PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 1d M IV seryjne zdjęcia

Zynek
19-04-2010, 10:10
Witam!
Kupiłem niedawno nową "zabawkę" jak w temacie. Zaznaczam że nie jestem PRO.
Tak sobie wymyśliłem że fajnie byłoby, gdybym miał możliwość ustawienia aparatu w taki sposób, żeby kolejne strzały w serii różniły się ustawieniami.
Przykład: pierwszy strzał - flesz + manual +ISO 800, drugi strzał - bez flesza priorytet przysłony ISO 3200, trzeci strzał jeszcze inny, czwarty ...itd.
Nie chodzi mi o BKT, czy balans bieli.
Zdarza mi się fotkować śluby i fajnie byłoby w tych najważniejszych momentach nap. samo ślubowanie nie motać się z ustawieniami aparatu. Strzelić serię, a w kompie wybrać najlepsze fotki.
Moje pytanie do szanownych kolegów, czy w/w aparacie jest taka możliwość?
Nadmienię że zanim poprosiłem o pomoc szukałem w instrukcji i niestety nic takiego nie znalazłem.
Z góry dziękuję za ewentualne sugestie czy generalnie za dyskusję na ten temat.
Pozdrawiam

sebcio80
19-04-2010, 10:15
w żadnym aparacie nie ma takiej mozliwości, zreszta jak robisz na slubie czy innej imprezie zdecydowanie najlepiej robic zdjecia w "jednym stylu"

gavin
19-04-2010, 10:25
musisz dokupić drugie body :)

sbogdan1
19-04-2010, 11:42
No fajnie to sobie obmyśliłeś , nie pozostaje Ci nic innego jak wytężone ćwiczenia szybkości w przejściach pomiędzy kolejnymi nastawieniami .

Bahrd
19-04-2010, 11:55
Moje pytanie do szanownych kolegów, czy w/w aparacie jest taka możliwość? Nadmienię że zanim poprosiłem o pomoc szukałem w instrukcji i niestety nic takiego nie znalazłem. Z góry dziękuję za ewentualne sugestie czy generalnie za dyskusję na ten temat.
Pozdrawiam
Hipotetycznie - można. Potrzebne byłyby w tym celu:

kabel USB
laptop/netbook - najlepiej z dotykowym ekranem
oprogramowanie ED SDK Canona - dostępne po wcześniejszej rejestracji.

Gotowa, przykładowa, aplikacja CameraControl z pakietu ED SDK pozwala na bieżąco zmieniać ustawienia w aparacie (via USB) za pomocą przycisków w okienkach.
"Wystarczy" tylko np. powiększyć/zmienić w niej odpowiednie przyciski na tyle, żeby w miarę (jeśli w ogóle) wygodnie można było sterować.
Jak więc widać - mocno hipotetycznie - ale można ;)

micles
19-04-2010, 12:32
Jeżeli już z komputerem, to pewnie można by było napisać sobie na to skrypt, albo nagrać ruchy myszy. A jeżeli z samym aparatem, to w jedynkach chyba też są C1, C2, C3... Wystarczy prawą ręką na spuście, a lewą na kółku i heja :D

sebcio80
19-04-2010, 12:35
aparatem, to w jedynkach chyba też są C1, C2, C3...

nie ma....
kólka do zmiany trybów też nie ma

sirgerwazy
19-04-2010, 12:52
aparat masz juz z najwyzszej polki takze ciezko od niego oczekiwac funkcji ktora przydatna bylaby amatorowi ktory nie potrafi przewidziec jak wykonac zdjecie. interesujaca funkcja dla body xxxd - opatentuj i sprzedaj canon :)))

nagor
19-04-2010, 14:33
co wy gadacie wogóle przeciez jest taka opcja!! i to nawet nie trzeba robić serii!!
wystarczy jedno foto w RAWie i potem tylko klika co chce i wywołuje jak chce (nie chodzi tylko o BKT, czy balans bieli).

gavin
19-04-2010, 14:41
taaak i dodaje flash w dpp....

sebcio80
19-04-2010, 14:49

wszystko da rade zrobić, wywołujesz takie zdjęcie i fotografujesz je z lampa

no i masz zdjecie z flashem ;-)

JaBlam
19-04-2010, 16:35
Patrzac na nowinki z Ps CS5, chyba faktycznie niedlugo doczekamy opcji "doswietl lampą: i lista lampek do wyboru)

_igi
19-04-2010, 18:58
W świecie telefonów komórkowych taka aplikacja już istnieje, więc pewnie niebawem się pojawi na komputerach :mrgreen:

Konrad_
19-04-2010, 21:46
wszystko da rade zrobić, wywołujesz takie zdjęcie i fotografujesz je z lampa

no i masz zdjecie z flashem ;-)

hehehe :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

kodar
19-04-2010, 23:18
Super! "Czasem fotkuję śluby"... A ja do tej pory myślałem, że to ciężka i odpowiedzialna praca...

