Zobacz pełną wersję : cz ktoś korzysta z dwóch systemów?
Jakie są tego plusy i minusy?
ja korzystałem... tzn miałem backup w 1 lustrzance mojej czyli w pentaxie /przez sentyment i niecheć do sprzedaży/... wady ogromne... podwójne lampy podwójne szkła.... masakra... chociaż do dzisiaj żałuję super szkieł pentaxa /KIT 18-55/ jakościowo na głowę bije canonowe 17-85.... tylko niestety pentax jak ja podejmowałem decyzję o zakupie 40stki miał tylko 20D do dyzpozycji które zupełnie mnie zawiodło i poszedłem w canona... ale zaleta z kolei canona to wszechobecne akcesoria od pierdołek w stylu grip przez wszelkie akumulatory lampy czy szkła /niestety drogie szkła/
podsumowując bo odbiegłem... utrzymywanie 2 systemów nie ma sensu... chyba że doświadczalnie ale ani ekonomicznie ani wagowo w torbie to nie ma uzasadnienia
wiktor2323
22-04-2010, 16:19
Tak... Jeden system canona a drugi m42 :P
Jak kolega wyżej napisał ogromna strata kasy na dwa systemy cyfrówek.
sebcio80
22-04-2010, 16:40
dwusystemowosc ma sens jasli jedno body danego systemu uzywany tylko z jednym szklem, chocby popularny tandem Nikon D700 + 14-24
Tak, nie myślałem o dwóch pełnych systemach (z furą obiektywów, lamp itd), raczej o jednym wiodącym i ew. drugim body z 1-2 szkłami. To ma jakiś sens...
Tak, nie myślałem o dwóch pełnych systemach (z furą obiektywów, lamp itd), raczej o jednym wiodącym i ew. drugim body z 1-2 szkłami. To ma jakiś sens...
dobra teoria... ale realizacja w praktyce.... i tak pozostaje podwójna lampa, albo załóżmy masz furę szkieł padło body.... bierzesz zapasowe body do którego masz 1 szkło.... i nie poszalejesz... bawiłem się tak przez chwilę nawet ponad rok... ale za dużo ograniczeń to generuje mimo wszystko - o ile ze szkieł możesz zrezygnowac to głupia lampa bez bekapu się nie obejdzie... a średnia lampka systemowa to 1000 zł
Mi się sprawdza takie coś Nikon+Canon. Czasem na imprezach jakichś focę i dostaję Nikona D80+chyba kit+sb800, a wspomagam się swoją 350 + 50mm 1.8. Działa to tylko dlatego że D80tka ma CCD matrycę i wyżej niż 640iso nie ma sensu iść, więc przy totalnej ciemności błyskam. A na canonie ustawiam sobie 1600 i jest jak można bez lampki to robię bez lampki. Ale zaznaczam że nie jestem właścicielem Nikona, tylko nim 'swobodnie dysponuję' ;-).
Gdybym miał kasę zrobił bym wszystko w jednym systemie (jasny zoom + lampka), ale nie mam więc muszę nosić dwa aparaty.
Dużym minusem jest późniejsza obróbka, trzeba się więcej nagimnastykować żeby wywołać rawy co by tak samo wyglądały z dwóch różnych systemów.
Doktor_Zło
22-04-2010, 19:11
Dwa systemy to poracha-miałem Canona i minolte...teraz mam dwa canony i czasami żałuję że z 40-tki kit nie pasuje do FF.jak mam dwa Canony i 4 stałki to mozna śmigać na ślubie w dwie osoby
dziobolek
22-04-2010, 19:54
Jakie są tego plusy i minusy?
Mam, używam - nie narzekam.
Olek był moim pierwszym DSLR, potem kupiłem Canona 50D,
ponieważ (o ironio losu) był to sporo tańszy wybór niż E-3.
Każdy ma swoje "zady" i "walety" ;)
Pozdrówka!
michael_key
23-04-2010, 17:59
Hm... Nigdy nie miałem takiej sytuacji, ale wg mnie (podobnie jak tych, którzy się wypowiedzieli) nie widzę najmniejszego sensu by posiadać dwa systemy. Ja bym w pewnym momencie chyba zgłupiał, w którą stronę pchać ten wózek :wink:
sebcio80
23-04-2010, 18:12
zapomnielismy o systemie tzn "wycieczkowo-spacerowym" mam tu ma mysli bezlustrowce, paryu z forum juz chyba ma Canona (zastosowania profesjonalne) + Olka/Panasa (zastosowania "wycieczkowo-spacerowe" własnie)
Osobiście również korzystam, zestaw II żony, bardziej turystycznie i koleżeńsko to Nikoś D300 i do tego Nikkor 16-85VR jako zestaw kupiłem, plus 50 1.4, dobry zestaw wypoczynkowy, wcześniejszy zestaw to Nikos D200 + Nikkor 18-200VR, a wcześniej D70 i 18-70 z tego co pamiętam. Jednak Canonier to jak dla mnie kozak. Do żółtego forum się nie zapisałem nawet.