Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ocena zestawu...

Dranix
21-04-2010, 14:05
Witam!
Jakiś czas temu prosiłem forumowiczów o porady przy zakupie 40-tki,
jeszcze nic w tym kierunku nie zrobiłem, ale na dniach powinienem zacząć szukać...

W każdym razie, od jakis 3 lat focilem szumixem Fz8 i postanowiłem przejść na jakaś lustrzankę, zabrałem się do tego od d..y strony, gdyż jestem juz w posiadaniu szkieł do niej (kuzyn się pozbywał, bo zakupił L-ki), a żeby nie stały i się nie kurzyły otrzymałem w pożyczce 350D.

Wspomniane szkła to:
-często spotykany wśród forumowiczów Tamron 28-75
-Canon 90-300 f4.5-5.6 USM
-stalki na m42(gwint z przeniesieniem elektroniki): 50 f2.0, 85 f2.0 i 135 f3.5 - odpowiednio helios i dwa jupitery + pierścienie makro do nich
-telekonwenter Soligor Pro 1.4

z braku czegoś szerokiego mam zamiar po wakacjach dokupić kit'a 18-55 IS
a pod koniec roku, jak się uda, lampę błyskowa...

Czy z wspomniana 40-tka, będzie mi się pracować w miarę komfortowo? Czy na "lustrzany" start jest to w miare dobry zestaw?

Fotografuje głownie naturę, czasem zabawa w industrial, zabawę w portrety zacząłem od niedawna, generalnie amatorszczyzna...nie wykluczam jednak zajęcia się fotografią ślubną, szczególnie, że mam możliwość popracować w te wakacje jako drugi fotograf na 3 weselach...

gavin
21-04-2010, 14:07
śluby kitem - wypas :)

jahjah1986
21-04-2010, 14:12
śluby kitem - wypas :)

popstrykać zawsze może :) chociaż pewnie "popsuje rynek" :evil:
PZDRO !
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
generalnie zestaw na start jest spoko, od czegoś trzeba zaczynać

Dranix
21-04-2010, 14:35
Może gwoli wyjaśnienia, szklarnia z czasem będzie ewoluować...

~gavin, nie wiem, czy nie zauważyłeś, ale ja tam bede jako drugi fotograf t.j. pomocnik, poza tym nie pochodze z jakiejś wielkiej metropolii, rynku nie popsuje, a raczej (przynajmniej na poczatku) uzupelnie go o niższy segment, dla tych bardziej ekonomicznych.

gavin
21-04-2010, 14:46
ja akurat nie mówie nic o "psuciu rynku" bo dla mnie to abstrakcyjne pojęcie

tylko że jak masz poważniejsze plany to zakup kita i robienie nim ślubu dla mnie jest bez sensu

jahjah1986
21-04-2010, 14:49
ja akurat nie mówie nic o "psuciu rynku" bo dla mnie to abstrakcyjne pojęcie

tylko że jak masz poważniejsze plany to zakup kita i robienie nim ślubu dla mnie jest bez sensu

te psucie to taki żart :) bez urazy :) a slub moze sprobowac zrobic, wkoncu bedzie jako drugi, a po efektach pewnie sam kolega wyciągnie wnioski co i jak :)

Dranix
21-04-2010, 14:54
Nikt się nie uraził, zrozumiałem żart :-D ... kit nie do ślubów, po prostu z braku pieniędzy na coś szerokiego choćby do jakiś landszaftów, zmuszony jestem na najtansza opcje... a gdybym już miał focić śluby to oczywistym jest, że postarałbym się o lepszy sprzęt.

gavin
21-04-2010, 14:55
no niby tak ale ja na początku kupiłem parę rzeczy w stylu C50 1.8 czy T55-200 i żałuję

lepiej od razu kupować przyzwoity sprzęt

jahjah1986
21-04-2010, 15:01
Kit na początek to dobre rozwiązanie. Swoją drogą to zapewne odzczujesz zmiane systemu i może tak odrazu na ślub to ciężko będzie, chociaż jak masz możliwość iść jako drugi foto to zawsze fajnie z takiej okazji skorzystać. Ja niedawno zmieniałem fz-18 na c450d + kit i jak myślałem kiedyś, że lumix mnie ogranicza to teraz ja ograniczam canona :), napewno zabawy mam dużo więcej i radości a to sie liczy najbardziej :)
Jak już będziesz miał c40d to sie pochwal, no i oczywiście zdjęciami ze ślubu i generalnie Powodzenia :)

Dranix
21-04-2010, 15:01
Ale tu potrzebny jest odpowiedni budżet, a zęby mieć kasę to trzeba ją jakoś zarobić, a dla maturzysty raczej ciężkie... miałem szczęście, że sprzęt który wymieniłem dostałem prawie jak za darmo inaczej śnił bym tylko o innym szkle niż kitowiec...

pawciolbn
22-04-2010, 01:30
też zaczynałem od 40+ dwa podstawowe kity 18-55 i 55-250. w sumie na wesela się z tym nie wybierałem ale kilka udanych sesji plenerowych, wypadów w miasto udało się ogarnąć.. no i z czasem, jak stwierdzili trafnie przedmówcy - sam oceniłem czego mi potrzeba.. a kasa.. zawsze jej mało, więc powoli każdy nazbiera na coś nowszego/lepszego..

#