Zamiast kupować taki badziewny aparat (1DMarkIII), który nie posiada tak "niezbędnej" funkcji, może lepiej zatrudnić do focenia jakiegoś "pro", doliczać marżę i sprzedawać jak swoje;) Na pewno lepiej dla klientów.

Zynek
21-04-2010, 11:28
Super! "Czasem fotkuję śluby"... A ja do tej pory myślałem, że to ciężka i odpowiedzialna praca...

Zamiast kupować taki badziewny aparat (1DMarkIII), który nie posiada tak "niezbędnej" funkcji, może lepiej zatrudnić do focenia jakiegoś "pro", doliczać marżę i sprzedawać jak swoje;) Na pewno lepiej dla klientów.

Nie bardzo rozumiem po co ten sarkazm. Niestety na tym forum jest sporo ludzi którzy są tak bardzo PRO, że na innych patrzą chyba za bardzo z góry.

Wydaje mi się że pomysł jest dobry.
Jak wcześniej wspomniałem sam nie uważam się za PRO, określając siebie omijam to słowo szerokim łukiem - miło jak czasem klient tak o mnie powie, ale zdjęcia nap. ślub - ciemny kościół - z fleszem są "bezpieczniejsze", bez - mniej "bezpieczne" za to mające lepszy "klimat".
Wiemy że sama przysięga to tylko kilkadziesiąt sekund i nie ma tu czasu na wielkie kombinacje.
Dlatego seria skonfigurowana przez siebie ułatwiłaby tą ..."ciężką i odpowiedzialną pracę"... jak napisał kolega powyżej.
Technicznie mój pomysł jest chyba wykonalny - to w/g mnie kwestia softu.
Moje pytanko do PRO. Czy skorzystałbyś z takiej opcji, gdyby była dostępna w Twojej puszce?
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos.

MM-architekci
21-04-2010, 11:46
generalnie patrzac pod katem slubow chocby kosciol to rozwiazanie prawie w ogole sie nie przyda , warunki w kosciele sa mowiac ogolnie stale , robie zawsze w trybie manualnym ( plus raw daje maly zakres tolerancji ) wiec imho przekombinowane ;]

ppawcio
21-04-2010, 11:51
ja uważam, że takie predefiniowane tryby w 1-kach byłyby fajne...
mam teraz 30d i zmiana trybu AF, przysłony, czasu i ISO trochę trwa... a tak - 1 guziczek i byłoby zrobione :P nie mówiąc już o tym, że możliwość pomyłki (zamiast 3 przekręceń w lewo zrobi się 2) jakby mniejsza :P

i nie mówię tu o ślubach, a o wydarzeniach sportowych i robieniu zdjęć boiska a potem trybun, gdzie warunki oświetleniowe inne a i AI Servo niepotrzebne...

molsar
21-04-2010, 12:58
a mi wlasnie C1-C3 bardzo odpowiadaja. np. na weselu mam zaprogramowane 2 tryby focenia - z krotkim czasem +flash hi-iso i C2 z dlugim czasem lo-iso+flash na druga kurtyne (naciskam tylko na lampie jeden przycisk zeby walil na kurtyne) co jest bardzo uzyteczne podczas ilustrowania ruchu w dynamicznej scenie. :]
wtedy ja decyduje jednym ruchem jaki typ foty zrobic a tak to bym musial krecic na ISO, krecic na czas i przyslone ;)
i nie wyobrazam sobie bez tych programow usera robic fotek ;)

slonkaap
21-04-2010, 13:01
Kodar- w tytule chodzi o inny aparat-1D Mk IV a nie jak piszesz badziewny Mark III.He he

jagular
21-04-2010, 13:39
Hmm, wręcz ciężko mi sobie wyobrazić logiczny powód do wdrożenia takiego "ficzera".

To byłoby przydatne tylko dla jakichś testerów chcących sprawdzić, na jakich ustawieniach linijki będą wyglądały słitaśniej.

"Strzelić serię, a w kompie wybrać najlepsze fotki." - jak widać chcesz robić w serii wszystkie możliwe kombinacje ustawień...aby zwiększyć nadzieję, że któraś z dziesiątek/setek fotek przez przypadek (bo jak inaczej to określić) będzie dobra?

