Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1000d vs. Nikon D3000 vs. Sony Alpha 330

piotrek2603
20-04-2010, 19:35
Hej !:-D
Mam problem przy wyborze aparatu.
Interesują mnie te trzy modele,najbardziej zależy mi na dostępności obiektywów itd.
Przesiadam się ze wspaniałego Eos'a 300 :twisted:
Który aparat najlepiej wybrać ?
Pozdrawiam,
piotrek2603

wojkij
20-04-2010, 20:16
Po takiej ilości danych to możemy Ci powiedzieć tyle:

Rzuć monetą!

iso
20-04-2010, 20:18
co, po co, dlaczego, ile.

piotrek2603
20-04-2010, 20:40
Przepraszam,pisałem na szybko:-D
Głównie robię zdjęcia w krakowie i we włoszech czyli pejzaże,zabytki,roślinność leśna,czasem zwierzęta.
Do wydnia mam max.1750 zł
Zależy mi na trwałej baterii i live view.
Coś mam jeszcze dopisać ?

iso
20-04-2010, 21:04
1000d kit i 55-250 jak znalazł

Artur_229
20-04-2010, 21:06
Jak Ci na LV zależy, to bierz Sony. Chociaż to marny wybór.
Lepiej korzystaj z wizjera i weź 1000D.

MariuszJ
20-04-2010, 21:06
Albo 1000d i 17-85

piotrek2603
20-04-2010, 21:22
Czemu alfa jest kiepska?
Zależy mi na LV i odchylanym ekranie bo nie zawsze jestem w stanie przez wizjer zrobić :D
A moze zaproponowalibyście w tej cenie coś innego ?

MariuszJ
20-04-2010, 21:31
Czemu alfa jest kiepska?
Zależy mi na LV i odchylanym ekranie bo nie zawsze jestem w stanie przez wizjer zrobić :D
A moze zaproponowalibyście w tej cenie coś innego ?
Na tym forum większość daje radę bez odchylanego ekranu, nikt tu specjalnie z tego powodu nie płacze... może jakiś kompakt wypaśny, po co Ci właściwie lustrzanka?

blazejs
20-04-2010, 21:38
Jesli bedziesz kupowal tylko body + kit to faktycznie rzuc moneta. Jesli cos wiecej to wybor jest bardziej zlozony.

piotrek2603
20-04-2010, 21:51
No właśnie, na razie mam kase na tylko body + kit, ale jak jest z obiektywami do alfy ?

psl
20-04-2010, 21:55
Każdy z tych aparatów jest dobry. Kwestia obiektywów. 1000d ma tutaj największy wybór. Pytanie czy to ma znaczenie dla Ciebie. Ta sonówka jest całkiem przyjemna. Sam myślałem o czymś od sonego. Bo mają ciekawą propozycję dla amatorów foto. Ale ten plastikowy bagnet mnie troszke odstraszył. No nie moge jak obiektyw ładnie i plastycznie się porusza względem puszki przy nawet lekkim poruszeniu. Nie mówię, że odpadnie. To pewnie nie. Ale takie merdanie działałoby mi na nerwy. Ale to nie musi być wadą.
Nikon fajny, ale nie ma cmosa tylko ccd. Znowu ja wole cmosa, ale może Tobie to wszystko jedno.

piotrek2603
20-04-2010, 21:57
A czym się różni bagnet plastikowy od innego ? Jakością ?
I czym się różni Cmos od ccd ? wiem noob ze mnie, ale to będzie pierwsze lustro cyfrowe :)

blazejs
20-04-2010, 22:01
Pasuje to co Sony zrobilo i to co Minolta. Wybor mniejszy (widac chocby po ilosci aukcji na Allegro). Gdyby bylo inaczej to kupujac cyfre bralbym Sony bez wahania przez sentyment do Minolty. Ale w Canonie wybor szkla duzo wiekszy.
Ten Nikon potrzebuje drozszych obiektywow z silnikiem, zanim sie zdecydujesz sprawdz w jakich cenach sa te z zakresu jaki potrzebujesz. System wybiera sie pod katem obiektywow bo najtansze body na pewno ma Sony.. Zapytaj tez na forum Minolty/Sony - http://klubkm.pl/forum/index.php. Tylko jak wiadomo na kazdym forum dostaniesz inne odpowiedzi wiec wywaz sobie wlasna opinie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jak podepniesz ciezkie i drogie szklo to lepiej bedziesz sie czul psychicznie z metalowym :)

psl
20-04-2010, 22:07

Idź do jakiegoś sklepu i spróbuj poruszyć lekko obiektywem przypiętym do puszki. U soniego będzie ładnie plastycznie się obiektyw od puszki odginał we wszystkie strony. To mniej więcej ta różnica. Bo co trwałości to podobno te plastikowe są solidne.

piotrek2603
20-04-2010, 22:16
Ok wielkie dzięki za odpowiedzi ;) Prawdopodobnie wybór padnie na alfę

MarcinG
20-04-2010, 22:35
Mam nadzieję że przekonuje Cię coś więcej niż wypaśny marketing sony...

MariuszJ
20-04-2010, 22:35
Niektórzy już się przekonali, że ta noc z Martyną to ściema...

dziobolek
20-04-2010, 23:44
Na tym forum większość daje radę bez odchylanego ekranu, nikt tu specjalnie z tego powodu nie płacze...

Ja też daję radę, bo muszę.
Ale troszkę :cry: - brakuje mi uchylnego ekranu.
Może Canon kiedyś "dojrzeje" do tego udoskonalenia.

Mam nadzieję że przekonuje Cię coś więcej niż wypaśny marketing sony...

Pozdrówka!

Bart3k
21-04-2010, 00:04
Ok wielkie dzięki za odpowiedzi ;) Prawdopodobnie wybór padnie na alfę

nad tym to proponowałbym jednak się zastanowić... prosta sprawa - bierzesz sobie kartę pamięcii zawijasz np do Media albo do FJ - w FJ nawet ci karty użyczą - robisz po kilka fotek najlepiej teogo samego obiektu każdym z tych sprzętów i zobaczysz róznicę... sony niestety wypadnie najbardziej blado... jak pobawisz się wyższym iso to w kolejności odpadnie nikon... zostanie ci canon... chociaż i tak to nie najlepszy wybór :P ja nadal mam sentyment do pentaxów :P ale prawda jest brutalna - rozsądny wybór to canon z tej trójki - tylko nie słuchaj papki marketingowej a zrób sobie fotki i co wazne obejrzyj w domu na spokojnie - w FJ przegrasz wszystko ładnie na płytrę w fotokiosku czy jak to się zwie... Ja jak wybierałem pierwsze lustro właśnie tak z miejsca odrzuciłem wtedy hit sezonu olympusa e-300 przy iso 800 był.... kiepściutki - oczywiście na monitorku tego nie zobaczyłem ale w domu na spokojnie