Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jakie gazety fotograficzne czytacie?

smigaczka
19-04-2010, 18:29
Witajcie, tak jak w temacie.
Czy czytacie a jeśli tak to jakie gazety fotograficzne?
Są one bardziej związane ze sprzętem czy teorią fotografii?
Podajcie swoje ulubione tytuły :)

MatusP
19-04-2010, 18:51
Practical Photography, DLSR User, coś jeszcze z Digital w tytule (nie pamiętam, chociaż czytam w empiku każdy numer :)). Generalnie sięgam po gazety sprowadzane zza granicy, bo w tych naszych raczej nuda...

iso
19-04-2010, 19:14
Kiedyś kupowałem trochę tego ale ile można czytać o nowych obiektywach olympusa. Teraz pokochajfotografie.pl

punky
19-04-2010, 19:46
Żadnych, bo poza nowinkami technicznymi tematy się co jakiś czas powtarzają.

airhead
19-04-2010, 20:09
5klatek.pl fotoindex.pl pokochajfotografie.pl - najlepsze i za darmo :)
dla zdjęć kupuję też National Geographic Polska

evangelion69
19-04-2010, 20:14
albo gazety albo sprzęt... sorry ale prasa jest po prostu za droga i czytam w necie

michael_key
19-04-2010, 20:15
Szczerze tak jak już tu wspomnieliście to nie ma ciekawej pozycji prasowej na naszym rynku. Obserwuję jakieś zmęczenie materiału w treści istniejących wydawnictw.

385
19-04-2010, 20:19
Digital foto video i do niedawna Foto Kurier

m_o_b_y
19-04-2010, 20:36
Witajcie, tak jak w temacie.
Czy czytacie a jeśli tak to jakie gazety fotograficzne?
Są one bardziej związane ze sprzętem czy teorią fotografii?
Podajcie swoje ulubione tytuły :)

DIGITAL FOTO-VIDEO, DIGITAL PHOTO i CHASSEUR D'IMAGES.
Wszystkie piszą zarówno o sprzęcie, jak i o teorii i praktyce fotografii.
Pozdrówka

model
19-04-2010, 22:01
Raz na jakiś czas kupię sobie "Foto", ale z racji tego że kosztuje 14,90 to kupuję raczej rzadko. Musi być coś naprawdę ciekawego w środku (w ostatnim numerze artykuł o aparatach wielkoformatowych)

Opa_Apo
19-04-2010, 23:12
5klatek.pl fotoindex.pl pokochajfotografie.pl - najlepsze i za darmo :)
dla zdjęć kupuję też National Geographic Polska

fotoindex napewno .pl? bo mi pokazuje, że nie istnieje.

airhead
20-04-2010, 00:03
fotoindex napewno .pl? bo mi pokazuje, że nie istnieje.
faktycznie, fotoindex.org

jkl8
20-04-2010, 07:32
Nie czytuję papierowych gazet ze względu:
1. koszty zakupu (porzuciłem czytanie w czasach kiedy 1 egz. Foto kosztował tyle co rolka slajdu Fuji, wolałem fotografować niż o nim czytać)
2. nudziły mnie testy kolejnych nieinteresujących mnie produktów
3. znaczną część gazet zajmowały reklamy
Po zakupie gazety okazywało się że po pominięciu reklam, cenników itp. lektura gazety "od deski do deski" zajmuje maksymalnie 2 - 3 godziny. Oczywiście jeśli czytałem również te wszystkie opisy testów czy zapowiedzi nowych produktów. Jeśli po przeczytaniu całego numeru okazało się że znalazłem w nim 2 artykuły, które mnie zainteresowały to był to bogaty numer.

pawciolbn
20-04-2010, 08:38
zakupiłem kilka numerów DFV i Kuriera.. doszedłem do podobnych wniosków.. nie opłaca się. wszystko można znaleźć na ncie.