No cóż, problem jest taki, że producenci, zwłaszcza tę klasę sprzętu, adresują do ludzi, którzy wiedzą jakich ustawień użyć w zdjęciach...

Wybacz autorytatywny ton, ale może po prostu w zdjęciach zdaj się na swoje umiejętności, a nie na ślepy przypadek, że akurat taka a nie inna kombinacja w np. piętnastym zdjęciu z serii "wyszła"....

nagor
21-04-2010, 14:18
jagular piszesz prawdę.
dodam do tego że powienien autor mieć jakieś wyobrażenie o tym co chce uzyskać robiąc zdjęcie i szybki test przed przysięga na jakich warunkach najlepiej wyjdzie to co chce osiągnąć i już nie musi serią walić na rożnych nastawach.

jak coś kup xxD i będziesz miał C1-3 i to ci ułatwi życie albo o ile ma to 5D2 lub 7D (o ile mają C1-3)

pstrykijest
21-04-2010, 14:39
Ja to bym se kupił na Twoim miejscu Zenita i klisze za 2k jak byś wypstrykał wszystkie to byś wiedział kiedy zdjęcie z lapma a kiedy bez wykonać, jakiej przysony użyć i jakiego czasu. A jak nic Ci nie wyjdzie to kup se klisz za 3k ;d a potem naucz się klawiszologii Marka IV.

Zynek
21-04-2010, 21:00
Hmm, wręcz ciężko mi sobie wyobrazić logiczny powód do wdrożenia takiego "ficzera".

"Strzelić serię, a w kompie wybrać najlepsze fotki." - jak widać chcesz robić w serii wszystkie możliwe kombinacje ustawień...aby zwiększyć nadzieję, że któraś z dziesiątek/setek fotek przez przypadek (bo jak inaczej to określić) będzie dobra?

kombinacja w np. piętnastym zdjęciu z serii "wyszła"....
Sorry że upieram się przy swoim ale......
Moja przygoda z lustrzankami rozpoczęła się od 10D przez 30D do Marka IV.
Strzelałem pojedynczymi strzałami mój dobry znajomy Foto - zdecydowanie PRO zasugerował mi że lepiej strzelać seriami, bo jak zauważył kolega przytoczony powyżej "któreś z dziesiątek/setek" przez "przypadek" będzie udane. Chodzi tu szczególnie o zamykane oczy - przy którymś strzale w serii obiekt w końcu te oczy otworzy.
Wrócę do przykładu podanego wcześniej. Ostatni ślub zeszłego sezonu. Październik, kościół ciemny, brak możliwości odbicia flesza od czegokolwiek. Dla "bezpieczeństwa" flesz z nasadką rozpraszającą prosto w twarz. Rezultaty mierne - młodzi OK wszystko co za nimi szaro-bure. Oczywiście wachlowałem przyciskami i robiłem fotki bez flesza z podbitym ISO - zdecydowanie lepszy efekt, ale i małe "bezpieczeństwo".Łatwiej i "bezpieczniej" byłoby zrobić to serią konfigurowaną kilka minut wcześniej.
Prośba - nie potępiajcie mnie. Te moje kombinacje biorą się z tego że ciągle poszukuję sposobów na bezpieczne odejście od flesza. Pomysł zrodził się podczas używania d30, gdzie użyteczne ISO nie powala. Z Markiem IV zdecydowanie większe pole do popisu.
Kolejne pytanie do PRO - jeżeli to nie tajemnica, to którą "ścieżkę" wybieracie
flesz w oczy - zdjęcia pewne jak 150, ale bez uroku, czy bez flesza, "z duszą", ale ryzykowne, bo kościół ciemny (Msza 17.30) na zewnątrz mrok - żaden promyk nie wpada przez okna. Czy nie lepiej mieć wybór na spokojnie przy kompie? Mieć jakiś margines bezpieczeństwa gdzie fotki nie będą artystyczne ale dobrze naświetlone, albo będą i artystyczne i dobrze naświetlone.
Mówimy oczywiście o przysiędze (nie ma czasu na experymenty) szkło niech będzie 2.8 i żeby było trudniej d30 gdzie ISO 800 to szczyt marzeń :)

Pytałem swego czasu pewnego fotografa PRO mającego nawet swój zakład, jakie jest użyteczne ISO w jego Nikonie, którym fotkował imprezę. Odparł mi że nie wie, bo po co mu wysokie ISO skoro ma tak mocną lampę. Nie jestem PRO, ale taki tok rozumowania jest mi obcy.
Prawdopodobnie wszyscy piszący powyżej macie rację, bo rzeczywiście w żadnej puszce nie ma takiego ficzera, ale ...jeden córkę - drugi teściową :)
Dla mnie zupełnie zbyteczne są BKT i zmiana balansu bieli w serii. Wszystko idzie w RAWach także to zbędny ficzer.
Jeszcze raz dzięki za Wasz czas poświęcony na dyskusję w tym temacie.

