Zobacz pełną wersję : Ukrywanie zdjęć w 40d
cyborgctm
20-04-2010, 11:10
Witam
Mam takie specyficzne pytanie:
Czy w Canonie 40D da się ukryć konkretne zdjęcia tak aby w trybie przeglądania nie były widoczne, ale można je było zgrać na kompa,
czy jedynym rozwiązaniem jest transmiter.
Znajomy posiadacz d90 ma możliwość (nie wiem dokładnie jak) przełączania używanych katalogów, w taki sposób, że jest w stanie zrobić zdjęcie (lub kilka) oddaje aparat do przejrzenia zdjęć i tych wybranych nie widać.
Wiem, wiem, po co ci to. A no czasem zdarzają się takie kwiatki co warto byłoby zachować ale tylko dla siebie. :-D
Wiem, wiem, po co ci to. A no czasem zdarzają się takie kwiatki co warto byłoby zachować ale tylko dla siebie. :-D
Wystarczy nie przeglądać ani nikomu nie dawać aparatu do przeglądania.
Tezet-gdynia
22-04-2010, 16:47
Albo formatowac karte i mowic ze padla - w celu wywolania szoku, a pozniej bawic sie w odzyskiwanie i pozytywnie zaskakiwac swietnymi zdjeciami ;d
pe.en.de
22-04-2010, 22:15
Nieee, tu chodzi chyba raczej o to aby namówić kogoś na kompromitujące zdjęcia, które
potem razem wykasują i pokazać że faktycznie tak jest. Koleżanka nieufna, sprawdzi
a kolega i tak je zachowa.
Kiedyś się przydadzą.
Da się ale potrzebny jest laptok . Więc to bez sensu , bo jak już podepniesz kartę do kompa to możesz po prostu przepisać. W każdym razie trzeba stworzyć dodatkowy folder na karcie.
Makudonarudo
23-04-2010, 09:56
albo kupić Canona 1d i bawić się odczytem/zapisem na dwóch kartach pamięci na raz .
cyborgctm
23-04-2010, 10:01
czyli bez "zewnętrznych" narzędzi się nie da?
jahjah1986
23-04-2010, 10:28
szybka podmiana kart ewentualnie ;p
cyborgctm
23-04-2010, 11:45
Ehhh
Czasami mi się marzy nokia na symbianie z bagnetem EF-s i gorącą stopką :d
Ehhh
Czasami mi się marzy nokia na symbianie z bagnetem EF-s i gorącą stopką :d
ale co z tego ze bedzie efs jak srodek nie bedzie canonowski:P
to juz nie to samo haha
to takie pytanie - nikony maja juz taka funcje?
Albo formatowac karte i mowic ze padla - w celu wywolania szoku, a pozniej bawic sie w odzyskiwanie i pozytywnie zaskakiwac swietnymi zdjeciami ;d
Ten pomysł jest bardzo dobry :) I nawet będzie działać - Robimy zdjęcia potem format i nic nie ma - teoretycznie :)
iktorn92
23-04-2010, 14:23
Format karty i jej odzysk to chyba najszybsze tylko musisz miec druga a defacto na niej nic nie bedzie bo format.. tylko nie mozna nic na nadpisac po formacie!
canis_lupus
26-04-2010, 15:03
Format karty i jej odzysk to chyba najszybsze tylko musisz miec druga a defacto na niej nic nie bedzie bo format.. tylko nie mozna nic na nadpisac po formacie!
mozna nadpisywac. Karty flash sa tak robione, aby nie pisały ciagle po tym samym obszarrze.
cyborgctm
26-04-2010, 20:41
ok
a jaki program polecacie do odzyskiwania?
Ja mam Zero Assumption Recovery (ZAR)
Działa!
Nie rozumiem tych podchodów, widocznie stary ramol jestem.
cyborgctm, ile ty masz lat?
cyborgctm
27-04-2010, 09:47
29 a o co chodzi?
nie jestem zawodowcem tylko amatorem, moja żona bardzo lubi przeglądać zdjęcia jeszcze w aparacie, a ja lubię (no nie wiem może jestem zboczony :) ) "dobrze wykadrowany głęboki dekolt" , i tyle.
Oducz ją takiego wścibstwa.
Kup fotobank, po zrobieniu zdjęć zrzut karty i wykasowanie "niewygodnych" w aparacie.
Tylko taki bez wyświetlania zdjęć, tylko z nazwami plików, bo zaraz będzie pytanie jak ukrywać w fotobanku ;-)
Tezet-gdynia
28-04-2010, 15:39
Jest jeszcze jeden sposob :P U mnie to czasami dzialalo :P Musisz miec akumulator rozladowany, jakis staroc. Po zrobieniu zdjec, szybka podmiana i mowisz: "Ojjj, akumulator sie rozladowal :( nie da sie nawet przegladac zdjec :( Jak mi jest przykro. Jak obrobie to Ci pokaze" :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Albo zaklej ekranik tasma, uzywaj tylko tego pomocnicznego-technicznego tlumaczac: "Nie wiem, mam jakas taka dziwna potrzebe powrotu do korzeni i namiastki analoga, bez podgladu, bez patrzenia na efekty w trakcie, bez martwienia sie o cokolwiek, co bedzie to bedzie!" :P
cyborgctm
18-05-2010, 11:57
witam ponownie
pomęczyłem znajomego i dowiedziałem się jak to jest dokładnie.
w n d90 w menu jest opcja przełączania katalogu roboczego.
szkoda że CANON o tym nie pomyślał :(