Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prace znanych autorow

tomaszt81
18-04-2010, 14:49
Przed chwila B. Rymanowski rozmawial z fotografem Stanislawem Markowskim. Nie znalem Go wczesniej, zapragnalem poogladac jego zdjecia w internecie. Niestety, w internecie znalazlem sladowe ilosci. Podobny problem sie pojawil gdy chcialem poogladac zdjecia Marka Karewicza. O co chodzi? Dlaczego tak trudno znalezc zdjecia, ktorych autorem sa uznani fotografowie?

Vitez
18-04-2010, 19:08
Przed chwila B. Rymanowski rozmawial z fotografem Stanislawem Markowskim. Nie znalem Go wczesniej, zapragnalem poogladac jego zdjecia w internecie. Niestety, w internecie znalazlem sladowe ilosci. Podobny problem sie pojawil gdy chcialem poogladac zdjecia Marka Karewicza. O co chodzi? Dlaczego tak trudno znalezc zdjecia, ktorych autorem sa uznani fotografowie?

Bo w internecie kradną :roll: .

Możesz zapytać samych autorów (telefon, email):
http://www.zpaf.pl/pl/content/zpaf/czlonkowie_det.php/284/stanislaw,markowski/
http://www.zpaf.pl/pl/content/zpaf/czlonkowie_det.php/187/marek%20,karewicz/

Wydaje mi się, że dla tych akurat autorów internet może być po prostu medium o niskim priorytecie, stąd brak prac czy nawet własnej strony WWW.

Sergiusz
18-04-2010, 21:37
Otarło mi się o uszy, że Marek Karewicz sprzedał swoje archiwum lub jego część. Nie interesowałem się się tym specjalnie tak, że może być to tylko plotka. Przesiaduje chyba codziennie w jednym z bardziej znanych warszawskich klubów jazzowych. Jak z nim kiedyś rozmawiałem to wspominał coś o tysiącu okładek do płyt. Jak ktoś ma taki dorobek to „na grzyb” mu strona? Zauważyłem taką tendencję, że fotografowie sprzedający wydruki bądź zdjęcia nie posiadają stron w internecie i są powściągliwi w umieszczaniu zdjęć na innych stronach.

wiktor2323
18-04-2010, 22:37
Strony pana Marka Karewicza, czy też jego prac w internecie nie widziałem. Za to miałem w ręku piękny album z jego pracami.

tomaszt81
18-04-2010, 22:39
cholera, dla potomnosci. Wiem, ze kradna bo mi pare dni temu ukradli zdjecie. Z galerii we flashu ktos zrobil zrzut ekranu i w dodatku wykadrowal tak, ze mi sie flaki przewracaja :(

Jest ksiazka ze zdjeciami pana Marka, bylem tez na wystawie jego prac w Slupsku. Niestety, jak jest z wystawami kazdy wie :( Annie Leibovitz tez nie ma strony. Dziwne to wszystko :|

Vitez
19-04-2010, 09:03
Wiem, ze kradna (...) Dziwne to wszystko :|

Jak dla mnie nie. Ktoś ma nazwisko, dorobek, uznanie, popyt, to po co ma się narażać?

tomaszt81
19-04-2010, 10:13
eeee, to tak jakby muzycy mieli nie miec swoich stron, bo ktos sciagnie ich muzyke. Np myspace czy costam. Bez przesady, jak ktos chce to i tak znajdzie sposob. Np Jan Bebel ma swoja strone :)

smigaczka
16-06-2010, 12:01
czesto dzieje sie tak, ze ci znani fotografowie ograniczja dostęp do swoich zdjęć bo pieczę nad nimi sprawuje agencja dla której pracują i de facto to ona zabrania rozpowszechniania ich w sieci z wiadomych powodów.
często jednak jest tam, że fotograf sam nie chce upubliczniać swojego prywatnego dorobku.
Np. nigdzie w sieci nie znajdziecie strony Nan Goldin.