iktorn92
21-04-2010, 21:03
Odnoszę wrazenie ze mark IV przerasta znaczaco Twoje mozliwosci... Ten aparat daje ich tak wiele ze wydaje mi sie ba wrecz jestem pewny ze nie musisz sie bac ze wrzucajac iso 6400 majac 1/200 w ciemnym kosciele bedziesz miec poruszone zdjecie... nie ostre czy cos w ten desen nie ta półka sprzetowa. Lampa.. hm jezeli nauczysz sie jej uzywac umiejętnie nie bedzie jej widac albo bedzie ale nie bedzie razic...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S To czy zdjęcie będzie dobrze naswietlone czy nie wydaje mi się ze to Ty powinienes decydować i w koncu sie nauczyc ze tak jest zle a tak dobrze;]

Zynek
21-04-2010, 21:20
Odnoszę wrazenie ze mark IV przerasta znaczaco Twoje mozliwosci...

Nie mylisz się kolego - mam go 2 tygodnie z ogonkiem - 2 imprezy zrobione - około 2000 fotek. Uczę się jego możliwości. Zawsze kupuję sprzęt który mnie przerasta, nie kupuję sprzętu który mnie ogranicza :) Jak pisałem pomysł z całą kombinacją zrodził się przy d30, przy wysokim ISO w Marku pomysł "przybladł",
ale zawsze lubię mieć większe pole wyboru :)

jagular
21-04-2010, 21:56
Nie rozumiem dwóch rzeczy:
1. Jak marek IV może przerastać kogoś możliwości? To tylko aparat. Nic więcej. Jest jedynie większy i cięższy od reszty. Do tego ma więcej fps i wyższe używalne ISO.
No i nic poza tym. Nie gryzie, nie krzyczy na użytkownika, nie pogania. Nic a nic :E
2. W jaki sposób chcesz autorze zastąpić lampę ustawieniami aparatu? Nie ma magicznych ustawień w aparacie dokładających dodatkowe źródło światła błyskające w kadr.
Zdjęcia bez lampy będą inne od zdjęć z lampą nie z powodu ustawień, nazwy aparatu, tylko z tego powodu, że ilość źródeł światła, ilość światła będzie inna w tych dwóch sytuacjach.
Wybacz ostre słowa, ale jak dla mnie, jeżeli już ci "dokopywać" pisząc o przerastaniu możliwości, to raczej powinno się napisać, że w ogóle aparaty przerastają te możliwości. Nie odrobiłeś zadania domowego z lekcji nr 1.

Zamiast wymyślać jakieś dziwne tricki, po prostu trenuj robienie zdjęć w trudniejszych sytuacjach. Przejdź się do kościoła poza uroczystościami, postrzelaj fot na różnych ustawieniach. Spróbuj postrzelać do nawet i rodziny w domu, pooglądaj zdjęcia z lampą na wprost, odbitą od czegoś...

...powinieneś to zrobić przed markiem IV, na samym początku karyery. Zwłaszcza że wygląda na to, że zacząłeś komercyjnie robić zdjęcia...

Zynek
21-04-2010, 22:15
Zdjęcia bez lampy będą inne od zdjęć z lampą nie z powodu ustawień, nazwy aparatu, tylko z tego powodu, że ilość źródeł światła, ilość światła będzie inna w tych dwóch sytuacjach.
.
I o to właśnie chodzi - prawdopodobnie niechcący wyjaśniłeś to, o co mi chodzi tyle że od innej strony :)
Właśnie chodzi mi o to żebym miał wybór między tymi dwoma stylami.
Ja nie muszę trenować kolego w kościele, czy w domu - wiem z góry jak będą wyglądały foty z lampą i bez, ale chcę mieć wybór przy możliwie najmniejszej klawiszologii.
Dlaczego nikt nie pisze że BKT i kompensowana biel przy RAWach jest zbędna. Że przy dzisiejszych sprzętach to "relikt przeszłości"
Mój pomysł może głupi, ale zdecydowanie bardziej zwiększa kreatywność fotografa niż BKT i biel.
"Dokopywanie" to już chyba "nasza polska tradycja", ale to akurat mnie nie ziębi ni grzeje. Czekam na kolejnego "kopiącego":)

sal
21-04-2010, 22:21
Wrócę do przykładu podanego wcześniej. Ostatni ślub zeszłego sezonu. Październik, kościół ciemny, brak możliwości odbicia flesza od czegokolwiek. Dla "bezpieczeństwa" flesz z nasadką rozpraszającą prosto w twarz. Rezultaty mierne - młodzi OK wszystko co za nimi szaro-bure..
Czy myślałeś już może o tym, żeby do tego Marka dokupić sobie może jakąś książkę o fotografii?
Większy pewnie z tego będzie pożytek niż z tego wątku...

jagular
21-04-2010, 22:24
No to pozostaje:
1. Użyć drugiego korpusu z lampą.
2. Zastanowić się/zdecydować się przed zrobieniem zdjęć, co będzie lepsze.