#

MC_
20-04-2010, 08:40
Dokładnie.
Cena wysoka, reklam mnóstwo, ciekawe i dobrze napisane artykuły zdarzają się sporadycznie, poziom testów zazwyczaj marny i/lub tendencyjny (reklamy).
Wolę portale internetowe.

jahjah1986
20-04-2010, 10:12
fotoindex , 5klatek

Opa_Apo
20-04-2010, 10:41
faktycznie, fotoindex.org

działa, dzięki :)

The Pretender
20-04-2010, 12:00
Ja czasami kupuje czasopisma w UK, ale są nudnawe. Większość materiału to reklamy sklepów internetowych. Jedyne co bywa ciekawe to wywiady z fotografami. Bo i tzw. poradniki często wałkują te same tematy i to w sposób tendencyjny. IMHO znacznie praktyczniejsze są strony internetowe magazynów. Można się zorientować co jest w wydaniu papierowym i kupić magazyn gdy jest w nim coś interesującego.

smigaczka
20-04-2010, 12:58
Digital foto video i do niedawna Foto Kurier

No to tak jak ja.
Ostatnio nawet wyczaiłam na jakimś fanpagu na facebooku, że będzie konkurs fotografczny, w którym będzie mozna wygrać prenumerate tego magazynu :D
trzeba się więc wziąć za robienie wiosennych fotek :mrgreen::mrgreen:

mxw
21-04-2010, 18:08
ostatnio - tylko francuskie PHOTO (http://www.photo.fr) :cool:

bo ma odlotowe fotki, często kontrowersyjne, ale zawsze... dobre i ciekawe :roll:
z chęcią można sięgać do starych numerów i zawsze znajduje się coś nowego, inspirującego i ciekawego.
mini-dział techniczny też zawsze mieli - ale zawsze były to tak odlotowe ciekawostki "z wyższych sfer", że nawet dziś nie można powiedzieć, żeby były nudne.

poza tym faktycznie, nastąpiło jakieś przesilenie materiału - kiedyś jeszcze kupowałem polskie digital foto video, ale teraz to już rzadkość.

a w sumie szkoda, bo papierowe gazety/magazyny nie niszczą tak wzroku jak LCD, nie szumią, nie grzeją się, nie wieszają się, nie startują dwie minuty, można wygodnie czytać w kiblu..... komu to przeszkadzało? ;)

malkontent
21-04-2010, 18:13
Ja najbardziej żałuję tego, że upadł Fotopozytyw. Było to jedyne czasopismo o Fotografii przez duże "F". Nie znali się w ogóle na sprzęcie, ale zdjęcia ... Każdy numer czytałem z zapartym tchem, czasami zdjęcia były szokujące, czasem niesmaczne, ale zawsze z najwyższej półki.

A z tego co zostało, to tylko internetowe wydawnictwa i czasem DFV jak przejrzę w Empiku i stwierdzę, że warto kupić.

wiktor2323
21-04-2010, 18:28
Z racji tego, że moją drugą miłością są motocykle i kiedyś wydawałem całkiem spore sumy na gazety w ktorych po pewnym czasie nie było nic co mnie interesowało- zrezygnowałem z kupowania jakichkolwiek polskich gazet, bo poza reklamami nowego sprzętu, testami sonówek kompletnie nic tam nie ma.. Jeżeli mam okazje to przekartkuje czasami jakąś gazetke w empiku- ale już raczej nie kupuje.

Pedro44
21-04-2010, 18:54
ostatnio - tylko francuskie PHOTO (http://www.photo.fr) :cool:

...
można wygodnie czytać w kiblu..... komu to przeszkadzało? ;)

Czytać w kiblu ponoć niezdrowo :) ale z kompa to też niezdrowo :)

A coś na temat: mi została jeszcze prenumerata DFV, ale dochodzę do wniosku, że jak ktoś wcześniej w wątku zauważył, że przeczytanie całej gazety zajmuje 2-3 godz, tzn., że chyba już czas..., a czasu i tak brakuje.

smigaczka
16-06-2010, 11:36
A magazyn 'Fotografia' albo 'Swiat obrazu' czytujecie? :)
Więcej w nich teorii niz nowinek technologicznych, ale wiedze z tego zakresu równiez, a nawet powiem, że przede wszystkim warto miec :)
Wiedza o tym, co w fotografii piszczy jest niezbedna do tego, zeby nasze zdjecia mialy charakterystyczny charakter ;)

Dominooo
16-06-2010, 11:56
Kiedyś czytałem Fotokurier, ale więcej tam testów, reklam i nieinteresujących mnie artykułów.
Obecnie kupuję Foto i nie narzekam bo zawsze coś znajduję tam interesujacego.
Czasami w Empiku zaglądam w zagraniczne pisma.

Sempoo
17-06-2010, 23:42
Żadnych.

www.ffffound.com jako inspiracje, 990px.pl, duży kadr etc

Od sprzętu mam Was tutaj na CB, a tak poza tym to robię zdjecia a nie chapię mierne pisma z tonami reklam ;)