Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać takie efekt tła w studiu?
endi_garnek
19-04-2010, 20:44
Witam, ostatnio często widzę zdjęcia na których tło stanowi pełno kolorowych kropeczek ^^ Może ktoś powiedzieć w jaki sposób autor zdjęcia mógł uzyskać taki efekt?
http://blogspot.mario.megiteam.pl/Nikodem_Kacper/zdjecie_1.jpg
http://blogspot.mario.megiteam.pl/Nikodem_Kacper/zdjecie_3.jpg
Na pewno przy użyciu bardzo małej przesłony i ogniskowej..
jakieś małe diody poza głębią ostrości
telewizja lubi taki efekt
Ja stawiam na materiał z cekinami.
L.
piotrek72t
19-04-2010, 21:15
A może wystarczą "odbłyskowe" cekiny naszyte na tło ...
MariuszJ
19-04-2010, 21:24
Obstawiam filtr efektowy.
To nie jest gwiazdka od małego otworu przysłony, głębia za mała.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Obstawiam filtr efektowy.
Patrzę na exif i rzeczywiście wyglądami to na po prostu cekiny.
jaroslaw.majcher
19-04-2010, 22:02
a czy te zdjęcia nie były po prostu szparowane? Proszę zwrócić uwagę na kontury wokół chłopców, inną kompresję tła i chyba inna jest też temperatura.
Jak dla mnie to zwykłe cyfrowe tło.
endi_garnek
19-04-2010, 22:20
Jak dla mnie to zwykłe cyfrowe tło.
A gdzie takie tło można znaleść?
Szukasz czegoś w necie i wklejasz to tło zamiast tego co masz w studiu (przeważnie białego)
endi_garnek
19-04-2010, 22:35
Szukasz czegoś w necie i wklejasz to tło zamiast tego co masz w studiu (przeważnie białego)
To wiem ;)
Ale nigdzie w necie nie natrafiłem jeszcze na podobne tło, może tutaj któryś z kolegów coś podobnego już znalazł i chętnie się podzieli?
pawciolbn
19-04-2010, 22:42
...
Patrzę na exif i rzeczywiście wyglądami to na po prostu cekiny.
no właśnie patrząc na exif masz małą przysłonę f/2.2.. podejrzewam zastosowanie 50 lub 85mm z f/2.2.. modele ok 2-3m od tła z cekinami lub innymi świecidełkami. o wyposażeniu studia w świeczki się nie wypowiem - nie moja specjalizacja 8-)
#
Ale rzeczywiście są poszarpane krawędzie dzieci, tak jakby tło było wklejone. Może ktoś robił tło osobno, dzieci osobno ?
Tezet-gdynia
19-04-2010, 23:24
Jak dam wam znaczek pocztowy to tez zrobicie analize czy byl szparowany ? :P Moze ktos zaznaczyl tlo i je rozmyl troche mocniej niz pozwalalo na to szklo :P ? Mi to nie wyglada na jakies manipulacje :P
ależ lubicie sie doszukiwać drugiego dna. Sprawa jest banalna. Odwiedź Leroy Merlin i kup materiał z cekinami. masz w kilku kolorach . widziałem niebieski, szary, zielony i czerwony. tylko rozwiesić go trzeba porządnie a nie jak w podanych przykładach bo to masakra jakaś. czyli od góry i od dołu "nawinięty na drązki". dolny drazek w miarę ciezki co by elegancko wisiał bez zagnieceń. reszta to kwestia szkiełka i ew odpowiedniego doświetlenia
a mi się wydaje że to może być 'custom bokeh'. Jak to zrobić? W [czarnym] kartoniku wycinasz niewielki otwór kształtu jaki chcesz mieć w bokeh. Przykrywasz tym przednią soczewkę (zamiast tradycyjnego filtra), szkło może być całkowicie otwarte (stąd płytka GO).