Zynek
21-04-2010, 22:59
No to pozostaje:
1. Użyć drugiego korpusu z lampą.
2. Zastanowić się/zdecydować się przed zrobieniem zdjęć, co będzie lepsze.

Nasze stanowiska nieco się zbliżyły :) mam nadzieję ;)
Ad 1. Właśnie tak robiłem
Ad 2. Właśnie tak robiłem - jak nie chciało mi się kombinować :) z drugim body :-D
Celowo używam czasu przeszłego (d10 + d30) Jak pisałem z Markiem mam większe pole do popisu.

Czy myślałeś już może o tym, żeby do tego Marka dokupić sobie może jakąś książkę o fotografii?
Większy pewnie z tego będzie pożytek niż z tego wątku...

Masz kolego na pewno rację tylko że twoja wypowiedź nic nie wnosi do dyskusji. Z tego co wiem, to forum jest po to żeby dyskutować na różne tematy na te uznane przez Ciebie za zbędne też.

a mi wlasnie C1-C3 bardzo odpowiadaja. np. na weselu mam zaprogramowane 2 tryby focenia - z krotkim czasem +flash hi-iso i C2 z dlugim czasem lo-iso+flash na druga kurtyne (naciskam tylko na lampie jeden przycisk zeby walil na kurtyne) co jest bardzo uzyteczne podczas ilustrowania ruchu w dynamicznej scenie. :]
wtedy ja decyduje jednym ruchem jaki typ foty zrobic a tak to bym musial krecic na ISO, krecic na czas i przyslone ;)
i nie wyobrazam sobie bez tych programow usera robic fotek ;)

Jak widać są ludzie którzy myślą trochę inaczej i dla takich też powinno być miejsce na forum.

nagor
22-04-2010, 00:03
chopaku... klawiszologia w marku IV jest tak prosta (miana czasu, przysłony i iso, to raptem dwa pokretła jeden przycisk i znow pokrętło i pstryczek na lampie on/off) że hoho i można to zrobić w ułamku sekundy.
po to w nim sa tak rozmieszczne przyciski by nawet nie odrywajac aparatu od oka moc zmienic wszystko w ułamku sekundy.
tylko trzeba wiedziec co się chce uzyskać i jak to uzyskac...

widze ze dla ciebie i C1-3 były by nieuzyteczne, tobie potrzeba zielonego kwadraciku i zielonego kwadraciku z lampą.

a tu niestety trzeba pomysleć.

Ps przysięga trwa bardzo dlugo! zakładanie obraczek duzo mniej ale tez moząń zmienić ustawienia w trakcie a nawet obiektyw.

micles
22-04-2010, 00:14
tez moząń zmienić ustawienia w trakcie a nawet obiektyw.Potwierdzam, da radę zrobić foty nawet trzema szkłami dla każdego z dwóch członków pary młodej.

jagular
22-04-2010, 12:10
Rzeczywiście, klawiszologia jedynkowa jest bardzo prosta...żeby nie powiedzieć prymitywna ;)

Kto wie, czy czas zmiany ustawień guzikami na korpusie jedynki nie jest podobny do czasu zmiany ustawień C1...C3 na innym korpusie.

kuduś
27-04-2010, 13:05
1.Motyw z książką nasuwa się od początku tego wątku. A może nawet warto ze dwie książki. Większość z książek jest tańsza od czwartego Marka.
2. Moim zdaniem "kompensowana biel" to kwestia nie tyle doskonałości Mk IV, ile istoty RAWów. Jeżeli w ogóle jest różnica w obróbce RAWów z 500D i Mk IV, to na pewno nie odzwierciedla różnicy w cenie zakupu tych puszek.
3.

jak coś kup xxD i będziesz miał C1-3 i to ci ułatwi życie albo o ile ma to 5D2 lub 7D (o ile mają C1-3)
Siedem D ma C1-C3.
4. Aha, ja też nie jestem PRO. Dlatego czytam.