek.Nawet tych udanych.
Ja kupilbym porządny zestaw statyw i monopod firmy Manfrotto lub lepszej.
Mam taki zestaw i jestem wyjątkowo spokojny jak poloże na nim Canona z gripem i dopiętą 400mm i lampą
Zreszą dla mnie liczyla sie zawsze taka kolejność:statyw/monopod---szklo---body
Jeżeli padnie Ci szklo to zostaniesz ze statywem i body
Jeżeli padnie Ci body to zostaniesz ze statywem i szklem
Jeżeli padnie Ci statyw to zostaniesz z szufelką i zmiotką...i ogromną zlością na siebie że oszczedzając kilkadziesiąt zl tracisz klika tysięcy.
Im wartościowszy sprzęt tym solidniejszy statyw
Bardzo solidny statyw starczy Ci na wiele lat...bezstresowego korzystania z niego