Do tego dodajesz coś co będzie rzucało punkty świetlne na tło (np do połowy zasłonięta kula ze szkiełkami, kiedyś popularny gadżet dyskotekowy), cekiny albo diody. Może też być PS...
Doktor_Zło
20-04-2010, 01:25
raczej 135mm w studio to nie jest mało -żeby tak złapać postacie-to z 5 metrów trzeba odejść.
stawiam na cekiny
Ernest_DLRS
20-04-2010, 03:42
Tak, to są na bank cekiny. Swoją drogą ciekawy patent dla urozmaicenia jednokolorowego tła.
Ten materiał z cekinami ma pewne upierdliwe wady.
1. bardzo ceiżko go idealnie naciągnąć. wystarczy małe pofałdowanie i już piękny bokeh idzie w p..... no sami wiecie gdzie idzie
2. trzeba bardzo precyzyjnie doświetlić materiał gdyż nierównomierność tego podświetlenia od razu niszczy cały efekt.
3. najlepiej kupić szary ten cekinowy materiał /w leroy merlin pojawia sie czasami ale szybko wykupują/ i dowolny kolor uzyskać poprzez błyskanie z założonym filtrami. ale patrz pkt 2
4. ten materiał ma tylko 140 cm szerokości. Do portrecików styknie ale na wiecej nie ma szans. proby zszywania można sobie odrazu darować. patrz pkt 1
Ernest_DLRS
20-04-2010, 13:25
Można po prostu samemu nadłubać cekinów do dowolnego materiału jakiego jest się w posiadaniu (:
endi_garnek
20-04-2010, 13:50
Może ktoś z kolegów zrobi własne testy i zademonstruje uzyskany efekt?
Może ktoś z kolegów zrobi własne testy i zademonstruje uzyskany efekt?
a to nie ciebie najbardziej interesuje ten temat? Zamiast siedzieć i wypytywać weź aparat do rąk :)
chłopaki wyszywać cekiny kolega chce zobaczyć efekty :)
a moim zdaniem bliki dodane w PS i ustawione jako mnozenie. ciezko by bylo uzyskac taka ostrosc na postaciach przy jednoczesnym rozmyciu cekinow/swiatelek do tego stopnia bez znacznej odleglosci, taka moja uwaga:)
Tezet-gdynia
24-04-2010, 02:09
Ten materiał z cekinami ma pewne upierdliwe wady.
1. bardzo ceiżko go idealnie naciągnąć. wystarczy małe pofałdowanie i już piękny bokeh idzie w p..... no sami wiecie gdzie idzie
Bo ten material sie naciaga i naszywa na inny, sztywniejszy ;)
4. ten materiał ma tylko 140 cm szerokości. Do portrecików styknie ale na wiecej nie ma szans. proby zszywania można sobie odrazu darować. patrz pkt 1
Nie takie rzeczy sie robilo na starym łuczniku ;) I ludzie w tym wystepowali pozniej na scenie ;)
To jest bardzo przyjemny material, tylko trzeba odpowiednio do niego podejsc ;)
absolutnie nie masz racji. od której strony byś nie podchodził każda próba szycia zaburza bokeh a dokładnie rozkład świateł na tym materiale. Najlepsze efekty osiągneliśmy w studio własnie przy równomiernym napięciu materiału drążkiem obciążeniowym.. wszelkie proby naszywania, naklejania na cokolwiek kończyły sie wyrzuceniem materiału na smietnik.
Tyle, że materiał na przykładowych zdjęciach nie jest naciągnięty. Wyraźnie widać marszczenia praktycznie na całej powierzchni.
MM-architekci
25-04-2010, 16:46
https://canon-board.info/imgimported/2010/04/4489708880_82c5eb7230-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4006/4489708880_82c5eb7230.jpg)
tasma cekinowa w roli 20m/50m , cekiny na wage mozna kupic i kleic czym i jak sie chce , material z cekinami tez mozna kupic , i nie musza byc to tylko cekiny a inne rzeczy , cala masa tego